Šta je novo?

[jedini] thread o klima-uredjajima [2010/11/12/13]

A zasto ne uzmes Fujitsu ako vec ides na inverter?
Video sam na akciji ASYG12LLCB, sto na papiru deluje kao zaista dobar izbor za 60k dinara.

Samo da potvrdim da su Fujitsu klime jedne od najboljih koje se prave, ali za to mora da se plati.
Kod mojih roditelja jedna Fujitsu "dvanaestica" radi već više od 15 godina i ni da štucne (apsolutno ništa nije rađeno na klimi), ali je svojevremeno debelo plaćena, ne sećam se cifre, ali sam zapamtio da je cena Panasonic "dvanaestice", koja je bila negde srednja u rangu, bila tačno 2x niža, a tada je jedino Mitsubishi klima bila nešto skuplja od ove Fujitsu, ali ne nešto posebno. Samsung je tada bio dno ponude i kupovao je onaj ko nema za ove skuplje.
Što se mene tiče vredelo je platiti više, s obzirom na kvalitet.
Iako, u mom prvom stanu, kada sam se useljavao stavio sa jeftinog kineza, Midea, ali se i ovo pokazalo kao okay rešenje. Stavljena je pre skoro 10 godina (nije se imalo para za bolju) i radi korektno, da čuknem, za sada bez intervencija. E sad, ono što je bitna razlika između ove dve klime (a što je i očekivano, s obzirom na kategorije) je da Fujitsu mnogo brže postiže temperaturu (pri čemu je kod roditelja stan od 62 kvm, a kod mene 41 kvm, plafon u oba stana na 2,20), može da greje i kad je solidan minus, krilca imaju više položaja i finije se nameštaju i mnogo je tiša.
Jednostavno, koliko para, toliko i muzike.
Trenutno sam u stanu gde živim nasledio od prethodnog vlasnika neku LG klimu koja radi sasvim korektno, otprilike je baš negde između ovih koje sam do sada probao, bolja od Midea klime, ali ni prići Fujitsu.
I ako ideš na inverter obavezno neka bolja klima, ni pod razno ne gledati kineze, a ja lično ne bih ni neku srednju kategoriju, pogotovo ako ne planiraš da se seliš iz tog stana.

A zasto ne uzmes Fujitsu ako vec ides na inverter?
Video sam na akciji ASYG12LLCB, sto na papiru deluje kao zaista dobar izbor za 60k dinara.

Mislio sam da idem da devetku zbog potrošnje,
ne znam da li je ekonomičnije da uzmem dvanaesticu
koja će moći da mi rashladi prostoriju na najmanjoj jačini duvanja ili da uzmem devetku koja će možda
morati da radi na mid (soba ima oko 20 kvadrata a plafon je preko 3 metra). Svakako da me kao marka više privlači Fujitsu pošto sam zadovoljan kako rade u praksi,
a za ovaj ultra ekonomični LG E09SQ nemam pojma.

Poslednja izmena:
Obe klime ce priblizno isto trositi da bi odrzale/postigne temperaturu, ako imaju isti EER rating. Zato i jeste bolja 12-ca. Jedino pocetna cena ide u prilog 9-ci.

Ringe - nema svrhe porediti klime koje su radjene pre 10-15 pa cak i 5 godina i ove danas. Mislim da ni tehnologija nije ista (princip jeste, ali da li je implementacija).
Imam Kirigamine trenutno (najskuplja serija Mitsubishi klima). 9-ka, samo unutrasnja jedinica kosta skoro kao najskuplja 18-ca LG/Samsung (sa spoljnom je verovatno isto). Momentalno bi je menjao za LG/Samsung!
Uz to, za Samsung ne znam detaljno, ali LG sta je uradio na polju prociscavanja vazduha, mislim da Japanci moraju da zagreju stolicu da bi shvatili koliko treba da postignu samo. Imao sam neki bas gabaritni cistac vazduda (veliki je kao pola TA peci, tj. oko dve klima jedinice). Koliko je vazduh bio bolji je neopisivo. Deo tih procistaca vazduha se ugradjuje u njihove klime, samo naravno u mnogo manjem rangu.

Poslednja izmena:
Pre par postova gore sam pitao za ovu vox klimu i koliko vidim da pije vodu da je qpim...
Sada me samo zanima vasa preporuka na koje mesto da je stavim (1 ili 2)tako da se cela prostorija ohladi sto brze i efikasnije?

klima.jpg

@Kamikaze, obicne klime mogu da uvlace vazduh? Mislio sam da je to samo za ventilacione sisteme?

Sve ima za pare, a to su ionako samo dodatni ventilator, filter i cevka ;)

i ja sam u istoj dilemi, vidim da ove klime imaju gas R22 i R410, ima li neke razlike u tome, kakvo im je odrzavanje i cena istih?

R22 vs R410a

Mislio sam da idem da devetku zbog potrošnje,
ne znam da li je ekonomičnije da uzmem dvanaesticu
koja će moći da mi rashladi prostoriju na najmanjoj jačini duvanja ili da uzmem devetku koja će možda
morati da radi na mid (soba ima oko 20 kvadrata a plafon je preko 3 metra).

12-ica ce manje da se vrti, pa ce pokretni delovi duze trajati, a i ne moras da je montiras do plafona ;)

Pre par postova gore sam pitao za ovu vox klimu i koliko vidim da pije vodu da je qpim...
Sada me samo zanima vasa preporuka na koje mesto da je stavim (1 ili 2)tako da se cela prostorija ohladi sto brze i efikasnije?

Pogledajte prilog 117155

Tako da cevi budu sto krace izmedju unutrasnje i spoljasnje jedinice, i da ti hladan vazduh ne bije za vrat dok gledas TV ;)

Poslednja izmena:
Definitivno mesto broj 2, pošto koliko vidim kec je u dnevnoj sobi u kojoj se češće sedi preko dana, pa ćeš da izbegneš duvanje za vrat.:D

Pogledajte prilog 117155
Ako dobro shvatam taj prostor, br.1 je iznad sofe tacno, a br. 2 duva KA sofi? I br. 1 je zid koji je direktno van (verovatno moze spoljna tacno da se monitora) a br. 2 je zid koji je 90 stepeni u odnosu na spoljni, tj. to je zid koji se granici sa komsijom?
U tom slucaju br. 2 i ne mozes maltene :D

Sve ima za pare, a to su ionako samo dodatni ventilator, filter i cevka ;)
Daj neki predlog/link da vidim sta moze da se nabavi iz Koreje (mozda i iz Nemacke, ali klime nisu bas nesto sto se koristi u tim hladnijim delovima, pa izbor i nije neki - jedna redja stvar gde ima manji izbor u Nemackoj :D)
Bas me zanima koliko vazduha na sat ubace i odakle. One "industrijske" klime, kako neki zovu ventilacione sisteme u visokim zgradama po firmama, se meni cine dosta prijatnije od obicnih klime (naravno sve dok meni ne udaraju u vrat :D) a valjda one bas menjaju vazduh kolko-tolko.

Kako se granici kada ima vrata na toj strani? :D Ovo je kao neka flash igrica. :d

Kako se granici kada ima vrata na toj strani? :D Ovo je kao neka flash igrica. :d

:d:d:d

Alfa, sledeći put pogledaj malo bolje...

Inače, možeš unutrašnju jedinicu da zid iznad vrata koji je pod uglom od 90 stepeni u odnosu na poziciju 2, taj je sigurno spoljni.

Pa ako ima vrata to definitivno znaci da je granicni zid, tj. da nije spoljni zid zgrade, zar ne? (nebitno da li je drugi stan u stvari, bitno je da postoji prostorija neka sa druge strane, jer inace ne bi bilo vrata?)
Da bi tu postavio unutrasnju jedinicu mora ili:
- da kroz zid prolazi crevo (nema sanse, posto je ovo neka salonska zgrada, pitanje je da li uopste sme da je menja tako :D)
- da crevo vidno prolazi do spoljne jedinice kroz stan, sto je ... fuj.

Pa ako ima vrata to definitivno znaci da je granicni zid, tj. da nije spoljni zid zgrade, zar ne? (nebitno da li je drugi stan u stvari, bitno je da postoji prostorija neka sa druge strane, jer inace ne bi bilo vrata?)
Da bi tu postavio unutrasnju jedinicu mora ili:
- da kroz zid prolazi crevo (nema sanse, posto je ovo neka salonska zgrada, pitanje je da li uopste sme da je menja tako :D)
- da crevo vidno prolazi do spoljne jedinice kroz stan, sto je ... fuj.
Ma da, nego meni ona vrata deluju kao unutrasnja, mozda gresim, nije ni bitno... :)

Ja bi pre izabrao poziciju 2, mada ce duzina creva biti duza ali polozaj unutra funkcionalniji i cini mi se da pokriva prostoriju po duzini sto ce biti efektivnije po mom iskustvu.

Ima reshenje za to, moze na bilo koji zid jer unutrasnja jedinica ima otvor sa svake strane, tako da odvodne cevi mogu da idu i preko bocnog zida.
(zaokruzeno na slici)
dokaz 2.jpg
dokaz za pozicioniranje klime.jpg

Daj neki predlog/link da vidim sta moze da se nabavi iz Koreje (mozda i iz Nemacke, ali klime nisu bas nesto sto se koristi u tim hladnijim delovima, pa izbor i nije neki - jedna redja stvar gde ima manji izbor u Nemackoj :D)
Bas me zanima koliko vazduha na sat ubace i odakle. One "industrijske" klime, kako neki zovu ventilacione sisteme u visokim zgradama po firmama, se meni cine dosta prijatnije od obicnih klime (naravno sve dok meni ne udaraju u vrat :D) a valjda one bas menjaju vazduh kolko-tolko.

Ja da ti Googlam? :p Pa zar nisi ti neki programer ili tako nesto? :type:

Eve ti recimo ova dva modela,
http://www.daikin.com/global_ac/products/residential/urusara_series/feature03.html
http://shop.panasonic.com/shop/model/KS24NKU
mada slaba vajda kod nas, pogotovu kad su u pitanju zamenski filteri.

A transport iz inostranstva i papirologija i troskovi bi te zaklali :S:

Poslednja izmena:
Jesam - zato i lose Google-am :D Neke stvari na engleskom se malo drugacije zovu, iskreno nisam mislio da trazim "fresh air supply". Isto kao sto mi je trebalo vremena da shvatim da treba traziti "damp" a ne "moisture" ili "humidity" da bi nasao izbacivanje vlage iz klime.

ficica, ovu drugu sliku sam bas mislio da se izbegne. (ova prva i nekako, moze da se sakrije lepo)

Poslednja izmena:
Ma meni je bitno samo da moze i da to ne naplati dodatno.

hvala na odgovoru, znaci ovaj novi gas je zamena za r22, samo me jos zanima da li neko ima iskustva garancijom, hteo bih sam dea je ugradim, tj burazer jer se time bavi, ali mnogi kazu da ako hocu garanciju moram kod ovlascenog servisera.. a drugar uzeo pre 2 god klimu gde su mu nudili 5god garancije ako ugradi ovlasceni servis ili 2 god ako ugradi sam, naravno ugradio sam i za sad nema problema

Šta su fukcije iFavour zatim iFeel na VOX klimama?

I da li se isplati dati malo više novca za klimu sa aktivnim ugljem npr VOX VSA5-12PE u odnosu na ovde pominjanu VOX VSA2-12BR

Samo da se pohvalim ;)
Pazario sa Fujitsu. Multisplit.
Ali samo da hladi. :D

Koji?

Inace, isprobavam jutros ovu moju Mitsubishi. Najmanji fan speed, ne uspeva da spusti sa 23 na 19*C :D Tj. ne uspeva da spusti ispod 23*C vec nekoliko sati ;) (budan sam 10h ako se neko pita ;)). 12-ca je u pitanju, MSZ-FD 25VA, sobica je <15m2.

Poslednja izmena:
AOY20ESAM2· Spoljna jedinica

ASY12EMACW· unutrasnja jedinica 12.000Btu
ASY7EMBCW· unutrasnja jedinica 7.000Btu

Cool! Jel' ces ih montirati sa vise strana od spoljne ili ce jedna biti bukvalno bliza od druge? (da kazemo da je u provodnoj liniji?)
Zanima me ako ce biti ovaj drugi sistem kako se ponasa jedinica bliza spoljnjoj.

hvala na odgovoru, znaci ovaj novi gas je zamena za r22, samo me jos zanima da li neko ima iskustva garancijom, hteo bih sam dea je ugradim, tj burazer jer se time bavi, ali mnogi kazu da ako hocu garanciju moram kod ovlascenog servisera.. a drugar uzeo pre 2 god klimu gde su mu nudili 5god garancije ako ugradi ovlasceni servis ili 2 god ako ugradi sam, naravno ugradio sam i za sad nema problema

Prilicno sam siguran da garancija vazi samo ukoliko ovlasceni servis izvrsi ugradnju - procitaj dobro sta pise na papiru.

Cool! Jel' ces ih montirati sa vise strana od spoljne ili ce jedna biti bukvalno bliza od druge? (da kazemo da je u provodnoj liniji?)
Zanima me ako ce biti ovaj drugi sistem kako se ponasa jedinica bliza spoljnjoj.

Obe unutrašnje jedinice će biti na istom zidu koji deli 2 sobe, dok će spoljašnja biti u terasi koja se nalazi u donjem delu dupleksa.

Vrh Dno