Šta je novo?

[jedini] thread o klima-uredjajima [2006]

Ivan_tm

Slavan
Učlanjen(a)
19.05.2004
Poena
319
Elem, treba mi neki manji klima uređaj, za moju sobu, jer leti ne smem komp da palim, a zbog konstrukcije stana, nemam nikakve koristi od klime u drugoj sobi. Je l' postoje neki manji klima uređaji, za tipa prostoriju do 15-20 kvadrata, (samim tim i prihvatljivije cene, jer nemam nameru da pljujem keš za klasičnu "veliku" klimu)?

pa imas onu ugradnu, prozorsku sto samo hladi ona je negde oko 6-8000

sad sve zavisi sta zoves klasicna "velika klima"?
od varijanti koje uopste daju nekakav rashladni rezultat na duze staze su ti popularni split sistem (spoljna i unutrasnja jedinica) i prozorska klima, koja moze biti i zidna ako napravis dovoljno veliku rupu....ove druge su nesto jeftinije.
obe postoje u razlicitim velicinama tj. kapacitetima. koliko sam gledao 9' je najmana velicina koja se ovde moze kupiti. za prozorske mozda postoji i manja verzija ali na to treba da naletis....
ovde su prodavane nekakve kao klime mislim da su ih zvali pingvin. i to se svodillo na ventilator u koji si stavljao led...pa kao dok se led ne istopi jos i nesto radi...

ja sam video 7, cini mi se gorenje... split sistem, unutrasnja jedinica je maaala, malecna, a ni spoljna nije prevelika... nije jeftina naravno...

to je mit da moze pomocu jedne 12 da se ohladi ceo stan... ustvari zavisi od stana... kod mene klima strogo hladi jednu prostoriju, a i kad otvorim vrata i dalje hladi tu prostoriju... ako bih hteo da u drugoj sobi napravim +25, u ovoj gde je klima bi moralo da bude jedno +15... los protok vazduha |(

Postoje i mobilne klime predvidjene za samo jednu prostoriju. To je idealna stvar, velicine R2D2. Jedini ***** je sto postoje dve vrste, jedna koja radi na principu ventilatora koji duva preko leda zamrznutog u frizideru i druga, moze se reci prava klima, sa kompresorom i crevom koje se izbacuje kroz prozor da bi odvodilo topao vazduh. Mana im je cena.

A da uzmes neku 9-ku? To ti je idealno za to, jer i ja planiram nesto slicno, posto mi je raspored prostorija takav, da je u mojoj sobi uvek katastrofa vrucina.
Covek koji se bavi rashladnim sistemima i klima uredjajima, mi je preporucio da uzmem neku devetku i da resim problem. Navodno cena je takodje povoljna, negde oko 150, mozda i jeftinje (samo prenosim sta je on meni rekao, cene nisam pratio).

Poslednja izmena:
Interesuje me split sistem. Apostol, je li znas nesto vise o tome? Gde bi to moglo da se vidi?

Split sistem mora da bude i jedina opcija. Imaš ih svuda po gradu. 9tke nisam primetio da su značajno jeftinije od 12tica, napravi dobar kompromis da te izađe što jeftinije. Svakako će 12tici biti manji cim da ti jednako ohladi prostoriju u odnosu na 9tku.

Takođe se raspitaj da kompresor bude od neke poznate firme koja je rasprostranjena, radi budućeg servisa. Ima gomila brendova na tržištu, uglavnom vuku poreklo sa dalekog istoka, ali glavne komponente su im svima manje - više zajedničke.

Šta preporučujete: Panasonic, LG, Kopernikus...?!

Od navedenih LG... Od jeftinijih Galanz.

vidi ovako,ja sam doskora takodje imao isti problem.soba u kojoj radim je velicine 15m2, ima tri spoljasnja zida i sunce se prikazuje u svom max. tek u podne.... tako da je svaka dalja prica suvisna!sve sam probleme resio u roku od odmah kupovinom prozorske klime housel 5,koja je predvidjena za tu kvadraturu (max.16m2) i naravno adekvatom cenom od 9000.00 din :D (naravno 12 meseci garancije!).Sada je u sobi oko 23-24 stepena cenzijusa sto je neverovatna razlika u odnosu na prosle godine.

:wave:

Split sisteme imas gde hoces, kupi halo oglase i trazi. Raspitaj se samo da kompresor bude od neke poznate i proverene marke. Sve ostalo je manje-vise nebitno. Mada od tih navadenih je LG najbolji. Nekada su davali tri godine garancije, sada ne znam.

Poslednja izmena:
Kad ste vec poceli pricu o klimama, preporucite neku prodavnicu u kojoj bih mogao da uzmem LG split 12-icu (i koja je cena otprilike).

Ja bih opet da pitam za frizidere... dakle da li bolje uzeti jedno motorni no frost ili dvomotorni klasican |>> i kakva su iskustva sa ovim srebrnim lg i samsunzima?

isto tako koju jeftiniju mikrotalasnu preporucujete |>>>

danijel00 je napisao(la):
Ja bih opet da pitam za frizidere... dakle da li bolje uzeti jedno motorni no frost ili dvomotorni klasican |>> i kakva su iskustva sa ovim srebrnim lg i samsunzima?

isto tako koju jeftiniju mikrotalasnu preporucujete |>>>

Mislim da nema potrebe za sarkazmom/ironijom/cinizmom (nepotrebno precrtati) :-devil-:

Uzeo sam jednu 12ticu firme `Frozzini` kazu da su Italijanske, jeftinije su od Galanza (185€) i lepseg dizajna. Ima defrost opciju odmrzavanja spoljne jedinice. Garancija je 1god na kompresor i drugu elektroniku. Jos mi nije ugradjena pa nemogu reci kako radi.
Znate li nesto o njoj vise?

Ljudi sto se cimate, odete do Genel-a i pazarite sta ocete Midea/Housel ili Panasonic !!! Najjevtiniji split model Housel HAS 09 HM 160e + PDV (bez ugradnje; cevi i nosaci neidu uz klimu ali ako uzmete Genel-ovu ekipu za montazu oni vam to ugradjuju besplatno) Garancija 1 god.
Mislim da su se oni (Genel) sa svojim programom iskristalisali u sumi dobavljaca i distributera !!!
p.s.
ne reklamiram firmu (ne moju nego uopste) nego samo pomazem kolegama sa foruma :)

@ToxiC
Da li si 100% siguran da je montaža Genelovih majstora besplatna?

Ja ne bih rekao_Ovih dana se u NS njihovi majstori čekaju oko 2 nedelje(informacija od mušterija).U svakom slučaju Housel je u startu skuplji 35-40 € od Midea-e(a identični su uređaji).

P.S. Ja naravno nemam ništa protiv Housel-a;odlični su uređaji,pouzdani,tihi,malih gabarita,odlično rešenog pitanja usmerivača strujanja vazduha...)

P.S.2 Za sva pitanja oko klima uređaja možete me kontaktirati na PM.Kasno uveče proveravam PM i isti dan odgovaram.

Čensi G. je napisao(la):
@ToxiC
Da li si 100% siguran da je montaža Genelovih majstora besplatna?
Montaza nije besplatna, to nisam ni rekao, nego u cenu montiranja ulaze cevi i nosaci... za iste pare (barem ovde u S Mitrovici) dobijete drugu ekipu koja vam naplati cevi i nosace

Čensi G. je napisao(la):
Ja ne bih rekao_Ovih dana se u NS njihovi majstori čekaju oko 2 nedelje(informacija od mušterija).
S' obzirom da je firma za koju radim autorizovani diler Genel-ovih artikala, isto to mogu da ti potvrdim i ta cinjenica ide u prilog klima koje isti zastupa :)
p.s.
opet ponavljam da ne reklamiram firmu niti artikal, samo smatram da je vredno istaknuti firmu od kvaliteta !!!

Čensi G. je napisao(la):
U svakom slučaju Housel je u startu skuplji 35-40 € od Midea-e(a identični su uređaji).
mozda si u pravu za neke modela, ali modele koje ja imam su u dinar ista cena

Čensi G. je napisao(la):
P.S. Ja naravno nemam ništa protiv Housel-a;odlični su uređaji,pouzdani,tihi,malih gabarita,odlično rešenog pitanja usmerivača strujanja vazduha...)
u to ime cheers

ToxiC je napisao(la):
S' obzirom da je firma za koju radim autorizovani diler Genel-ovih artikala, isto to mogu da ti potvrdim i ta cinjenica ide u prilog klima koje isti zastupa :)
p.s.
opet ponavljam da ne reklamiram firmu niti artikal, samo smatram da je vredno istaknuti firmu od kvaliteta !!!

Nisi u pravu, 7.5k kosta ugradnja bilo kog modela. Bio danas i kupio.

računajte otprilike 30W na kvadratni metar, standardne gradnje u šta ne spadaju stara gradnja sa plafonima visine i 3.6m nego 2.4-2.8m

A zasto ljudi ne bi radili ugradnje sami, meni je ipak 5-7.5 K dinara samo za ugradnju ipak dranje koze.... cak i ljude koji znam po inostranstvu to skupo ;)

I dal se na sve modele gubi garancija ako ugradjujes sam ?

Da, gubi se.

Ja mislim da bi tu "praksu" jako lako "ispeglala" inspekcija, ne samo zbog elementarnog bezobrazluka, vec je i protivzakonit nacin poslovanja.
Sta bi trebalo da bude za svu ostalu belu tehniku (ves masine npr) i one se "ugradjuju", skidaju se transportni srafovi, nivelise se, "prikljucuje" na vodovod uglavnom "strucniji" posao od busenja rupe u zidu i kacenje raznih nosaca.
Cevi bi trebale da se nalaze u kutiji uredjaja, sa ostalim uputstvima, za odvojeni sistem, a hilti kopanje zida nema veze sa proizvodom.

zeljko je napisao(la):
A zasto ljudi ne bi radili ugradnje sami, meni je ipak 5-7.5 K dinara samo za ugradnju ipak dranje koze.... cak i ljude koji znam po inostranstvu to skupo ;)

I dal se na sve modele gubi garancija ako ugradjujes sam ?

Ja sam se dogovorio sa tkz. `majstorom` za ugradnju klima da mi spusti cenu sa 40e na 20e posto cu ja postaviti klimu i pripremiti sve on samo da spoji cevi i struju, vidite i vi za tu varijantu.
Inace sam da secem cevi mogu, ali nemam mogucnost-alat da napravim konusasti zavrsetak cevi koji po meni treba da bude skoro pa savrsen, da u suprotnom nebi bas tu na sastavu ispustao freon.

Vladd je napisao(la):
Ja mislim da bi tu "praksu" jako lako "ispeglala" inspekcija, ne samo zbog elementarnog bezobrazluka, vec je i protivzakonit nacin poslovanja.
Sta bi trebalo da bude za svu ostalu belu tehniku (ves masine npr) i one se "ugradjuju", skidaju se transportni srafovi, nivelise se, "prikljucuje" na vodovod uglavnom "strucniji" posao od busenja rupe u zidu i kacenje raznih nosaca.
Cevi bi trebale da se nalaze u kutiji uredjaja, sa ostalim uputstvima, za odvojeni sistem, a hilti kopanje zida nema veze sa proizvodom.

Tu si 100% u pravu. Ni meni nije jasno po kom osnovu su njihovi srafciger majstori strucniji od nekih drugih majstora za ugradnju. Cevi bi takodje trebale da dolaze sa klimom a da ne spominjemo da je cena ugradnje bezobrazno visoka. Mislim, 65e za sta? Za sat vremena posla? Da nije malo skup taj sat?
Cist bezobrazluk :wall: :crash:

evo rekoh da te pitam kakve su te frozzini ,nesto mi se mota po glavi da je kupim ,brine me malo sto su redje,moze li se usmeravari duvanje ?kakav je to jonizator?bucne li su?kakve opcije imaju uopste ? skuvah se bre,pozdrav [email protected]

Alo ljudi... "dont mix grandmother with frogs..." :D
Vi poredite cenu "ugradnje" ves masine, gde treba samo da se ista postavi na, gle cuda, ravan patos i par okretaja stopica na kojima stoji da se iznivelise, poveze sa vodovodnom cevi i pusti voda...proveri da li uvlači i izbacuje vodu (to su 2 programa) i ... "Domaćice jel može jedna kafica..."

E sad u poređenju sa tim zamislite situaciju na 10-tom spratu montirate klimu spolja... nema terase, gazda oće u dnevnom boravku, nego sedite na prozoru i balansirate sa klimom od 20-30 kg, pa posle gletujte rupe koje ostaju posle bušenja hiltovkom... varenje cevi... puštanje freona ... a gazda samo dođe i pusti klimu da se oladi ;) Imao sam slucajeva da se klima montira nekoliko sati.
Mislim da je montiranje klima, od sve bele tehnike, naj komplikovaniji posao.

U S.Mitrovici montiraju za od 4500,00 CSD (bez cevi i nosaca) pa do 75e (uracunato cevi i nosaci)

Da, samo sto je procenat takvih slucajeva daleko manji od onih u kojima je posao itekako lak. I dalje to ne opravdava cenu od 70e a pogotovo ne ono bezobrazno gubljenje garancije ako dam nekom drugom da mi je namesti.

Vrh Dno