Šta je novo?

[jedini] thread o klima-uredjajima [2010/11/12/13]

OMG :S
Meni sad nishta nije jasno ..
:(
jel izvodivo ovo na slici ovako da stoji ili je amoguce ?
dokaz 2.jpg

Da, al mene zanima dal bash ta vox ima, tj. da li sve klime imaju ?

Bar malo... ako ne gresim to je filter od ugljenicnih vlakana kako pise u mom nekom uputstvu drugog uredjaja, on se ne moze ispirati vec se mora menjati... tako da racunaj na to da bi ga morao juriti po kojekakvim maloprodajama i slicno, znam zbog aspiratora koju mi je muku pravio... Pisalo je gore ono o inverterima, nemam iskustva s njima ali vidis kazu da je u sustini tacno da su bolje, ja bi sada uzimao sa inverterom.

Zar te filtere nemanjaju ovlašćeni servisi i zar po zakonu nije da moraju da ih poseduju 7 godina od dana upovine?

Št ose tiče invertera problem je cena koja je duploveća u odnosu na standardne klima uređaje

Bice jedna naspram druge znaci?

Da, isti zid, ali sa 2 strane će stajati unutrašnje jedinice.
Zar te filtere nemanjaju ovlašćeni servisi i zar po zakonu nije da moraju da ih poseduju 7 godina od dana upovine?
Zemlja Srbija... "Da, ali..."
Što se tiče invertera problem je cena koja je duploveća u odnosu na standardne klima uređaje
Treba samo proceniti da li je koji je period za koji bi se inverter klima "isplatila" u odnosu na običnu start-stop klimu.
Inače negde sam pročitao da ove start-stop klime izbacuju iz upotrebe u EU...

Ta procena je nemoguca jer nema sanse da znas koliko ce koja klima koristiti kod tebe :( EER je fina stvar kad procitas kao brojku, medjutim ona u praksi ne znaci proporcionalnu potrosnju.

Ali mislim da se moze reci da ako kosta 50.000 vise, racunas da treba najmanje 10.000kW manje da potrosi da bi se isplatila. Za toliku razliku u potrosnji treba najmanje 10 godina po nekoj mojoj extra-gruboj proceni :)

Moze li neko ko ima inverter klimu da mi odgovori da li je prijantije biti u prostoriji gde se temperatura leti odrzava njim, za razliku od on/off klima?
Imam veliki problem sa ukocenoscu ujutro kada se probudim pod obicnom klimom (drzim na 26c) koja je cak u drugoj prostoriji.

Meni je osecaj isti - jedino ako je i NEO klima koju smo fore radi stavili u kucu jos 2002-3 inverter pa da ne vredi da poredim :)
http://en.wikipedia.org/wiki/Inverter_air_conditioning
Mislim da je ovo samo za spoljni deo, tj. ti nezavisno od toga koliko motor trosi (radi) mozes da podesis koliko unutra jako duva. Tj. cela poenta je izgleda u postepenijoj promeni temperature.

Št ose tiče invertera problem je cena koja je duploveća u odnosu na standardne klima uređaje

Sta znam, ja nemam bas pozitivno iskustvo s' tim. Police za neki frizider sam jurio pola godine, sve kao imaju, pa ce naruciti pa sam na kraju uzeo sasvim slucajno u prodavnici koja nije ni "ovlascena". Ona gorenje retro serija. A za aspirator malo blaza prica, nabudzio sam od drugog modela. Takvo iskustvo sam ja imao, kako je sa klimama ne znam, raspitaj se za tu marku.

Hvala ti za info, ima li još neko pozitivna ili negativna iskustav sa karbonskim filterima odnosno konkretno na VOX modelima?

p.s.
Gde se postavljaju antivibracioni elementi (unutrašnja ili što je verovatnije spoljašnja jedinica) i da li su vibracije zaista ako velike da su neophodni?
Šta se u praksi time dobija?

Poslednja izmena:
Meni su za te gume rekli da je bolje ne stavljati, jer vremenom od UV zracenja propadnu a onda tek nastaje haos.

2 Nervozni postar

Imam 2 invertera (Fujitsu i Midea) pored jedne fix-speed i DEFINITIVNO je prijatniji uredjaj inverter. Poenta je sto fix-speed duva samo MAX Hladno, pa onda ne duva, pa onda duva opet maximalno hladno. Inverter pocne da duva hladno, a kako se priblizava zadatoj teperaturi menja tj povecava temperaturu izduva. U principu ja veci deo vremena mogu da stanem ipod unutrasnje jedinice invertera, i nece mi otpasti usi, posto ne duva hladno, vec temperaturu nesto nizu od temperature prostorije. Kod fix-speeda, varijacije temperature prostorije su mnogo vece, a boravak ispred klime neprijatan zbog hladnog vazduha. Nadam se da sam bio jasan.

2 alfaunits

Meni se cini da ti ili imas neispravan uredjaj, ili ti montaza nije uradjena kako valja (sto je vrlo moguce jel koliko sam ukapirao ti imas neki multi split, gde si kupio posebno unutrasnju jedinicu, sa zajednickom spoljnom). Prosto mi je nemoguce da jedan Kirigamine ne radi posao kako treba ;) Evo menjacu se ja s tobom :)

2 Kamikaze

Garancija na uredjaj je u Srbiji 2 godine. Uvoznik tj prodavac nema apsolutno nikakve osnove da ucenjuje kupca time koji ce servis ugraditi klimu. Po mom iskustvu, obicno su ti "zvanicni" servisi vlo losi, traljavi. Bitno je da uredjaj ugradi firma koja je osposobljena i registrovana za tu delatnost, znaci bilo koji "normalan" frigo servis (ne mislim na priucene montazere). Jedino u slucaju da se daje garancija duza od propisane zakonom (tipa 5 god), prodavac moze da trazi da se radi godisnji servis ili slicno, kod servisa koji on predlozi tj tog "ovascenog". Naravno pricamo o standardnim split klimama.

Sto se tice tih dodatnih filtera u klimama, bolje je da ih izbacite i ne koristite, uglavnom ne sluze nicemu i samo ometaju normalan protok vazduha. Ove velike filtere za prasnu treba redovno cistiti. Jedini filteri koji "rade" su napredniji plazma filteri, ali njih imaju po pravilu samo dosta skuplji uredjaji, uglavnom inverteri. Bolje kupiti najjeftiniji jonizator (zaseban uredjaj) za 20ak e, nego taj mali filter u klimi.

Poslednja izmena:
Garancija na uredjaj je u Srbiji 2 godine. Uvoznik tj prodavac nema apsolutno nikakve osnove da ucenjuje kupca time koji ce servis ugraditi klimu.

Jesi li siguran? Po toj logici, Mercedes nece praviti problem ako oteras auto u Lada servis na redovnu zamenu ulja, dok je auto u garanciji ;)

Jesi li siguran? Po toj logici, Mercedes nece praviti problem ako oteras auto u Lada servis na redovnu zamenu ulja, dok je auto u garanciji ;)

Kako se svi odmah dohvate automobila da uporedjuju, i to ni manje ni vise nego mercedesa :) Kako nisi uporedio sa recimo...pustanjem u rad ves masine...

Ajd da pojednostavim, govorimo o beloj tehnici (i slicno).
Taj "zvanican" servis, nije nista drugo nego lokalni servis koji je u "dilu" sa distributerom-prodavcem, i vrlo cesto ni sam prodavac nema pojma kako tej servis radi. A rade vrlo cesto lose.

Poslednja izmena:
Sto se tice tih dodatnih filtera u klimama, bolje je da ih izbacite i ne koristite, uglavnom ne sluze nicemu i samo ometaju normalan protok vazduha. Ove velike filtere za prasnu treba redovno cistiti. Jedini filteri koji "rade" su napredniji plazma filteri, ali njih imaju po pravilu samo dosta skuplji uredjaji, uglavnom inverteri. Bolje kupiti najjeftiniji jonizator (zaseban uredjaj) za 20ak e, nego taj mali filter u klimi.

Nemam mnogo iskustva sa ovim tako da ne znam uopstalom zbog toga sma i postavio pitanje. Ipak deluje mi skroz nelogično da karbonski filter (pošto oba imaju jonizatore) bude totalno nebitna stvar pa još i da sprečava strujanje vazduha.

AKo se uhvatimo kola to mi liči na ono kad neko kaže ma skini katalizator to ianako ničemu nesluži

@Jet Set Willy
Kapiram ja sta ti hoces da kazes i ja mislim da je to skroz ok ali zamisli ti sad situaciju da uredjaj ne radi kako treba zato sto ga kupac nije montirao kako treba. Odes u radnju, reklamiras proizvod a oni te skinu sa dnevnog reda zato sto nisi angazovao njihovog servisera koji je strucan da ugradi tu klimu.
Btw. posle tvog posta i meni je prvo na pamet palo servisiranje auta i garancija :D

Taj "zvanican" servis, nije nista drugo nego lokalni servis koji je u "dilu" sa distributerom-prodavcem, i vrlo cesto ni sam prodavac nema pojma kako tej servis radi. A rade vrlo cesto lose.

Nema tu nikakav "dil" - uz garantni list dobijas i spisak ovlascenih servisera. Moze prodavac da ti preporuci nekog svog, ali ako ga nema na spisku i ako ne udari pecat, mozes da se slikas ako nesto krene po zlu.

U principu ja veci deo vremena mogu da stanem ipod unutrasnje jedinice invertera, i nece mi otpasti usi
Budi molim te jako precizan i reci mi sta znaci "veci deo vremena", jer ja ni 10 sekundi ne mogu da stanem ispod tj. u liniji duvanja invertera i na najmanjem duvanju kada hladi?
Nije svako podjednako "otporan" na duvanje, kolega kad god dodje stane ispod klime i trazi da se ukljuci na najjace da duva :D

Meni se cini da ti ili imas neispravan uredjaj, ili ti montaza nije uradjena kako valja (sto je vrlo moguce jel koliko sam ukapirao ti imas neki multi split, gde si kupio posebno unutrasnju jedinicu, sa zajednickom spoljnom). Prosto mi je nemoguce da jedan Kirigamine ne radi posao kako treba ;) Evo menjacu se ja s tobom :)
Klima-M je radila instalaciju a oni su i zvanicni (mozda i exclusive) distributer/uvoznik i (ne exclusive) servis.
Ali koliko sam ja problema imao za 2 meseca sa tim klimama koliko ih koristim... ja bih bez imalo nervoze isao na Samsung/LG nego na Mitsubishi opet! Da li je Kirigamine problem ili je problem do servisa ne znam - i iskreno uopste me ne zanima, hcou da radi kako treba.
Fujitsu sam imao negde, jedva koriscenu ali sam bio zadovoljan njome. Prosto kad sam menjao, Fujitsu nije ni bio opcija nekako.
Da sam ja birao klime, ja bih znao koji LG multisplit da se koristi, jer imam prilicno dobrog iskustva u Koreji sa njima (i klima i ventilacionih sistema i ciscenja vazduha pogotovu). Ali klime nisam ja birao :(

Bio danas majstor i ustanovio sledeće: curio je plin (pokazao mi neku masnoću), klima jako loše održavana, na dvodnoj cevi (ako se dobro sećam) se hvata led na spoljnoj jedinici, ptice pojele izolaciju na cevima sa spoljne strane (ovo sam i ja znao)
Uradio sledeće: zamenio izolaciju spolja, očistio unutrašnju jedinicu, skroz rastavio, oprao, prskao nečim (devojka je bila kući dok je to radio).

Nije ništa naplatio, pošto čekamo tople dane da vidimo kako radi, sada kad smo je probali duva kako treba (nije bio slučaj pre neki dan) tako da videćemo šta će biti od nje

Bio danas majstor i ustanovio sledeće: curio je plin (pokazao mi neku masnoću), klima jako loše održavana, na dvodnoj cevi (ako se dobro sećam) se hvata led na spoljnoj jedinici, ptice pojele izolaciju na cevima sa spoljne strane (ovo sam i ja znao)
Uradio sledeće: zamenio izolaciju spolja, očistio unutrašnju jedinicu, skroz rastavio, oprao, prskao nečim (devojka je bila kući dok je to radio).

Nije ništa naplatio, pošto čekamo tople dane da vidimo kako radi, sada kad smo je probali duva kako treba (nije bio slučaj pre neki dan) tako da videćemo šta će biti od nje

A nije dopunjavao freon? To što ti se led hvata na cijevima je znak da fali freona. Takođe i to što curi je znak da fali :).

Nema tu nikakav "dil" - uz garantni list dobijas i spisak ovlascenih servisera. Moze prodavac da ti preporuci nekog svog, ali ako ga nema na spisku i ako ne udari pecat, mozes da se slikas ako nesto krene po zlu.

Ok da ne duzimo, ako nesto (pu pu, daleko bilo :) ) krene po zlu, ko hoce neka se slika, a ja vec znam sta bih i kako bih...;) Iskreno evo upravo imam i LG garantni list pred sobom, cak i pored navedenih servisa, nije nigde navedeno da garaacija ne vazi ukoliko klimu ne ugradi jedan od tih servisa sa spiska. I to i nije problem kod LG-a, posto tih servisa u svakom vecem mestu ima bar 3-4. Problem je kad postoji samo jedan "ovlasceni" servis, pa kupac nema mogucnost izobora, i cesto mora dugo da ceka na isti. Ja sigurno ne bih.

2 alfaunits

Kad kazem "veci deo vremena", mislim da kad recimo ukljucim klimu i namestim na 25C (u prostoriji je 30C), ona pocne da duva hladan vazduh i stojati ispred nje je dosta neprijatno. Za nekih 20-30min (na mojoj kvadraturi) klima je (posto se temp u prostoriji snizila) vec povecala temperaturu izduva toliko, da je taj vazduh samo malo hladniji nego vazduh u prostoriji, i nije problem ako se nadjem ispred nje (naravno necu namerno da stojim tu :) ). Kada dostigne ciljanu temp, klima se gasi, a kada opet pocne da duva, opet duva minimalno hladniji vazduh, znaci odrzava temperaturu. Kao sto kazes sve je to subjektivno, ali u svakom slucaju je "manje neprijatno" stojati ispred invertera nego ispred fix uredjaja.

Moje misljenje je da je LG, koliko god kvalitetan bio, ipak za klasu losiji uredjaj od Japanskih brendova (Fujistu, Mitsubishi, Daikin, Toshiba..). S druge strane, imaju rasprostranjenu mrezu kod nas, pa im je to plus.

Poslednja izmena:
Samo jedna napomena, ako klima treba da se DOPUNI, znaci da je instalacija neispravna, tj da freon curi. Dopunjavanje je samo privremeno resenje. Klima je zatvoren sistem i ako je ispravan nema potreba za nikakvim dopunjavanjem (ne dopunjavate ni frizider, zar ne?). Da bi resili problem mora da se nadje mesto curenje na istalaciji i da se ono popravi ili da se promeni instalacija. Jedan od nacina da se smanji mogucnost curenja je kad vam dodju majstori da im predlozite da se cevi spajaju cvrstom vezom (varenjem tj lemljenjem), a ne holenderima. U tom slucaju curenje je moguce samo na spoju sa spoljnom jedinicom.

2 alfaunits

Kad kazem "veci deo vremena", mislim da...
- 10 sekundi direktno gde duva klima
- 30 sekundi
- 5 minuta
- 30 minuta
Koje od gornjih odgovora?

Moje misljenje je da je LG, koliko god kvalitetan bio, ipak za klasu losiji uredjaj od Japanskih brendova (Fujistu, Mitsubishi, Daikin, Toshiba..). S druge strane, imaju rasprostranjenu mrezu kod nas, pa im je to plus.
Moze uredjaj biti 10x kvalitetniji, ali ako servisi, instalateri nisu ili ako nisu za nase podnevlje iste klime potrebne (ovo samo razmisljam na glas, ne verujem da je tako kod nas, ali recimo za Indiju NE mogu da rade iste klime kao kod nas ili u Turskoj kako treba), dzaba to.

Kazem, za klime ovog cenovnog ranga (jedna 12-ca Kirigamine je skuplja od najskuplje 24-ke LG kod nas) ja imam utisak da je nekoliko nivoa kvaliteta ispod :(

- 10 sekundi direktno gde duva klima
- 30 sekundi
- 5 minuta
- 30 minuta
Koje od gornjih odgovora?
:(

Ne kapiras druze poentu... Necu ja stojati ispred nje NI SEKUND ako ne moram, ali kazem da je MANJE NEPRIJATNO stojati direktno ispred invertera, nego direktno ispred obicne klime, posto je vazduh koji duva "manje hladan". A u gornjem postu sam napisao da taj "manje hladan" vazduh kod mene uredjaj postigne NAKON 20ak min (sve zavisi od zadate temperature, kvadrature i slicno). Znaci PRVIH 20min je neprijatno stojati ispred moje klime, a NAKON 20min (iliti veci deo vremena ako ona radi ceo dan), je manje neprijatno, podnosljivo ili kako hoces...

Vrh Dno