Šta je novo?

Je li AMD dobio

AMD CEO Dirk Meyer said: "Today's ruling is an important step toward establishing a truly competitive market. AMD has consistently been a technology innovation leader and we are looking forward to the move from a world in which Intel ruled, to one which is ruled by customers."

How yes no... sad i oni preterano seru, pogotovo da su innovation lider. My ass.

@kutija nemoj me banujes molim te samo iznosim svoje misljenje :p

Ko je prvi izbacio 1GHz proc (quote sa wikija "Athlon is the brand name applied to a series of different x86 processors designed and manufactured by AMD. The original Athlon (now called Athlon Classic) was the first seventh-generation x86 processor and, in a first, retained the initial performance lead it had over Intel's competing processors for a significant period of time, being the first desktop processor to reach speeds of 1 GHz. AMD has continued the Athlon name with the Athlon 64, an eighth-generation processor featuring x86-64 (later renamed AMD64) technology.")

Isto tako, ko je prvi izbacio desktop 64b proc??? Bese neki procesor koji pocinje slovom "A". Ko sad izbacuje 1GFlops grafulje? Opet nesto na "A". :p

Ajd sad reci da nisu inovatori.

Ne kazem ima i Intel svoje (AGP, USB i ko ce sve da povata), ali da nema ovih mallih zelenih (crvenih), pitanje gde bi danas bili sto se tice procesora i grafike...

Poslednja izmena:
Ma daleko bilo za banovanje :)

Sve je to sjajno, Intel ce da plati dosta za svoje "prljave" igre ali mrzim kad dodje neko i onda krene sa tim vizionarskim pricama "ovo je veliki dan za potrosace", "mi smo tech lideri", "eto da nije njih mi bi smo sada nesto drugo" i sl.

Da se ne lazemo - oni da su u Intelovoj poziciji radili bi isto.

Poslednja izmena:
mozda bi mozda ne bi mi to ne znamo
intel je radio dobio je po usima i sad cemo da vidimo nastavak sage

ko zna gdje bi sad bili da se to sve nije desavalo :D

Ma mućkam ja, samo mi izgleda ne ide nešto, ali ostavljam mogućnost da nisam u pravu.
AMD neće propasti ako bude pravio dobre proizvode, kao što su to aktuelni čipsetovi, procesori, grafičke i tu nema šta EU da se meša, ljudi će kupovati ono što bude konkurentno. Argument da je zahvaljujući Intelovim nečasnim radnjama, čak i kad je imao bolje proizvode, AMD ostao na istom udelu tržišta mi nije dovoljan - Intel je dovoljno veliki i finansijski moćan da prodaje svoju robu po kojoj god hoće ceni, ako treba i da pokloni da bi zadržao market share koji mu je potreban iz ovog ili onog razloga. To što oćeš da se mlatiš sa jačim je tvoj problem, a ne njegov. Ne vidim tu nešto nezakonito. Ajde sad nVidia da krene da ucenjuje nekoga da ne sme da valja ATI karte? Pa eno odoše pola partnera na drugu stranu, a oni nek daju i dalje eVGA rabate i povlastice kakve hoće.
Da banalizujem:
Intel daje rabate kakve god hoće i kome god hoće - podržavam
Intel ostavlja odrubljene konjske glave po krevetima - ne podržavam

Čini mi se da nikada nisi prodavao računare.
Postoje ljudi koje zovem Intel freak-ovi i oni samo Intel stavljaju u svoje mašine. MNOGO puta sam pokušavao da ih ubedim da je i AMD OK, ali uglavnom nisam uspeo. Zanimljivo je da moji Intel freak prijatelji uvažavaju svaku moju sugestiju u vezi računara, osim one da je i AMD OK. Čudna je to vrsta. Viđao sam ih dosta na ovom forumu.
Sklopio sam MNOGO i jednih i drugih konfiguracija. Odgovorno tvrdim da su u najvećem delu tržišta jednaki, osim u:
Najjeftinijem segmentu dominira AMD.
Najskupljem dominira Intel.
Ako pogledamo te segmente iz ugla prodaje, u svakom dominira Intel.
Zašto?
Zato što su marketing i sujeta čudo.
Mnogo puta sam pokušavao da preporučim ljudima AMD, gde vidim da je za njihove potrebe bolji. U VEĆINI slučajeva nisam uspeo. Neki od njih su bili čak moji prijatelji. Bilo je sistem administratoria, menadžera...
Izgovore koje sam dobijao su. AMD se pregreva, Intel je brži, AMD brže crkava, AMD koči račubar, AMD se baguje, AMD je jeftin, AMD se loše klokuje, Pravili smo test bez kulera AMD je eksplodirao (ovo sam čuo od jednog uglednog admina)...uglavnom sve su "objektivni razlozi"

Svako od nas voli da uštedi i svako voli da dobije najviše za uloženi novac.
Da li je baš tako?
Ako ovo gledamo iz ugla cena/performanse, AMD je definitivno bio i jeste lider na tržištu.
Međutim Intel dominira u svim delovima tržišta.

Firmama se daje bonus ako prodaju odredjenu kuličinu tvojih proizvoda. Bonus se daje zbog dobre prodaje, a ne zbog toga što se izbacuju konkurentni proizvodi.

Iz mog ugla gledanja presuda je više nego objektivna, ali je kazna previše blaga.

Ma daleko bilo za banovanje :)

Sve je to sjajno, Intel ce da plati dosta za svoje "prljave" igre ali mrzim kad dodje neko i onda krene sa tim vizionarskim pricama "ovo je veliki dan za potrosace", "mi smo tech lideri", "eto da nije njih mi bi smo sada nesto drugo" i sl.

Da se ne lazemo - oni da su u Intelovoj poziciji radili bi isto.

:zgran::zgran:
Kakav beskoristan govor mržnje.

Ne ja nisam AMD fanboy. U mom računaru se već dugo vremena nalazi kombinacija Intel, Intel, nVidia.

Ma kako god bilo oni se grabe za mesto na trzistu, kapitalizam, nema tu ni fer borbe ni dovoljno zakona koliko ima rupa u istim, a sto se tice prosecnog potrosaca njemu je sad svejedno - sta god da je unutra na laptopu najnovije generacije sve ce da se vuce kao slina sa Vistom! :p

@mickeyrs
Diabolique ti je lepo odgovorio ali ajde da ti dam jedno onako banalno poredjenje, a i ujedno da zaradim stoti post:D
Zamisli na primer da ti i ja radimo u istoj firmi i sef treba da unapredi jednog od nas dvojce. E pa pandan Intelovom poslovnom ponasanju bi bilo da ja odem do sefa, tutnem mu 1k eurica da unapredi mene iako si ti sposobniji, vredniji, jednostavno bolji za taj posao. E to mozda prolazi u Srbiji, ali u sredjenim zemljama za tako nesto odgovaramo krivicno i ja i moj sef koji je primio pare!

A inace trebao bi i ti da se ljutis na Intel umesto sto ih branis, jel nije sve to tako jednostavno kao stoti mislis, Intel je u trenutku kada je imao inferiorniji proizvod na ovaj nacin odbranio trziste i sprecio tebe (ovde se misli uopsteno) kao korisnika da dodjes do boljeg proizvoda za iste/manje pare!
Kako firme kao Dell npr nisu nudile AMD konfiguracije kupci nisu bili upoznati sa tim (ne citaju svi o tome na netu, neki jednostavno hoce da kupe racunar i da ne misle) da AMD ima dobar proizvod i samim tim su opstali "objektivni razlozi" koje je Diabolique tako lepo naveo.
Krajnja posledica toga da je AMD-u uskracen deo trzista, a samim tim i veliki deo prihoda, koji bi iskoristili za proizvodnju novih cipova i ko zna, mozda bi sada imali neki PIII sa integrisanim grafickim jezgrom koji bi bio konkurentan I7 i samim tim bi i Intelovi procesori kostali osetno manje nego sto sada kostaju (za slucaj da si Intel fanboy:p ).

Pratim trziste od 91ve godine kada sam dobio prvi komp 286icu i jedno je definitivno, napredak cpu-a od 286-PIII je bio neuporedivo sporiji nego sto je to od pojave Athlona pa do danas, jednostavno konkurencija je uslovila tehnolosku trku, zahvaljujuci kojoj mi sada imamo dual core ili quad core u nasim racunarima a ne neki single core koji smo papreno platli.

I za kraj, jedan analiticar je pre jedno pet godina rekao: "Da je Intel imao Athlona a AMD PIV, AMD vise ne bi postojao".
Mislite o tome;)

PS: I ja mislim da je kazna nedovoljno visoka

Joj, odosmo u off sa tim šefovima - ako je to šefova firma, može on da unapređuje koga god hoće bez obzira na to da li je uzeo ili nije neke pare, koji zakon određuje poslodavcu kriterijum za unapređivanje? To kako će mu firma poslovati sa nesposobnijim čovekom na višoj poziciji bi trebalo da ga brine. Ako je firma državna, pa on tu nešto kao rukovodi, onda tek dolazi tvoja priča o odgovornosti i primanju para i ostalo. A Intel nije državna firma... :D

@diabolique

Nigde ne pokušavam da kažem da je Intel cvećka i da je sve što je radio bilo divno i bajno, niti osporavam tehnološke kvalitete AMD proizvoda i to koliko su napredniji bili/jesu od Intelovih. Aj' da tužimo Intel zbog nenormalnih para koje su spucali u reklamu da proguraju Pentium4 i sva ta predubeđenja kod ljudi da se AMD greje, pregreva, eksplodira i ostale bisere? :d

Samo mislim da je i tu trebalo da se dogodi ono što se dogodilo sa nV kad je rešila da zategne odnose sa većinom proizvođača kartica. Kako je to nV uspela da spreči XFX da krene da pravi i kartice sa ATI čipovima?

Naravno, ostaje pitanje da li je moguć tako veliki prelazak na drugu platformu u obimu u kojem se prodaju Intel procesori, ali vidim da HP sada uredno ima po AMD mašinu u svakom segmentu. Znači, nije to toliko teško koliko želja za profitom vuče prodavce da se kriju pod suknju Intelu. Sad kad AMD ima povoljnije proizvode, a tržište traži jeftino, nemaju problem da ih uvrste u ponudu?

Edit. ovo za Intel i Athlona, pa evo, imali su C2D koji je te iste Athlone oduvao pa AMD nije nestao, tako da te priče o 'šta bi bilo da je obrnuto' ne piju vodu. AthlonFX je koštao po 1000 USD kad je mogao da se naplati toliko, a zašto ga nije bilo u highend HP confama, možda treba pitati taj isti AMD i koju je profitnu marginu imao na tim procesorima?

Izvinjavam se, ispade duže nego što sam hteo prvobitno da napišem. :S:

Poslednja izmena:
Ma OK, kapiram ja da EU hoće da uredi malo odnose na svom terenu, samo se ne slažem s takvom akcijom, da ne nastavljamo dalje s ovim metaforama o šefovima i radnicima. Sad ostaje da vidimo šta će se konkretno promeniti posle zvaničnog sankcionisanja Intelove posl.politike i koliko će AMD profitirati iz svega ovoga.

:wave:

Ma OK, kapiram ja da EU hoće da uredi malo odnose na svom terenu, samo se ne slažem s takvom akcijom, da ne nastavljamo dalje s ovim metaforama o šefovima i radnicima. Sad ostaje da vidimo šta će se konkretno promeniti posle zvaničnog sankcionisanja Intelove posl.politike i koliko će AMD profitirati iz svega ovoga.

:wave:

Masis poentu potpuno ali dobro sad, to je tvoje Bogom dano pravo:p

Sta dalje? Pa verovatno ce AMD uspeti da dobije parnicu protiv Intela ali nije to to, steta je napravljena i nema nazad:(
Ono sto bi trebalo uraditi i sto bi donekle ispravilo stvari, a sto na zalost nema sanse da se desi jeste da se uradi procena gubitaka koje je pretrpeo amd, nvidia, via i svi ostali koji su bili osteceni Intelovim akcijama, da se na to doda kamata i dodatna kazna i donese presuda da Intel to isplati.

@Diabolique:
Kad god sam u zivotu imao AMD masinu imao sam probleme.. pocev od DOSa pa do WinXPa. Problemi su bili razni i nepopravljivi. Ne kazem da je za to kriv AMD, verovatno je uzrok kombinacija ploca, proc, chipset, ... Na Intel (kombinaciji) nisam imao tih problema. Nesecam se kada sam zadnji put video BSOD.

Jos jedna bitna stvar me drzi na strani Intela... a to je odlicna softverska podrska. Prave ljudi veoma brze matematicke biblioteke, codece, pakere, brze rutine za obradu slike, ... sve sto koristim u mom poslu kao programer. Kako se takav code izvrsava na AMD-u nemam pojma i ne zanima me. Procesori su danas prilicno mocni i nemoguce ih je poznavati sve detalje da bi izvukao performanse. Postoji veoma mali broj ljudi (kao audiofreak) koji su u stanju da izvlace max iz procesora (optimizacijama progama a ne OC-om). Zato ocekujem od proizvodjaca procesora da napravi biblioteke koje ce umeti da iskoriste procesor mnogo bolje nego neka genericka biblioteka.

Poslednja izmena:
@Diabolique:
Kad god sam u zivotu imao AMD masinu imao sam probleme.. pocev od DOSa pa do WinXPa. Problemi su bili razni i nepopravljivi. Ne kazem da je za to kriv AMD, verovatno je uzrok kombinacija ploca, proc, chipset, ... Na Intel (kombinaciji) nisam imao tih problema. Nesecam se kada sam zadnji put video BSOD.

Isto to ja mogu reci samo sa obrnutim proizvodjacima.
Kad god sam imao Intela imao sam nekih problema a sa AMD-om za svojih desetak godina "druzenja" sa kompjuterom nisam video ni jedan jedini BSOD (ili se bar ja ne secam).

Kako deluje smešno sve ovo. Ako i intel nešto plati EU to će biti kao da su prebacili pare sa svog računa u xx na svoj račun u yy mestu. Presipanja iz šupljeg u prazno. Tvorci trgovine stoje iza njih a svi znamo ko najbolje pravi pare i ne preza od ničeg.

AMD, zeleni. Ok su oni. Počinju sve više da mi se sviđaju pogotovo kad izbace nešto novo i konkurentno. Ja delim AMD pre i posle K8 ere a glanc je dosho sa AM2+3. Ati odeljak nikad bolji.

Ovo pre K8 je po fazonu kada je konkurecija zatajila može da prođe i roba sa škartom ako je u dovoljnoj meri konkurentna i ako može da se naštanca u dovoljnim količinama. Nedostajao im je profesinalizam (server deo), bolja kontorla, suzbijanje remarka (a možda su namreno i pustili to). Toga sada nema jednostavno ali koga jednom zmija ujede (BSOD i crkavanje ploča i cpu-ova) i guštera se bolji. Mislim da je ono I'm a professional presudno za neke stvari. Koliko si jak da gaziš i oblikuješ konkurenciju?

A sad ako bi bilo isplativo i brže mogao bih i ja da pređem na AMD al' pre će to biti neka ci5 i p55 platforma kako stvari stoje mada nikad se ne zna.

Molim vas bez daljih "AMD je uvek bagovao, ATI drajveri su losi" i slicnih 'realnih sagledavanja situacije". Ogranicite komentare na ono sto je u temi - a to je kazna izrecena Intelu od strane EU.

lele, koliko fanboy-izma u ovoj temi i da odjednom su svi magistri ekonomije i menadzmenta. Meni je najjbitnije da to sto imam u kanti, radi kako treba, pa makar pisalo Intel, AMD, Cyrix, VIA, Nvidia, Transmeta,...

Gledajte big picture, ovo moze samo nama da koristi a ne da ide na nasu stetu, ali Intel fanboy-izam (marketing) je koliko vidim cudo

Sto se mene tice, trebali su i vecu kaznu da im rebnu (jeste da to ne bi popravilo nanetu stetu, ali makar bi se znalo da to nece opet da ponove)

Poslednja izmena:
Kazna je mala.Ali kazna ne vredi, bez dodatnih mera, koje bi trebalo da se sprovedu, da bi se vratila "ravnoteza" tako da kazem.Shto rekoshe shteta je vec nachinjena, i nije ni malo mala.

khm, khm,khm...

sopranos.jpg
[/QUOTE]

:d

okacio starac na prethodnoj strani.

Nazad
Vrh Dno