Šta je novo?

Jeftine klime

Za Hisense imas 5 godina samo na kompresor i nista vise, za klimu imas 2 godine.
Prosle i ove godine, 3 velika servisa su najvise reklamacija imali na Hisense, a najvise crkavaju delovi elektronike.
Servisna podrska je katastrofalna, delovi se tesko nabavljaju, a jedina sigurna varijanta da ti se cak i za kompresor prizna garancija, jeste sa kupis direktno od Hisense/Gorenje i preko njih i ugradis.

Poslednja izmena:
Za Hisense imas 5 godina samo na kompresor i nista vise, za klimu imas 2 godine.
Prosle i ove godine, 3 velika servisa su najvise reklamacija imali na Hisense, a najvise crkavaju delovi elektronike.
Servisna podrska je katastrofalna, delovi se tesko nabavljaju, a jedina sigurna varijanta da ti se cak i za kompresor prizna garancija, jeste sa kupis direktno od Hisense/Gorenje.
Takav podatak nigde nisam pročitao a nije da nisam guglao.
Valjevo je 30km od mene, znam mnogo ljudi, verujem da bi takav poražavajuči podatak procurio... niko od njih ništa ne zna.

Servisna podrska je katastrofalna, delovi se tesko nabavljaju, a jedina sigurna varijanta da ti se cak i za kompresor prizna garancija, jeste sa kupis direktno od Hisense/Gorenje i preko njih i ugradis.
To je već nešto konkretno. Dakle elektronika je slaba tačka. Zna li se da li nešto bliže, koji modeli/serije? Da li je to skupa popravka?
Da li je bilo još nekih kvarova osim na elektronici?

Zovi servise iz BG-a redom, reci da imas 50% jeftinije klimu(da se oni me bi ugradjivali i pokusavali da ti prodaju ono gde oni dobro zaradjuju), pa pitaj da li Hisense, Midea, Haier, vremenom ces doci do nekoga ko je druzeljubiviji i ko ce ti podeliti neke info.
Kada okrenes 50ak servisa, javi se da nam kazes sta si sve saznao. Ja mogu da ti kazem info koji smo nas dvojica dobili kada smo pitali za Pro x hisense i haier flexis, jedan info gde se nasmejao i rekao vlasnik da se izbegava Hisense, drugi menadzer velikog servisa i trece radnik u velikom servisu. Druga 2 direktno za hisense/gorenne srbija rade ugradnju.

Ne kaze se jer, vec je'l kada pitas nesto. Ne kazem ti ja nista, nego si ti pitao kako da dodjes do informacija...mozda ti se posreci, pa saznas sve od prvog...ali ce onda opet neko da potegne pitanje da li je taj tvoj u pravu, pa kako on nije cuo, zna dosta ljudi iz svoje ulice, pa ovo, pa ono...pa.ti brate izvuci statistiku, mozes i vise servisa, sto vise okrenes, jaca ce ti biti argumentacija, onda nikoga na netu vise nista ne moras da pitas, sve sam mozes da saznas i dodjes do proverenijih informacija nego neki tamo random likovi koji serendaju po netu.

Shvatili smo hisense je krš, brodolom koji će i Gorenje da povuče sa sobom, posle iskustava sa klimama ljudi će da ih proteraju iz Srbije. 😄 Još da čujemo iskustva, svih tih nezadovoljnih korisnika hisensea kojih očigledno bi trebalo da ih ima na stotine. 🥴

Hisense generalno pravi lošu belu tehniku, izuzev televizora sa kojima su se donekle proslavili. Veš mašine očajnog kvaliteta i izuzetno loše programiranog softvera.. itd itd

Sa HISENSE Expert Smart 12K smo izgurali drugu zimu u dve prostorije ukupnih circa 35 m², ne efikasno smo je koristili ( nije grejao po ceo dan,nego u glavnom kad smo bili kod kuce(Znaci imala sta na nadoknadi ,zbog gubitka preko dana uglavnom)),za defrost zbog vremenskih uslova bas bio potreba -taj deo posla brzo ,efikasno odradila. Unutrasna ,spojna jedinica bas tiha . Wifi skoz okej.U dnevnoj sobi (Dnevna ,trpezarija,kuhinja) smo imali do letos imali Gree Violu 12 kupjenu 2020 koja je vec pre 2-3 godine izgubila pola segmenta na displeju unutrasnje jedinice,bila i spoljasnja i unutrasnja jediniva glasna,defrost bezveze i kad je izasla iz defrosta na kratko je krenula da duva hladno (mogla malo vise da saceka dok nije krenula da duva). Sad pocetkom leta smo menjali Violu na Hisense 18K Hi-Comfort. Spoljasnja jedinica do jaja tiha,unutrasnja zna na peticu da namesti oluju u prostoriji ,na Super tornado. Brzo,efikasno hladi (opet bezveze je koristimo jes bas volimo da su prozori ,vrata otoveni u kuci,pa kad je bas preterano toplo onda se pozatvaramo i krenemo da hladimo.Zena juce bila kod kuce pa je hladila na 25 C° u proseku je trosil 300 W na sat. Wifi isto okej (Gree zna da zeza ).Kako ce da funkcionise preko zime videcemo. Mi smo generalno zadovoljni sa Hisense.

Moj savet onima koji se dvoume a čitaju i raspituju se koju klimu da kupe je da ne čitaju i ne veruju informacijama na netu iz dva razloga:

1. Tu obitavaju ponajviše ljudi koji promovišu i prave hajp oko određene klime i brenda i to se više puta videlo da ne navodim marke i primere.

2. Postoje pravi negativni komentari za klime ali opet nisu 100% merodavni jer će se onaj koji je dobio faličan proizvod javiti da negativno kometariše i uticaće dosta negativno na čitaoca.
Onima kojima taj isti proizvod radi oni neće ni da se smaraju na internetu i temama o klimama i veoma mali broj će reći čekaj pa nije to baš tako.

Posebno ne pitajte montera ili servisera koji vam tu istu klimu prodaje jer naravno da će da je hvali.
Najbolje obiđite malo vaš kraj, klima ima na svakoj fasadi gomila pa popričajte sa vašim komšijama oko toga kako su zadovoljni i kako im klima radi zimi i donesite sami odluku.
Ja kad izađem i bacim pogled na okolne zgrade tu ubedljivo najviše ima Gree i Hisense i to nije izmišljotina jer ne promovišem nijedan brend i to nisu ni moji favoriti od klima.

Najbolje obiđite malo vaš kraj, klima ima na svakoj fasadi gomila pa popričajte sa vašim komšijama oko toga kako su zadovoljni i kako im klima radi zimi i donesite sami odluku.
Ja kad izađem i bacim pogled na okolne zgrade tu ubedljivo najviše ima Gree i Hisense i to nije izmišljotina jer ne promovišem nijedan brend i to nisu ni moji favoriti od klima.
Pokušao sam, većina njih nema pojma šta ih pitam, niti ih interesuje ono o čemu se polemiše ovde. Evo hladi meni ne treba ništa više. Majstor nabio u ćosak 2 cm spuštena od plafona.

Moja hisense, čim ugrije na hladjenju smrdi vlaga, perem po dva puta u toku sezone. Čista ko suza al smrdi na hlađenju, ja polovično zadovoljan nikad je nikom ne bi preporučio niti ponovo kupio.

Pa ja, ciji je otac do pre par godina drzao srednji, pa do poprilicno veliki servis bele tehnike, nisam nikada sa nekim popricao o klimama van par bas bliskih ljudi koji me dobro znaju i pitaju za svu tehniku sta da pazare...i tu kada krenem da im nesto objasnjavam, samo me oduvaju i kazu: "E, ae ne se*i nego reci sta da uzmem"...i to je to.
Prosto, ljude ne interesuje tehnika i niko se time ne bavi...televizori ih interesuju na nivou "E, znas kol'ki sam TV uzeo", a klime jos manje, u fazonu rekao mi Mica serviser da valja...

Ja sam Fujitsu Luca prao, pa onda dosli iz ACS-a da detaljno rasklope, sve operu, cista kao suza...smrdi posle 2 dana na budj, a isto kod jos par clanova.
Prosto, kada krene nisko da modulira, krene da vonja na vlagu i budj, jer vazduh ili izmenjivac nisu dovoljno hladni da to neutralisu.
Zato niko nikada nije prao one matore on/off klime, nikada ne smrde jer stalno rade na 100%, leden izmenjivac i duvaju leden vazduh koji to sve neutralise.
I kod njih kao i kod auta ako je neko primetio, oseca se nekada samo kada tek upalis, pa nestane smrad.

Meni na Gree Amber pro isti problem sa smradom. Svaki put je ostavim pola sata da izduva turbina samo, i sećam se posle 3 dana rada na hlađenju počeo da se oseća kiselkast miris. I to ne dok hladi, nego u trenutku kad prebacim na fan mode, neko vreme smrdi i posle prestane.
I turbina i izmenjivač čisti kao suza, ali smrducka.

Pokušao sam, većina njih nema pojma šta ih pitam, niti ih interesuje ono o čemu se polemiše ovde. Evo hladi meni ne treba ništa više. Majstor nabio u ćosak 2 cm spuštena od plafona.

Moja hisense, čim ugrije na hladjenju smrdi vlaga, perem po dva puta u toku sezone. Čista ko suza al smrdi na hlađenju, ja polovično zadovoljan nikad je nikom ne bi preporučio niti ponovo kupio.
Pa 2cm od plafona u ćošak?! Šta reći osim da je montaža za nulu. Mene i da teraš tako ja je ne bi montirao da mi se neko ne smeje kad čuje šta sam uradio.
Smrad i miris vlage nije do klime pa makar to bio i Fox. Mislim ako se konstantno oseća a ne pri uključenju.

Meni na Gree Amber pro isti problem sa smradom. Svaki put je ostavim pola sata da izduva turbina samo, i sećam se posle 3 dana rada na hlađenju počeo da se oseća kiselkast miris. I to ne dok hladi, nego u trenutku kad prebacim na fan mode, neko vreme smrdi i posle prestane.
I turbina i izmenjivač čisti kao suza, ali smrducka.
Буквално мора као и ауто да се по некада потера у обртаје :Д

Koristim četvrtu brzinu čak uglavnom, jedino da je zveknem na turbo ceo dan 😂

Xiaomi is finally bringing its first air conditioner designed for the global market to Europe.
Two models are debuting under the Mijia brand – the Mijia Air Conditioner Pro Eco 2.6 kW and the more powerful Mijia Air Conditioner Pro Eco 3.5 kW.

Xiaomi Mijia air conditioners are already on sale in Spain. The official recommended price for the 2.6 kW model is 600€ , and for the more powerful 3.5 kW model you will pay 700€.

If you would like the indoor unit itself , for example for another room, the price for the 3.5 kW model is 350€, for the weaker 2.5 kW model the price is 300€.

Pa ja, ciji je otac do pre par godina drzao srednji, pa do poprilicno veliki servis bele tehnike, nisam nikada sa nekim popricao o klimama van par bas bliskih ljudi koji me dobro znaju i pitaju za svu tehniku sta da pazare...i tu kada krenem da im nesto objasnjavam, samo me oduvaju i kazu: "E, ae ne se*i nego reci sta da uzmem"...i to je to.
Prosto, ljude ne interesuje tehnika i niko se time ne bavi...televizori ih interesuju na nivou "E, znas kol'ki sam TV uzeo", a klime jos manje, u fazonu rekao mi Mica serviser da valja...

Ja sam Fujitsu Luca prao, pa onda dosli iz ACS-a da detaljno rasklope, sve operu, cista kao suza...smrdi posle 2 dana na budj, a isto kod jos par clanova.
Prosto, kada krene nisko da modulira, krene da vonja na vlagu i budj, jer vazduh ili izmenjivac nisu dovoljno hladni da to neutralisu.
Zato niko nikada nije prao one matore on/off klime, nikada ne smrde jer stalno rade na 100%, leden izmenjivac i duvaju leden vazduh koji to sve neutralise.
I kod njih kao i kod auta ako je neko primetio, oseca se nekada samo kada tek upalis, pa nestane smrad.
Da li i je pomoglo kod LU da postaviš turbinu da se stalno vrti u kontrolnoj brzini, umesto da se gasi na hlađenju?

Malcice je smanjilo ucestalost smrada, ali nije resilo, tako sam i koristio godinama.

Hmm... Da nije kadica bila pod kontra uglom (ulevo ili udesno), kontra od creva? Meni je LT smrdeo dok nisam prvi put sve rasturio i oprao detaljno i izmenjivač i turbinu i kadicu. Pre toga sam samo preko izmenjivača prskao, pa se dole nakupilo svašta. Sad redovno održavam nekim antifungicid/antibaktericid sredstvom, dva puta godišnje pranje turbine puškom i to je to. Dok recimo od tei komada LM NIKAD niti jedan nije smrdeo. Turbinu perem puškom, ne rasklapam. I dva puta godišnje prskanje sredstvom za klime. Nadam se da one KM nemaju tu boljku, 4 komada montirano, čeka se EPS da se smiluje za priključak.

To je već nešto konkretno. Dakle elektronika je slaba tačka. Zna li se da li nešto bliže, koji modeli/serije? Da li je to skupa popravka?
Da li je bilo još nekih kvarova osim na elektronici?
Kod inverter motora imas integralno kolo koje je skup tri tranzistora kojim se upravlja motor. Preko njega je obicno masivni hladnjak jer tu idu solidne jednosmerne struje.
To kolo dosta cesto strada. Licno mi se desilo na inverter motoru BOSH masine za pranje i susenje. Kako ovde nisam mogao da nadjem elektronicara da moze da nabavi to kolo kod nas zvao sam BOSH direktno i rekli mi da mogu da poruce iz germanije i da bi me cela ploca sa elektronikom kostala 35000 bez servisera a za njega jos 5000din da dodje i zameni, Momentalno sam otisao u radnju i kupio Vox za te pare. Od tada kupujem od tehnike samo da ima sto vecu garanciju i to samo full a marke me ne zanimaju. Ko da najvecu garanciju i najmanje kosta taj je moj izbor. Licno sam se pokajao sa Bosh ves masinom, LG tv om, Samsung friziderom. Sve crkavalo i u garanciji i ubrzo posle toga.
Proslo je vreme kada su klime i ostala tehnika trajali tako da se sad navikavajte da klime nece trajati po 10 godina.

Hmm... Da nije kadica bila pod kontra uglom (ulevo ili udesno), kontra od creva? Meni je LT smrdeo dok nisam prvi put sve rasturio i oprao detaljno i izmenjivač i turbinu i kadicu. Pre toga sam samo preko izmenjivača prskao, pa se dole nakupilo svašta. Sad redovno održavam nekim antifungicid/antibaktericid sredstvom, dva puta godišnje pranje turbine puškom i to je to. Dok recimo od tei komada LM NIKAD niti jedan nije smrdeo. Turbinu perem puškom, ne rasklapam. I dva puta godišnje prskanje sredstvom za klime. Nadam se da one KM nemaju tu boljku, 4 komada montirano, čeka se EPS da se smiluje za priključak.
Ovo.smo.prosli jedno 10 puta do sada 🤣
Nije, to je prvo sto je provereno, a bilo je ovde jos 3-4 vlasnika LU modela kojima je smrdela.

Ovo.smo.prosli jedno 10 puta do sada 🤣
Nije, to je prvo sto je provereno, a bilo je ovde jos 3-4 vlasnika LU modela kojima je smrdela.
Meni daikin uzasno smrdi i nakon dubinskog, obicno na izuzetno niskok modulaciji. Problem je u tome sto ona najcesce vrti fan 1 i silent, posto je mala prostorija, pa zbog sporog okretanja svi delovi unutra vlaze.

Proslo je vreme kada su klime i ostala tehnika trajali tako da se sad navikavajte da klime nece trajati po 10 godina.
Klasična klima 12ka od pre 10 i više godina je kvalitet na kubni u odnosu na današnju inverter 12ticu.
Razumljiva je potreba da se ide napred i da se razvija i pronalazi neki bolji način ali ono što nije razumljivo je da je došlo do neverovatne degradacije kvaliteta kod svih proizvođača.
Svaki proizvođač je smanjio debljinu bakarnih cevi, fizičku veličinu kompresora, fizičku veličinu četvorokrakog ventila a pošto sve to povlači jedno drugo i površinu izmenjivača.
Pri tome je totalno nelogično da se recimo kod starih klima sa R22 koristile deblje bakarne cevi a i same cevi su imale veći prečnik u izmenjivačima i taj freon ima mnogo manji radni pritisak od R32.
Dok su za R32 smanjili sve od debljine cevi i preseka cevi pa automatski uticali na smanjenu ukupnu zapreminu celog sistema pa shodno tome smanjili veličinu kompresora i normalno na kraju količinu gasa a kako bi sve to maksimalno smanjili osakatili uglavnom i veličinu izmenjivača.
A R32 može da ima opasne radne pritiske od preko 40 50 bara i onda puf pucaju tanane cevčice.
Umesto da po svakoj logici povećaju debljinu bakra oni je još i smanjili.

Juče sam liku namontirao inverter FOX koji je spoljna jedinica 20Kg, nema čak ni plastični poklopac preko ventila. Pitam ga koliko je platio kaže 30000. Posle bacim pogled na Ananas tamo ima bez vaučera za 26000. Sa vaučerom ispadne manje od 200e.
Na alibabi imaš TCL na veliko prodaju za 100 dolara. Gree za malo manje od 200. Sve to ako prođe garanciju je već premija.
Napravljeno je potrošačko društvo gde se jednostavno uređaji menjaju posle 5 godina i to je to.
Kad bolje razmislim to nije toliko loše.

Ajde da proširimo malo temu, šta je dobro od jeftinijih japanskih klima do nekih 600€ sa akcentom na grejanje? (ako ima uopšte nešto da valja)

Fujitsu

Kakav li bi izbor bio Fujitsu ASHG09 KETA za sobu od 15 kvadrata?
Dobar, KETA nisko modulira i odrzavace fino temperaturu.

Ja sam danas u 25 kvadrata ubacio Mideu breezeless. Primarno ce joj biti hladjenje, a mozda i grijanje ove sezone, mada ne zivim tu i ne zavisi od mene. Ako bude grijala, saljem utiske i modulaciju.
Ugradjena je po PS-u,nakon svadje sa majstorom, koji je odbio da mi je ugradi jer sam trazio 3 metra instalacije koje je moralo biti kod mene jer je tolika duzina izmedju unutrasnje i spoljasnje, ali vakumiranje nece da odradi. Kaze ne treba vakumiranje, jer ih postavlja 40 godina i nakada mu nijedna nije crkla zbog toga. Ono sto me je “iznenadilo” je da moze da mi je “odzraci” - ispusti malo freona.
Bio sam uslovljen dodatnom garanciom da mora samo kod jednog, koji nije ovlascen, ali ga je sama prodavnica “ovlastila” i nemam dodatnu garanciju tri godine, vec samo zakonske dvije.
Nakon svega i rasprave, fino sam zvao drugog koji radi sve i koji ju je ugradio.
Nijesam kuci i nijesam ispratio ugradnju. Klima se morala staviti ovako jer je za 13cm veca od stare, koju je makao, a za koji dan dolazi moler i da se makne ova garnisla i sredi sve.

Prilozi

• IMG_1531.jpeg
    IMG_1531.jpeg
    238.1 KB · Pregleda: 48
Vrh Dno