Šta je novo?

Java programiranje

Marec

Poštovan
Učlanjen(a)
15.12.2015
Poena
51
Pozdrav svima,

Ovako radim jednu windows aplikaciju u javi (eclipse radno okruženje), projekat sam povezao sa SQlite bazom podataka, sve odlično radi na mom raćunaru. Ali pošto imam fiksirane putanje do baze, nastaje problem kada projekat eksportujem, i pokušam da pokrenem na drugom računaru taj računar ne prepoznaje bazu. Kako prevazići taj problem inace početnik sam u programiranju pa bi mi svaka pomoć dobro došla, hvala unapred na odgovorima :)

Prilozi

• Capture.PNG
    Capture.PNG
    12.9 KB · Pregleda: 143
  • Capture2.PNG
    Capture2.PNG
    17.8 KB · Pregleda: 128
Nisam siguran da razumem pitanje, ali da probam. Ne znam kako je sa sqllite, ali mozes da instaliras wamp pa da koristis mysql. Problem je sto bi opet morao da instaliras wamp na drugom racunaru, ali mislim da ne postoji bolje resenje. Mozes da potrazis online bazu za mysql ili sql lite pa da se konektujes na nju. Zaboravio sam kako se zove, pronacices na netu sigurno. Imaces nekih problema samo kod konekcije, iskljuci samo firewall i to je to. Nadam se da sam pomogao

Sent from my iPhone using Tapatalk

Koristi relativnu putanju.

@LowLevel32 hvala na odgovoru. @TheCyA relativna putanja, kako to uraditi kao što rekoh početnik sam u programiranju ?

Baza se moze nalaziti na apsolutnoj putanji (putanja do baze koja je instalirana na kompjuteru), relativnoj putanji, da se izvrsava u memoriji kao i da se nalazi negde na mrezi. Ovo sto si ti ili je neko za tebe iscuketao je apsolutna putanja ka bazi instaliranoj na tvom kompjuteru i ne moze se izvrsavati na drugom kompjuteru (osim ako neko nema bazu na bas istoj putanji sto je ravno nemogucem).

Relativna putanja bi bila: jdbc:sqlite:sample.db gde je sample naziv tvoje baze. Ako koristis najnoviji Maven onda moras podesiti sve zavisnosti, izmedju ostalog i bazu. To se radi preko pom.xml fajla.

Poslednja izmena:
Umesto pitanje do desktopa proveri da li možeš da napraviš bazu u %APPDATA% . Ta env varijabla se mapira na c:/usera/username/application data/itd..
Ako se sqlite file pojavi tamo sve što treba da uradiš je da kreira svoj folder u appdata (programski a ne ručno) i smestiš bazu tamo.

Pogledaj i ovo:
http://stackoverflow.com/questions/...btaining-the-path-to-the-local-application-da

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Poslednja izmena:
Najbolje bi bilo da raspakuje bazu u memoriju. Ne mora da je otpakuje u User folder, ipak je to seminarski. Da je ozbiljniji projekat onda bi morao da vodi racuna gde se sta upisuje, zbog prava pristupa koje ima obicni korisnik. Na primer, na Linuxu obicno se to otpakuje u /home, ali ima korisnika koji zakljucavaju /home... Moguce je da iskrsnu jos neki problemi.

Edit: Sad sam pogledao link koji si okacio. Jedan od komentatora je predlozio dobro resenje, da se koriste funkcije WinAPI-ja da bi se doslo do zeljene lokacije. Mada mislim da nema potrebe, jer je njegov argument da se env varijable mogu menjati pa je zbog toga bolje ici preko winapi. Opet, da to nije suvise cimanja za ono sto OP zeli da postigne?

Edit2:

@Marec:
A sta radi ovaj tvoj kod? Kada si vec otvorio konekciju sa bazom, valjda bi trebalo nesto da uradis sa tom bazom, upises nesto u bazu, sta vec? Kada zavrsis onda zatvoris tu konekciju sa conn.close();

Takodje nema smisla da ta tvoja metoda vraca bilo sta...

Poslednja izmena:
Okacio sam sve sto sam odradio do sada, tu ima jos dosta stvari koje treba odraditi ali sam hteo prvo da resim problem sa pokretanjem na drugom racunaru, posto nema svrhe raditi dalje ukoliko nije moguce da taj projekat pokrenem na drugom racunaru. Da li mogu da promenim, i da koristim neku drugu bazu podataka koja će biti dostupna na drugom racunaru ili da resavam i dalje ovu, posto sam bas neiskusan sto se tice svega ovoga... ? Inace projekat je zamisljen kao unos podataka u bazu, pretrazivanje unetih podataka, njihova izmena i brisanje iz baze.
Hvala svima na komentarima pomoći :D

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    128 KB · Pregleda: 110
  • Untitled1.png
    Untitled1.png
    85.7 KB · Pregleda: 97
  • Projekat.txt
    30.5 KB · Pregleda: 115
  • Untitled5.png
    Untitled5.png
    115.5 KB · Pregleda: 103
Poslednja izmena:
ako uspem da nadjem neki svoj stari projekat gde sam radio slicnu stvar, poslacu ti da vidis da li tebi radi i ocitava moju bazu

ako ti radi, napravi na isti nacin

@reverseskydiver gledao sam stvari u vezi .properties file, izgleda mi izvodljivo, hvala :),
@probotzor ukoliko to imas znacilo bi mi hvala unapred :)

Nazad
Vrh Dno