Šta je novo?

Jedna kuca, dva vlasnika i uvodjenje SBB Interneta

cilset

Slavan
Učlanjen(a)
10.02.2005
Poena
319
Situacija je ovakva, jedna kuca od 65 kvadrata na 2 nivoa, 2 vlasnika, tj 2 sestre, jedna je vlasnik jednog nivoa, druga drugog. Isti je kucni broj.
Potrebno je uvesti kablovsku tv i internet i dole i gore.
Da li moram da platim dva prikljucka ili jedan?
Verovatno se neko razume u ovu tematiku. Nemojte mi samo reci da pitam SBB, znate kakvi su oni i koliko su voljni da odgovore!

eheh bas si me lepo nasmajao znas koliko sam ja ceko za adsl 6 meseci :d

pa ti onda gledaj ko je voljan da odgovori

Nije rec o nikakvom cekanju! Za cekanje svi znaju! Pitanje je gore - dva prikljucka ili jedan?

Kako SBB moze znati da su 2 vlasnika tj vlasnice te kuce? Skoro nikako....uvodite normalno i ne berite brigu.
Razumes, dodju operater, uvedu ti kabal, ti im kazes "e ima i gore na spratu TV" i to je to, niko se tu posebno ne interesira za vase katastarsko stanje...

Poslednja izmena:
Pošto su dva internet priključka u pitanju, moraćeš da platiš dva priključka, osim slučaja da sam rutiraš internet, odnosno da ti televiziju oni razvedu u oba nivoa a ti kupiš jedan wireless ruter i plaćate zajednički račun.

Poslednja izmena:
Mislim da nećeš moći na jednu fizičku adresu dva priključka sve i da hoćeš. Tako sam ja čuo od komšije da ima problem pošto mu je podstanar uzeo net, pa sad i on hoće, a ovi iz SBB kažu ne može 2 neta na jednu fizičku adresu.

Kod SBB-a je vlasnicki list i u njemu pise koji su vlasnici. Tako da oni to znaju, ukoliko znaju gde im je kopija tog lista!
Dakle, bitno je ovo gore, ako je tacno da na jednu adresu ne mogu dva vlasnika.
Sta to znaci, da je dovoljno staviti ruter i imao bi kablovski Net i gore i dole?
Brzina bi ostala 1Mbit, kao da je jedan komp, a ako su oba ukljucena, onda bi delili taj 1Mbit.
Tako?

Jeste. Staviš ruter i imaš net u oba stana i delite, recimo 1Mbit. Jedino je nezgodno ako hoćete u oba stana da skidate nešto sa interneta, može doći do situacije da jedni drugima ugušite net.

Kod SBB-a je vlasnicki list i u njemu pise koji su vlasnici. Tako da oni to znaju, ukoliko znaju gde im je kopija tog lista!
Dakle, bitno je ovo gore, ako je tacno da na jednu adresu ne mogu dva vlasnika.
Sta to znaci, da je dovoljno staviti ruter i imao bi kablovski Net i gore i dole?
Brzina bi ostala 1Mbit, kao da je jedan komp, a ako su oba ukljucena, onda bi delili taj 1Mbit.
Tako?

Da,ako bi za ruter stavio mikrotik mogao bi i lepo da sredis deljenje protoka i ostale sitnice da ne gusite jedan drugoga. (za komsiju u firewall p2p action=drop i slicno :d)

Poslednja izmena:
Mislim da nećeš moći na jednu fizičku adresu dva priključka sve i da hoćeš. Tako sam ja čuo od komšije da ima problem pošto mu je podstanar uzeo net, pa sad i on hoće, a ovi iz SBB kažu ne može 2 neta na jednu fizičku adresu.

Koliko ja razumem ovde je rec o jednom kablu preko koga i gazda i podstanar gledaju TV i normalno je da ima jedan prikljucak za net. Ja mislim da bi morao da ima dva kabla da bi koristili dva neta, znaci nije problem u fizickoj adresi nego u broju prikljucaka. I ne vidim razlog da ti ne uvedu dva prikljucka ako ti to hoces, jedino ces da placas i dve TV pridplate.
Lepo je vec receno, da je u pitanju samo TV onda moze i na jedan prikljucak ali za net moraju dva (dva prikljucka, dva kabla, dva pritoka) ili resenje sa wireless ruterom.

Ne treba pojedinačan kabal za svaki "internet" :) Tu je stvar u modemu. Ti na jedan kabal možeš da povežeš 10 modema i dobiješ 10 "interneta". Mislim da oni ne praktikuju ono gore što sam na pisao ne zbog tehničkih problema (jer za to nema razloga), već verovatno zbog pravnih, eventualnih, problema...

Ja sam resio problem na sledeci nacin :D

Moja kablovska televisija se vodi na brata i preko nje imam internet koji se isto vodi na brata. Sto si tice tv ortak do mene nema kablovsku sto znaci da nema ni net, ja sam uzo jedan razdelink na razvukao kabal do njegove kuci i namestio mu tv a net sam resio tako sto sam uzeo jos jedan modem na moje ima to je neki podstanarski ugovor ili tako nesto znaci samo placas net nema kablovske... lepo stavio net kod mene a razvukao utp do njega :D MOrao sam da razvlacim utp zato sto ima razdaljen nekih 20m pa izgleda da kada je suncano vreme njemu nece da radi internet zato sto se stvaraju neki gubitci u koaksialnom kablu.. znaci resenje je sledece uzmi ti lepo okreni sbb i reci da ti treba jos jedan modem oni ce doci namontirati ga kod tebe u stanu ti kad oni odu skini taj modem i odnesi kod te 2 sestre, naravno pre toga uzm razvuci koaksialni kabal do 2 stana.. i eto resen problem.. a ako hoces mozes i sa jednim internetom samo kupi swich i zabodi modem u njega i eto net na oba racunara jedino sa je zeznuto ko vise povuce :D

nadam se da ce da ti koristi,

Poz

Situacija je ovakva, jedna kuca od 65 kvadrata na 2 nivoa, 2 vlasnika, tj 2 sestre, jedna je vlasnik jednog nivoa, druga drugog. Isti je kucni broj.
Potrebno je uvesti kablovsku tv i internet i dole i gore.
Da li moram da platim dva prikljucka ili jedan?
Verovatno se neko razume u ovu tematiku. Nemojte mi samo reci da pitam SBB, znate kakvi su oni i koliko su voljni da odgovore!

Ocigledno se ne razume niko, nego zovi lepo SBB i kazi ljudima da ti treba i net i TV i na spratu i na prizemlju i mirna backa, objasni im situaciju da to nije zamak od 450m2, vec porodicna kuca od 65m2 i bice resen problem, pa nisu ni oni bas tolike baba-roge.

Poslednja izmena:
Hmm... za firme ne prave nikakav problem za dva modema na jednoj istoj lokaciji.

Posto nam je jedan modem bio malo sto se tice protoka samo smo trazili jos jedan i sada imamo jedan coax, pa spliter i dva modema koja bez problema rade jedan pored drugog. I normalno placamo dva neta.

Znaci nije nikakav problem dobiti od SBB-a dva modema na isto ime.

Mada ja bih lepo uveo jedan prikljucak, i stavio router :)

Poslednja izmena:
I ja imam isto (slično) iskustvo kao JLC Maniac.

Kada je trebala da se uvodi kablovska televizija, dolazili oni, gledali, merili, i kažu: hoćete li na obe kuće?
Ja pitam: koliko? Za jednu kuću 10000 priključak, za drugu sa popustom 7500.... Ja kažem, hvala lepo, neću, hoću samo kod mene ..... došli monteri, doneli sve šta treba, ja pitao koliko košta da dokupim 20 metara kabla, čovek se nasmeje i odmeri mi 20 metara i upisa da je potrošeno toliko ... ja izvadim i častim čoveka 500 dinara. ( u pitanju je onaj debeli, njihov, samonoseći, kvalitetni) ...

I tako ja iz mog tavana stavim račvu sa 1 ulaz dva izlaza, (isto mi on dao, pisao kao da ima 3 tv-a, a ima 2) i pustim na moja dva TVa i kod ćaleta u kuću preko dvorišta .... sada plaćamo pretplatu po pola i platili priključak po pola....

Dodje vreme, došao i taj čuveni kablovski internet. Platim ja 1500 dinara i povežem se .... lepota .... prošlo malo, hoće i ćale. U medjuvremenu kao akcija priključak na net 1 dinar .... odem ja i tražim još jedan modem. Oni kažu, umrežite. Ja kažem, neću, hoću dva modema. Treba mi za laptop u drugoj sobi. Oni opet: to je malo rastojanje umrežite.... Ja već pizdim , kažem hoću dva nezavisna priključka, možda hoću različite pakete, možda hoću brže da svlačim sa neta velike fajlove .... pristanu oni nekako. Dodju tehničari, ja postavio laptop u drugu sobu, naprave oni račvu pre TVa, bocnu u modem, pa u laptop, oni odu, ja uzmem tu račvu, i modem, odnesem kod ćaleta, uradim sve to isto na njegov desktop, i lepota, on ima svoj mejl i plaća za sebe, ja imam svoje, i plaćam za sebe...
U medjuvremenu na poslu sam poželeo da imam net, a firma ima kablovsku i dva modema. Tražimo mi treći, kažu ne može, ne postoje tehničke mogućnosti da jedan priključak "tera" više od dva modema, mora da se plati nov priključak, 10 000 dinara....

Sretnem "onog mog" servisera u prolazu, kaže kroz smeh "šta te sad muči" .... Ja mu objasnim, on kaže: blefiraju , da uzmu pare ..... Nadji nekog kome ne trebe net, a plaća redovno pretplatu, i uzmi na njega. Onda tamo u firmi neka traže da dodjem da priključim još jedan TV, i taj modem prebacujemo tamo.

Ja odem do tetke koja i ne zna šta je net i modem, a plaća redovno, i zamolim je za uslugu. Kaže nema problema... Ode ona, potpiše, onaj lik je obavešten, normalno i ne ode kod nje, pravo u firmu, napiše da je potrošio na još jedan TV jednu račvicu i malo kabla, povežemo taj modem (koji se vodi 2 km daleko na adresu od adrese na kojoj se nalazi tačno fizički) i evo sve šljaka i dan danas... odem, uplatim paket na njeno ime i trošim na poslu .... normalno, ovog puta sam ga častio crvenu, **** ga, uštedeo mi u 2 navrata 17500 dinara i pokazao mi par finti, eto...
Zato, ako ste u stanu, ili još bolje, tako na dva nivoa, ladno možete da plaćate pretplatu po pola, i da ima svako svoj internet priklljučak, i da imaš paket koji hoćeš, i sve ... Pozdrav i uživajte ...

(ala sam ja ovo rastegljio)

Jeste. Staviš ruter i imaš net u oba stana i delite, recimo 1Mbit. Jedino je nezgodno ako hoćete u oba stana da skidate nešto sa interneta, može doći do situacije da jedni drugima ugušite net.
Znaci sa ruterom bi bilo gusenja veze! Da li po principu ko prvi povuce ili nesto neodredjeno?
Dobro je da nece morati ponovo da se plati ona fantasticna suma od 9900 din za "uvodjenje" kablovske tv!

Znaci sa ruterom bi bilo gusenja veze! Da li po principu ko prvi povuce ili nesto neodredjeno?
Dobro je da nece morati ponovo da se plati ona fantasticna suma od 9900 din za "uvodjenje" kablovske tv!
Jesi li pročitao moj post, ili te mrzelo?
Možeš da uzmeš dva modema, i svako može da ima svoj, da uplaćuje paket prema sebi isvojim mogućnostima i svojim potrebama ....

Naravno da jesam! To je dobro ako moze. Ne znam kako si zakljucio da nisam? Tvoj post je ovde najbitniji.
Samo sam konstatovao da bi sa ruterom bilo gusenja, sto na neki nacin opravdava uzimanje drugog modema i placanje dve Net pretplate.

@MagicMaster

pa to je idealno resenje i za moja 2 nivoa, a imam problem pri uvodjenju kablovskog interneta, a problem je u tome sto su mi rekli da kablovi koji su nad mojom ulicom nisu kvalitetni pa signal kablovskog interneta je nemogutj

pitam te ako je mogutje, jel mozes da pitas "tvog servisera" u vezi kvaliteta kablova i pustanja kablovskog interneta, ja nisam nikako to mogo proveriti nigde, ono sto sam ja uspeo je nekako da pogledam signal kablovske tv kod mene i 50-ak metara dalje u zgradi gde ima kablovski internet (ja sam u kutji) i nisam mogao primetiti nikakvu razliku u kvalitetu slike sto opet ne mora da znaci da kabel moze da pusta i kvalitetan tv signal i internet signal u isto vreme, a mozda i mora bas to da znaci (ja laik pa kontam ako je tv slika ista tamo i kod mene valjda onda kroz tu zicu ide i signal kablovskog interneta na istom nivou)

valjda si me razumeo sta sam hteo da pitam :)

cheers

p.s. nista obavezno

Samo sam konstatovao da bi sa ruterom bilo gusenja, sto na neki nacin opravdava uzimanje drugog modema i placanje dve Net pretplate.
Idealno bi bilo da imaš jedan modem za DL, jedan za ostale potrebe, i isto tako i na drugoj lokaciji. Tada sigurno ne bi bilo gušenja i mogao bi bez problema da istovremeno skidaš filmove i koristiš VOIP, igraš online igre, bez ikakvih problema. A to je samo 4 pretplate za kablovsku - sitnica...
Ali čekaj, pa gde završavaju svi kablovi od kablovskog interneta? Pa to bi moralo da vodi do nekog uređaja koji radi rutiranje saobraćaja (u narodu poznatijem kao ruter). Taj bi žestoko "gušio". Ceo plan pade u vodu :smash:.

Evo moje situacije iz potkrovlja ;)

Ispod nas je stan roditelja moje žene. Mi smo u potkrovlju koje je fizički odvojeno od stana ispod, znači ima svoj ulaz, svoje prozore, terasu... Struja i voda se vuku iz stana dole, kao i kablovska i Internet. Faktički se stan i potkrovlje vode kao jedna stambena jedinica, sa jednim vlasnikom i jednim računom za komunalije. To što mi sve delimo na pola, to nikoga nije briga, pa tako nije briga ni SBB, ni Telekom niti bilo koga. Oni su Ugovor potpisali sa vlasnikom stana, a to što je stan na dva sprata nema veze.

Da su to dve stambene jedinice (što bih ja iskreno jako voleo ;) ) onda bih morao da potpisujem dva Ugovora, naravno...

Znači, kablovska i Internet su uvedeni regularno u donji stan, a ja sam samo kablove iz donjeg stana prespojio sa kablovima iz gornjeg stana, tj. potkrovlja koji su uzidani u zid baš zbog toga i to je to... Redovno plaćamo pretplatu i Internet i mirna bačka :)

Ja na poslu imam tri prikljuchka za kablovsku i dva za net. Kad su doshli da uvode nisu pitali zashto tri prikljuchka. Dodushe nije SBB nego Sat-Trakt.

Naravno da jesam! To je dobro ako moze. Ne znam kako si zakljucio da nisam? Tvoj post je ovde najbitniji.

Pa zato što ste nastavili diskusiju o ruterima, a ako već su to dva domaćinstva, i hoće da plaća svako svoje, zašto bi se mučili i gušili ... sorry ...

Da su to dve stambene jedinice (što bih ja iskreno jako voleo ) onda bih morao da potpisujem dva Ugovora, naravno...

Ma ni onda ne bi morao, dogovoriš se sa tastom i taštom, plaćate po pola, a kablovi ostanu kako jesu, i opet mirna bačka .....

valjda si me razumeo sta sam hteo da pitam

Jesam, i najjednostavnije ti je da uradiš sledeće, tamo gde si gledao sliku, ako imaju baš oni internet, ili neki komšija, uzmi modem, donesi ga kući, poveži umesto jednog TVa, bocni u PC, i probajte da li mu sve radi kao kod njega kući.... ako vas ne mrzi, prebacite i kućište, pošto su mu sva podešavanja 100 posto ispravna. Ako radi, onda zamoli njega ili nekog njegovog komšiju (koji redovno plaća pretplatu, jer je bitno, dovoljno je da ne plati, i ti onda ne možeš da uplatiš paket) da uzme internet, iako mu ne treba, i koristi taj modem ..... ajd, pa srećno ....

Poslednja izmena:
Evo moje situacije iz potkrovlja ;)

Ispod nas je stan roditelja moje žene. Mi smo u potkrovlju koje je fizički odvojeno od stana ispod, znači ima svoj ulaz, svoje prozore, terasu... Struja i voda se vuku iz stana dole, kao i kablovska i Internet. Faktički se stan i potkrovlje vode kao jedna stambena jedinica, sa jednim vlasnikom i jednim računom za komunalije. To što mi sve delimo na pola, to nikoga nije briga, pa tako nije briga ni SBB, ni Telekom niti bilo koga. Oni su Ugovor potpisali sa vlasnikom stana, a to što je stan na dva sprata nema veze.

Da su to dve stambene jedinice (što bih ja iskreno jako voleo ;) ) onda bih morao da potpisujem dva Ugovora, naravno...

Znači, kablovska i Internet su uvedeni regularno u donji stan, a ja sam samo kablove iz donjeg stana prespojio sa kablovima iz gornjeg stana, tj. potkrovlja koji su uzidani u zid baš zbog toga i to je to... Redovno plaćamo pretplatu i Internet i mirna bačka :)

OVO JE NAJTACNIJI I NAJKOMPLETNIJI ODGOVOR,ZAISTA NE TREBA NISTA VISE PISATI RADI PISANJA! TO JE TO.

uf podseti me ovo na pricu "koliko je ljudi potrebno na forumu za zamenu sijalice"

Poslednja izmena:
I sta sada ti odredjujes da li treba pisati ili ne! Mislim da nije dovoljno pisano na forumu o gusenju protoka, ako se ide preko rutera. Kakva su tu iskustva?

Pa jednostavno ako neko nesto skida ima da povuce ceo protok i ovom drugom surf i ostalo ima da se vuce kao na dial-up-u,ako niste neki downloaderi necete imati problema,probajte pa ako vam se ne svidi instalirajte net limiter ili uzmi neki ruter koji ima bandwidth control.

Poslednja izmena:
Mislim da nije dovoljno pisano na forumu o gusenju protoka, ako se ide preko rutera. Kakva su tu iskustva?
Vrlo korektna.
"Gušenje" je krajnje neadekvatan termin za pojavu na koju se pokušava ukazati. Svaki internet nalog (da ga tako nazovemo) je ograničen u pogledu brzine. Kada više korisnika deli isti nalog (a to se radi isključivo putem rutera) na njihov ukupan protok se primenjuje već pomenuto ograničenje brzine. Ako jedan koisnik intezivno koristi internet, za drugog ostaje malo propusnog opsega. Kućni ruteri nemaju mehanizme za ograničavanje brzine kojima bi se raspoloživi protok delio na ravne časti, pa stoga dolazi do nadmetanja korisnika za propusni opseg. Ova pojava je izražena ukoliko neko od korisnika skida velike količine podataka sa neta, a naročito smeta pri istovremenom korišćenju VOIP programa ili online igrica (u kojima je bitan ping).
Znači, "gušenje" se ogleda u tome što kada više ljudi koristi isti nalog, brzina koju će ostvariti zavisi ne samo od ograničenja samog naloga nego i aktivnosti ostalih korisnika, ali i to se da rešiti - kao što reče cc13.

OVO JE NAJTACNIJI I NAJKOMPLETNIJI ODGOVOR,ZAISTA NE TREBA NISTA VISE PISATI RADI PISANJA! TO JE TO.

uf podseti me ovo na pricu "koliko je ljudi potrebno na forumu za zamenu sijalice"

Da citas topic od pocetka, a ne od kraja video bi da je to receno jos na pocetku, u prevodu da su skoro svi saveti bili u fazonu "uvodi i ne talasaj mnogo" tj cuti njajke i brzine njajme...kao sto je taj sa "romanticnom pricom" iz potkrovlja, jel tako?

@cilset

Sto imam neki utisak da tebi ovde u stvari nesto drugo treba a ovako samo ispipavas teren za to?
Ljudi su ti ponudili 1001 mogucnost al tebi i dalje nista ne valja? Cak je sdeki zavapio "dosta vise prekidaj to je to!!!"
O cemu se ovde radi?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno