Šta je novo?

Jeftine klime

Prilozi

• Screenshot_2026-02-01-13-47-52-045_com.tuya.smart.jpg
    Screenshot_2026-02-01-13-47-52-045_com.tuya.smart.jpg
    39.1 KB · Pregleda: 65
Jeste 800-900g ali to je nebitno, limovi, cevi, serija kompresora, motora ventilatora i sl. (ako je uopste tacno i ovo u katalogu, npr. kod Gree cesto omase za kilu-dve, zaokruze ili permutuju cifre, sto ne bi i Beko)

Interesuje me samo koji su kompresor metnuli u ovaj Beko.To nigde ne nadjoh?Mislim da je najverovatnije GMCC.Ali koji?

To ćeš sigurno saznati jedino ako rasturiš spoljnu pa pogledaš oznaku, ovako teško da ima detaljnih podataka o tome na nekom sajtu.

Ma i ja sam juce odma pomislio da je aeri u pitanju kad si napisao da je iz midea fabrike,zato me i zainteresovalo da okacis kako radi,mnogo je slicna aeriju,na koliko C je setovana?
Na Aeri+ je malo teza.

Napolju je 1°C i velika vlaznost.Preko 90%.Odradila sada jedan kontrolni DF,koji je skoro pa besuman.Za 4 min.Podigla do nekih 700-800 W i za minut spustila i krenula da modulira.Trenutno na ovoliko.

Ma i ja sam juce odma pomislio da je aeri u pitanju kad si napisao da je iz midea fabrike,zato me i zainteresovalo da okacis kako radi,mnogo je slicna aeriju,na koliko C je setovana?
Setovana na 21°C i odrzava odlicno temperaturu.Napolju je sada 0°C i pada sneg.Posto je nisko SJ,pipnem isparivac,ni trunke leda.A nema ni vode ispod od DF.Znaci nije ga ni bilo.Gledam ove okolo klime isparivaci pobeleli.Evo kako radi trenutno.

Prilozi

• Screenshot_2026-02-01-16-55-29-009_com.tuya.smart.jpg
    Screenshot_2026-02-01-16-55-29-009_com.tuya.smart.jpg
    38.5 KB · Pregleda: 43
Setovana na 21°C i odrzava odlicno temperaturu.Napolju je sada 0°C i pada sneg.Posto je nisko SJ,pipnem isparivac,ni trunke leda.Gledam ove okolo klime isparivaci pobeleli.Evo kako radi trenutno.
Bas nisko modulira,kod mene je isto na 21 u spavacoj al trosi trenutno duplo vise 600w,a ukupno za danas 7,5kwh,-1 napolju.

Prilozi

• IMG_8908.png
    IMG_8908.png
    112.9 KB · Pregleda: 63
Aeri.Sad tek vidim da greje taj beko lokal 25m2 4 spoljna zida jos neizolovana,pa ovo je bombona potrosnja onda🤣
Necu da hvalim i preporucujem nista.Pratim kako ce raditi na jos nizim temperaturama.Za cenu i svu pratecu opremu koja ide uz nju,ja ne znam sta da kazem.Neki ne daju ni WiFi,za dosta vecu cenu.😉Ovde ne mogu da okacim video.

Preko cele noci bilo nekih -4°C.Trenutno je -3°C.Beko ni jedan DF do sada.Nema tragova DF ispod SJ.Evo kako radi trenutno i koliko je potrosila struje za 10h.

Prilozi

• Screenshot_2026-02-02-09-54-36-041_com.tuya.smart.jpg
    Screenshot_2026-02-02-09-54-36-041_com.tuya.smart.jpg
    38.6 KB · Pregleda: 63
Kako se ponaša ventilator na spoljnoj jedinici na toj Beko klimi, da li je fiksiran na neku max brzinu ili se pojačava ili smanjuje u zavisnosti od opterećenja klime?

Kako se ponaša ventilator na spoljnoj jedinici na toj Beko klimi, da li je fiksiran na neku max brzinu ili se pojačava ili smanjuje u zavisnosti od opterećenja klime?
Ventilator prati rad klime i jos uvek radi tiho.Nije kao kod TCL.Pretiha je SJ u odnosu na TCL.

Nije to aeri onda cim nema df haha
Moja odradila 4 na svaka dva sata negde.
I mene cudi da nema niti jednog pravog DF.Radi neke kontrolne,ali ne cesto.Traju kratko.Malo se zaleti posle njih do nekih 800w i veoma brzo smanji i normalizuje rad.

Imam klimu Tcl tac-12chsd/tpg31i3ah i evo sad na -1 ne spusta modulaciju ispod 680w, sto je previsoko, i brzo dostigne zadatu temperaturu i cesto se gasi. Na plusu aj da kazem da radi korektno, spusta i ispod 250w na +10, ali cim krenu minusi krece igranka sa cestim gasenjima sto zbog dostizanja zadate temperature sto zbog df. Inace greje 16m2 sa tri spoljna zida bez izolacije. Tako kada vidim kako ova gore Beko modulira na minusima to je i vise nego dobro. I spoljna jedinica na Tcl-u je malo bucnija posebno na minusima.

Imam klimu Tcl tac-12chsd/tpg31i3ah i evo sad na -1 ne spusta modulaciju ispod 680w, sto je previsoko, i brzo dostigne zadatu temperaturu i cesto se gasi. Na plusu aj da kazem da radi korektno, spusta i ispod 250w na +10, ali cim krenu minusi krece igranka sa cestim gasenjima sto zbog dostizanja zadate temperature sto zbog df. Inace greje 16m2 sa tri spoljna zida bez izolacije. Tako kada vidim kako ova gore Beko modulira na minusima to je i vise nego dobro. I spoljna jedinica na Tcl-u je malo bucnija posebno na minusima.
Kod roditelja je ta TCL

TAC-12CHSD/TPG31I3AH​

Mnogo bolji rad na minusima ima Beko.Nema do sada,kao sto sam napisao niti jedan DF.Jos nisam video da zaledi isparivac.Mnogo tisa SJ.Jer ne vrti ventilator na SJ ko blesava,vec prema opterecenju.Beko je u 25m2 sa 4 spoljna neizolovana zida potrosila za 15h rada 6.5kW,dok je TCL za isto vreme u 35m2 sa 3 spoljna neizolovana zida potrosila 12kW.

Na koliko stepeni greje TCL, ako beko već greje na 21?

Na koliko stepeni greje TCL, ako beko već greje na 21?
TCL je na 22°C.Nikakva razlika.Jednostavno Beko ima mnogo bolju kulturu rada na minusima.
Beko.Napolju -1°C trenutno
Desno slika je TCL.Trenutno je u DF.
TCL je odlicna klima,ali lose ispisan softver je ubi.

Prilozi

• Screenshot_2026-02-02-15-12-50-939_com.tuya.smart.jpg
    Screenshot_2026-02-02-15-12-50-939_com.tuya.smart.jpg
    38.9 KB · Pregleda: 44
  • Screenshot_2026-02-02-15-13-02-102_com.tuya.smart.jpg
    Screenshot_2026-02-02-15-13-02-102_com.tuya.smart.jpg
    37 KB · Pregleda: 39
Poslednja izmena:
Da, ali TCL bar ono što sam primetio kod mojih (retko je palimo), održava 2 stepena više od zadate, npr 23 u stvarnosti je 25 u prostoriji gde greje, pa je i tu razlika u potrošnji pored kvadrature koja je kod tebe veća nego Beko gde greje.

Ali svakako ako se Beko pokaže dugoročno ok i radi stabilno možda bude dobra preporuka u ovom jeftinom segmentu klima 🙂. Kako radi grejač tacne na Beko, da li isto non stop na minusu i koliko troši?

Da, ali TCL bar ono što sam primetio kod mojih (retko je palimo), održava 2 stepena više od zadate, npr 23 u stvarnosti je 25 u prostoriji gde greje, pa je i tu razlika u potrošnji pored kvadrature koja je kod tebe veća nego Beko gde greje.

Ali svakako ako se Beko pokaže dugoročno ok i radi stabilno možda bude dobra preporuka u ovom jeftinom segmentu klima 🙂. Kako radi grejač tacne na Beko, da li isto non stop na minusu i koliko troši?
Za grejac nisam video potrosnju,jer pravog DF jos nema.Kada radi taj kontrolni od 4 min,spadne na nekih 70w koliko sam primetio.Da li tada pali grejac ne znam.Ima i grejac kompresora.

TCL se već 2 godine na forumu hvali na sva usta, prošle godine kupovao i kome treba i kome ne treba, ultimativni best buy u nizoj klasi...a sad ispade ništa ne valja?! 😅

Po meni najveća mana TCL-a je što se jako zaleće posle defrosta. Diže do 1700w. Ja sam to donekle rešio tako što sam joj ograničio snagu na gen modu na 4a struje, mada i tad zna da povlači oko 5a što je do 1200w. To što neće da spušta jako nisko modulaciju kad je hladno mislim da je i prednost jer ne duva prohladno pa je ugođaj daleko bolji. To povlači malko veću potrošnju zbog čestog paljena- gašenja. Defroste radi povremeno, kad je u minusu i nije velika vlažnost odradi kratak kontrolni na nekih 3 sata a prave defroste radi kada treba, odnosno kada se spoljna zabeli. Ne pušta da se puno nakupi leda da ne bi to uticalo na kapacitet. Unutrašnja dovoljno tiha, spoljna se čuje ali nije nešto što mi smeta. Ima i tiših ali i daleko glasnijih, neki prosek. Ono što posebno mogu pohvaliti nasuprot zaletanja posle defrosta je mogućnost brzog zagrevanja prostorije. Jako brzo podiže temperaturu ako je pre toga bila smanjena. Takođe grejač joj nije stalno uključen kad je u minusu već ga gasi kad miruje. Ventilator unutrašnje sam isključuje kad duže miruje i ne pada temperatura. Odlazak kondenza posle defrosta je loše rešen pa delom curi i na ostalim rupama a ne samo kroz lulu. To se na voxu i vivaxu ne dešava.

To za curenje vode na više rupa ima na većini novijih klima, i kod mene na midea klimi je tako.

Ja sam najzad ugradio jednu Tcl TAC-12CHSD/XA73IS. Što se tiče modulacije slično se ponaša i radi na 550-650w. Pošto je spavaća soba držim je na 20 stepeni ali održava na 21 u sobi. Brzo postiže temperaturu i često se gasi, više sedi ugašena nego što radi, neće da modulira nisko. Mada sad se sve klime u kući isto ponašaju što se tiče modulacije (imam LG prastaru možda ima 15 godina i Teslu neki model od pre 4-5 godine).

Nervira što hoće da krcka plastika na unutrašnjoj jedinici. Prva dva dana se baš dosta čula, sad kao manje. Nadam se da će da se razradi vremenom i prestane skroz.

U svakom slučaju odlična kupovina za 25k dinara

TCL se već 2 godine na forumu hvali na sva usta, prošle godine kupovao i kome treba i kome ne treba, ultimativni best buy u nizoj klasi...a sad ispade ništa ne valja?! 😅
TCL je odlican.Samo da poprave softver.Imaju update preko aplikacije i moguce da su i sa njima zeznuli na nekim modelima rad.Softver je ono najbitnije,pored dobrog hardvera.To Japanci i najvise naplacuju.Zamisli ove Japance,sto se ovde najvise spominju,da se u njih ubaci softver kao u ovom TCL.Da li bi joj onda vredela onolika tezina SJ?Evo i kod Kineza ima primera,sa dobrim softverom.Posto pratim sada rad ove gore pomenute Beko klime.Od petka kada je ugradjena do sada niti jedan pravi DF,ili led na isparivacu.Isla temperatura do najnize -4°C preko noci.Jednostavno bolje napisan softver.To ako je lose,dzaba sve ostalo.

Poslednja izmena:
Po meni najveća mana TCL-a je što se jako zaleće posle defrosta. Diže do 1700w. Ja sam to donekle rešio tako što sam joj ograničio snagu na gen modu na 4a struje, mada i tad zna da povlači oko 5a što je do 1200w. To što neće da spušta jako nisko modulaciju kad je hladno mislim da je i prednost jer ne duva prohladno pa je ugođaj daleko bolji. To povlači malko veću potrošnju zbog čestog paljena- gašenja. Defroste radi povremeno, kad je u minusu i nije velika vlažnost odradi kratak kontrolni na nekih 3 sata a prave defroste radi kada treba, odnosno kada se spoljna zabeli. Ne pušta da se puno nakupi leda da ne bi to uticalo na kapacitet. Unutrašnja dovoljno tiha, spoljna se čuje ali nije nešto što mi smeta. Ima i tiših ali i daleko glasnijih, neki prosek. Ono što posebno mogu pohvaliti nasuprot zaletanja posle defrosta je mogućnost brzog zagrevanja prostorije. Jako brzo podiže temperaturu ako je pre toga bila smanjena. Takođe grejač joj nije stalno uključen kad je u minusu već ga gasi kad miruje. Ventilator unutrašnje sam isključuje kad duže miruje i ne pada temperatura. Odlazak kondenza posle defrosta je loše rešen pa delom curi i na ostalim rupama a ne samo kroz lulu. To se na voxu i vivaxu ne dešava.
Jeste DF i po meni najveca mana.Jako lose odradjen u softveru.Da se to popravi,mislim da bi i rad i potrosnja bili dosta bolji.

Zaboravili smo jednu cinjenicu.Beko je montiran na lokalu,gde se vrata otvaraju i zatvaraju mnogo vise i ulazi hladan vazduh.Ma da ne vidim da joj to pravi neki problem i da zbog toga blesavi.Odrzava lepo zadatu temperaturu bez nekih zaletanja i opterecenja.

Nazad
Vrh Dno