Šta je novo?

Jel izasao Civ4?!!!

meni se vuce na 512 pa me ne cudi sto nece da se pokrene sa 256, a kad se civ vuce na makini onda je jeasno da joj treba upgrade :)

U requirements stoji da je min 256 a recommanded 512. Mada, ja imam 512 i mislim da mi ni 2GB ne bi bilo dovoljno.

meni malo secka na 1GB,pri kraju igre,kada uzmem igram neku vecu mapu,,,

Genijalan je novi Civ. Grafika je ok, novina ima prilicno (po tom pitanju jos uvek nemam neki stav), AI je malo bolji. Sve u svemu - nema spavanja.

Pa ja se nesto i ne bi slozio sa vecinom, igra je solidna i po meni daleko ispod ocekivanja! Mozda sam mnogo ocekivao, mozda me je i koncept igre smorio jer sam prva tri dela cepo ko manijak a mozda sam i ja omatorio. Igra je za moj ukus mnooogo nasminkana i mnogo mi je sve sareno i bajkovito a sto se tice inovacija - nista. 95% stvari je identicno_Osim religije i jos par stvari ja i ne vidim neka poboljsanja sto se tice same sustine igre jer izgled nikada nije bio od nekog velikog znacaja kada je ovaj serijal u pitanju...

Dosta je igara i propalo zato sto su menjali uspesan koncept. Ja sam se licno uzeleo poteznih strategija i novi Civ mi je bas legao. Grafika je taman uznapredovala koliko i hardver u medjuvremenu, meni se licno jako svidja kako igra izgleda. Problem je samo sto moram da se kontrolisem da ne zaglavim po celu noc igrajuci ga, opasno je po produktivnost i socijalni zivot uopste :)

Ne radi mi Civilization 4, kad je startam javi mi:

Failed to Initialize Renderer - Check DirectX Version and graphic Settings

Imam DirectX 9.0c, a taj se nalazi i na DVD-u od igre, pa joj sigurno ne treba neki noviji ako takav uopšte postoji. Ne znam šta znači ovo "graphic settings". Na DVD-u ima exe programčić DIAG ali on ništa posebno ne odradi, kao neku dijagnostiku i slično, radi neko vrijeme, piše loading i stane. Na desktopu se pojavi neki njegov zbrljani log fajl.

Imam Radeon 9600, 512 MB memorije, Barton 2800+

Ima li neko ideju?

@Vader
To se desava zbog radeona i drajvera za njega. Poseti firaxis-ov sajt i ima naveden bas ovaj problem i resenje.
Resenje se sastoji iz 20 i nesto koraka :(
Treba da uninstaliras drajvere, igru, da ih ponovo stavis, kao i sa direct X, igrom itd.

Vodite racuna nije svaki DX 9.0c isti, morate imati najnoviji, jer su sad poceli svakog meseca po jednu reviziju da dodaju, recimo DX 9.0c build jul 2005 isl.

Posle jedne kratke partije od 8 uvece do 5 ujutro :D da iznesem i ja svoje utiske.

Oni su u svakom pogledu veoma dobri, igra nije izgubila onu draz koju je imala a poboljsanja koja su uvedena su samo dodatni plus (religije). AI je definitivno bolji jer sam potrosio gro armije dok nisam osvojio neka plemena... Igra jeste graficki (pre)zahtevna, meni secka iskljucivo kada gledam celu planetu (1024x768) dok u obicajenom pogledu radi sasvim korektno. Bugove jos nisam primetio (bar na ono sto ste se zalili ovde).
Sve u svemu ja sam kao zakleti CIV-ovac veoma zadovoljan :)

E sada ima jedna stvar koju ne kontam. Uspeo sam do 1932. godine da istrazim sve tehnologije i dobijem nuklearnu bombu. Medjutim ono sto ne kontam je zasto neprijatelj ne gubi poene/gradjevine kada je bacim? Recimo, bombardovao sam London i na njega bacio bar 20 komada i nista :( Koja je svrha tako ubojitog naoruzanja ako nista ne radi (sem sto stvara kontaminiranost zemlje)? Ili je to neki bug?

Vader je napisao(la):
Ne radi mi Civilization 4, kad je startam javi mi:

Failed to Initialize Renderer - Check DirectX Version and graphic Settings

Imam DirectX 9.0c, a taj se nalazi i na DVD-u od igre, pa joj sigurno ne treba neki noviji ako takav uopšte postoji. Ne znam šta znači ovo "graphic settings". Na DVD-u ima exe programčić DIAG ali on ništa posebno ne odradi, kao neku dijagnostiku i slično, radi neko vrijeme, piše loading i stane. Na desktopu se pojavi neki njegov zbrljani log fajl.

Imam Radeon 9600, 512 MB memorije, Barton 2800+

Ima li neko ideju?

I ja sam imao taj problem. Međutim ja imam "BFG GeForce 6600 GT", tako da priča da je to samo do ATI kartica, tj njihovih drajvera ne stoji sasvim. Ono što sam ja primetio jeste da je problem u SP2 tj redosledu instalacije njega i DirectX-a 9.0c. (makar je tako bilo kod mene). Naime ako bih instaliroa SP2 pre instalacije igre tj DirectX-a 9.0c nešto u vezi sa tim SP2 nije dozvoljavalo da se instalira DirectX 9.0c. Instalacija vizuelno prođe proceduru, ali kad pogledaš na "dxdiag" tamo još uvek stoji verzija 9.0b, iako bi trebala biti 9.0c. Tek nakon deinstalcije SP2 pa onda instalacije directX 9.0c a zatim ponovo instalacije SP2 - to je proradilo i više nije javljalo grešku.Tako da proveri da li je zaista instalirana verzija 9.0c direcX-a. (osim toga to je stvaralo sličan i problem sa Battlefildom 2, dok druge, starije igre kojima ne treba 9.0c rade bez problema)

Izgleda da to ima veze i sa brzinom rada igre i sa drajverima. U jednom momentu igra je imala 2-9 frejmova - neigrivo! Nakon čačkanja, popravki instalacija i deinstalacija SP2, DirectX 9.0C, drajvera .... konačno je normalno proradila i radi sada sa 50 pa naviše frejmova. (na Bartonu 2500 @ 2800; BFG GeForce 6600 GT fabrički klokovana i 1 GB OCZ Platinum memorije 2-2-3-5.)

Koncept igre je inače odličan, šteta što izgleda da je još uvek bagovita (zna da "pukne" i izbaci me u desktop - ili je to do svih ovih instalacija i deinstalacija koje sam morao raditi da bi proradila?...

Nemam SP2 već SP1, nisam imao sa tim problema, samo sam odradio onu prceduru i to je riješilo stvar.

Kako uključiš da vidiš fps?

Mene nije izbacivalo u desktop niti sam primjetio bilo kakve bugove.

Jedino je problem što ja ovu igru ne znam da igram, to je prvi Civilization koji sam instalirao i igrao, skontao sam dosta toga ali ne sve. Trenutno mi je civilizacija najjača od svih, sad treba da vidim šta ću dalje, da ratujem ili nešto drugo.

Jel' cijela igra zasnovana na toj jednoj misiji, gradnje i održavanja civilizacije, ili ima kampanju kao Heroji?

Vader je napisao(la):
Nemam SP2 već SP1, nisam imao sa tim problema, samo sam odradio onu prceduru i to je riješilo stvar.

Kako uključiš da vidiš fps?

Mene nije izbacivalo u desktop niti sam primjetio bilo kakve bugove.

Jedino je problem što ja ovu igru ne znam da igram, to je prvi Civilization koji sam instalirao i igrao, skontao sam dosta toga ali ne sve. Trenutno mi je civilizacija najjača od svih, sad treba da vidim šta ću dalje, da ratujem ili nešto drugo.

Jel' cijela igra zasnovana na toj jednoj misiji, gradnje i održavanja civilizacije, ili ima kampanju kao Heroji?

Battlefield 2 ima svoj interni programčić za merenje fps. Spustiš konzolu sa ~ i ukucaš - renderer.drawfps 1 -i u gornjem levom uglu ćeš imati fps (ne ide više od toga koliki ti je refresh rate za datu rezoluciju.) Ali ja koristim fraps za tu svrhu, on meri fps u bilo kojoj igri - http://www.fraps.com/

Di si ti bio do sada kad nisi igrao ni jednu Civilizaciju? Ako ti ide odviše lako verovatno si u podešavanjima počeo sa nižim nivoom težine, počni sa "noble", za početak, mada ako nisi pre igrao nije loše da odigraš na nekom niskom nivou prvo, da vidiš koncept igre. Imaš i kampanje ako ti se to više sviđa.

Masina iz potpisa, sa 768 MB, virtual memory podeseno na 2.5x (1920MB) po nekom uputstvu sa neta izbacuje na desktop posle oko 1h igranja. Sa 256MB puca posle 10-15 min. Veeeeeeeliki memory leak, kod mene neigrivo do, eventualnog, izlaska patcha.

kUdtiHaEX je napisao(la):
Posle jedne kratke partije od 8 uvece do 5 ujutro :D da iznesem i ja svoje utiske.

Oni su u svakom pogledu veoma dobri, igra nije izgubila onu draz koju je imala a poboljsanja koja su uvedena su samo dodatni plus (religije). AI je definitivno bolji jer sam potrosio gro armije dok nisam osvojio neka plemena... Igra jeste graficki (pre)zahtevna, meni secka iskljucivo kada gledam celu planetu (1024x768) dok u obicajenom pogledu radi sasvim korektno. Bugove jos nisam primetio (bar na ono sto ste se zalili ovde).
Sve u svemu ja sam kao zakleti CIV-ovac veoma zadovoljan :)

E sada ima jedna stvar koju ne kontam. Uspeo sam do 1932. godine da istrazim sve tehnologije i dobijem nuklearnu bombu. Medjutim ono sto ne kontam je zasto neprijatelj ne gubi poene/gradjevine kada je bacim? Recimo, bombardovao sam London i na njega bacio bar 20 komada i nista :( Koja je svrha tako ubojitog naoruzanja ako nista ne radi (sem sto stvara kontaminiranost zemlje)? Ili je to neki bug?

MIslim da ipak, najvecu novinu cine heroji. Plus, neke novine koje se ticu uredjivanja gradova (mnogo specijalista), resursi, neke nove tehnologije, (mala i velika) cuda, drzavno uredjenje.

Ma haos :D I posle neka neko kaze da nema dovoljno novina. Novina ima zaista puno, za neke fanatike (poput mene) mozda cak i previse. Neko ce reci da kultura i religija smaraju, ali ja smatram da je donela potpuno novu dimenziju igranja celom Civ serijalu.

Sto se tice bombi Kutija...Ne znam, nisam dotle dogurao (ajde priznaj da igras na Prince nivou tezine :D), ali u drugom i trecem delu, koliko znam, bomba skoro nikada nije unistavala gradjevine. Uglavnom je unistavala sve jedinice u gradu, i smanjivala populaciju za jednu polovinu.

@bugovi
Na zeninoj masini sam bez problema instalirao CIv, radila je besprekorno (P4, 1GB, X700PRO), medjutim, na mojoj masini je pravila probleme - izbacivala slicne poruke kao i vama (DirectX error, cannot initialize engine)...Instalirao sam nove drajvere za moj X700PRO, i to je bilo to...

Visente je napisao(la):
Di si ti bio do sada kad nisi igrao ni jednu Civilizaciju?
Civilization nisam do sada igrao jer me nikad nije privukao, što ne znači da mislim da je loš (ne može biti kad ga mnogi vole), ali mene nije privukao, nisam nešto sa poteznim strategijama. Igrao sam jedino Heroes of Might and Magic koji mi je odličan.

Prije par sati sam prešao Civ 4, igrao 7 sati i 20 minuta i ostvario diplomatsku pobjedu u 1940. godini. Za teritorijalnu mi je malo nedostajalo, držao sam 59% svijeta a treba 64% za pobjedu.

Igrao sam na najmanjem nivou težine baš zato da vidim koncept igre. Većinu stvari sam shvatio ali ne sve.

Nije bilo bugova.

Igra je OK, sigurno je zanimljivija na težim nivoima, ali me nije toliko "uvukla" kao Heroes of Might and Magic.

genijalcin@23 je napisao(la):
MIslim da ipak, najvecu novinu cine heroji. Plus, neke novine koje se ticu uredjivanja gradova (mnogo specijalista), resursi, neke nove tehnologije, (mala i velika) cuda, drzavno uredjenje.

Ma haos :D I posle neka neko kaze da nema dovoljno novina. Novina ima zaista puno, za neke fanatike (poput mene) mozda cak i previse. Neko ce reci da kultura i religija smaraju, ali ja smatram da je donela potpuno novu dimenziju igranja celom Civ serijalu.

Sto se tice bombi Kutija...Ne znam, nisam dotle dogurao (ajde priznaj da igras na Prince nivou tezine :D), ali u drugom i trecem delu, koliko znam, bomba skoro nikada nije unistavala gradjevine. Uglavnom je unistavala sve jedinice u gradu, i smanjivala populaciju za jednu polovinu.

Malo sam prckao po Civilopedii i skontao po kom principu radi :) tako da je i ta misterija resena. Probajte neke scenarije da odigrate, recimo onaj u kom pocinjete 20 000 BC (kada je planeta jos uvek u ledenom dobu). Mapa je verno preslikana nasa planeta sa svim kontinentima i sadrzi 10tak civilizacija :) Ja sam krenuo da je igram i bio sam daleko razvijeniji i napredniji od svih civilizacija i onda su dosli varvari i ubili me u pojam (ko je rekao propast Rima? :))).

ljudi dajte malo vise materijala pa i ja da je isprobam, if you know what i mean... :p

Poslednja izmena:
Vader je napisao(la):
Civilization nisam do sada igrao jer me nikad nije privukao, što ne znači da mislim da je loš (ne može biti kad ga mnogi vole), ali mene nije privukao, nisam nešto sa poteznim strategijama. Igrao sam jedino Heroes of Might and Magic koji mi je odličan.

Prije par sati sam prešao Civ 4, igrao 7 sati i 20 minuta i ostvario diplomatsku pobjedu u 1940. godini. Za teritorijalnu mi je malo nedostajalo, držao sam 59% svijeta a treba 64% za pobjedu.

Igrao sam na najmanjem nivou težine baš zato da vidim koncept igre. Većinu stvari sam shvatio ali ne sve.

Nije bilo bugova.

Igra je OK, sigurno je zanimljivija na težim nivoima, ali me nije toliko "uvukla" kao Heroes of Might and Magic.

Ako ti se toliko sviđaju Heroji (koji su zaista fenomenalna igra, mislim pre svega na trojku) onda ne smeš da propustiš WOG - mod za Heroje III od nekog ruskog programera - orginal je dobar ali WOG ("HMM III - In the Wake of Gods") je znatno bolji http://www.strategyplanet.com/homm/wog/

To probaj i osetićeš pravu draž "Heroes"

Mene ubija ekonomija, ne svidja mi se kako su reseni prihodi/rashodi... ne vidim gde mi idu pare... mada mozda treba tako.. kao u real life :D

ajde da dodam i ja nesto . . . Imam Bartona 2500, 768 rama, MSI FX5200 klokovanu (300 - 500). Meni igrica prilicno secka. ja znam da mi je graficka krs ali kad sam probao da smanjim rezoluciju nije mi uspelo. Da li neko zna kako se smanjuje rezolucija na recimo 800 x 600. Javlja da je minimum (nisam siguran ali 1152x864). U vezi A bombe u 2 i 3 delu kada pogodis neki grad osim jedinica (ljudstva) ruse se i neke gradjevine.
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

da li neko zna kako se lansira SS? sve sam delove napravio, istrazio sve tehnologije i nista. u prethodnom delu, ako se dobro secam, na spaceship skrinu se pojavi dugme 'launch' kad sastavis brod ali ovde nism primetio...help?...

A jel neko uspeo da natera da radi Multiplayer, ali PBEM, da salje direktno iz igre ?

vladat1 je napisao(la):
ajde da dodam i ja nesto . . . Imam Bartona 2500, 768 rama, MSI FX5200 klokovanu (300 - 500). Meni igrica prilicno secka. ja znam da mi je graficka krs ali kad sam probao da smanjim rezoluciju nije mi uspelo. Da li neko zna kako se smanjuje rezolucija na recimo 800 x 600. Javlja da je minimum (nisam siguran ali 1152x864). U vezi A bombe u 2 i 3 delu kada pogodis neki grad osim jedinica (ljudstva) ruse se i neke gradjevine.
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

Civ4 sam igrao 5-6 sati na athlonXP2000+, 512MB@266MHz, msi kt3v (kt333), GeForce4MX460 i igra GLATKO radi na 1024*768 (min. rezolucija) sa high detaljima. Mapa standardna sa cini mi se 10 nacija. Seckala je samo spica i to ne previse.

Moj predlog je da graficku malo opustis i krenes pricu sa nekom drugom verzijom driver-a...pa pisi kako ide.

Sto se tice same igre, evolucija na delu! Stara zaraza sa zanimljivim novitetima i doradjenim detaljima. Prvi utisak je apsolutno pozitivan+++++
Nema spavanja

:type:

dsk je napisao(la):
Moj predlog je da graficku malo opustis i krenes pricu sa nekom drugom verzijom driver-a...pa pisi kako ide.

Evo jedne zanimljive stvari,mislim da ce vlasnike FX 5200 da zanima. Naime posle ekseperimenata sa raznim drajverima od 5 pa do 7. ..., omega, i td .. (koristeci benchmark kao merac) dosao sam do skledeceg zakljucka. Bolje radi sa verzijuom 5.3 drajvera nego sa ovim novem 7. ... , omega. Razlika nekad zna da bude i 400 - 600 bodaova. Za nepoverovati zar ne!!!
Pozdrav :smoke:

Visente je napisao(la):
Ako ti se toliko sviđaju Heroji (koji su zaista fenomenalna igra, mislim pre svega na trojku) onda ne smeš da propustiš WOG - mod za Heroje III
Samo kratko da ne idemo u OT: mogu li se Heroji 3 igrati u 1024x768 rezoluciji?

Koliko i ja znam 800x600.Trebali su da urade u 1024x768

Nazad
Vrh Dno