Šta je novo?

[jedini] thread o klima-uredjajima [2006]

Zaboravih, @Sasa_NS

Ja razumem i prihvatam kad se kaze 'nema, nestalo, nema, spic sezone, nema' i nemam nista protiv toga, sa te strane, i nisam se na to ni zalio, ali ne razumem kada neko laze, a to je potpuno druga stvar, i kada meni prica jedno, drugom drugo, a trecem trece ... a jos gore kad uzme pare unapred i kaze ti da ima, a nema

Neo kakav bre old school koji stalno duva.Ko zna sta si ti video.Pa 12-tica jeste dugacka oko 80-90 cm zavisno od modela.Devetka i danaestica imaju istu velicinu unutrasnje jedinice a 18 i 24-ka imaju takodje istu velicinu.I sve klime rade dok ne postignu zadatu temperaturu pa onda se ugase, i odrzavaju temperturu.Pale se i gase.Na nekim klimama pri nekom rezimu ugasi se samo spoljna tj kompresor a unutrasnja i dalje duva ali ne hladi vec samo mesa vazduh iz prostorije.Mozda na to mislis.

Ne mislim zbog nacina rada da posedujem klasik, vec zbog samog spoljnog utiska koji ostavlja ...Midea je siroka 73cm, LG 75cm, a ovo moje 99cm, a visa je, gotovo kao 18ca, ima dve grupe krilaca za levo/desno, daljinski sa slajderom, ispod prednje maske ima mesto da se stavi daljinski u telo unutr jedinice, vec pomenuta cirada (kvalitetna) koju nisam sretao, uostalom izrada nije kineska, mada to takodje ne mora nista znaciti, uostalom za te pare ionako ne mozes dobiti Daikin ili Tadiran (ovaj drugi mozes naci u value seriji, samo sto ne preporucujem)

ToxiC je napisao(la):
Pazi Genel nema 5-ica vec duze vreme i ne znaju kada ce dobijati !
Ta klima radi na principu ubacivanja svezeg vazduha spolja (prvo ga prohladi),a kod split sistema za takvu funkciju je potreban Invertor!
Ako ti trebaju specifikacije klima, ili nazovi ili gledaj na Midea site-u:
http://www.midea.com.cn/english/product/productBL.jsp?typeid=4&Type=Air Condition
toxic, da ti mozda ne radis u genelu:D
a jesi li siguran da invertor sluzi za ubacivanje svezeg vazduha?:trust: koliko ja znam on sluzi da klima radi na "estremnim" temperaturama tj. kada su spoljne temperatura u rasponu od -15 do +40(50) ne secam se tacno gornje granice.

Klima uredjaji - gde kupiti 18icu ?

zbog jedinstvene konstrukcije mog stana jedino mi 18ica vrshi posao. problem je u tome shto nigde ne mogu da nadjem neku poznatiju marku tipa samsung, lg, panasonic, fujitsu-siemens, toshiba pa me zanima da li neko pouzdano zna gde ove klime mogu da se kupe u beogradu i/ili ko je njihov generalni distributer ? lg 18icu sam nashao na jednom mestu ali mi se cena chini paprena ~550+ugradnja i u eurosalonu za nekih 50k dinara. klime diskutabilnog porekla ne bih ni uzimao u obzir. takodje erc ne distribuira samsung klime :/
ako neko neko ima ideju gde bih mogao da nadjem ono shto mi treba ili ima predlog za josh neku "poznatiju" marku koja je dostupna kod nas please nek postuje. znam da ima i ok kineskih klima koje rade posao ali jednostavno matorci zhele da budu potpuno sigurni da im nece praviti nikakve probleme.
hvala unapred :)

Ja sam video BEKO (made in Turkey, sada rade LG kao LG-Beko i odlicne su) u eltimovim radnjama cini mi se za oko 29k din.

LG gledaj u podavnici u Durmitorskoj, ne znam jeli dozvoljeno da se kazuje ime prodavnice .. ja sam u spicu sezone narucio za firmu 6 dvanaestica, koje su momci ugradili za 1 dan, i lepo rade, stim da jedna od njih 6 iz nekog razloga (cak spoljnja jedinica je pored druge dve, a sve su u hladu otprilike) kondenzuje mnogo vise vode od ostalih u firmi.

Ono sto je simptomaticno, a mozda smo ortak i ja subjektivni, jeste da kineske klime nekako agresivnije duvaju (briju) od npr LG-a koji onako lagano pirka u normalnom modu rada. Kazem, mozda je ovo subjektivno, jer smo te kineze uglavnom vidjali npr kad udjes sa sunca/ulice u neku prodavnicu gde te odmah zaledi, dok kod kuce drug ima isti LG kao ja u firmi, i ona lagano hladi, a moj Daewoo takodje ne izbacuje led ledeni ... anyway, nemojte tadiran jeftini uzimati, ima i na elitesecurity topic gde se covek za glavu hvata

Josh ako je negde 'nasao'/'pozajmio' bakarne cevi, eto klime za dz ...

btw ovako neki vent sistem postoji instaliran u jednoj od basti na Obilicevom vencu, i uopste nije lose kada te ona turbulencija malo oprasi:D

Sve u svemu za prostoriju od ~15m2 sta je best buy? Midea/Housel? Neko mi rece da kao treba uloziti vece pare u neke tipa LG, Panasonic itd... pa ce i trajati duze, ove kineske jeftine satro crkavaju posle max 3 god.

Ugradnja deru, al' ima i posla. Kad se mora nije tesko.

Jel moze kod split sistema unutrasnja jedinica da se okaci na kutiju od zavese?
Jedini zid gde bih mogao da je okacim, je tacno naspram stola gde je kompjuter i sedeo bih okrenut ledjima, a ceo spoljasni zid je u prozorima, sa drvenom kutijom za roletne iznad njih.

@pailhead

Može ali nije praktično.
Ukoliko ti je tako specifična situacija kao što si opisao jedini model koji ti odgovara je Midea ali obavezno onaj stariji model MSG-12 HR

Garsonjera od 26m2. U ponudi mogu da biram između Samsunga (14500), Vortex (14900), LG (~15000), Midea (~15000), Mistubishi (16500) i Panasonic (17000). Svi modeli su 12-ice (garsonjera je dosta visoka ;)), koji su tačno modeli ne znam ali bih u neko skorije vreme morao znati šta da izaberem. Ugradnja nije problem tako da me interesuje prvenstveno koji je bolji uređaj. Prvo da je kvalitetan (da se ne kvari često), što više funkcionalan (što više opcija, grejanje, jonizator, uklanjanje vlage) i naravni potrošnja.
Ako može neki predlog?

ne znam gde si nasao te cene, ali vec sam napisao da samsung ludacki brije, pa ako to volis, to je to, vortex svakako ne, a ni mideu ako za iste pare imas lg

lg hladi polagano, a zanima me koji je to mitsubishi za 16500 ? Nemoj se zaletati, jer to ne moze biti genuine mitsubishi ...

moj ti je savet da uzmes sto prostiju klimu, jer ti dodaci na jeftinim klimama ionako stoje samo za ukras, i vise ti mogu praviti problem, nego ugodjaj.

Grejanje i uklanjanje vlage bi trebalo da imaju sve, a potrosnja je u tim klasama stvar koja se najcesce i ne gleda, znam da je jeftini panasonic D klasa, a LG je B npr.

Kakav je to LG za 15k?

Za LG - ladi ko zmaj, sa 2 komada racun za struju je 3500, jedna radi svaki dan ceo dan (nocu ne), druga po par sati dnevno. Doduse ova sto stoji u vecoj sobi ne moze da spusti ispod 25c po vrucinama ali je stara 3-4 godine + su tu dva spoljna zida, dok ova u mojoj sobi smrzava i sobu i hodnik kad pozelim :)
za opcije - kakve bre opcije, ja imam neke plasma-bio-filtere, ne znam ni sta je to, sluzi da hladi, kada zahladni da greje par dana dok ne krene grejna sezona i to ti je to. Mislim, sad ces ti da kazes "jao sto imam puno vlage, daj da je uklonim" :D
E da, koji je to lg za 15K, mi smo platili 350 EUR sa ugradnjom, al dobro mozda su nas odrali :)

Poslednja izmena:
To sto si platio toliko je verovatno sto je original Korea a ne turski ili pitaj boga ciji. Ja sam moju LG LS-R126ABL platio 420 evrica pre 2 godine kada sam je kupio.

neo geo je napisao(la):
ne znam gde si nasao te cene...
jaksa je napisao(la):
Kakav je to LG za 15k?

Ćale danas bio u Metrou i Tempu, zato i ne znam tačne modele.

neo geo je napisao(la):
...vortex svakako ne...
Zašto? drugr je ima i prezadovoljan je, i sam sam je video, tiha je, lepa (mada je to najmanje bitno)...

neo geo je napisao(la):
...a zanima me koji je to mitsubishi za 16500...
Nemam pojma. Čuo sam priče da su sada Mitsubishi Made in China i da nikako nisu ono što su bili pre par godina... Koliko je to tačno?

neo geo je napisao(la):
...znam da je jeftini panasonic D klasa, a LG je B npr.
Ako možeš malo više i o ovome da mi kažeš? Koje su razlike u klasama i kako da znam koji proizvod (koja klima) je klasa?

Turski LG je Beko-LG i odlican je , kao i sam Beko uostalom.

Sada mi je ćale potvrdio da je LG ipak 16000 ali nebitno, ako je on ovd BB onda super. Meni je on bio na poslednjem mestu "liste" a i najviše mi bodu oči ovaj Mitsubishi i Panasonic! Kada bih znao nešto više o njima...

Ma jok, trazi Liteon klime, paljevino :d
Ne znam kakav je taj LG za 200 evra, ali od ovih skupljih ne treba nista bolje, to sam siguran. A i dzabe lupas glavu, ionako je to sve isto. Eventualno se po servisima raspitaj sta se najmanje kvari i to uzmi.

Chek, ja sam cuo neku pricu da na ceo ceh u metro-u posle dolazi jos 8% nekog poreza, sta li ... i dali ti je cale gledao cene sa ili bez pdv ?

Ja sam cuo da je turski LG isti kao korejski, samo nema eko gas, vec poison freon

Vortex ponavljam ne, kao sto ponavljam da nisam nikakav ekspert, vec sve ovo sam saznao dok sam pre mesec dana uzimao za sebe. Imas na elitesecurity ceo podforum klimatizacija, tamo ima par ljudi koji bash znaju o klimama, ili bar tako zvuche ;)

Naravno da ne moze mitsubishi biti isti .. zamisli da ti neko prodaje mercedesa za 10K Eura novog ... jer bi ti bilo sumnjivo ?

Klase su ti energetski razredi, odnosno oslikavaju stepen efikasnosti uredjaja, tj kolicnik ulozene energije (struje) i dobijene energije (ovde je to toplota, odnosno hladovina)

Samim tim, sto je klasa visa (A je najvisa) manje struje ce ti trositi klima da bi postigla zeljenu Temp

Ja uzeo Vivax i nemam zamerki do sada.
Otprilike da se sve što nije LG/Panasonic/Fujitsu/Mitsubishi/Samsung svodi na isto.

vivax??
hrvarski "brend" za trziste bosne, hrvatske i srbije?

hmm srecno.

A gde ima taj LG sto pricate za 200e? Jel to komplet, i spoljna jedinica i unutrasnja? Posto negde naplacuju odvojeno, pa onda se sokiras kada ti kazu - jos toliko para za spoljnu/unutrasnju jedinicu...

A meni i dalje treba neka devetka... za 15m2 gde inace nije toliko vruce... dakle ne mora neka "jaka" klima.

Kakve veze ima čiji je brend i šta piše na uređaju? Midea, Vortex, Tadiran, Vivax i njima slični...sve je to isti krsh koji se verovatno pravi u istoj fabrici kod malih Kineza a mi se kao zanosimo ova je bolja ili ona...Najbolja je ona koju kupiš i to je to. A ako hoćeš nešto baš dobro, otvori se lepo za Fujitsu i ne misli.

ti si lud :) strpao si tadirane u krsh, a panasonic u fancy klime :) o vivax-u necju..Ja nikad ne bi uzeo klimu koja ni sajt nema <hausel,vivax....>

Ponosni vlasnik 2 midea klime<kinez je i ja se ponosim time...lepo kineska fabrika kineski znak...kineski sajt:)>....c energetska klasa....12btu

Vojkan je napisao(la):
Ma jok, trazi Liteon klime, paljevino :d
Ne znam kakav je taj LG za 200 evra, ali od ovih skupljih ne treba nista bolje, to sam siguran. A i dzabe lupas glavu, ionako je to sve isto. Eventualno se po servisima raspitaj sta se najmanje kvari i to uzmi.
:d samo da je ima, ne bih razmišljao... :d

neo geo je napisao(la):
Chek, ja sam cuo neku pricu da na ceo ceh u metro-u posle dolazi jos 8% nekog poreza, sta li ... i dali ti je cale gledao cene sa ili bez pdv?
Sve ukupno.

neo geo je napisao(la):
Samim tim, sto je klasa visa (A je najvisa) manje struje ce ti trositi klima da bi postigla zeljenu Temp
Šta misliš kolika je razlika u klasama? Sve 12-ice su "deklarisane" na ~3.5kW,razlika između LG "B" klase i Panasonic-a "D" klase?
I dalje sam pre da uzmem Panasonica ili Mitsubishi-a umesto ovog LG-a ali moram ja da odem da potražim na kutiji malo više specifikacija...

Love Hunter je napisao(la):
A gde ima taj LG sto pricate za 200e? Jel to komplet, i spoljna jedinica i unutrasnja? Posto negde naplacuju odvojeno, pa onda se sokiras kada ti kazu - jos toliko para za spoljnu/unutrasnju jedinicu...
Jel ti čitaš svaki drugi post ili šta? Lepo piše gde ima.

Kupujte jeftine klime sa starim freonom R 22 i cenom do 200 eu i kraj price.
Ne bacajte novac uludo.

Malo pre sam došao iz Tempa i Metro-a. Stanje je sledeće: U Tempu ima samo neka "Elite" (14800, skoro 15000). U Metrou Vortex (~16500), Samsung (~25000) i LG (~25000). Od Panasonic-a, Mitsubishi-ja i LG-a za ~16000 nema više ništa. E, da, ima i Midea (~18000). Pitao sam par prodavaca / magacionera, šta su već, iz Metroa hoće li biti o5 Panasonic-a, Mitsubishi-a, LG-a za 16k, odgovorili su mi da neće biti više uvoza za ovu godinu, "...sada je kraj sezone, to što ima - ima..."
Ništa nisam uzeo i jako sam razočaran. :(
Kako sam se ovih dana šetao po gradu, zapazio sam još neke cene. Sve što je bilo 14-15k sada je minimum 17500 i u 80% prodavnica je obavezna ugradnja. Ja pitam: "jel zbog garancije?" Odgovaraju mi :"Ne vi svakako imate garanciju ali nećemo da vam prodamo bez ugradnje..." !!!
Ljudi, muka mi je, vozim se od 15h i nisam kupio klimu (klime, u pitanju su 2 garsonjere...)

Ovo mi nije I put da tražim tako nešto, 15x budem ispaljen a 1x !ako častim! kupim ono što hoću... Tako je za sve. Od komponenata preko bele tehnike do auto-delova!

Neko je ovde na forumu napisau u mestu za lokaciju "Srbija me ubija"! Definitivno je tako! Se**m nam se u "državu"!

Nazad
Vrh Dno