Šta je novo?

[jedini] thread o klima-uredjajima [2008]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Tako sam i radio, kad nestane struja izvučem iz zida te 3 skuplje stvari i sobi, komp, tv i klimu, pa kad dođe onda vratim. Ali kako cesto nisam kuci a i retko koristim klimu i kad jesam, nije baš pretoplo, stalno je van napajanja.
A dobro je za spoljni kabl, tako sam i mislio, reko pa nije valjda da je sve u ovoj zemlji neka prevara ili mutljavina. Citam u zadnje vreme ovo za falsifikate eurokrema i slicno, pa mislim sad jos i klime, mnogo bi bilo.
Eh a kad sam kevi davno govorio da nesto nije u redu sa tim njenim "mnogo jeftinijim nego u radnji" eurokremom. A i tunj sa pijace cesto nije tunj nego izmrvljena sardina. Od sad tunj samo u komadima. Sorry za offtopic, ali morao sam. Nemojte te stvari kupovati na pijacama!

Da li neko ima iskustvo sa Crypton klimom?

AirConditioner.jpg

Prilozi

• Crypton.jpg
    Crypton.jpg
    61.1 KB · Pregleda: 87
  • crypton_klima.jpg
    crypton_klima.jpg
    53.9 KB · Pregleda: 82
Poslednja izmena:
Mitsui

Da li je neko do sada imao iskustva sa (bar meni) nepoznatom markom klima MITSUI ?

Vidim da je na nekom popustu ova klima poprilicno jeftina (kosta 19k) a opet sa druge strane spada u A klasu i ima 3god garancije ...

Mitsui klime možeš da vidiš na www.mitsuiairconditioner.com i mislim na na www.mitsui.co.rs

Klime su italijanski brend, naravno proizveden u Kini. Imaju i fabriku u Italiji. Neki moj poznanik je uzeo u Austriji proletos i zadovoljan je. Imaju eko-gas i A klasu pa štede struju.

dobra je svaka koja se pravilno ugradi, sto je nazalost redak slucaj. Svi oni zure da sto pre zavrse pa ne ispostuju sva pravila ugradnje.

Mitsui klime možeš da vidiš na www.mitsuiairconditioner.com i mislim na na www.mitsui.co.rs

Klime su italijanski brend, naravno proizveden u Kini. Imaju i fabriku u Italiji. Neki moj poznanik je uzeo u Austriji proletos i zadovoljan je. Imaju eko-gas i A klasu pa štede struju.
Malo sam se raspitivao i čitao na njihovom sajtu za ovu klimu i prilično mi se svidela i kako izgleda a i karakteristike.Naručito mi se svidela unutrašnja ugaona jedinica,koja je veoma zanimljiva.
ugaona_1.jpg

Poslednja izmena:
Cena?

Je l' kod nje spoljna jedinica moze da bude iznad nivoa unutrasnje, ima pumpu da odvodi kondenz? Nisam gledao specifikacije, pitam...

To ti ne bih znao reći,ali bolje da pitaš njih lično.
Mislim da je sve isto kao i kod obične,ali bolje da njih pitaš lično.
Kontakt

Poslednja izmena:
Cena?

Je l' kod nje spoljna jedinica moze da bude iznad nivoa unutrasnje, ima pumpu da odvodi kondenz? Nisam gledao specifikacije, pitam...

???

kod svake spoljna jedinica moze da bude iznad nivoa unutrasnje. Pumpa se stavlja samo kod onih u spustenom plafonu tj kasetin kako ih zovu

inace spoljna jedinica je kod vecine uredjaja (zidna, podna, plafonska, kanalna i sl.) ista :D

Sta nije tacno?

kod svake klime mozes da spoljnu jedinicu stavis iznad unutrasnje, pogledaj uputstvo od svoje klime ;). zavisi od jacine i velicine ali otprilike ako je spoljna jedinica visa od 2 m treba praviti uljne dzepove (oil trap) u cevnoj instalaciji. Sve to imate u uputstvu za montazu svoje klime.:-devil-: kod moje 12-ice maximalna visinska razlika je 7m (bilo da je visa ili niza od unutrasnje):wall:

iz unutrasnje klime izlazi crevo za kondez i ako mu das odgovarajuci pad mozes da ga provedes gde hoces a mozes i u spoljnu jedinicu ako je niza od unutrasnje ali to nije obavezno!!!

kad klima bude grejala kondez ce se pojaviti na spoljnoj jedinici, pa iz tog razloga je uobicajeno da se kondez iz unutrasnje sprovede u spoljnu, ali to nema veze sa radom klime :smash:

Tako je,uljni džepovi ako je spoljnja iznad unutrašnje i rešena stvar.
Svaki iole frogomehaničar zna za to i kako se to radi,a ovi montažeri naučiće valjda jednog dana :d , prvo da kupe vakum pumpe.

Sta nije tacno?

kod svake klime mozes da spoljnu jedinicu stavis iznad unutrasnje, pogledaj uputstvo od svoje klime ;). zavisi od jacine i velicine ali otprilike ako je spoljna jedinica visa od 2 m treba praviti uljne dzepove (oil trap) u cevnoj instalaciji. Sve to imate u uputstvu za montazu svoje klime.:-devil-: kod moje 12-ice maximalna visinska razlika je 7m (bilo da je visa ili niza od unutrasnje):wall:

iz unutrasnje klime izlazi crevo za kondez i ako mu das odgovarajuci pad mozes da ga provedes gde hoces a mozes i u spoljnu jedinicu ako je niza od unutrasnje ali to nije obavezno!!!

kad klima bude grejala kondez ce se pojaviti na spoljnoj jedinici, pa iz tog razloga je uobicajeno da se kondez iz unutrasnje sprovede u spoljnu, ali to nema veze sa radom klime :smash:
Tacno tako samo sto u predhodnom postu nisi pomenuo uljne cepove a video sam masu klima montiranih bez njih

Tako je,uljni džepovi ako je spoljnja iznad unutrašnje i rešena stvar.
Svaki iole frogomehaničar zna za to i kako se to radi,a ovi montažeri naučiće valjda jednog dana :d , prvo da kupe vakum pumpe.
Svaki iole frigomehanicar nece da lomi kicmu kad svoje znanje moze skuplje da proda uz fizicki laksi posao. (bar ovi sto kupuju kod mene)

Potrebna je drugacija montaza ako je spoljna jedinica znatno iznad unutrasnje. Bakarne cevi se saviju da naprave petlju, zbog ulja. Inace uz neke klime dobija se detaljno uputstvo za montazu gde je receno koliko mogu da bu udaljene spoljna i unutrasnja jedinica i pod kojim uslovima se postavljaju. E sad je problem sto vecina montazera klima zuri da sto pre zavrsi sa postavljanjem pa ne ispostuju sva pravila, ili ih neki bas i neznaju. Prosto se time sada svako bavi.Vecina problema u radu klima potice od nepravilne montaze.

Juce u rodicu crypton 12 sa ugradnjom 15.500 za one koji planiraju da pazare povoljna kupovina.

Pitao sam tri puta kaze promoterka da su to naglasili da kazu.

smrad iz klime

kupio sam (samsung) klimu pre 3 (ili 4) godine i nikada nisam cistio filtere za prasinu :smoke: jos davno je pocela da baca smrdljiv vazduh, ali ja sam odlagao ciscenje jer sam stravicno lenj :smoke: hahaha, kada sam skinuo filtere bili su bukvalno crni od visegodisnjih naslaga prasine :smoke: nista, ocistio sam ih i naparfemisao i vratio sve na mesto i sada je ok, mada jos nisam siguran da li mi to ciscenje nesto vredi jer ti filteri ne idu preko izduva nego stoje gore kao da brane da se prasina ne zavuce u klimu. ako je tako (a jeste izgleda) kako onda meni klima baca ponekad smrdljiv vazduh?
da li neko pouzdano zna zasto smrde klime i kako se to resava?

i jos jedno pitanje. od kada sam uzeo klimu nisam produzavao garanciju (postojala je opcija da se garancija produzava do 7 godina ako ovlascenom serviseru pljujes po 20e godisnje pa sam to odbio jer nemam para na bacanje :smoke:) tako da je jednogodisnja odavno istekla. da li eventualno treba da se dopuni freon ili nesto slicno? ipak je proslo dosta vremena :)
pozdrav

Poslednja izmena:
@Chinaski:

Filteri(mrežice) čuvaju unutrašnju jedinicu klime od prašine pri uvlačenju toplog vazduha. Klima uvlači topao vazduh od gore.

Najčešći uzroci neprijatnih mirisa iz unutrašnje jedinice klime su:
-previše duvanskog dima u prostoriji gde je klima (rešenje problema: češće pranje filtera i dezinfekcija metalnih limova saća (isparivač) nekom hemikalijom koju ima svaki ozbiljniji montažer/serviser. Ukoliko te mrzi da se cimaš sa pozivanjem servisa može pomoći i Aerosol sprej).
-isparenja od kuvanja ako je unutrašnja jedinica blizu kuhinje ( rešenje problema kao i kod duvanskog dima)
- ukoliko unutrašnja jedinica klime nije perfektno postavljena pod libelom kondenzat se zadržava u kadici i neprijatan miris dolazi od ustajale vode (rešenje problema: pozivanje servisa da postave unutrašnju jedinicu u pefektan horizontalan položaj kako su odmah trebali da urade)
- rupa u zidu, kroz koju prolaze cevi, kablovi i crevo ima premali pad prema spolja ili se pri montaži crevo presavilo u zidu pa se voda zadržava u crevu i neprijatan miris dolazi od ustajale vode (rešenje: pozivanje servisera)

Ovo su najčešći uzroci. A i ako ništa od ovoga nije kod tvoje klime slučaj poželjno je da se posle 3-4 godine korišćenja klime uradi dezinfekcija (tamo gde borave deca i posle 1-2 godine).

Inače, kod split klima uređaja ne treba dopunjavati rashladni gas ukoliko je sve urađeno kako treba pri montaži.
Ukoliko postoji sumnja da klima ne hladi kako treba možete i bez nekih specijalnih mernih instrumenata proveriti da li ima dovoljno rashladnog gasa (freona) u sistemu:
podesite na daljinskom da klima radi u režimu hlađenja (oznaka Cool ili sličica pahuljice), spustite temperaturu na minimum(17-18 stepeni) i ubrzo, posle 15-30 minuta kondenzat bi trebao da curi iz creva iz unutrašnje jedinice: Takođe, holenderi (mesingani navrtnji kojima su pričvršćene bakarne cevi za spoljnu jedinicu) bi trebali da budu blago orošeni kapljicama vode. Ukoliko se na holenderima nahvatalo belo inje u sistemu ima manje freona nego što bi trebalo ili su bakarne cevi "prelomljene" tj. nepažljivo savijane na nekom pregibu(bakarne cevi kod klima ne smeju da se savijaju baš pod 90 stepeni, uvek mora postojati neki blagi luk da bi se zadržao unutrašnji promer cevi). Ukoliko su holenderi topli ili mlaki u sistemu nema uopšte freona ili kompresor uopšte ne radi zbog kvara na elektronici ili kondenzatoru za pobudu kompresora...

Detaljnije može na PM.

Pozdrav

.... ili su bakarne cevi "prelomljene" tj. nepažljivo savijane na nekom pregibu(bakarne cevi kod klima ne smeju da se savijaju baš pod 90 stepeni, uvek mora postojati neki blagi luk da bi se zadržao unutrašnji promer cevi).....

Samo mala ispravka. Cevi mogu da se savijaju pod uglom od 90 pa cak i 180 stepeni sa vrlo malim lukom ali odgovarajucim alatom i iskustvom.

@Chinaski:

Filteri(mrežice) čuvaju unutrašnju jedinicu klime od prašine pri uvlačenju toplog vazduha. Klima uvlači topao vazduh od gore.

Najčešći uzroci neprijatnih mirisa iz unutrašnje jedinice klime su:
-previše duvanskog dima u prostoriji gde je klima (rešenje problema: češće pranje filtera i dezinfekcija metalnih limova saća (isparivač) nekom hemikalijom koju ima svaki ozbiljniji montažer/serviser. Ukoliko te mrzi da se cimaš sa pozivanjem servisa može pomoći i Aerosol sprej).
-isparenja od kuvanja ako je unutrašnja jedinica blizu kuhinje ( rešenje problema kao i kod duvanskog dima)
- ukoliko unutrašnja jedinica klime nije perfektno postavljena pod libelom kondenzat se zadržava u kadici i neprijatan miris dolazi od ustajale vode (rešenje problema: pozivanje servisa da postave unutrašnju jedinicu u pefektan horizontalan položaj kako su odmah trebali da urade)
- rupa u zidu, kroz koju prolaze cevi, kablovi i crevo ima premali pad prema spolja ili se pri montaži crevo presavilo u zidu pa se voda zadržava u crevu i neprijatan miris dolazi od ustajale vode (rešenje: pozivanje servisera)

Ovo su najčešći uzroci. A i ako ništa od ovoga nije kod tvoje klime slučaj poželjno je da se posle 3-4 godine korišćenja klime uradi dezinfekcija (tamo gde borave deca i posle 1-2 godine).

Inače, kod split klima uređaja ne treba dopunjavati rashladni gas ukoliko je sve urađeno kako treba pri montaži.
Ukoliko postoji sumnja da klima ne hladi kako treba možete i bez nekih specijalnih mernih instrumenata proveriti da li ima dovoljno rashladnog gasa (freona) u sistemu:
podesite na daljinskom da klima radi u režimu hlađenja (oznaka Cool ili sličica pahuljice), spustite temperaturu na minimum(17-18 stepeni) i ubrzo, posle 15-30 minuta kondenzat bi trebao da curi iz creva iz unutrašnje jedinice: Takođe, holenderi (mesingani navrtnji kojima su pričvršćene bakarne cevi za spoljnu jedinicu) bi trebali da budu blago orošeni kapljicama vode. Ukoliko se na holenderima nahvatalo belo inje u sistemu ima manje freona nego što bi trebalo ili su bakarne cevi "prelomljene" tj. nepažljivo savijane na nekom pregibu(bakarne cevi kod klima ne smeju da se savijaju baš pod 90 stepeni, uvek mora postojati neki blagi luk da bi se zadržao unutrašnji promer cevi). Ukoliko su holenderi topli ili mlaki u sistemu nema uopšte freona ili kompresor uopšte ne radi zbog kvara na elektronici ili kondenzatoru za pobudu kompresora...

Detaljnije može na PM.

Pozdrav

hvala za detaljan odgovor :)
u sobi se malo pusi (ja malo pusim malo ne pusim, ali uglavnom ne pusim), pa je mozda cak i zbog toga. sada su oprani filteri pa cemo videti. i klima nije u kuhinji dakle, libelu nemam a crevo ima blagi pad ka spolja tako da ne mislim da je ni do toga :) inace, koliko bi kostala dezinfekcija klime od strane servisa, da li si to nekad radio? i sta mislis koliki je radni vek prosecne klime na domacem trzistu i sta uglavnom strada (kompresor?) prvo?
edit: i na koliko ti cistis filtere?

Poslednja izmena:
Samo mala ispravka. Cevi mogu da se savijaju pod uglom od 90 pa cak i 180 stepeni sa vrlo malim lukom ali odgovarajucim alatom i iskustvom.

Naravno da ste u pravu... ja sam ovde samo hteo da ukažem na neke osnovne sitnice koje bi mogle biti uzrok nepravilnog rada klima uređaja običnim korisnicima, koji ne moraju da imaju neko predznanje kako sve to funkcioniše ... naravno da iskusan montažer sa odgovarajućim alatom i iskustvom neće "prelomiti" cev...

Usput, jel važi još onaj poziv od prošle godine?

Naravno da ste u pravu... ja sam ovde samo hteo da ukažem na neke osnovne sitnice koje bi mogle biti uzrok nepravilnog rada klima uređaja običnim korisnicima, koji ne moraju da imaju neko predznanje kako sve to funkcioniše ... naravno da iskusan montažer sa odgovarajućim alatom i iskustvom neće "prelomiti" cev...

Usput, jel važi još onaj poziv od prošle godine?

Koji bre montazer ima alat za savijanje cevi i sav ostali alat.

Nemoj da plasis ljude da cevi ne mogu da savijaju ovako ili onako.Mogu da se savijaju kako god pomislis.

Moji montažeri su imali sve navedene specijalne alate.

da bi se manje osecao neprijatan miris klime, po gasenju rezima hladjenja treba ukljuciti rezim duvanja obicnog vazduha. Na taj nacin se bakterijama donekle umanjuj uslovi za razvoj. To nece u potpunosti resiti problem ali ako se praktikuje odlaze nastajanje problema.

aha, kada se ciste te bakterije potpuno? zoves servis?

Kad otvoriš klimu i skineš filtre da ih ispereš, naprskaj malo preko rebara nekog ne preterano snažnog dezodoransa. Definitivno će da pobije gamad, a i ne miriše loše (naravno, stvar ukusa). :)

Za dezinfekciju klimu mozete koristiti i Asepsol,ima ga usvakoj apoteci 100 din bocica.

Na koji vremenski period se to radi?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno