Šta je novo?

Jezgro kod A64 3000+

Huh bas sam se sreo sa dosta problema sa ovom plocom, a veci deo njih je resio ovaj bios
Na primer pre ovog biosa mi je zakucavao na HTT 4 preko 230fsb a sad drzim plocu na 248fsb HTT 4X.
P.S. Zahvaljujem FACI na ovom biosu...

Pozdrav :wave:

Prilozi

• BiosMSI7030.zip
    303.1 KB · Pregleda: 36
Calibra 4WD je napisao(la):
Koliki bi PR rejting imao taj A64 na 2.7GHz?
Pa otprilike 4200+ :d
Veruj mi to je uzasno brzooo. Cini mi se prelazak sa Bartona na A64, kao prelazak svojevremeno sa K6 na 500 Mhz na Duron na 600Mhz.

Probao sam ovaj bios i pravo nikako nisam bio zadovoljan. Ne samo da nisam postigao preko 240 nego nije stabilno radio na 230 sa bilo kakvim ostalim setovanjima. Istina proradio mi je C&Q kako treba, ali ostalo-uzas. posle ovoga stavio sam najnoviji bios sa msi sajta za ovu plocu, i za sada stabilno radi na 2300 sa malo povecanim naponom, udje u Win i na 2400, ali ne prolazi Prime 95, a sa ostrijim setovanjima je jos gore. HT naravno drzim na 4X ( 5X mi je nedostupno sa ovim biosom, a tesko i da bi tako radilo ), 1T tajming naravno. Probacu jos malo da experimentishem, ali prvo da nateram jedan memorijski modul da radi u prvom slotu, a ne da pisti cim ga stavim.

Jel se jako greje cpu? Interesantno da meni sa ovim biosom jeko dobro radi 2800+ evo sad je na 2.3ghz na default naponu koji je ispod 1.5 (1.45v po senzoru).
Na tim podesavanjima mi vrti prime vec 8h i to sa box kulerom :smash:
A sa tim najnovijim (1.4) msi mi se jako grejao cpu i nij ehteo da se klokuje preko 2ghz?? :S:

drfedja je napisao(la):
Pa otprilike 4200+ :d
Veruj mi to je uzasno brzooo. Cini mi se prelazak sa Bartona na A64, kao prelazak svojevremeno sa K6 na 500 Mhz na Duron na 600Mhz.
Znaci, definitivno vredi prelaska? ;)

Da definitivno vredi preci na A64 pogotovu sto su ovi novi stepinzi procesora jako dobri za overklokovanje :banana:
A i cene procesora i ploca nisu vise tako velike :)
Naravno da oni sto koriste office i photoshop nece videti neko ubrzanje al za gamere je a64 dusu dao :,,:
A i u odnosu na birane bartone ovi novi a64 se super klokuju npr bratov 2800+ radi sa box kulrom na def naponu do 2350mhz!!!

Izgleda da se iskustva razlikuju od primerka do primerka ploce. Meni je sa ovim novim biosom, kao i sa onim koji si mi ti preporucio, temperatura znatno niza nego sa onim koji je isao uz plocu. U leru je oko 31-34 na 2300 mhz, a uz npr Far Cry evo danas ne prelazi 50 . Probacu i kolika je temperatura i dok radi Prime, ali nece ici preko 55 na 1.55V. Inace ovo je naravno kada nije ukljucen C&Q, ali core center automatski smanjuje brzinu ventilatora na nesto ispod 1100 min-1. U mom Chieftec-u ima 2 ventilatora od 9 cm i jedan od 12, svi rade na 6V ( sporije se vrte ), a graficka disipira zaista dosta toplote. Mozda je jezgro tvog procesora stvarno clawhammer sa pola sek. kesa, pa se jace greje, iako se ne secam da sam cuo da ima A64 2800 sa ovim jezgrom.
P.S. Da radi stabilno i na defolt naponu na 2300; radi na 2400 na 1.6V, ali ne prolazi prime.
Sve u svemu odlican cpu, ladan, dobro se OC, C&Q je zaista odlicna stvar i evo radi bas kako treba i naravno brz.

DADE je napisao(la):
Da definitivno vredi preci na A64 pogotovu sto su ovi novi stepinzi procesora jako dobri za overklokovanje :banana:
Ma, mene tako nesto uopste ne interesuje! :d:d:d
DADE je napisao(la):
A i cene procesora i ploca nisu vise tako velike :)
Nije meni bila frka za to... nego ono, 32-bit Win, vidi li se to ubrzanje ista, da nije bacanje para...

Ali - vidim da vredi! ;)
DADE je napisao(la):
A i u odnosu na birane bartone ovi novi a64 se super klokuju npr bratov 2800+ radi sa box kulrom na def naponu do 2350mhz!!!

Ja sam se nesto smisljao da oko novaka maznem jednu Winchester-ku i plocu u paketu... mozda nF4, a mozda i ne :D

Inace, koja bi bila ponajbolja nF3 ploca?
Nemojte samo socijalu Chain :d, a ni ASUS-a, jer ga ne mirisem previse...

Kakav je EPoX? (******, bedak sto ABIT nije izbacio svoju plocu zasnovanu na nF3 cipsetu :( )

Mene taj cool & c samo nervira jer non stop ubrzava i usporava kuler pa pravi vise buke nego kad je box kuler na max obrtajima :S:
Tako da ga automatski iskljucim i uopste ne koristim...
Koji je tvoj steping cpu i kako ga prepoznaje u cpu-z? (code name)

Za CAR-a :)
Izlazi i abitova ploca, al bas i ne obecava...
Po svemu sto sam cuo i procitao ubedljivo najbolja je DFI i ni jedna druga nemoze ni da joj primirise....
Posle nje ide Epox al je i prilicno skup u odnosu na MSI platinum npr... tj ima jeftinija verzija epox-a ona sa J al ne i kod nas da se kupi :S:
Ali kad pogledas opcije koje ima DFI ove druge bas i ne vrede mnogo...
Jedino mi nije jasno gde bi mogao da kupim tu plocu kod nas :crash:

Uh, tebi iz Subotice je baš problem da pređeš granu i kupiš šta ti treba. :wave:

:D Al vecina stvari kojE kupujem je iz BG :D

Poslednja izmena:
CAR je napisao(la):
Kakav je EPoX? (******, bedak sto ABIT nije izbacio svoju plocu zasnovanu na nF3 cipsetu :( )

Jeste izbacio, NF8, ja je bas cekam. Nije jos krenula u prodaju, narucivana je prosle nedelje ali je nije bilo na lageru. Mozda se malo strpim da prodje decje bolesti, ali u svakom slucaju Abit radi nF3 250.

DADE je napisao(la):
Mene taj cool & c samo nervira jer non stop ubrzava i usporava kuler pa pravi vise buke nego kad je box kuler na max obrtajima :S:
******, ja sam mislio da cu biti jedini sa A64 koji nece koristiti CnQ... al' vidim da sam se zeznuo... :d

Hvala svima na informacijama, hvala na linkovima...
Sad cu bas da pogledam za NF8, stvarno nisam znao da su izbacili nF3 plocu, znam da su se posvadjali sa nVidia-om, pa sam mislio da su batalili sve to...

P.S. DADE, a zar tog DFI-ja nema po Madjarskoj?
I koje to opcije ona ima, a da druge nF3 ploce nemaju?

Da je CG steping zakljucujem prema slici iz Digitala na kojoj je cpu-z i svi podaci vezani za jezgro su isti - newcastle, ... , i naravno Revision: DH7CG; razlikuje se samo model procesora. Ostale vrednosti ( magistrala, broj MHZ...) se naravno razlikuju. Nazalost nisam zapisao oznaku koja je napisana na samom procesoru, ali na AMD sajtu ima nekoliko programcica za "prepoznavanje" jezgra.
Uzdred sredio sam memoriju i sada hoce da "radi" na 2450, udje u win, ali puca i explorer, a o igrama da i ne pricam. Inace 2350 mu je neki max za sada da radi stabilno.

DADE je napisao(la):

Jel mozes ovo malo detaljnije da objasnis?

CAR je napisao(la):
******, ja sam mislio da cu biti jedini sa A64 koji nece koristiti CnQ... al' vidim da sam se zeznuo... :d

P.S. DADE, a zar tog DFI-ja nema po Madjarskoj?
I koje to opcije ona ima, a da druge nF3 ploce nemaju?

Kad uzmes neku a64 plocu videces sta to zanci kad nema asinhrono 200 180 166... vec skace sa 200 na 166 :mad:
a da i ne govorim da DFI ima napn za memoriju do 3.1v i ostale napone koje mi drugi mozemo samo da sanjamo :S:
A i HTT ima medju umnozke kao npr 2.5 sto kod drugih nije slucaj....
A i magistralu bez modovanja i zezanja lemilicom dizu do 335MHz...
Sve u svemu ima puno puno prednosti...

DADE je napisao(la):
Nerazumem sta tu nije jasno...

Pa o kakvim skokovima brzine ventilatora se radi?
Da li default kuler ima mogucnost promenljivih obrtaja,nesto se ne secam da ima?
A i ako ima kako je moguce se teko brzo digne temperatura,pa se cuju ti skokovi RPM-a?

Pa meni je skakao sa 1800 na 3000 sto se cuje, al ko zna mozda je bag u msi ploci... Ima da se iskljuci ta opcija u msi softveru za nadzor....
A sta im zapravo znaci to c&q ni sam nisam siguran :S:
Meni je cpu uvek na 100% load zbog UD-agenta (onaj program za borbu protiv raka) tako da ja sve prilagodim tome i netreba mi taj c&q...

Inace ko god zeli da se prikljuci tj da pomogne u borbi protiv raka i da da cpu resurse u ispomoc evo link za ud agent
https://www.grid.org/download/

Pozdrav

CAR-u :)

Sto se tice dfi evo ti i dobar link da vidis koje su sve prednosti u odnosu na druge
http://www.pcmoddingmy.com/content.php?review.136.4

Nekako mi je zapalo za oci onaj napon na mem sto sa beta biosom moze do 4v!! napon na chipsetu do 1.9v
(npr na msi ni nema ta opcija, a na epox-u moze do 1.75v(ako se dobro secam)), cpu do 2.1v.......
U svakom slucaju procitaj to s linka...

Ma mojoj, a verovatno i ostalim MSI plocama moguce je i automatsko podesavanje broja obrtaja ventilatora prema temperaturi procesora i bez C&Q. To se radi iz core center programa ili zadavanjem target temperature za procesor ili cip npr. Kuler na procesoru koji radi i na 2.3 GHZ ako on nije opterecen radi na ispod 1100 obrtaja, a ako ga opteretis i on se greje broj obrtaja se povecava do tri hiljade i nesto, i tada takodje nije bucan. Ova opcija se u core center-u takodje zove Cool'n'quiet. Napominjem da tada procesor ne menja frekvenciju niti napon na kome radi. On je i tada zaista hladan jer ne prelazi temperaturu preko 45,a tisine nikad dosta. " Pravi c&q ne utice pored ovoga na tisinu u kucistu, ali za leto moze biti interesantna stvar. Napominjem da c&q radi i prilikom oc procesora samo se takt ne spusta na 1000 mhz nego na neki malo visi.

DADE je napisao(la):
CAR-u :)

Sto se tice dfi evo ti i dobar link da vidis koje su sve prednosti u odnosu na druge
http://www.pcmoddingmy.com/content.php?review.136.4

Nekako mi je zapalo za oci onaj napon na mem sto sa beta biosom moze do 4v!! napon na chipsetu do 1.9v
(npr na msi ni nema ta opcija, a na epox-u moze do 1.75v(ako se dobro secam)), cpu do 2.1v.......
U svakom slucaju procitaj to s linka...

Procitao... odma' kada si postovao, samo sam zaboravio da odgovorim! :D

Pazi... ono je sjajno!!
Ja sam stvarno odusevljen, ploca razbija, brza je, SVEMU!! moze da se digne voltaza (beta bios me je odusevio! :-devil-: )... samo ima jednu manu - a to je da nije S939! :(
Stvarno je extra, uzeo bih je iz cuga kada bi imala odgovarajuci Socket... ne znam, ipak sam se nesto nalozio na S939 procesore, navikao sam se vec na Dual Channel :d... a i nece biti nesto mnogo skuplji u odnosu na ove klasicne S754 Athlone. A ima razlike, ne samo u Sandri gde konacno mozemo da se jurimo sa intelovcima (tacnije sa Acom, koji vlada i na intelovom tronu! :d), vec i u realnoj primeni... poput igara.

Samo jos da DFI izbaci nF3 (ili nF4, sto da ne) plocu sa podnozjem koje prima 939 iglica, pa zabava moze da pocne... :D

P.S. Koliko si ti ono dig'o FSB na EPoX-u nF3?!? 300?
Jel' to sa nekim modovima... ili jednostavno ploca bila raspolozena? :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno