Šta je novo?

java, netbeans pocetnik

paloma

Slavan
Učlanjen(a)
15.11.2008
Poruke
501
Poena
320
Jel postoji mogucnost u netbeans-u ili je potreban neki drugi program da od projekta u netbeans-u napravim jedan fajl (tipa exe, msi ili sta vec)?
Hvala.
 
Ne bas. Od java programa se ne moze napraviti exe fajl kao na primer u C++, jer se pokrecu u java virtuelnoj masini. Mozes napraviti JAR arhivu koju bi pokretao iz command prompta ili podesiti da se JAR pokrece na dvoklik (sto je donekle nestabilno jer pojedini programi menjaju asocijaciju za JAR).

Pravo da ti kazem, nikada nisam radio deployment java apalikacije, ali mozda ce ti ovo pomoci:

http://netbeans.org/kb/articles/javase-deploy.html
http://stackoverflow.com/questions/80105/whats-the-best-way-to-distribute-java-applications

Sa druge strane postoje JAR to EXE konvertori. Samo jednom sam koristio jedan za neku sitnicu, ali ne znam kako se ponasaju za ozbiljniju aplikaciju. Mada se generalno time gube performanse i portabilnost aplikacije.
 
Poslednja izmena:
Hvala na odgovorima ali znam da sam skidao neke proste igre upakovane nekim programom tako da kad kliknes na taj fajl izvrsi se instalacija i java virtuelne masine i samog programa i automatski se startuje.
 
Opusteno, netbeans pravi izvresne fajlove i sve potrebno za distribuciju u dist folderu projekta. Java koristi .jar ekstenziju i bez najmanjih problema vec godinama unazad se pokrece klasicnim dvoklikom ;)
Naravno podrazumeva se da je JRE instaliran na odredisnom racunaru
 
Ali je malo rizicno jer recimo WinRar, Nokia Software Suite (a mozda i jos neki) menjaju asocijaciju te ekstenzije, pa se nece izvrsavati u JRE nego u necemu drugom, sto nema bas smisla.
 
Da moguce je, mada se sredi za 1s. Sta ces, protiv nekih se ne moze
 
Nazad
Vrh Dno