Šta je novo?

Jeftine klime

Izgubila kapacitet ili je ušla u roler-koster "neprekidni defrost" (malo grejem-malo hladim) mod?
Ne sjecam se, moracu forum prerovit, a ima vec par mjeseci da je pisao, nije bilo ni blizu ovih minusa. Zalio da jednostavno ne moze ugrijati cim je iole zahladnilo, nema snage.

Ne sjecam se, moracu forum prerovit, a ima vec par mjeseci da je pisao, nije bilo ni blizu ovih minusa. Zalio da jednostavno ne moze ugrijati cim je iole zahladnilo, nema snage.
ma i logicno, znaci mozda za hladjenje nekog zahvalnog prostora i grijanje u prelaznom i toplijem podneblju i to je to max

Novi model Vox-a, ima li neko?

"4D protok vazduha - Vazduh kruži u 4 pravca (gore, dole, levo, desno), pa uređaj pokriva veću površinu i stvara prijatan osećaj u prostoru."
Ovo je nešto novo.
Ja imam ovu isto ima to

Kako ti se cini, kako radi? Ima grejac tacne?

Ja bih rekao da je spoljasnja lagana i da je zurka sa df u najavi. Mislim da je vivax aeri bolje resenje.

Svaka klima koja ima elektricno pomeranje svih krilaca, ima i kruzenje na sve 4 strane :)
Polako, ali sigurno, rucno pomeranje krilaca odlazi u istoriju, hvala Bogu.

Подесио ручно пре седам година и до сад није било потребе да се мења. У стану у Бг стоји без чачкања равно 20 година, гимик, барем за јефтине климе из ове теме.

Подесио ручно пре седам година и до сад није било потребе да се мења. У стану у Бг стоји без чачкања равно 20 година, гимик, барем за јефтине климе из ове теме.
ja taman htjedo reci. Na ljeto horizontalno krilo dignem "uvis" a na zimu "dole". A to lijevo desno kako sam jednom nastimao stoji, pa ne pomjera se klima kroz prostoriju pa da cas treba da puse lijevo cas desno

Kod mene vala ima, ja na hladjenju bas cesto pomeram, ne podnosim ni da me dodirne hladan vazduh, a klimu maltene ne gasim, mislim da mi radi 10-11 meseci godisnje.
Sada sam uzeo ovu sa senzorom pokreta, da sama usmerava i da me zaobilazi.
I kod sestre se klima pomera levo, desno, a pogotovo je tamo problem sto se ne moze dohvatiti sa zemlje.
Kada je toplo, treba da duva ka garnituri, kada je hladno ne treba.
Gree Violu u stanu isto tako moram rucno da namestam za leto/zimu, da ne bi duvala ledeno za vrat.

Ova vox klima bas lepo greje vec sam pisao o tome, a grejac tacne ili grejni pojas je odlicna stvar, zbog grejaca klima nije imala leda na tacni ni kada je bilo - 10, dok druge dve bas taloze led. 👍
Kako ti se cini, kako radi? Ima grejac tacne?
Radi lepo, ima grejac.
Ja bih rekao da je spoljasnja lagana i da je zurka sa df u najavi. Mislim da je vivax aeri bolje resenje.
Ova je za sada ok, za vivax ne znam nisam je koristio.

Danas uđem u menjačnicu sa sinom da on razmeni neke pare, i dok je bio na šalteru ja čekam sa strane i osetim da sam stao baš ispod nekog izvora toplote. Osetim neki vreo vazduh i prvo što mi je prošlo kroz glavu je da sam stao ispod kalorifera, minimum 9kw, trofazni mislim u sebi. Bacam pogled ka izvoru toplote kad ono neka klima, piše Tesla. Onako sva požutela, neugledna, nisam čak siguran ni da li je inverter ili on/off. Setovana na 31°C, gruva na neku turbo brzinu ventilatora. Napolju 1°C. Još nisam osetio da onako vreo vazduh izlazi iz nekog klima uređaja. Neverovatno.

Danas uđem u menjačnicu sa sinom da on razmeni neke pare, i dok je bio na šalteru ja čekam sa strane i osetim da sam stao baš ispod nekog izvora toplote. Osetim neki vreo vazduh i prvo što mi je prošlo kroz glavu je da sam stao ispod kalorifera, minimum 9kw, trofazni mislim u sebi. Bacam pogled ka izvoru toplote kad ono neka klima, piše Tesla. Onako sva požutela, neugledna, nisam čak siguran ni da li je inverter ili on/off. Setovana na 31°C, gruva na neku turbo brzinu ventilatora. Napolju 1°C. Još nisam osetio da onako vreo vazduh izlazi iz nekog klima uređaja. Neverovatno.
Isto i ja kod nekog starijeg vivaxa, mislim da je pisalo acp12eeui

Svaki kvalitetniji inverter isto tako greje kad se nagazi na 31C.
Problem je sto ta Tesla trosi ko kalorifer jer nema modulacije, zato je i drze na 31C.

Kad uđeš sa hladnog u toplo, sasvim je drugačiji osećaj toplote.

Svi oni gledaju da prođu što jeftinije.

Gledam pre neki dan neku Beko klimu kod mene u lokalnoj prodavnici. Nahvatala se prašina na samoj klimi, što znači da su filteri oprani nikad.

S'tim sto ovde verovatno mislis na buku unutrasnje jedinice, posto je spoljasna dosta tiha, a i na unutrasnju se covek veoma lako navikne jer je zvuk prijatan, nema iritirajucih zvukova.
Da, mislim na unutrasnju jedinicu, spoljasnju jedinicu retko da cujem jer imam izolaciju i ako je iznad prozora.

Manja masa (pri jednakom opterećenju) češće ledi izmenjivač

Dakle i dalje je radila bez problema, samo je jled visio sa tacne? To je OK ako je tako. Koliko precizno održava zadatu temperaturu? Kad postigne zadatu pa se ugasi, na kojoj temperaturi se opet pali, tj za koliko opadne sobna temperatura?
Radi bez ikakvih problema, namerno sam uzeo ovu klimu jer je jaca, barem su tako naveli da je 4,2kw kod grejanja, pa smatram da nece da se gusi, kao sto bi mogla neka slabija. Pre svega je tesko reci precizno odrzavanje temperature jer to nije kod mene moguce iz vise razloga. Razlozi su visina plafona 3m, cesto otvoren jedan prozor na kipu u drugoj sobi, i sa jedne strane zida su dve prostorije koje se ne greju pa nekad kao da mi bije iz zamrzivaca sa te strane zida jer se ne otvaraju te prostorije. Da sklonimo sve to u stranu jednom sam pratio rad kada se pali da dogreje i primetio sam da to radi na pola stepena, znaci temperatura nije pala za ceo stepen nego za pola i ona je krenula da zagreva ponovo. Generalno mi je u prostoru temperatura niza 2 stepene od zadate, ako se spoljna temperatura vrti oko 1 stepen. To se naravno menja ako je spoljna temperatura veca, klima postize zadatu ako je napolju oko 10 stepeni, tada nema odstupanja, nekad ide i preko zadate.

Radi bez ikakvih problema, namerno sam uzeo ovu klimu jer je jaca, barem su tako naveli da je 4,2kw kod grejanja, pa smatram da nece da se gusi, kao sto bi mogla neka slabija. Pre svega je tesko reci precizno odrzavanje temperature jer to nije kod mene moguce iz vise razloga. Razlozi su visina plafona 3m, cesto otvoren jedan prozor na kipu u drugoj sobi, i sa jedne strane zida su dve prostorije koje se ne greju pa nekad kao da mi bije iz zamrzivaca sa te strane zida jer se ne otvaraju te prostorije. Da sklonimo sve to u stranu jednom sam pratio rad kada se pali da dogreje i primetio sam da to radi na pola stepena, znaci temperatura nije pala za ceo stepen nego za pola i ona je krenula da zagreva ponovo. Generalno mi je u prostoru temperatura niza 2 stepene od zadate, ako se spoljna temperatura vrti oko 1 stepen. To se naravno menja ako je spoljna temperatura veca, klima postize zadatu ako je napolju oko 10 stepeni, tada nema odstupanja, nekad ide i preko zadate.
Sustina je da je ta klima preslaba za tvoj prostor. Trebao si da uzmes amber premium 9 ili da obavezno letos dodas jos jednu ili dve te sto vec imas.

Može li preporuka za inverter klimu do 40-45k? Uglavnom bi služila za hlađenje.
Da li Vivax ACP-12CH35AERI ili Midea Forest MSAFBU-12HRDNX ? Ili možda neka treća? :)

Najjeftiniji je Vox IHD12, a za to što tebi treba ne traži dalje. Sem ako nećeš AERI+ panel u boji, fino izgleda

Plus vivax aeri ima grejac tacne, a vox nema. Takodje korisnici kazu da vivax modulira na 240w, dok vox ne ide ispod 500w.

Vox ide na 380W najnize, IVA5 model
Vivax je mnogo losiji kvalitet kucista od Voxa.

Ovde se prica za vox ihd12. Iva 5 nema da se kupi vise.

Pa ja mislim grejanje jer se ona tek jesenas pojavila.

Nazad
Vrh Dno