Šta je novo?

Hardver Jeftina DDR5 ploča

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

kefalo81

Slavan
Učlanjen(a)
26.04.2008
Poena
350
Imam dilemi između dve ploče.

Asus i Biostar

https://viphouse.rs/p/asus-pro-h610m-c-csm/171072 košta 14.700,00

i

Košta oko 15.300

Imao sam iskustva i sa Biostar i sa Asus, trenutno imam Asus DDR3 https://www.asus.com/motherboards-components/motherboards/business/m5a78l-m-plus-usb3/techspec/

Problem sa trenutnom pločom je što ne mogu corsair memoriju da dignem na 1600mhz na koliko radi već na 1333 što je max brzina po ovoj Asus DDR3 ploči.

Strah me da sa ove dve DDR5 ploče ne napravim istu grešku jer su budžet iz razloga što sam čitao da DDR5 uopšte nije brža u igrama i regularnom office radu osim ukolik nisu visoke frekvencije tipa 6000MHz sa sadašnjim latencijama.

Dakle pitanje je da li ove dve DDR5 ploče mogu da mi obezbede klokovanje na 6000MHZ.

Ukoliko sve ovo zbog visokih latencija DDR5 nema smisla, koja DDR4 memorija bi mogla biti pandam DDR5 memorijama.

Ostatak konfiguracije je RTX 2060 12gb, napajanje je seasonic 650w gold i procesor bi trebao biti i3 12ta generacija.

Unapred se zahvaljujem na odgovoru.

Strah me da sa ove dve DDR5 ploče ne napravim istu grešku jer su budžet iz razloga što sam čitao da DDR5 uopšte nije brža u igrama i regularnom office radu osim ukolik nisu visoke frekvencije tipa 6000MHz sa sadašnjim latencijama.
Bitnije je ko pravi DDR5 memoriju, odnosno da je SK Hynix

na 6000MHz SK Hynix memoriju su provereno od Kingston-a i G.Skill-a. I vidi se da se one po latencijama, da so 30-38-38, 32-38-38, 30-39-39, 32-39-39. U najgorem slucaju Samsung bi prosla (one imaju uvek ravno 36-36-36). Ali generalno najveci dobitak najveca korist je:

da su SK Hynix.

Gigabyte ploce bolje treniraju memoriju (ali mislim samo B760, ne znam za H610 kakvo je stanje, verovatno nisu stavili nove firmware-e. Dok sa druge strane Gigabyte ima malo vecu sansu za coil whine xD (mada se javlja kod svih na novijim plocama)

Koji si RAM pikirao i gde, samo u domacim firmama ili ?

Poslednja izmena:
Bitnije je ko pravi DDR5 memoriju, odnosno da je SK Hynix

na 6000MHz SK Hynix memoriju su provereno od Kingston-a i G.Skill-a. I vidi se da se one po latencijama, da so 30-38-38, 32-38-38, 30-39-39, 32-39-39. U najgorem slucaju Samsung bi prosla (one imaju uvek ravno 36-36-36). Ali generalno najveci dobitak najveca korist je:

da su SK Hynix.

Gigabyte ploce bolje treniraju memoriju (ali mislim samo B760, ne znam za H610 kakvo je stanje, verovatno nisu stavili nove firmware-e. Dok sa druge strane Gigabyte ima malo vecu sansu za coil whine xD (mada se javlja kod svih na novijim plocama)

Koji si RAM pikirao i gde, samo u domacim firmama ili ?
Ova uparena mi je najinteresantnija.

Ova uparena mi je najinteresantnija.

Uf ta je jos losija od osrednjih drugih, 40-40-40

Gledam sad skupe su u domacim firmama 36-38-38 te Fury Beast, isto ko najbolje Fury Renegage, sve oko 20000 din.

Ne znam iskreno, ako neces preko Madjari uzimati, ne znam koliko se isplati u domacim prodavnicama uzimate DDR5 memoriju, mozda bolje na D4 plocu da predjes i DDR4 memoriju.

Ovo 6000MHz je 40-40-40 je na granici isplativosti, ako uopste

Gledam sad Madjare, ni kod njih nije bolja situacija, jedva ~17200 din mislim da moze da se dovuce za ova 36-38-38 Fury Beast (ukljucujuci postarinu)

nadjoh kod nas u domacim bele u Exceed prodavnici za ~17500 din (ne izlazi kako treba na itsvet, morao sam na eponudu)

Poslednja izmena:
@kefalo81 mozda ima jos u nekoj obskurnoj prodavnici iz unutrasnje Srbije, ili nekoj novo-otvorenoj na periferiji Beograda.

Ukucaj KF560C36 na googlasi.com, ostavi samo prodavnice stiklirane, i prodji kroz sta izadje, i pozovi prodavnice. googlasi jedini azurira sve prodavnice u Srbiji (osim novicomp . rs)

Jedino sto ne rade update kad se proda nesto, pa treba vremena dok se prodje kroz sve stare sto iskoce

Nazad
Vrh Dno