Šta je novo?

Jel videste ovaj M$ biser?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Lose se izrazavam ;-) Zato nisam ja pisao plan, vec sam samo implementirao ^^
Svaka cast ako si ucestvovao u jednom takvom projektu ali iz tvog dosadasnjeg pisanja, iskreno, tako nesto nikada ne bih pomislio... :/

ne postoji univerzalno resenje... to sto su nemci odabrali linux ne znaci da svi treba sad na njega da predjemo...
cinjenica je recimo da za HPC ( high performance computing ) se gotovo u 90% slucajeva koristi linux... e sad sto se office i sl. stvari tice ja bih pre odabrao windows i office jer i ako vise kosta to je sve kad se sabere max 20% plate radnika u nemackoj pa se ispati investicija..
apple je verovatno najbolji od svih izbora sto se tice i kvaliteta i stabilnosti i pouzdanosti ali i duplo skuplji(primer: zamislite da pravite koncert na kome prisustvuje 100000 ljudi i da treba da imate racunar koji pusta semplove ili sta vec i ne sme da prsne dok radi jel bi bila katastrofa... koliko od vas bi smelo da stavi svoj racunar i da garantuje da to nece da se desi...? verovatno svi koji imaju apple :) )
ali recimo za mene( student koji se bavi elektronikom i programiranjem ) apple pada u vodu zbog software-a ( jer instalirati xp na apple je greh :) )

kada se kupuje racunar, kupuje se najbolji za posao kojim covek se bavis a ne "najbolji racunar" jer to ne postoji

Poslednja izmena:
ne postoji univerzalno resenje... to sto su nemci odabrali linux ne znaci da svi treba sad na njega da predjemo...
Ovime si dobro srocio najvazniji deo koji sam hteo reci ;-)

apple je verovatno najbolji od svih izbora sto se tice i kvaliteta i stabilnosti i pouzdanosti ali i duplo skuplji
<snip>
ali recimo za mene( student koji se bavi elektronikom i programiranjem ) apple pada u vodu zbog software-a ( jer instalirati xp na apple je greh :) )
Cek cek... ovde pricamo o hardveru ili softveru? Za OSX mogu samo laicki da pricam, ali hardver Mac-a je samo kvalitetan ali nikako "dobar". Vratimo se da Mac koristi los chipset za Mac Pro i jasno je sta hocu reci (ubija memory bandwidth bez razloga). A hardver im je preskup (ISTI takav hardver za PC kosta skoro upola manje).
Konkretno: Mac Pro, 2xWoodcrest2.66, 4x1GB RAM, 250GB HDD, 7300GT - 3200USD.
Zar vama ovo vredi???? Ko zna koliko ovo isto za PC kosta smejace se ceni gore. 1700USD. (5000X chipset ploca, 4x1GB, 2xWC2.66, 250GB, 7300GT). Stabilno itekako, a sto se memorije tice brze.

ala ste ga vi zastranili sa Macom, Lincom i ostalima... :p

moje laicko misljenje za potez M$a je ko i izbacivanje BlueRay ili HD-DVD filmova: pokusaj da se rese nelegalnog trzista uz kvalitet "do jaja" koji samo njihov proizvod pruza. Em im ide losa prodaja VISTA, em imaju neki dil sa prozivodjacima hardware-a da guraju tako jak sistem da bi ovi prodavali opremu.
Uzmimo sada neko izrazito nelegalno trziste kao sto je nase. Prosecna konfiguracija uglavnom sluzi za slike, filmove, poneku igricu (cast izuzecima koji imaju hardware od par soma EUR) sa nekih 256-512MB DDRa. I skoro svi furaju nelegalni XP, jel tako. Objasni ti prosecnom Srbinu da mora da shtucne jos 500-tinak EUR u racunar da bi imao nelegalnu verziju VISTA. Nema shanse za to, sem ako ne zheli da bude prvi u selu sa Vistom - tada se vadi iz slamarice koliko god da treba. Tako da ce vecina "ilegalaca" da fura XP dok im shljaka, a cak znam i ljude koji guraju i Win98SE sa stavom - meni to radi.

M$ na ovaj nacin lepo napravi separaciju legalno od ilegalno, zaradi preko OEMa samo tako, a boraniju - koga briga.

Odakle ti to, Vista se olako krekuje :D

ne kazhem da se ne krekuje.... ali za vecinu to nije ni bitno.

stvar je u tome sto ce samo mazohista da instalira Vistu na krsh mashini, a poshto vecina nashih (uzmimo Srbiju kao primer) korisnika kupuje rachunare u radnjama za vesh mashine - male su shanse da ce od komshijinog klinca da trazhe da im stavi Vistu.

Ovim M$ moze da kaze: oko 90% Vista korisnika je legalno !
I kako dolazimo do tih 90%?!? Pa zato sto ce svi vendori gurati Vistu preko OEMa, legalni korisnici ce ili kupovati Vistu ili nece. Tu M$ vidi svoje $$$$.
A ilegalci - pa samo elite few ce pristati da izlozhe svoje ljubimce mazohizmu koju Vista zahteva. Ostatak ce se zadovoljiti sa XPom...

najveci problem kod sklapanja extra brzih racunara je sto ne znas kako ce komponente da se ponasaju zajedno ,cak i ako su one posmatrano pojedinacno vrh... meni je takav slucaj bio da mi se racunar kocio sam od sebe zato sto je grafickoj smetala ploca a obe su bile ispravne. zbog toga treba kupovati brendirane racunare jer to sa njima ne bi trebalo da se desava..
90% od 1000 korisnika nije puno naspram 10% od milion ... trebalo je da kazu koliko imaju ukupno ljudi na visti...
sto se viste tice, ja bi je (a i hocu ) preskocio jer mi ne treba, plus sto jede mnogo rama, plus sto mi je standby sporiji a o hibernate i da ne govorim ( a i ne rade ako je cpu postavljen na max freq)..

jel postoji nesto u visti sto je stvarno korisno u odnosu na XP za coveka koji ima racunar slican ovom u mom potpisu...?

Ti licno - nista ;-))) ("ti" u smislu ako si prosecna korisnik)
Ja sam bas ove nedelje nasao nesto gde mi je Vista bolja od XP-a - debugging drivera. Neverovatno bolja. (i samo to :D)

Napokon da cujem da je u necemu Vista bolja, steta sto ja ne radim debugging drivera :)

Ala mi zvucis na republikanca iz Teksasa to je neverovatno :D Jos samo na engleskom da pricas, ne bih video razlike. (ko razume, shvatice).
Cak mi MS nece reci ovako nesto ;-)
Ovim M$ moze da kaze: oko 90% Vista korisnika je legalno !
I kako dolazimo do tih 90%?!? Pa zato sto ce svi vendori gurati Vistu preko OEMa, legalni korisnici ce ili kupovati Vistu ili nece. Tu M$ vidi svoje $$$$.

najveci problem kod sklapanja extra brzih racunara je sto ne znas kako ce komponente da se ponasaju zajedno ,cak i ako su one posmatrano pojedinacno vrh...
Govorimo o kvalitetnim komponentama, za koje se tacno zna koja memorija radi (CPU da ne pominjem).
Ovo nisu C2D mashine, vec C2D Xeon mashine. Jedina stvar koja jeste problematicna kod njih jesu RAID kontroleri (ali je to potvrdjena greska samih kontrolera - ne integrisanih vec mislim na externe). Inace, za Mac nisam video RAID kontroler koji ne kupujes sam (i za sada znam da samo Atto koji imaju samo highest-end kontrolere rade na Mac-u).

[QUOTEjel postoji nesto u visti sto je stvarno korisno u odnosu na XP za coveka koji ima racunar slican ovom u mom potpisu...?[/QUOTE]
Ne.
I slazem se sa tobom po pitanju drzanja Viste - necu je staviti na mashinu sem u VM-u za testiranje bar ne skoro.

procitah onaj BBC text (http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/6551429.stm) i ne vidim tamo nista cudno...

Firma je napravila nov proizvod, u koji je ulozeno puno novca. Firma tada povlači iz prodaje stare proizvode, kako bi otplatila uložen novac i kako bi zaradila (osnovno pravilo kapitalizma, zar ne?). Ovo pravilo važi za bilo koju Firmu, u bilo kojoj oblasti biznisa!

Vazna je sledeca recenica: "Mr Epstein said withdrawing XP licences had no implications for long-term technical support for the product."

A izvini, ***, ko daje podrsku 20 godina nakon sto izadje OS? I tri godine je dovoljno, njihov problem ako zele da koristie posle toga - samo nemojte da se zalite!!!!
A ako su uzeli one "jeftinije" varijante gde se OS licencira na odredjeno vreme - pa *** sami su krivi.
Juce sam gledao koliko kosta moja mashina u Dell varijanti - 3200 funti sa XP-om, 3800 !!!! funti sa RH Linuxom (600 funti, tj. 900 evra skuplje), i to 3yr support za XP Pro(standard), i 1yr RH subscription (sta god to bilo doduse...) - sta mislis sta bih uzeo????

Minhen ce tek kroz dve godine videti koliko ce ih kostati Linux (obuka, prenos, vreme potrebno za prenos, admini za Linux a ne Windows, otpusteni Admini za Windows (u Nemackoj se placa ako otpustite nekoga u ovom slucaju)). Mozda ce biti manje, mozda vise, mozda je bilo bolje da su kupili Mac, mozda da su kupili Retail XP, mozda Linux - sacekaj. Ekonomija trazi vreme.

Totalno offtopic:

RH suport i MS support su totalno razlicite stvari.
Kada se kupovao Windows XP dobijao se kupon sa pravom na 3 poziva MS podrsci, svaki sledeci poziv se posebno placao. Red Hat ne radi tako - kada imas njihov support to znaci da mozes da ih cimas od jutra do sutra ako si tako raspolozen i niko ti to nece uzeti za zlo.
Inace cena koju si video odnosi se na serversku varijantu RH-a i podrsku za istu, pa ako uporedjujes cene onda dodaj cenu za windows 2003 i godinu dana enterprise podrske od strane MS-a.

Minhen je specifican slucaj, Nemci kao i uvek jako pedantni, sve se radi po etapama, vrlo promisljeno i dobro isplanirano. Ocito je da nisi pratio proces tranzicije - prva etapa je bila skidanje MS Office-a i instalacija OpenOffice-a, cisto da se ljudi naviknu na ono sto ih ceka u buducnosti. Posle toga sledi brisanje windowsa NT (koji inace radi na vecini radnih stanica u Minhenu) i prelazak na linux. Znaci usteda je velika - ne licencira se novi windows i novi Office. Naravno Nemci nisu nista prepustili slucaju pa ce linux podrsku platiti prvih nekoliko godina, a posle ko zna (moje licno misljenje je da ce odustati od podrske posle prvih nekoliko godina).

Inicijalni troskovi su veci u slucaju koriscenja linuxa zato sto je MS u svojoj ponudi cene spustio na minimum i predlozio da OEM licence produzi sa 3 na 6 godina, medjutim kako vreme odmice cena preteze u korist opensource resenja.

Administracija sistema? Platili su podrsku za linux dok sami ne budu sposobni da urade sve. Uz to treba uzeti u obzir da u proseku jedan *nix admin moze da odrzava vise masina od jednog windows admina. Da tamo ima sposobnih ljudi dokazuje cinjenica da su napravili sopstvenu linux distribuciju koja ce da se koristi na radnim stanicama.

Jos jedna stvar koja je jako bitna drzavnim institucijama a koje pojedinacni korisnici ne osecaju (zato sto im je comp od pocetka do kraja nakrcan piratskim softverom) je monopol - nijedna drzava ne sme sebi da dozvoli da zavisi od samo jednog proizvodjaca, pocevsi od stipaljki za vesh pa do jako bitnih stvari kao sto je IT infrastruktura, softver i format elektronskih dokumenata. Nasa zemlja naravno i po ovome kaska za svetom, ali kad-tad ce i kod nas ovo pitanje doci na dnevni red.

Enivej Minhen nije jedinstven slucaj mada je de facto najizvikaniji, prvenstveno zbog toga sto su nebrojeni celnici MS-a defilovali Bavarskom (cak i Stiv Balmer licno) i kukali,molili,snizavali cene do besvesti u cilju zadrzavanja Minhena pod svojim kisobranom.

Kao slagvort - gledajuci cene raznoraznih varijanti Viste, uzasavajuce cene svega sem basic varijante, hardverske zahteve i ogranicenja koja su ugradjena u sam OS, mislim da su Bavarci napravili dobar posao.

RH suport i MS support su totalno razlicite stvari. Kada se kupovao Windows XP dobijao se kupon sa pravom na 3 poziva MS podrsci, svaki sledeci poziv se posebno placao.
Totalna neupucenost - ja ne pricam o XP supportu. Kod Dell-a kad imas problem ti cimas Dell-a i to placas. Ti ovo brkas sa Retail licencom. A Dell-a ne da mozes da cimas od jutra do sutra nego ima limit kada moraju da ti srede problem (ili utvrde da je do tebe problem) ili dobijas novac nazad, naknadu, i zadrzavas kompjuter. (ovo pricam za workstation/server - i da, imam iskustva u ovome, ne pricam stvari izmisljane). (i dalje ne znam sta da radim sa 20GB DDR2-400 ECC memorije koje smo tako dobili)

Inace cena koju si video odnosi se na serversku varijantu RH-a i podrsku za istu
RH Workstation - opet lupas. Pricam o Workstation mashini - a Dell daje XP ili RH Ent Linux kao opciju - boli mene uvo da li je to licenca za cistaca ulica ili serverska za TLD - to su opcije. Znaci da su podjednake. Znaci da uporedjujem istu funkciju.

Znaci usteda je velika - ne licencira se novi windows i novi Office.
Ne, vec se gubi vreme instalrianjem drugih - gde je usteda ako ih ne kosta ono sto vec imaju? (kostalo ih je - mani to - ne kosta ih da zadrze).
E ako su (opet ponavljam sebe) uzeli yearly licence - sami su krivi.

da OEM licence produzi sa 3 na 6 godina, medjutim kako vreme odmice cena preteze u korist opensource resenja.
OEM, Retail, MSDN i skoro sve MS license su dozivotne (razlika da li su po kompjuteru (OEM) ili korisniku (sve ostalo)).
Te godisnje su specificne - i Minhen znaci da u pocektu nije umeo da izracuna da ih nesto vise kosta ako ga placaju godisnje 6 godina, nego ako da kupe kao OEM/Retail/Edu odmah po mashini. Kraj price.

Administracija sistema? Platili su podrsku za linux dok sami ne budu sposobni da urade sve.
Linux admin tamo vishe kosta nego MS. Kakvu podrsku da placaju? Placaju ADMIN-a (na to ja mislim), koji ce uvek biti tu.

Enivej Minhen nije jedinstven slucaj mada je de facto najizvikaniji, prvenstveno zbog toga sto su nebrojeni celnici MS-a defilovali Bavarskom (cak i Stiv Balmer licno) i kukali,molili,snizavali cene do besvesti u cilju zadrzavanja Minhena pod svojim kisobranom.
Htedo da kritikujem tvoj recnik ovde... onda se setih ko je Balmer, i smejah se 10 minuta ^^ (u pravi su...)

Totalna neupucenost - ja ne pricam o XP supportu. Kod Dell-a kad imas problem ti cimas Dell-a i to placas. Ti ovo brkas sa Retail licencom. A Dell-a ne da mozes da cimas od jutra do sutra nego ima limit kada moraju da ti srede problem (ili utvrde da je do tebe problem) ili dobijas novac nazad, naknadu, i zadrzavas kompjuter. (ovo pricam za workstation/server - i da, imam iskustva u ovome, ne pricam stvari izmisljane). (i dalje ne znam sta da radim sa 20GB DDR2-400 ECC memorije koje smo tako dobili)

Jel ti pricas o hardverskoj ili softverskoj podrsci? Hoces da kazes da imas fore 3 godine da svakodnevno devastiras komp, kidas registry, zabadas beta drajvere, rusis masinu na stotine puta i svaki put je Dell u obavezi da ti istrci u pomoc? Aha....sigurno. Sve i da hoce ima tako da te isprangijaju po usima pa ces posle par takvih akcija debelo da se zamislis da li ces opet da saljes masinu kod 'strucnjaka' u Dell.

RH Workstation - opet lupas. Pricam o Workstation mashini - a Dell daje XP ili RH Ent Linux kao opciju - boli mene uvo da li je to licenca za cistaca ulica ili serverska za TLD - to su opcije. Znaci da su podjednake. Znaci da uporedjujem istu funkciju.

Opet ne znas kako RH support radi i sta znaci, niti kapiras sta je Red Hat niti linux generalno. Prva stvar - RH ne naplacuje proizvod, nego podrsku. Postoje razni vidovi podrske, pocevsi od bazicne koja je 80$ godisnje (neogranicen broj incidenata, pitanja/odgovori preko web-a, 2 dana max response time) do najnaprednije koja kosta 400$ (1 godina, 12x5 telefonska podrska/preko web-a, neogranicen broj incidenata). Ili mozes da ne platis nista i koristis Fedoru....

Windows XP retail je 150$ i imas pravo na 3 poziva, naprednije varijante Viste su jos skuplje.

Pa sad - kako moze da bude razlika 900 evra? Osim ako se razlika nije stvorila zbog RH server (ne desktop) supporta?

Mozda nije zgoreg pomenuti da jednom kupljen RH DVD mozes da instaliras na bezbroj racunara (sto nije slucaj sa windows OS-evima) i da instaliras serverske aplikacije (sto opet nije slucaj sa windows OS-evima).

Ne, vec se gubi vreme instalrianjem drugih - gde je usteda ako ih ne kosta ono sto vec imaju? (kostalo ih je - mani to - ne kosta ih da zadrze).
E ako su (opet ponavljam sebe) uzeli yearly licence - sami su krivi..

OEM licenca je nesto sto se ne koristi u korporativnom svetu, a ako do sada nisi procitao pravo je vreme da procitas famozni EULA koji je sastavio MS - izmedju ostalog tamo stoji da ti, kako god platio i koji god model licenciranja primenis, iznajmljujes njihov proizvod. Ono sto veliki korisnici koriste su OSL (ili se bese sada zove OVS?), gde ti iznjamljujes MS produkte na 3 godine za odredjeni broj racunara. Kada to vreme prodje, prelazis na novu verziju windowsa i produzavas licencu (ili ostajes na starom winu i produzavas licence za jos 3 god).

Zasto tako? Zato sto je kupovina OEM licenci totalno neisplatljiva u okruzenjima sa 10-20K radnih stanica. Dajes po 150$ po compu a znas da ce za 3-4 god MS da izbaci neki novi windows (kao napr sad Vistu) i onda opet kupujes OEM licence i sve placas iz pocetka.

[/B]OEM, Retail, MSDN i skoro sve MS license su dozivotne (razlika da li su po kompjuteru (OEM) ili korisniku (sve ostalo)).
Te godisnje su specificne - i Minhen znaci da u pocektu nije umeo da izracuna da ih nesto vise kosta ako ga placaju godisnje 6 godina, nego ako da kupe kao OEM/Retail/Edu odmah po mashini. Kraj price.

Nisu sve licence dozivotne, za detalje pogledaj prethodni paragraf, vidim da zelis da pricas o necemu o cemu ocito ne znas mnogo.

Jos jednom - iznajmljivanje softvera (OS-a i Office-a) od MS-a na 3 god preko OSL ugovora je velikim korisnicima mnogo isplatljivije nego da sve uzimaju retail.

I sad vidi sta je MS zeleo da uradi - ladno je hteo Minhenu da pokloni jedan ciklus for free.....ako to nije 'skidanje gaca' u cilju zadrzavanja korisnika, ja ne znam sta je.

Linux admin tamo vishe kosta nego MS. Kakvu podrsku da placaju? Placaju ADMIN-a (na to ja mislim), koji ce uvek biti tu.

Linux admin svuda kosta vise nego MS admin. Promasio si poentu, a poenta je: za odrzavanje velikog broja linux masina potrebno je manje linux gurua nego sto je potebno windows admina za odrzavanje velikog broja windows masina. Uz to ocito je da u Minhenu postoje ljudi koji se razumeju u linux (dokaz: sastavili su svoju sopstvenu linux distribuciju).
Ako nesto od kadrova fali, tu je etapni prelaz koji sluzi za obuku kako usera tako i tehnickog osoblja. Nisu Svabe u fazonu 'danas windza, sutra lindza', ne koristi se popularna srpska oooo-ruk taktika, sve je to perfektno organizovano i procesljano do najsitnijih detalja.

Htedo da kritikujem tvoj recnik ovde... onda se setih ko je Balmer, i smejah se 10 minuta ^^ (u pravi su...)

Cika Balmer je u vreme sklapanja ugovora bio na skijanju u Svajcarskoj, kad je cuo sta se desava hitro je seo u korporacijski avion i krenuo za Mjunih, razgovarao je, ubedjivao, spustao cene, trudio se na sve moguce nacine, nista nije vredelo.
Jer osim cene u igri su bili i neki drugi faktori, a to su sloboda izbora, nezavisnost od jednog proizvodjaca, koriscenje otvorenih standarda i sl.

Jel ti pricas o hardverskoj ili softverskoj podrsci? Hoces da kazes da imas fore 3 godine da svakodnevno devastiras komp
Imaju fore x dana da utvrde cija je greska - ako je tvoja mora da se utvrdi da je tvoja. Been there, done that.

Opet ne znas kako RH support radi i sta znaci, niti kapiras sta je Red Hat niti linux generalno. Prva stvar - RH ne naplacuje proizvod, nego podrsku. Postoje razni vidovi podrske, pocevsi od bazicne koja je 80$ godisnje (neogranicen broj incidenata, pitanja/odgovori preko web-a, 2 dana max response time) do najnaprednije koja kosta 400$ (1 godina, 12x5 telefonska podrska/preko web-a, neogranicen broj incidenata). Ili mozes da ne platis nista i koristis Fedoru....
Windows XP retail je 150$ i imas pravo na 3 poziva, naprednije varijante Viste su jos skuplje.
Pa sad - kako moze da bude razlika 900 evra? Osim ako se razlika nije stvorila zbog RH server (ne desktop) supporta?
Ovo je OEM XP. I to znaci da ako hoces Linux na radnoj stanici moras Server?:) (lepo lepo, sve lepse od lepseg)

Mozda nije zgoreg pomenuti da jednom kupljen RH DVD mozes da instaliras na bezbroj racunara (sto nije slucaj sa windows OS-evima) i da instaliras serverske aplikacije (sto opet nije slucaj sa windows OS-evima).
Ovo je radna stanica, ne server, serverske aplikacije su van konteksta.
Ako kupis novi racunar kod Dell-a opet placas RH Linux 900e vise. Pa instaliraj ga ti slobodno...

OEM licenca je nesto sto se ne koristi u korporativnom svetu, a ako do sada nisi procitao pravo je vreme da procitas famozni EULA koji je sastavio MS - izmedju ostalog tamo stoji da ti, kako god platio i koji god model licenciranja primenis, iznajmljujes njihov proizvod. Ono sto veliki korisnici koriste su OSL (ili se bese sada zove OVS?), gde ti iznjamljujes MS produkte na 3 godine za odredjeni broj racunara. Kada to vreme prodje, prelazis na novu verziju windowsa i produzavas licencu (ili ostajes na starom winu i produzavas licence za jos 3 god).
Ovo (kod radne stanice Precision) je OEM.
Ko se odluci za OSL - njihova stvar.

Zasto tako? Zato sto je kupovina OEM licenci totalno neisplatljiva u okruzenjima sa 10-20K radnih stanica. Dajes po 150$ po compu a znas da ce za 3-4 god MS da izbaci neki novi windows (kao napr sad Vistu) i onda opet kupujes OEM licence i sve placas iz pocetka.
Ti imas iskustva koliko i moja sestra;-)
Jos uvek imamo korisnike u firmama koje koriste Windows 98 - jer nema potrebe da se upgraduje, to radi, nema novog kancelarijskog softvera koji je neophodan. OEM. Niko od njih ne pomislja da predje na XP.
Oni koji su na XP sa OEM licencama isto ne planiraju da predju na Vistu.
Ko je uzeo OSL se sam zaj***o.
Opet - firme ne sklapaju same racunare, vec uzmu Dell/HP/IBM/drugi OEM - gde moras da uzmes OEM licencu i toliko.

Nisu sve licence dozivotne, za detalje pogledaj prethodni paragraf, vidim da zelis da pricas o necemu o cemu ocito ne znas mnogo.
Look who's talkin'.

Jos jednom - iznajmljivanje softvera (OS-a i Office-a) od MS-a na 3 god preko OSL ugovora je velikim korisnicima mnogo isplatljivije nego da sve uzimaju retail.
J***o te Retail, mesas Retail i OEM u svakom drugom pasusu teksta.

I'm out.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno