Šta je novo?

[jedini] thread o klima-uredjajima [2006]

E pazi, ja dozvoljavam (tj. moja firma, koju opet da ponovim ne reklamiram nego pokusavam da pomognem kolegama sa BENCH-a) da ugradi klimu neko drugi i ne gubi se garancija, pod uslovom da nema fizickih ostecenja na klimi!!!

A druga stvar, sto se tice lokacije ugradnje klime (a propo procenta slucajeva sto si rekao), ovde u SM je izuzetno velika potraznja klima od osoba koje zive po zgradama i na visim spratovima.

Na suprot tome u SM je dobitak po jednom racunaru >100e kada ga prodas lol
pa na to jos drzava uzme PDV.... ajoj

Back on topic:
HOUSEL je izbacio novu seriju klima sa oznakom HQ: Biofilter, jonizator (uklanja cestrice prasine od 0.2pikometra) i uklanja vlagu ! 12-ka 200e + pdv

Pa ako tako radite, to je ok. Imao sam prilike da vidim kako rade "distributeri" Genela i koliko su "strucniji" u ugradnji od drugih.

Ja sam bas uzeo tu HAS12HQ klimu, cekam da mi je montiraju, nadam se da ce biti ove nedelje pa mogu da javim utiske. Btw, cena je sa ugradnjom 27.5k sto je oko 317e.

odlican izbor, nisi pograsio :)

Inace koga interesuje model sa dve unutrasnje jedinice 9 i 12 (multi split system) i jednom spoljnom jedinicom:
HOUSEL HA2S 21HCF:
9 - potrosnja 2.6Kw, DB <31 protok vazduha ~550 m/h, uklanjanje vlage 2,3L/h
12 - potrosnja 3.5Kw, DB <31 protok vazduha ~550 m/h, uklanjanje vlage 3.5L/h
cena 390e + pdv

prozorski klima uredjaj:
HAW 05 CM, potrosnja oko 500w cena: 110e + pdv

p.s.
ponuda nije u komercijalne svrhe, vec kao reper za ostale !!

poz

Posto sam i ja u slicnoj situaciji trazenja male klime, zanima me nesto o tom houselu. Video sam tu malu prozorsku klimu HAW 05 CM u radu i vrlo sam zadovoljan.
Prvo cija je firma housel?? Na google-u dobijam benchmark i elite security kao rezultate.
Da li moze da ubacuje spoljni svez vazduh?
I da li neko zna gde u bg ima ta mala HAW 05 CM i posto?

Pozdrav!

Sta ce vam klima kad mozete da kupite ventilator.Ja imam jedan.Kad ga ukljucim za 10-20 minuta cela soba postaje svezija,za razliku od druge

gdejeguzva je napisao(la):
evo rekoh da te pitam kakve su te frozzini ,nesto mi se mota po glavi da je kupim ,brine me malo sto su redje,moze li se usmeravari duvanje ?kakav je to jonizator?bucne li su?kakve opcije imaju uopste ? skuvah se bre,pozdrav [email protected]

imam je i nisam jos ugradio, ali nemam neke podatke sem da je Matisuta kompresor, ali nema ih za sada vise, to je bila jedna kolicina, bar kod nas u firmi.

dok je napisao(la):
Sta ce vam klima kad mozete da kupite ventilator.Ja imam jedan.Kad ga ukljucim za 10-20 minuta cela soba postaje svezija,za razliku od druge

Sta ce ti ventilator kad postoje lepeze?

Mx je napisao(la):
Prvo cija je firma housel?? Na google-u dobijam benchmark i elite security kao rezultate.

Mislim da je "domaća". Izmišljen brend, pravi ga kineska Midea (inače jedan od najvećih - ako ne i najveći - svetskih proizvođača klima)...

Genel, ako se ne varam...

Poslednja izmena:
Sasa_NS je napisao(la):
Mislim da je "domaća". Izmišljen brend, pravi ga kineska Midea (inače jedan od najvećih - ako ne i najveći - svetskih proizvođača klima)...

Genel, ako se ne varam...

I pretpostavio sam to kad sam video identicnu mideu, samo sa drugim nazivom.
A jel ima neko ideju za mideu ili housel, taj mali prozorki model sa 5 btu, gde da nadjem?

kUdtiHaEX je napisao(la):
Cevi bi takodje trebale da dolaze sa klimom a da ne spominjemo da je cena ugradnje bezobrazno visoka. Mislim, 65e za sta? Za sat vremena posla? Da nije malo skup taj sat?
Cist bezobrazluk :wall: :crash:

E pa cevi retko (ove godine gotovo nikako) ne dolaze sa klimom. Ostanu negde pri transportu (Madjarska...?), tako da SVE gore navedene klime dolaze bez icega (Midea npr. ima samo kablove). Bakar je poskupeo sa nekih 6 na 11 eur kilo, i sa standardnom montazom (3m) imas do 35 eur troskova. O kakvih sat vremena govoris?? Mislim da je prica ovim otisla u drugu krajnjost, ili bi bas voleo da zaradis 15 eur za 3 sata fizikalije? I GDE je u svetu montaza jeftinija???

@Toxic
Kakve veze ima INVERTER sa ubacivanjem svezeg vazduha???
Ajde bre sad me i ljutite :trust:

Poslednja izmena:
Ja koliko sam citao po forumima, taj Housel je samo Genelov 'brand', i to nista bolje od Midea i Galanz, cak stavise ova dva 'pure' kineza se cesce preporucuju, s tim sto Housel uglavnom imaju te nazovi filtre i jonizatore, i naravno, reklamu kod domace publike ...

Sto se ugradnje tice, mislio sam i ja da je dranje, ali nije ... prvo te cevi ulaze u cenu ugradnje sa gotovo 50%, treba raditi dobrim alatom bas da bi se fino obradile cevi i rupe, treba lepo vakuumirati sistem i sl.

Ko je rekao i posmislio na dranje grdno gresi. U principu jeste to u neku ruku veliki novac, ortak mi radi ugradnju klima, i kod mene u firmi je ugradjivao. Kad se odbije sav materijal koji potrose njemu i ortaku ostaje 15-20e ciste zarade na njih dvojicu. znaci 10e po glavi max. Klimu mislim da ste svesni da ne mozete sami da ugradite s obzirom da je spoljna jedinica teska djavo ipo. Elem zapitajte se dali bi vi za 10e potrosili u proseku 2,5 h da ugradite klimu (nekad klima moze da se ugradi za 30min al se zato nekad otegne na 3-4 pa i vise sati). U jednom danu sa dobrim rasporedom (lokacijama ugradnje) u beogradu 1 ekipa moze da ugradi 4 do 5 klima i to da radi od 8-20h. E sad neka mi neko kaze da je ugradnja skupa. Ako mislite da je to lak novac eto vam posao za preko leta. U beogradu su redovi za ugradnju poprilicno dugacki, ceka se i po dve nedelje. Pa ko voli, nek izvoli.

s' postovanjem JA

...pa još kad nalete na mušteriju poput mene koja ih natera da izađu na strm krov kroz uzak krovni prozorčić (6. sprat), da kroz njega iznesu spoljnu jedinicu i montiraju je na ventilacijski dimnjak...
Morali su se vezati konopcima da slučajno neko ne odleti dole. Pritom su razbili dva crepa (eto koliko je jednostavno baratati spoljnom jedinicom), izvlačili napolje vakum pumpu...
E da, pre toga su doneli klimu peške na 5. sprat (obe jedinice) jer nema lifta, zajedno sa svim alatom i materijalom...

Ma zaradili su svaki dinar, verujte...

Vidi ovo,ja sam se bavio ugradnjom i servisiranjem klima uredjaja.Iz iskustva znam da su najbolji klima uredjaji panasonic,fujitsu tadiran.... ima jos par koje su vredne pomena.....
Po meni panasonik inverteri su vrh ali su mnogo skupi pa sam za nekih 50.ooo din uzeo tadiran.Bilo mi extra glupo da placam ugradnju njima 80 evra a da dok oni rade kod mene ja ugradjujem klime drugima po gradu.Ugradim je sam naravno.Kada sam je pustio u rad vidim ne radi ventilator na spoljnoj jedinici.Okrenem njih posto za tadiran nema delova bas svuda i kazem im a oni eeee brale pa nema garancije sam si ugradjivao.E sad donekle su u pravu.Ali ja znam sta je pravilo.Prosizvodjac daje garanciju koju ti niko ne moze oduzeti i koja je godinu dana.Onih 5 godina koje oni navode kao garanciju dobijas ako ti oni ugrade klimu i vazi samo na kompresor stim sto moras da ih zoves svake godine da dodju i da pregledaju uredjaj kao i da ti produze garanciju a to platis.Mislim to je standardna fora.Tako sam i ja radio.Tj firma gde sam radio.Posle su to ukinuli ,to produzenje garancije.Lepo odem tamo i napadnem ih i nabedim da niko ne moze da mi uzme garanciju od godinu dana.I oni kazu dobro evo vam novi ventiator.I to je to....

Sarah Carigan je napisao(la):
Ko je rekao i posmislio na dranje grdno gresi. U principu jeste to u neku ruku veliki novac, ortak mi radi ugradnju klima, i kod mene u firmi je ugradjivao. Kad se odbije sav materijal koji potrose njemu i ortaku ostaje 15-20e ciste zarade na njih dvojicu. znaci 10e po glavi max. Klimu mislim da ste svesni da ne mozete sami da ugradite s obzirom da je spoljna jedinica teska djavo ipo. Elem zapitajte se dali bi vi za 10e potrosili u proseku 2,5 h da ugradite klimu (nekad klima moze da se ugradi za 30min al se zato nekad otegne na 3-4 pa i vise sati). U jednom danu sa dobrim rasporedom (lokacijama ugradnje) u beogradu 1 ekipa moze da ugradi 4 do 5 klima i to da radi od 8-20h. E sad neka mi neko kaze da je ugradnja skupa. Ako mislite da je to lak novac eto vam posao za preko leta. U beogradu su redovi za ugradnju poprilicno dugacki, ceka se i po dve nedelje. Pa ko voli, nek izvoli.

s' postovanjem JA
Ja sam dao otkaz u firmi za ugradnju klima.Zarada jeste dobra ali posao je pakao.Ugradjuje se oko 3 klime.Cak je i to puno ako su neke koske.Dobijas 20 evra po klimi za montazu,stim da je tvoj auto kojim radis.Nije to malo.Mesecno imas od 1500 do 2000 evra.Ali necu vise....Svi smo skoro dali otkaz pa on uzeo neke koji su radili za genel i odma ih oterao.Kaze ne morate da radite imam ja ljude iz genela koji mole da rade za 15 evra.Eto mu ih sad....

Midea mi se ne svidja,imate u Metro-u lepe Samsunge dvanaestice.

driverGT je napisao(la):
Ja sam dao otkaz u firmi za ugradnju klima.Zarada jeste dobra ali posao je pakao.Ugradjuje se oko 3 klime.Cak je i to puno ako su neke koske.Dobijas 20 evra po klimi za montazu,stim da je tvoj auto kojim radis.Nije to malo.Mesecno imas od 1500 do 2000 evra.Ali necu vise....Svi smo skoro dali otkaz pa on uzeo neke koji su radili za genel i odma ih oterao.Kaze ne morate da radite imam ja ljude iz genela koji mole da rade za 15 evra.Eto mu ih sad....

Pa to je super,po intervenciji racunas upotrebu vozila 10 eu i za celu montazu zaradis 10 eu.Tri montaze 30 eu.Sto si bre batalio taj posao ?

Ledeni je napisao(la):
Midea mi se ne svidja,imate u Metro-u lepe Samsunge dvanaestice.
E to je tek show, ceka se u redu za klime:eyebrows: i ljudi uzimaju po 4-5 kom.

Cuo sam za redove :p ,uzeo moj drug taj Samsung,lepo radi,lepa izrada,lep daljinac,made in China,radi na R 22 (freon 22 ili prosto receno stari freon ).Guzve su bile prosle nedelje jer je doslo do nestasice jeftinijih uredjaja u gradu (do 200 eu)

Ledeni zarada je veca.Materijal nije tvoj nego sve dobijas od firme.Tvoje je samo gorivo i kola.A to je dnevno max 10 evra.Tako da ostane bar 50 evra cisto.Nije to tako slatko kako izgleda na papiru.Taj mesec nikako da prodje.Radis ko mazga po 15 sati dnevno i to po najvecoj vrucini.Uvek ce se naci neki pametnjakovic koji ce te cimati da dolazis 5 puta posle montaze zato sto ga je mrzelo da slusa kad si mu objasnjavao kako se koristi daljinski.Pa keze meni greje a ne ladi.Pa kazes prebaci na hladjenje.A on kaze pa nemoze da se prebaci.Pa da dodjes tamo i da ga ubijes sa hiltijem.To ti niko ne placa kaze gazda idi vidi sta mu se desava sa klimom ti si je ugradio.Ma gadan posao.Vredi svaki dinar.

Samo mala digresija a propo cena ugradnje... mozda bi se trebalo placati po satu ugradnje + izlazak na teren...
sve u svemu sigurno da ne treba da plate isto onaj kome se montira klima u kuci sa zemlje i kaze ti "...izvolte staviti klimu na koji ocete zid kuce..." i onaj kome se veres na 10-om spratu zgrade i visis u vazduhu, a uz to vucaris klimu jel lift ne radi...

ToxiC je napisao(la):
Samo mala digresija a propo cena ugradnje... mozda bi se trebalo placati po satu ugradnje + izlazak na teren...
sve u svemu sigurno da ne treba da plate isto onaj kome se montira klima u kuci sa zemlje i kaze ti "...izvolte staviti klimu na koji ocete zid kuce..." i onaj kome se veres na 10-om spratu zgrade i visis u vazduhu, a uz to vucaris klimu jel lift ne radi...

Jel' to na mene misliš? Platio sam im i više nego pošteno - 120 evra (klasična ugradnja je 65)...:) ***, moramo i mi takvi da se nekako ohladimo. Nisam ih ja terao da se bave tim poslom...:p

Sasa_NS je napisao(la):
Jel' to na mene misliš? ...
ne mislim na tebe, nego uopsteno imam i ja sa tim problema kao distributer... pa mi se klijenti zale kako je skoopa ugradnja, i jednom sam se zeznuo poceo sam pricu "...znate pa imali smo slucajeva da se klima montira na 8-mi sprat satima ... " a covek ce srdito da je u kuci i sa zemlje se montira klima i zasto da se gledaju isto on i onaj u zgradi... ebiga brzi jezik od mozga i izgubih klijenta :)

Trebate samo na vreme upozoriti ljude koliko šta košta. Ni meni u prodavnici prilikom kupovine klime nisu rekli ništa od takvih detalja, već samo da ugradnja košta 65 evra...
Tek kada su majstori došli, saznao sam da se naplaćuuje i 5 evra dodatni metar cevi (odnosno, sve preko 1 metra, a takva je situacija retka), te da je cena ugradnje za potkrovlje 100 evra. Na kraju je sve ispalo 120 i nisam se bunio, jer sam video da su ljudi zaista imali posla...

No, šta da nisam trenutno imao toliko love? Eto neprijatnosti i za mene, i za ljude koji su došli raditi...

Zato, sve lepo treba predočiti mušterijama unapred i neće biti problema. A vi se lepo sračunajte i napravite cenovnik prema kome radite. Pa ako odgovara mušteriji - imate posao i kasnije nema žalbi ni sa jedne ni sa druge strane.

Što se tiče daljinskog i upravljanja klimom, i tu treba malo odvojiti vremena i objasniti mušteriji. Znam, smaranje je, ali i to je bolje nego dolaziti ponovo...

A cega sam se ja tek naslusao dok sam uspeo da uzmem klimu ... da ne bi smarao, preporucujem da se kupuje samo u radnji gde fizicki vidis da imaju uredjaj, posto ga inace nemaju .. telefonska zakazivanja su mi otkazali 3 puta, jer nisu imali uredjaj na dan ugradnje (a prvo sam lepo pitao jer imate na lageru ili cekate).. jutros me zove jedan koji mi je kao zakazao nekada davno, pa bi sad da dodje, kao, dobio Galanz (koga nije bilo zadnje dve nedelje)

Sve same postenjacine i eksperti

@neo geo
situacija sa klimama je trenutno takva... nastao je vakuum jos od pre par nedelja !! Mozda je dobro i sacekati pa kupiti za manje pare!
Evo recimo mi imamo (tacnije nemamo sada na lageru) HOUSEL 12HQ =200e+PDV, dok u Mitrovici imas na dva mesta radnje kojima je ostala u zalihi klima pa digli cenu 250e + PDV !!! E to je tek sramota :mad:

neo geo je napisao(la):
A cega sam se ja tek naslusao dok sam uspeo da uzmem klimu ... da ne bi smarao, preporucujem da se kupuje samo u radnji gde fizicki vidis da imaju uredjaj, posto ga inace nemaju ..

A ja preporučujem da se o ugradnji klime razmišlja na vreme, a ne kada guzi pripekne...:)
Sredinom maja, kada sam ja ugrađivao svoju, bile su pune radnje, a majstori su dolazili isti dan.
Sada nema svrhe žaliti se, već se poklopiti ušima i strpljivo čekati...

Poslednja izmena:
Jeste, saznao sam to na najgori nacin, vise puta bivao prevaran i obmanjivan

Danas su mi montirali Daewoo 12.500, jedva sam je nasao, ostala nekim cudom u jednoj radnju od prosle godine

Da li klime rade non stop dok ne postignu zeljenu temperaturu, pa posle secaju (kao sto sam video da Midea seca), posto ova moja 'old school' (unutr jedinica siroka skoro metar, u paketu stize i cirada za spoljnu jedinicu) duva u bilo kom modu bez prestanka ?

Pri montazi (nisam bio kuci) cevo za odvod kondenzata je zadnjih 30cm dovedeno u horizontalu .. da li to smeta odvodjenju vode .. tj da li da oborim crevo?

@Toxic .. gde si sluzio i kad (ja sam pre dve godine bio u 5BVP-Topcider)

Nazad
Vrh Dno