Šta je novo?

Kućna multimedija Jeftin i solidan gramofon

Koji TV, projektor, zvučnike, soundbar i ostale multimedijalne komponente kupiti?

uroborosfault

Poštovan
Učlanjen(a)
08.06.2021
Poena
60
Naslov. Treba mi neki prosečan gramofon jer sam od nedavno pored CD-ova počeo skupljati ploče. Preferabilno nešto do 100 evra maks. Imam 0 iskustva sa ovim tako da i objašnjenja i predlozi mi mnogo znače.

Mislim da si pogrešno postavio pitanje. Ukoliko uzmeš cenu polovne, nove ploče nije logično da gramofon platiš 5-6 poloča. Ja sam kupio prošle godine Thorens 280 MK II na jednom domaćem forumu za 200€ Korektno očuvan, novi originalni kaiš, odlilčna igla. Te gramofone za 100€ , to je samo bacanje para. Drug je uzeo Marantz gramofon za 100€. Izgrebao mu je 3 ploče, onda je išao na servis za 50€ i nova Ortofon glava za još toliko. Da ne pričam u kakvom je stanju došao. I posle servisa stalo je zabadao. Na kraju razočaran zato što ne zvuči kao Thorens (i svih troškova) prodao ga je za 80€ uz detaljno opisano stanje. Koliko sam čuo iz priče novi vlasnik je platio još toliko da ga sredi. Zato je bolje da se odmah kupi kvalitnije, nego da se 2-3 puta pretplaćuju neke lešine. Prati oglase na Hi Files. Veoma često izleti dobra ponuda. Nisam stekao utisak da su prevaranti.

Znači da ipak dignem budžet na nekih 200 evra, to bi trebalo biti dosta za neki solidan? Nije mi frka ni sačuvati 50-100 evra više ukoliko ne nađem nešto za 200 evra, samo me interesuje koji je neki donji limit za cenu, da em ne budem prevaren, em da se ne desi to što kažeš da uništi ploču ili se brzo pokvari sam plejer.

lenco L-85
godinama važi za najmuzikalniji jeVtin (dole nato) gramofon.
ugrađen phono preamp, usb...

oko 120e na kup...jem.com

Poslednja izmena:
lenco L-85
godinama važi za najmuzikalniji jeVtin (dole nato) gramofon.
ugrađen phono preamp, usb...

oko 120e na kup...jem.com
Bez namere da nekog uvredim, ali kako uopste mozes preporuciti nekom ovakav gramofon?...sta god da pise na whathifi...
Tj, da se ispravim i dopunim pitanje: da li postavljac teme ima nameru da "uziva" u zvuku vinila ili cisto ono, to je kao sad fora, pa ono slusam ploce...
Ovo je plastikaner kao i gomila ostalih jeftinih modela za kojim je nastala hipsterska pomama "slusanja" ploca.
Da ne produbljujem previse temu, samo jedno pitanje.
Kakva je ovo glava? Kakva je ovo igla?
Ja sam na brzaka probao da izguglam i ne nadjoh ni otprilike sta bi za ovo moglo da se zakaci.
Ovaj ceo mehanizam ne kosta vise od 20-30e na aliexpressu.
Ako je vec planirana kupovina gramofona moj savet je neki polovan sa rucicom na koji moze da se zakaci (ili vec ima neki headshell) na koji moze da se stavi neki shure, ortofon, ortofon concorde itd..., koji imaju neuporedivo bolji mehanizam, normalnu rucicu sa tegicem, antiskate, itd...
U 200e moze sigurno da se uklopi neka pristojnija varijanta od ovih plastikanera.
Kazem, pod uslovom da se tezi ka zvuku vinila, ako je samo fore radi da se vrti ploca - onda samo napred.

Kazem, pod uslovom da se tezi ka zvuku vinila, ako je samo fore radi da se vrti ploca - onda samo napred.
Gledam da bude kvalitetno, radije ću dati više novca ali da znam da neće štetiti ploču i da neće biti očajan zvuk (i CD-ove vrtim na dobrom stereo sistemu). Kažem ne razumem se u gramofone, zato me interesuje otprilike koliko vredi uložiti za lep zvuk i sigurnu opremu i po mogućnosti eto ako ima nekih specifičnih marki/modela da se preporuči.
I dalje su mi CD-ovi primarni medij, ploče kupujem od nedavno, ali svakako planiram skupljati od sada, tako da mislim i ja da je bolje da uložim u dobru opremu odmah kako ne bih zažalio za mesec dana.

Bukvalno pozdrav.

Ja imam https://www.audio-technica.com/en-us/at-lp120-usb ne znam kakva je sansa da nadjes polovan oko 200? Moj sam nadogradio sa Nagaoka MP-110 glavom, ali i original nije los za pocetak. Sledece je moguce da cu da odradim remove preamp mod. Znaci mozes malo i tim da se zezas...

Naslov. Treba mi neki prosečan gramofon jer sam od nedavno pored CD-ova počeo skupljati ploče. Preferabilno nešto do 100 evra maks. Imam 0 iskustva sa ovim tako da i objašnjenja i predlozi mi mnogo znače.
Kad gledaš oglase gledaj one sa "S" ručicom i kontrategom iza, tj. sa mogućnošću štelovanja težine ručice na ploču. Izbegavaj direct drive jer se teško popravljaju kad crknu. Ostalo su finese i dodatna oprema, lepo bi bilo da ima antiskejting štelovanje, start/stop, repeat dugme, samostalno vraćanje ručke na poziciju, polugu za ručno spuštanje ručke, stroboskop itd. Ne kupuj bez poklopaca ili sa slomljenim šarkama jer ih je nemoguće naći za zamenu.

Svi komentari su duly noted 😁 Nakon malo samostalnog čitanja, poslušaću kolege od gore i držati minimalni budžet 200 evra. Vidim da i na ostalim sajtovima/forumima preporučuju ljudi između 200 i 400 evra za prvi gramofon.

Gledam da bude kvalitetno, radije ću dati više novca ali da znam da neće štetiti ploču i da neće biti očajan zvuk (i CD-ove vrtim na dobrom stereo sistemu). Kažem ne razumem se u gramofone, zato me interesuje otprilike koliko vredi uložiti za lep zvuk i sigurnu opremu i po mogućnosti eto ako ima nekih specifičnih marki/modela da se preporuči.
I dalje su mi CD-ovi primarni medij, ploče kupujem od nedavno, ali svakako planiram skupljati od sada, tako da mislim i ja da je bolje da uložim u dobru opremu odmah kako ne bih zažalio za mesec dana.
Vinil je generalno dosta skup sport, a sta je definicija dobrog zvuka je diskutabilno i po meni prilicno individualno.
Koliko ce da kosta to zavisi od tebe i sta ce te zadovoljiti.
Jedno vreme sam radio u hifi prodavnici i imao sam prilike da se naslusam sistema od 200e do x000e i ljudi koji placaju 150e za dva cinca i 100e za konekt kablove i kazu da cuju razliku...ja je nisam cuo, a bas sam zeleo. :-D
Ja sam batalio onog momenta kad sam skontao da je na ploci koja je bila na gramofonu mozda 10tak puta, drzana u foliji i sl, cela jedna strana postala neupotrebljiva.
Uglavnom su ljudi vec napisali sta da gledas.
Sve dok je neki krsten brend i da ima normalnu rucicu na koju mozes da stavis pristojnu glavu i iglu, mislim da ne mozes mnogo da pogresis i finansijski propadnes. :)

Vinil je generalno dosta skup sport, a sta je definicija dobrog zvuka je diskutabilno i po meni prilicno individualno.
Koliko ce da kosta to zavisi od tebe i sta ce te zadovoljiti.
Jedno vreme sam radio u hifi prodavnici i imao sam prilike da se naslusam sistema od 200e do x000e i ljudi koji placaju 150e za dva cinca i 100e za konekt kablove i kazu da cuju razliku...ja je nisam cuo, a bas sam zeleo. :-D
Ja sam batalio onog momenta kad sam skontao da je na ploci koja je bila na gramofonu mozda 10tak puta, drzana u foliji i sl, cela jedna strana postala neupotrebljiva.
Uglavnom su ljudi vec napisali sta da gledas.
Sve dok je neki krsten brend i da ima normalnu rucicu na koju mozes da stavis pristojnu glavu i iglu, mislim da ne mozes mnogo da pogresis i finansijski propadnes. :)
Slažem se i ja da je dosta subjektivno iskustvo. Ja npr. ne čujem između 320 kbps mp3 fajla i nekompresovanih formata nikakvu razliku, sve ispod 320 mi je primetno. E sad, kupiti i naštimati stereo sistem za CD nije neka nauka baš zbog te činjenice, ali gramofon mi je totalno nepoznata teritorija pa reko daj da ja pitam na par sajtova prvo.

A to što kažeš da je posle 10 puštanja neupotrebljiva ploča, to su VELIKE šanse da je do samog gramofona, ako je stara ploča možda je i to faktor, jer dobro očuvana ploča na dobroj opremi može da se pusti i do preko 100 puta (ako je dobar print naravno), to znam iz iskustva i baš sam pričao sa nekim prijateljima koji su mi potvrdili to. Imam i dosta vinila od ćaleta koji su stari po 40-50 godina, i rade dan danas.
Što se tiče same cene, to mi nije problem. Nemam mnogo drugih materijalnih hobija, tako da većina džeparca ide u muziku, nego sam nešto zapeo da uzmem gramofon, pa htedoh neki jeftin dok imam novca, ali verovatno ću čuvati za nešto između 200-400.

ima par prodavaca na kp koji inače sami, ili možda i uz nečiju pomoć, sređuju gramofone koje kasnije prodaju, tako da je to recimo nekakva garancija da ćeš dobiti nešto što će te služiti neko vreme...zavisi i da li hoćeš da ideš na vintage ili nov gramofon...skoro svi novi gramofoni koji vrede nečemu su 100 posto manualni, retko imaju i auto return...tu project dominira...automatika je zgodna, ali i ima tendenciju da crkava...

kod vintage je to već bolje, pa su većina poluautomatski ili full automatik...ali tu je već pitanje od koga kupiti, jer ako nije sređivan velika je verovatnoća da nešto ne radi kako treba...mada, ja sam nedavno izvadio iz penzije moj technics sl-b3 gramofon, koji je full automatik, i naravno automatika je otišla, ali kao manualni radi kao sat :) tako da je relativno teško skroz urnisati gramofon, potrebno je da se neko baš potrudio...to bi već trebalo da bude vidljivo kad pustiš prvu ploču da li gramofon ima neki problem...ali svakako izbegavaj one prašnjave, i naročito one za koje piše da su "bez glave" i "bez igle" :)

Bogami zaintrigrirali ste me za gramofon. Nikada u zivotu nisam imao gramofon a onda je dosla era CD-a. Ljubitelj sam kvalitetnog zvuka. Mozda jednom kupim i gramofon. Pod uslovom da nadjem mesto za njega.

Planiram da pazarim neki gramofon pa mi je ovaj zapao za oko, nisam poznavalac gramofona uopste, niti imam ploca, svakako planiram da vrtim nesto preko SD kartice ili USB-a, mada ko zna, mozda i budem pazario nesto od ploca.
Pretezno mi se dopao iz razloga sto ima svoje nozice tako da mi nece biti naknadna neka komoda sto je veliki plus, a nisam nasao neke druge modele sa nozicama.
Nadam se da vredi za ove pare?
Citajuci par komentara vidim da je @robikica bas ono pravi ljubitelj gramofona - za ralziku od mene ^_^ naravno za ovu cenu naravno ne ocekujem sada neki zvuk da mi tresti, svakako ne planiram da pustam neku glasnu muziku - vise gledam da uklopim gramofon sa enterijerom sobe i ostalo...

Generalno u moja stara vremena .. naravno i u danasnja .... gramofon je otprilike vrh HI-FI sistema.
S tim u vezi neko od kolega je pomenuo Thorens gramofone jer su relativno neunistivi ,
uglavnom mehanicki i za pare koliko kostaju kao polovni , daju sjajan zvuk.
Znaci malo se potrudi - eventualno pronadji prijatelja koji se iole razume u gramofone i racunaj da ces naci neki pristojan
komad od 250 do 500E. Veruj mi vredece truda i vremena :)

Ако немаш ништа против, можеш и нешто половно. Моја искуства са старим Technics уређајима су одлична, само набавиш нову иглу за грамофон и то је то.
Свакако грамофон зависи од тога колико можеш да се протегнеш, тј. колико пара толико музике.
Исто важи и за грамофонску иглу, па ти процени буџет па види како би да се организујеш.
За старе грамофоне ти треба и добро појачало, дакле рачунај цену појачала + грамофон.
За појачало се нећеш покајати, вреди сваког динара. Кад га прикључиш на лаптоп и повежеш слушалице, обичан mp3 добија нову димензиј
Тако да ти је појачало мултифункционално, а грамофон свакако за виниле. Ја сам мој Техникс грамофон платио пре више година око 180 евра, све зависи од марке, врсте итд.
Они много стари имају каишеве, то свакако избегаваш, дакле било који иоле пристојан direct drive грамофон.
Што се плоча тиче, препоручујем ти да набавиш 12 инча нарезано на 45, нпр једна песма на једној страни. Још ако је старији сингл, то уме да звучи царски.

Da da , grdno gresis ... probali su Japanci sa direct-drive davnih 70-tih sa Technics SL-1200 , posle toga sa legendarnim SL-10 i nista.
Jednostavno suvise problema a premalo HI-FI-a.
Thorens, Heybrook, Linn.... pa do Goldmund-a , ORACLE-a , SME-a , svi su na "kaiseve" ;)

Sto se tice belt vs direct drive - gresis. :)
Audiofilski gramofoni su belt drive i cak imaju "izdvojen" motor, zbog uticaja na zvuk, vibracija itd...
Ценим твој савет, али тема је о јефтином грамофону. Мислиш да се уклапа у јефтинију опцију а да није DD ?

Ova tema je neupotrebljiva. Vidiš da ljudi hoće na gramofonu da slušaju muziku sa SD kartice i USB a 😍

Bogami zaintrigrirali ste me za gramofon. Nikada u zivotu nisam imao gramofon a onda je dosla era CD-a. Ljubitelj sam kvalitetnog zvuka. Mozda jednom kupim i gramofon. Pod uslovom da nadjem mesto za njega.
Samo što gramofon i ploče nemaju veze sa kvalitetnim zvukom. Stvar je toga da li ti se sviđa ritual, i zvuk kakav ploča ima. Kvalitet nije. Ploče su nesposobne da reprodukuju precizan bas, nemaju nikakve dodirne tačke sa masterom pravljenim u studiju, nego se pravi poseban za ploče u skladu sa njenim ograničenjima.
S druge strane, digitalni audio je uništen zbog svoje tehnološke superiornosti, popularni loudness war. To na pločama ne može do te mere, baš zato što su inferiorne.

Nazad
Vrh Dno