Šta je novo?

Jeftine klime

Grejanje, oko 23m2 (trpezarija + kuhinja), izolacija 10cm spolja, stolarija u odlicnom stanju. Ne boravi se konstantno u prostoru, spremanje rucka, rucak, prvi favorit bio je REWI ali boja problem (zena) i sad gledam nesto do 60000max.
Ma smeta i brend njima (zenama), to Vivax...Ako nadjes neki Bosch (midea) povoljno, to bi ti bio pun pogotak.

Ma smeta i brend njima (zenama), to Vivax...Ako nadjes neki Bosch (midea) povoljno, to bi ti bio pun pogotak.
Gledao MDV All Easy Pro ali ona je 66000, gledao i Midea AG-12NXD1.WIK ali iz iskustva bilo je problema sa 09-om, da li ima nesto od Boscha do 60000rsd, u sustini LG s12 ili eventualno za manje novca Vivax Aeri + ili pak i Vox IHD12, *** kazem sebi ko da kupujem svemirski brod, dosadi samom sebi vise.

Nisi lud, tako i ja isto. ***, sa ovim cenama ugradnje moras do u detalje da se raspitas i razmislis. Nije to TV pa ako ti nesto ne valja, stavis ga pod misku pa ga vratis il premestis u drugu sobu.

Nisam video bosch.. Samo ako naleti neka akcije.. Ne boj se.. Bive akcija kada ti kupiš klimu.. Klasika 😅

LG, vivax, vox

Duzina garancije i sta sve obuhvata.
Tezina spoljne
Najniza potrošnja prilikom grejanja
Buka unutrašnje u specifikaciji

Tako bi ja gledao

Поздрав,

Молим за савете. Гледам да купим прву климу у животу.
Раније нисмо узимали климу због деце (користили би како не треба те би се прехладили J )а сада нарасли па су као озбиљнији. Да будем искрен са годинама нама родитељима топлота све више смета(ово лето било баш вруће) а сада са њима може и догревање.
Стан у згради- Нови Сад (основа у прилогу, )
Дневна соба југозапад. Столарија дрвена, није лоша али би требало мењати. Изолација (зграда са краја 70тих прошлог века-не бих рекао да има нешто) .Градско централно грејање. Грејање буде лошије од онога што би желели (буде 20ст). Најхладније буде у спаваћој па дневна а најмање у дечијој.
Употреба климе -Хлађење:
Да из дневне охлади колико може и остале просторије.
Употреба климе-Грејање:
Грејање док не крене централно а догревање по потреби док ради централно грејање (да подигне за пар степени у дневној соби, спаваћој ..)

Размишљам о једној клими монтираној у дневној соби.
Позиције климе:
Да из дневне добацује и у друге просторије (спаваћа а ако добаци до дечије добро за њих ).
На основи сам обележио зеленим зид до прозора где рачунам да буде клима (гледа на врата). Тај зид ми је само 86цм широк (од зида до прозора) а то пишем због климе која не може бити шира. У упутствима за климе пише да има по 5 цм са стране али лаички мислим да може без тога. Одвод ка спољној јединици да буде иза климе.Да ли сам у праву?
Постоји и жута и плава позиција.
Буџет:
Што мање а да ваља J односно да није лоше. Гледам 12тице
На најефтинијим онлине радњама опесег од 40000-55000 дин без монтаже , у редовним радњама по 5000дин више.
Fokusirao se u prvi mah na Hisense
CA35YR03G Linija: Easy Smart 46000din
https://rs.hisense.com/uredjaji/kli...ONDITIONER-CA35YR03G-HSN/p/000000000020003836
Hladjenje: 3400 W Grejanje: 3800 W , Opseg snage grejanja (W):1000-4200, Spoljašnja jedinica 22kg, Širina proizvoda: 790 mm

CF35YR1FG Linija: Expert smart 48000 din
https://rs.hisense.com/uredjaji/kli...ONDITIONER-CF35YR1FG-HSN/p/000000000020009629
Hladjenje: 3400 W Grejanje: 3800 W , Opseg snage grejanja (W):1000-4200,Spoljašnja jedinica 25kg, Širina proizvoda: 795 mm
u Gorenje radnji mi rekli da je jako bitno grejač tacne a ove dve to nemaju (pitao prodavca da li grejač tacne vredi 15000 din a on rekao da) te gledao i ove ispod
KB35YR3EG Linija: Wings pro 48000din
https://rs.hisense.com/uredjaji/kli...ONDITIONER-KB35YR3EG-HSN/p/000000000020003828
Hladjenje: 3400 W Grejanje: 3800 W , Opseg snage grejanja (W):1000-4200,Spoljašnja jedinica 22kg, Širina proizvoda: 833 mm

KE35MR0EG Linija: Hi-Comfort 49000din
https://rs.hisense.com/uredjaji/kli...ONDITIONER-KE35MR0EG-HSN/p/000000000020011395
Hladjenje: 3200 W Grejanje: 3300 W , Opseg snage grejanja (W):1000-4200 ?????,Spoljašnja jedinica 25kg, Širina proizvoda: 835 mm

KA35XR0EG Linija: Energy se 62000din
https://rs.hisense.com/uredjaji/kli...ONDITIONER-KA35XR0EG-HSN/p/000000000020003818
Hladjenje: 3500 W Grejanje: 3900 W , Opseg snage grejanja (W):1000-4400,Spoljašnja jedinica 33kg, Širina proizvoda: 798 mm
čitajući forum još više sam zbunjen šta uzeti.
Često se spominje Vivax klima inverter ACP-12CH35AERI+R32 45000din
https://www.market.metalac.com/inve...k&utm_campaign=Eponuda.com&utm_term=es_1_7_pp
Све цене су у редовним радњама на онлине је по 5-6000 мање.
Гаранција Hisense (2 + 3 године компресор)
Vivax (5 година на све? уз редован сервис 2,3,4 г)

Која позиција климе, може ли зелена позиција?
Да ли грејач тацне треба и вреди?
Да ли је нешто од наведеног за избегавање.
Шта да узмем а за моје коришћење ?
У НС где купити или ко да монтира?

Хвала на саветима

ПС. Расписа се ја :)

Prilozi

• osnov_s.jpg
    osnov_s.jpg
    596.6 KB · Pregleda: 85
prepakovana

prepakovana

prepakovana
ili

Sa SCOP od 4.6 i spoljnom od 27/29kg , nisam video nijedan VOX ispod 45k da je blizu AERI+

Dobar deo vas se uhvatio da preporucuje Vivax AEYIs i AERI+, obe 12ice, obe inverter, razlika u ceni... duplo. Ok, AEYIs je kao tiša unutrašnja jedinica, to cenim, ali van toga, sa specifikacija ja stvarno ne vidim neku razliku. Pokusavam da skapiram sta uopste porediti.

BTW vazi li ista preporuka za 18ice modele ovih klima?

Moja je preporuka da za preporuke pitas korisnike koji su barem jednu zimu izgurali sa tim klimama, a pozeljno i da je u toku iste bilo perioda sa temperaturama pogodnim za cesce DF pa da ti prenesu praktično iskustvo.
Te stvari ne pisu u specifikacijama, i citaci istih o tome ne znaju nista.

Pozdrav svima!
Treba mi sugestija oko odabira klime za grejanje sobe(20 kvadrata) , budzet za samu klimu do 70k

Zapale mi za oko Hisense Energy pro plus i Gree Muse evo , obe 12-tice

oko 65-67k su i jedna i druga.

Da li je neko koristio obe i koja je bolja :)

Dobar deo vas se uhvatio da preporucuje Vivax AEYIs i AERI+, obe 12ice, obe inverter, razlika u ceni... duplo. Ok, AEYIs je kao tiša unutrašnja jedinica, to cenim, ali van toga, sa specifikacija ja stvarno ne vidim neku razliku. Pokusavam da skapiram sta uopste porediti.

1696440644070.png

Kako mislis nema razlike?

Pa evo upravo tako. Jedino sto je da kazemo "vidno" bolje jeste maks kapacitet grejanja sto ne znam ni kako da tumacim jer je nominalni vrlo blizu. Sta znaci uopste "maks kapacitet grejanja", turbo mod? Ok i raspon temp je drugaciji za 7C ali ono, -25 ili -32, neces se ugrejati na klimi pa ne znam sta da kupis.

Mislim ne pokusavam ja sad da te "demantujem", nego ono, kazi mi sta da gledam, koji je to parametar koji cini jasnu razliku i zasto?

Ne znači ništa. Ako klima ima eurovent sertifikat ili je data tablica od strane proizvođača onda manje više znaš na čemu si.
Max kapacitet kod ovih budžet klima ti je kao kod Dačije što na tabli piše da je max brzina 240 km/h

Pa evo upravo tako. Jedino sto je da kazemo "vidno" bolje jeste maks kapacitet grejanja sto ne znam ni kako da tumacim jer je nominalni vrlo blizu. Sta znaci uopste "maks kapacitet grejanja", turbo mod? Ok i raspon temp je drugaciji za 7C ali ono, -25 ili -32, neces se ugrejati na klimi pa ne znam sta da kupis.

Mislim ne pokusavam ja sad da te "demantujem", nego ono, kazi mi sta da gledam, koji je to parametar koji cini jasnu razliku i zasto?
Pa nigde nemaš da performanse rastu srazmerno novcem, ako tražiš duplo bolje jer kosta duplo više. Tesko da ces to naći bilo gde.

Pozdrav svima!
Treba mi sugestija oko odabira klime za grejanje sobe(20 kvadrata) , budzet za samu klimu do 70k

Hi EPP ima minimum grejanje od 1600w i samim time ima minimum potrošnju od 350w

Ako je dobra izolacija, mislim da ti nije bas idealna.

Je l' stvarno u praksi ta klima na grejanju ne spusta ispod 350w?

320-350 ide najnize na grejanju.Na hladjenju oko 110w.
Pozdrav svima!

Ja imam ovu hisense sluzi ok za ovih godinu dana.

Mislim da je ona top za slabije izolovane prostorije ili vece površine.

Pa nigde nemaš da performanse rastu srazmerno novcem, ako tražiš duplo bolje jer kosta duplo više. Tesko da ces to naći bilo gde.

Toliko je jasno ali 100% za 10% vise performansi grejanja je ipak... previse. Tolika je nominalna razlika i razlika koeficijenata. Sad vidim da nije ni tisa cak. Mozda je ova "bolja" dosta bolja u realnom radu, to ne znam, ali po specifikaciji ovo veze nema sa zivotom realno. Znaci 400w grejanja vise daje skuplja i time su i koeficijenti za toliko bolji.

Opet kazem, ako ti znas nesto sto ja ne znam, cenio bih objasnjenje.

Toliko je jasno ali 100% za 10% vise performansi grejanja je ipak... previse. Tolika je nominalna razlika i razlika koeficijenata. Sad vidim da nije ni tisa cak. Mozda je ova "bolja" dosta bolja u realnom radu, to ne znam, ali po specifikaciji ovo veze nema sa zivotom realno. Znaci 400w grejanja vise daje skuplja i time su i koeficijenti za toliko bolji.

Opet kazem, ako ti znas nesto sto ja ne znam, cenio bih objasnjenje.
A za tu cifru koja je po specifikacijama bolja ?

Spominjala se najviše kada je bila 75k.

Dugo je bila 74k din, od skoro je 90k tako da sada vec nije nesto posebno atraktivna.

Ima lufta da bude 100e skuplja od jeftinijeg Vivaxa i ni dinar vise, to je 25% cene za 10% performansi, Capitalism approved.

Ponuda i potraznja, nema to veze sa Vivax modelom, da postoje druge kompanije tj modeli koje nude vise za manje novca, ne bi bila ta cena.
Za taj novac (75k din) po specifikacijama nisi mogao da nadjes bolju klimu. Da se nije kupovala na 75 ne bi skocila na 90.

Ima lufta da bude 100e skuplja od jeftinijeg Vivaxa i ni dinar vise, to je 25% cene za 10% performansi, Capitalism approved.
To po tvom ekspertskom misljenju potvrdjenim od strane koga?

Iscitaj malo o Midea Oasis Plus, sta sve ta klima sadrzi i zasto je deklarisana na -30c, kao i zasto ima solidno velike kapacitete za relativno laganu spoljasnju.
Vec smo xxx puta pricali, postoji vise nacina da se postigne kapacitet grejanja, najcesci i najsigurniji nacin je tezina spoljasnje, to jest izmenjivaca i kompresora, a drugi su dodavanje razlicitih tehnologija i pomocnih grejaca koji omogucavaju bolju borbu sa minusima, gde kapacitet najvise i opada.

Mislim da je tvoje razmisljanje pogodnije izboru kaljeve peci, nego klima uredjaja, pa bi i tu verovatno bilo "a zasto ovo, a ne ono".

To po tvom ekspertskom misljenju potvrdjenim od strane koga?

Iscitaj malo o Midea Oasis Plus, sta sve ta klima sadrzi i zasto je deklarisana na -30c, kao i zasto ima solidno velike kapacitete za relativno laganu spoljasnju.
Vec smo xxx puta pricali, postoji vise nacina da se postigne kapacitet grejanja, najcesci i najsigurniji nacin je tezina spoljasnje, to jest izmenjivaca i kompresora, a drugi su dodavanje razlicitih tehnologija i pomocnih grejaca koji omogucavaju bolju borbu sa minusima, gde kapacitet najvise i opada.

Mislim da je tvoje razmisljanje pogodnije izboru kaljeve peci, nego klima uredjaja, pa bi i tu verovatno bilo "a zasto ovo, a ne ono".

Ne, vec po statistikama, kao sto sam i rekao. Statistike su identicne, tj. dva parametra su bolja za 10% na spec sheetu. Ja kao potrosac uvid u drugo nemam.

Lepo sam rekao ako ima nesto sto obican potrosac ne moze da zakljuci iz spec sheeta, molim za objasnjenje. Ako je to objasnjenje "jedna ima monster kompresor a druga 30 dzizabidza koje omogucavaju slicne performanse a sam kompresor je slab", ok, to je objasnjenje koje ja ne mogu da vidim iz spec sheeta. Hvala.

A što se jediš toliko? Nije zdravo za organizam.

AERI ima tisu unutrasnju ali cisto sumnjam da se moze primetiti razlika

Nazad
Vrh Dno