Šta je novo?

Jeftine klime

Kod moje klime garantni list VOX-a je bio u kutiji unutrasnje jedinice,na taj garantni list je pecat udario onaj koji je radio ugradnju a ja kasnije nosio u prodavnicu da oni udare svoje overe.I pitao sam u prodavnici zasto nisu odmah prilikom kupovine ispecatirali garanciju,njihov odgovor je bio nismo hteli da raspakujemo klimu

Totalna glupost. Sta da si klimu kupio 200 km odaljeno od mesta stanovanja, trebao bi da se vracas posle ugradnje ili da saljes postom? Al ok, to je sto je!

Tamo u TCL uslovima za garanciju, skroz dole piše ako se pojavi kvar, jedan od dokumenata koji treba da se preda jeste Garantni list.
Poslao sam ovima iz Partum još jedan mail da pitam za to, pa ću da vidim šta kažu.
Da li je potreban garantni list za ostvarivanje garancije TCL klime?

Evo odgovora, pitao sam ComTrade(generalnog uvoznika tcl klima) kao i njihove servisere, u sustini rekli su da se sa fiskalnim racunom apsolutno sve ostvaruje bez obzira da li je redovna ili produzena garancija.

Moj savet ako vam se ne daj Boze nesto pokvari da se direktno obratite ComTrade-u a ne radnji u kojoj ste kupili klimu, skracujete proceduru.

Prilozi

• klima1.png
    klima1.png
    43.5 KB · Pregleda: 107
  • Reklamaciona izjava.pdf
    200.7 KB · Pregleda: 4
  • klima2.png
    klima2.png
    25.3 KB · Pregleda: 55
Ja sam isao naknadno da overavaju kad su iz vox-a rekli da mora prodavnica da overi garantni list.
To si ti insistirao pa su ti izlupali garantni list i gde ide pecat servisera.
Pogledaj sliku koju si postavio pa vidi gde su ti lupili pecat samo da te sklone sa grbace 😁

ne treba ti toliko pecata.
Da li je potreban garantni list za ostvarivanje garancije TCL klime?

Moj savet ako vam se ne daj Boze nesto pokvari da se direktno obratite ComTrade-u a ne radnji u kojoj ste kupili klimu, skracujete proceduru.
ne treba
Za TCL garanciju se obracas Partumu servisnom centru a ne Comtrade i oni resavaju sve oko toga.

Kad je pre otiso, nema ni pune dve godine!
Meni je počela da škripi turbina na IVA5 12JR i to je bio motor, zamenjen u garantnom roku. Isto počeo da zeza posle dve godine, nešto malo preko. Imam Fujitsu 12LGC iz 2011 koja je koštala tri puta više i evo je još radi (2 komada). Koliko para, toliko muzike, uvek bilo.
Vox ne obavezuje da ugradnju klime uradi njihov serviser, vec moze bilo ko ko ima registrovanu firmu za obavljanje te delatnosti. Serviser koji je meni ugradio klimu nije ovlascen od strane Voxa, jer za tim i nije bilo potrebe, pa samim tim mislim da on nema nikakve veze i ugovor sa Voxom oko nadoknade za vrsenje intervencija u toku garancije. Ja mozda mogu njega da pozovem da samo ustanovi kvar, da vidi da li je lezaj turbine ili motor, cisto da mi kaze sta je, a ja posle da zovem Vox i da prijavim problem, pa oni onda neka salju nekog svog majstora, koga ne znam, da izadje na teren, vidi o cemu se radi i resava problem.
Ja sam kupio bio online preko Dijaspora shopa, nisam ni dobio garantni list taj sa kuponima, drugar koji je ugrađivao mi je nabavio jedan i overio, ovlašćeni serviser koji je menjao motor je uzeo jedan kupon i tako pravda izlazak, nije bila neophodna overa od strane prodavca.

To si ti insistirao pa su ti izlupali garantni list i gde ide pecat servisera.
Pogledaj sliku koju si postavio pa vidi gde su ti lupili pecat samo da te sklone sa grbace 😁

ne treba ti toliko pecata.

ne treba
Za TCL garanciju se obracas Partumu servisnom centru a ne Comtrade i oni resavaju sve oko toga.
Partum daje samo produženu garanciju od 3 godine, kada sam ih kontaktirao oni su mi to rekli, i da se obratim prodavcu za garantni list, otišao u radnju i dali su mi garantni list naknadno popunjen, onda je serviser udario pečat i datum ugradnje. Tako je bilo u mom slučaju.

Partum daje samo produženu garanciju od 3 godine, kada sam ih kontaktirao oni su mi to rekli, i da se obratim prodavcu za garantni list, otišao u radnju i dali su mi garantni list naknadno popunjen, onda je serviser udario pečat i datum ugradnje. Tako je bilo u mom slučaju.
Jel može slika tog lista, naravno sa prekriženim informacijama, samo da znamo kako to izgleda.

Ja sam informaciju o overi garancije dobio od vox centralnog servisa i oni su mi rekli da prodavac mora overiti kupone.Serviser kad je bio i video overenu garanciju mi je rekao da imaju problem sa pravdanjem kod voxa ako kuponi nisu overeni(ako je on mene slagao i ja lazem vas).A da je sve ovo budalastina,jeste.Ili prihvataj samo fiskalni ili overu od onog ko je ugradjivao ili stavljaj garantni spolja na kutiju pa nek prodavac overava kad prodaje.

partumu se obracas u slucaju kvara, oni salju servisera, to je jedini pravi nacin.

Ja sam informaciju o overi garancije dobio od vox centralnog servisa i oni su mi rekli da prodavac mora overiti kupone.
ja sam imao iskustva sa voxom ali za ves masinu, nikakav problem samo kontaktiras centralni servis, oni salju servisera.

da se ne ponavljam vise, ali sve vise firmi funkcionise tako (beko, tcl, vox)

Meni je počela da škripi turbina na IVA5 12JR i to je bio motor, zamenjen u garantnom roku. Isto počeo da zeza posle dve godine, nešto malo preko. Imam Fujitsu 12LGC iz 2011 koja je koštala tri puta više i evo je još radi (2 komada). Koliko para, toliko muzike, uvek bilo.
Ако се добро сећам "озбиљнији" произвођачи су одавно прошли ту школу и уграђују керамичке лежајеве који би требало да трају барем колико и клима.

Tesko da u te motorcice idu keramicki lezajevi vec je to neko prosuo glupost na forumu koja se prenosi
verovatno ne idu nikavi lezajevi nego biksne, jer keramika ide za velike brzine i opterecenja koje tu nema, tako da tehnicki obican klizni lezaj bi u tim uslovima trebao da traje duze nego ceo klima uredjaj.

Takodje sam siguran da proizvodjaci klima ne proizvode te motorice vec kupuju industrijske, isto kao sto ne proizvode kompresore.

Na nekim modelima moze da se popravi zamenom lezajeva, ne mora zamena celog motora:

Иду куглични лежајеви.
Google translate kaze da je ovo lezaj za toplotnu pumpu, a keramika tu ima dodatno smisao ukoliko je korozivno okruzenje. Kako Bakara kaze, u slucaju turbine unutrasnje jedinice, sa inzenjerskog aspekta i isplativosti, nema potrebe za bilo cim ozbiljnijim/skupljim od biksne ili tradicionalnog kuglicnog lezaja, tako da ce cesto biti klizni lezaj.

Na nekim modelima moze da se popravi zamenom lezajeva, ne mora zamena celog motora:

Ali retko ko bi to od montera/servisera prihvatio(izgovor: da ne gubi vreme)... Nego ce pre da ide na nov ceo motor! Jos ako je u garanciju onda ide nov motor i cao! Ajde ako je van garancije pa ok... Moze neko i sam da zameni lezaji ako je iskusan!
Pisem ovo sto sam na dve klime morao to da menjam, jedna u garantnom roku, a na drugu van garantnom roku!

Poslednja izmena:
Varmepumpe значи топлотна пумпа у преводу, овде се користи и за стандардне сплит системе. Тај мали сет је за унутрашњи вентилатор, што се види на снимку који је поставио Рио. Као што сам већ писао, Панасоник је те проблеме са лежајевима решио још пре 15-ак година.

Varmepumpe значи топлотна пумпа у преводу, овде се користи и за стандардне сплит системе. Тај мали сет је за унутрашњи вентилатор, што се види на снимку који је поставио Рио. Као што сам већ писао, Панасоник је те проблеме са лежајевима решио још пре 15-ак година.
Fala, znaci i poznavanje duha jezika a ne samo bukvalan prevod koji Google nudi. :) Problematika lezajeva je vec stara, stara pirica. Ima odavno "tradicionalnih" lezajeva koji trpe mnogo i dobro rade, no mi malo ovde glorifikujemo klima uredjaje pa smetnemo sa uma da proizvodjaci ugradjuju skoro sve na minimumu funkcionalnosti (naravno, profit je svetinja). Kontam da se sa biznis aspekta vise isplati jeftini klizni lezaj + neki broj reklamacija nego skuplji kuglicni lezaj bez reklamacija.
Sto kazes, ko hoce da resi taj problem, resiv je, samo je pitanje isplativosti. Prosto vrsta lezajeva u klimi nije pogodna za marketing, niko je nece kupiti zbog vrste lezajeva.

Pozdrav, jedno 2 godine nisam učestvovao u ovom delu foruma, sad se selimo u jedno potkrovlje bez grejanja pa je došlo vreme da se obnovi znanje vezano za klime. Naime, trebaće mi kako stvari stoje 4 klime, 2x12 i verovatno 2x9 pa me zanima trenutno stanje na tržištu za jeftine klime.

Ja do sad imam 1x fujitsu luca 12, 1x fujitsu kmcc12 i 1x daikin ftxb25c i zadovoljan sam klimama. Ako ne nađem nešto jeftinije da mi odgovara, verovatno ću da uzmem opet sve 4 fujitsu klime jer nema glavobolje, ali pošto su 4 klime na tapetu valjalo bi da se uštedi ako može.
Najviše me zanima ako postoji nešto na tržištu kao što je bila VIVAX REWI (prepakovana midea oasys plus), to mi je žal što tad nisam kupio tu klimu dok je imala da se nađe za 60k, ili tako nešto. Nisu uslovi za klimu teški ali prvi put bih voleo da ima grejač spoljne jedinice jer smara malo da gledam je li zaledila spoljna što je tera češće u defrost. Pa ako imate preporuke za neke skrivene bisere na tržištu, molim da ih podelite. Gledam da bude istog kvaliteta i uglađenosti rada kao japanac, a po mogućstvu jeftinija, ili bolja klima a te cene da bi imalo smisla da okušam sreću sa 4 komada.

Hvala ti na nebitnoj ispravci, zaboravio sam koji je to model bio prepakovana oasyis plus, ali suština ostaje da je to bila mnogo bolja hardverska klima prodata jeftinijem brendu po nižoj ceni i ako ima tako nešto, to bih voleo da kupim. Ovaj TCL koji je aktuelan mi ne izgleda tako, iako deluje super za te pare.

Imam tcl ifs dobra klima ali nema grejac,isto imam u drugoj sobi vivax aeri ona ima grejac pa bi mogo mozda nju za jeftine pare sta znam.

Vox sa ovako niskom modulacijom🤔nema sanse.
Imam iskustva sa 3 modela voxa,nijedna ne ide ispod 400w,jedino ako ova IMA nije neki izrod kod voxa🤣

Pozdrav svima,
Ljudi u cemu je fora sa duzinom cevi od minimum 3m?
To sam skoro negde procitao i hajde sad sto nemam pojma zasto se to trazi nego kako da znam koji model to zahteva?
Jel to vazi za skuplje modele a recimo ovi iz liste par postova iznad ne mora?

Pozdrav svima,
Ljudi u cemu je fora sa duzinom cevi od minimum 3m?
To sam skoro negde procitao i hajde sad sto nemam pojma zasto se to trazi nego kako da znam koji model to zahteva?
Jel to vazi za skuplje modele a recimo ovi iz liste par postova iznad ne mora?
Fora je da kompresor u spoljnoj jedinici proizvodi vibracije pa se dužinom cevi od 3m (na mom Daikinu je propisan minimum od 1,5m npr) preporukom stara da ima manje vibracija i isto tako što su duže ili kraće cevi teba više ili manje freona pa je ta neka početna količina frona kalibrisana za tu preporučenu dužinu. Preporuku proizvođača treba ispoštovati kada je moguće, uređaj će raditi optimalno. I ne samo za dužinu cevi, koja kako iskustvo kaže može da bude malo kraća ili duža, već posebno za udaljenost unutrašnje i spoljne jedinice od stranica zidova.

Nazad
Vrh Dno