Šta je novo?

Jeftine klime

Znaci VOX IHD12 ko je uzeo za 34k din je prošao odlično! 😎👌

Vidim sada je 45k minimum.

Ima za 38k, vikend akcija.
Što se mene tiče klima je opravdala svaki dinar koji sam dao. Mene je koštala 35500, ili okruglo 50k sa ugradnjom. Planiram uskoro da kupim još jednu.

Mene sva tri voxa kostala sa ugradnjom 180.000 din i po ovakvoj potrosnji, sledece zime u razlici na pelet, ostaju mi dzabe. Dobra investicija. 👌

Jeftine klime su zakon.
Radije bih stavio tri voxa nego jednu skupu
Radije bih stavio sve skupe da sam u mogućnosti, ali ovako jedna skupa, i biće jedna jeftina za ispomoć. Opet šta je meni skupo nekome je jeftino, pa i to nije baš relevantno. Vox se pokazao kao odličan izbor od tih najjeftinijih klima.

Naravno, svako ima različitu percepciju i prioritete. Meni je bilo primarno da imam snage u rezervi, zato nisam žalio što jaču 12ku, i na spratu malo i predimenzionirano (14 luca).
Pazi, ja cjenovnu razliku Fujitsu/Vox jedva da ću otplatiti dok su klime žive (nekih 15 godina im je vijek). Ovako imam po sezoni oko 150 eura troška grijanja, sa Voxom bih možda imao 50 eura više uvrh glave. Da sam išao na dvije 12-ke klime bi me izašle 1500 eura. Dva voxa bi u tom momentu koštala 870 eura -što je 630 eura razlike u startu, dakle tek nakon 12-e sezone grijanja, ta razlika će se isplatiti, a tad će lagano i FUJI i Vox biti u zadnjim godinama službe. Gledam samo sa ekonomske/amortizacione strane, ne pominjem ugođaj rada.

Sa strane psihologije - svako će se puno lakše odlučiti da nabavi dva uređaja za 870 eura, nego da se isprsi za 1500, plus montaža te još sa'rani.
Drugo - jeftine klime su svuda dostupne. Možeš da pričekaš, pratiš, uloviš akciju. Punica svoj Vox platila 270 eura, otplatio joj se doslovce iste sezone ;)
Ja sam 12KMCC morao svijećom tražiti i zvao uzduž i poprijeko po Bosni (obavio barem 30 poziva), a Vox sam imao na svakom ćošku i to isti dan da mi dostave ili da vozim sam kući.

Zato su jeftini inverteri zakon, jer će ih mnogo ljudi, i bez mnogo razmišljanja, početi ugrađivati i smanjiće se drastično zagađenje, samo što treba raditi mnogo na promociji i osvještavanju ljudi, kao i obuci kako pravilno koristiti invertere i dobiti puni učinak grijanja.
Gotovo svi imaju već 1 inverter ili on/off, nek ubace još jednu 12-ku na drugi kraj objekta, i mogu da pregrme 90% zimskih dana bez da trepnu - ako koriste kako treba.

Poslednja izmena:
AUX pravi klime za Vox evo koga zanima i ko ima Vox sam ce se uveriti.Aux firma pravi dobre klime i to nije neka mala firmica, u katalogu sam nasao slike i podatke koje koristi vox na svom sajtu, daljinski je isti,wi fi aplikacija, izgled. Znaci nije slucajno sto su se dobro pokazale, nisu voxu svi uredjaji dobri ali eto uboli su dobavljaca za klime.

I blenderi vox su ok. Philips zivo ******.

Ko zna ko radi za Filips male kućne aparate.

Otkriće da Aux nije neka mala firmica je isto kao i otkriće u 21. veku da je zemlja okrugla. Aux ni u čemu nije lider, ništa novo nije unapredio, napravio, osvojio neku novu tehnologiju u oblasti klimatizacije, već samo eksploatiše postojeća rešenja. Budžet uređaj i ništa više od toga. Ako nekome radi posao, tim bolje, jer će uštedeti novca.

Ko zna ko radi za Filips male kućne aparate.

Otkriće da Aux nije neka mala firmica je isto kao i otkriće u 21. veku da je zemlja okrugla. Aux ni u čemu nije lider, ništa novo nije unapredio, napravio, osvojio neku novu tehnologiju u oblasti klimatizacije, već samo eksploatiše postojeća rešenja. Budžet uređaj i ništa više od toga. Ako nekome radi posao, tim bolje, jer će uštedeti novca.
Nisam ni pisao da je lider procitaj ponovo, samo sam pokusao da pojasnim fenomen voxa kao solidne klime.Sto se tice tehnologije sta su novo unapredili ili patentirali, cisto sumnjam da obojica imamo takve informacije.

Sto bi neko u 21. veku morao da bude lider da bi proizvodio bilo koji komad bele tehnike?

ne proizvode rakete na nuklearno gorivo nego prilicno jednostavne uredjaje za sadasnju tehnologiju.

Kad si već spomenuo belu tehniku, bar ovde na forumu se ne preporučuje skoro nikada ništa jeftino, u odnosu na to koliko se preporučuju jeftine klime. Takvu paralelu možeš da povučeš za bilo koji komad tehnike, jer ni jedan ne nudi svemirsku tehnologiju.

@Miroslav zv ja trenutno imam Vox, a imao sam i Aux... I imam još 4 klime, trenutno, pa je solidno više nego rastegljiv pojam. Solidno u odnosu na šta? Svakako za uložen novac, tu se slažem. Ali to nekada nije dovoljno.

Kad si već spomenuo belu tehniku, bar ovde na forumu se ne preporučuje skoro nikada ništa jeftino, u odnosu na to koliko se preporučuju jeftine klime. Takvu paralelu možeš da povučeš za bilo koji komad tehnike, jer ni jedan ne nudi svemirsku tehnologiju.
Slazem se...ali kad bolje razmislis verovatno ima dobar razlog za to.
Ljudi su zadovoljni odnosom ulozeno - dobijeno.
To ne moze da se ignorise.

Kod "bele" tehnike sve je to u stvari ista tehnologija i kod najskupljih i kod najjeftinijih,
razlikuje se najvise u samom kvalitetu upotrebljenih materijala za izradu tih uredjaja.

Svakako su skuplji uredjaji bolji, ali uvek svako za sebe treba da odredi budzet i krajni cilj mu treba biti da dobije bar ono sto je platio ili da dobije vise od toga...
Ako dobije manje od onoga sto je platio, e onda otvara temu na forumu ... i mrzi svu novu tehnologiju

@Miroslav zv ja trenutno imam Vox, a imao sam i Aux... I imam još 4 klime, trenutno, pa je solidno više nego rastegljiv pojam. Solidno u odnosu na šta? Svakako za uložen novac, tu se slažem. Ali to nekada nije dovoljno.
Pa bas to sto si napisao, solidno za ulozeni novac, i solidno se ogradjujem jer nisam koristio skupe klime pa da uporedim, ovo radi posao zbog cega sam i kupio a to je da greje.

@bakara Ne sporim ja to. Kao što sam napisao i sam imam Vox, a i Vivax, nekada i Aux...
Tako je i kod ostale tehnike u kući...
Uvek je budžet taj koji diktira najbolji izbor za određeni novac. Ali tu su uvek i kompromisi na koje moramo pristati.
Zato i napisah ovo za Aux. Inače, u Kini je sve veliko, ma kakvu robu proizvodilo za ceo svet, mora biti veliko

Ja sam napisao za AUX ono sto oni tvrde kada udjes na sajt, a to je da su u top tri proizvodjaca klima uredjaja. Ako neka firma iz kine tako pise na sajtu, nisam bas siguran da bi se tako blamirali sa konkurencijom, mogli su da napisu da su prvi u svetu, ali nisu.

Ne znam da li se ikad desilo da Kinez napise nesto u svoju korist a da nije istina? Verovatno nije, jel da?
Mogu oni da napisu i da su jedini na svetu, bole ih uvo da li se blamiraju.

Stoji to sve donekle, ali ako se malo pogleda sajt, pretrci po guglu, pogledaju video klipovi,mozda i dodjes do nekog drugog zakljucka.Firma koja ima toliko fabrika u raznim zemljama nece sigurno bas tako lako lagati. Kompanija kada hoce sebe da uvelica napise nesto u stilu"lideri" itd, a ovo je bas precizan podatak "treci" tako da mislim da nije bas laz u pitanju.Ranije sam pisao i za TCL da je velika kompanija, to nije moje misljenje, vec Pece iz benchmarka koji je isao tamo i napravio prilog, pogledajte sami pa procenite. Ta kompanija je vec neko vreme sponzor svetskog prvenstva u kosarci i sponzor premijer lige, to nisu male pare. Da poentiram Azija je veliko trziste i to sto neki brend nije kod nas top, nije nuzno da nije nigde. Pozz

Za određenu vrstu bele tehnike se svakako isplati dati više novca. Sa druge strane, klime su uglavnom robusne sprave, i tu nema govora da će duplo jeftinija duplo kraće da traje. Razlika je u buci, kulturi rada, opcijama, itd.

Verovao ili ne, važi i za ostatak bele tehnike ovo što si napisao za klime.
Npr. kvalitet daljinskog upravljača kod Vox klima, bar što se tiče Iva 1 modela (njega imam) je loš, ali baš loš. Kod Vivaxa je za nijansu bolji, ali je isto loš. Recimo da je kvalitet daljinca kod Iva 1 modela na nivou kvaliteta Aux klime iz 2010 godine koju smo imali pre ovog Voxa. Kod Iva 1 modela je izazov podići poklopac klime, jer se isti zbog žabica veoma teško otvara, ali i zatvara, mada i sam odlivak poklopca izgleda tesno naleže na ostatak plastike. Filteri su očajno loše rešeni. Recimo kod Vivaxa su filteri po meni fantastični i premazani su nekim hidrofobnim premazom, pa se veoma lako čiste i suše. Bučna uj, minimalna brzina na izduvu je i dalje veoma visoka... O kulturi rada da ne pišem...

E sad, ne moramo ovo porediti sa top modelima japanskih proizvođača, dovoljno je da uporedim sa daljinskim upravljačem od svojih ostalih klima, LG i Hajer koje su ulazni modeli srednje klase i sve je jasno.

No, ovaj Vox radi posao, uz sve svoje mane, pa ko može da pređe preko svega ovoga, Vox nije loše rešenje. A još ako izgura 10 godina...

Treba mi preporuka za klimu iskljucivo za hladjenje za sobu 15m2. Poslednju klimu u dnevnoj sam ugradio 2016. daikin i od tada pojma nemam šta se dešava i šta ima u ponudi za male pare a da radi posao

vivax aeri+ 12 (mdv/midea) trenutno 43k (ako bude neka jaca akcija - best buy zbog grejaca tacne)
vox ihd 12 (aux) - ako bude ponovo akcija za nekih 33-34k (bucnija uj, nema grejac tacne, pa zna da zaledi, losije modulira)
I to bi bilo to, tesle/tcl koje se nude, po specifikaciji deluju slabije, i lakse im vj (potencijalni problemi sa ledjenjem/defrostovima)

Poslednja izmena:
Procitah sve postove iz teme i dosao sam do zakljucka da su se najbolje pokazale ove dve koje je kolega iznad naveo.

Ja sam prosle godine uzeo neku venting 12ku i plation je 42.000 i klima hladi kao zmaj ali grejanje uzas pa reko da se ne zeznem opet nego da istrazim kako treba i pitam vas koji se razumete bolje od mene.

Zelim da stavim klimu u sobu od 11 kvadrata koja nije izolovana, ima dva spoljna zida i nijedna prostorija oko nje se ne greje. Zimi bi trebalo da odrzava 24 stepena u prostoriji a leti da hladi na 25.
Potrosnja mi je manje vise nebitna ali ako nesto manje trosi sto da ne.
Dakle presudni faktor mi je da greje dobro i da hladi dobro. Koristice se kao jedino grejno telo u toj prostoriji tako da bih voleo da ne bude hladno.
Budzet, sta znam da kazemo 50k ali ako ne moze za te pare da se nadje nesto krsteno mogu i vise dati do recimo 65-70k.
Edit: takodje mi je bitno da moze preko aplikacije i interneta da se kontrolise klima i van kuce.

Treba ti nešto što nije previše bučno i da može nisko da modulira zbog male sobe, inače će da ti radi skoro uvek kao on off klima, od onih jeftinih vidi onu TCL što ima posebnu temu kažu da baš nisko modulira.
Od malo skupljih ne pada mi ništa na pamet trenutno a da ispunjava te uslove, možda neki fujitcu, ali njihovi ulazni modeli nemaju kontrolu preko neta.

Mozda za taj prostor isto ici na vivax aeri+ ali 9-ku, ima iste jedinice i unutrasnju i vanjsku sa 12-kom po dimenzijama i tezini, ne bi me cudilo ni da je kompresor isti, samo podesen da mirnije radi (manje buke, niza modulacija i td), jer po specifikaciji bas tako deluje. 37k rsd trenutno. E sad jedino za wifi treba da se dokupi modul za 2,4k.
12-ka je prejaka za 11m2, cak i 9ka je jaca, ali ajd kad nema izolacije.

Poslednja izmena:
Nisam video da je neko na forumu pisao nesto za nju (9 btu).
Buka mi i nije toliko problem, najvise me je strah kod 9ke da ne bude hladno tokom zime.

Ona TCL deluje interesantno a cena je odlicna, dosta ispod planiranog budzeta.

Nazad
Vrh Dno