Šta je novo?

Ja više nisam normalan

• Začetnik teme Začetnik teme Marac
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Marac

Čuven
Učlanjen(a)
06.10.2003
Poena
619
Toliko problema imam sa ovim novim kompom, da ne znam više šta da radim.
Imam Corsair napajanje koje je stvarno tiho, vent se jedva vrti
580GTX se vrti na 1400okr i može se reći da je tiha
Na procu Hyper 212+ vrti se u idleu 740 okr, tih je
Disk je 500gb seagate sa jednom pločom, prišerafljen sa gumicama, nema vibracija
I to sve naguram u jeb.ni Antec 900 i to sve radi onak srednje tiho, nije silent ali može proći.
Stavim ga u svoju malu sobicu od 10m2, nevjerojatno kakvi zvukovi se sve ne čuju iz kučišta.
Priđem kučištu sve onako normalno radi ujednačeno. Odmaknem se od njega čujem neki šum koji me iritira, nekakvo neujednačena vrtnja ventilatora( ne znam kako bi vam to opisao), a gledam u Everestu vrte se jednakom brzinom.

Volim gledati filmove, serije ali me toliko iritiraju zvukovi iz kompa da je to nevjerojatno.
Izvinite na podužem postu, ali moram se nekome izjadati.

probaj preko speed fana da menjas brzinu jednom po jednom kuleru..moguce da se rezonuje neki kuler sa necim ( xD ) pa da pravi sr**e.

probaj preko speed fana da menjas brzinu jednom po jednom kuleru..moguce da se rezonuje neki kuler sa necim ( xD ) pa da pravi sr**e.

Ili ih jedan po jedan na kratko zaustavi rucno i tako lociraj "provokatora"!🙂

Toliko problema imam sa ovim novim kompom, da ne znam više šta da radim.
Imam Corsair napajanje koje je stvarno tiho, vent se jedva vrti
580GTX se vrti na 1400okr i može se reći da je tiha
Na procu Hyper 212+ vrti se u idleu 740 okr, tih je
Disk je 500gb seagate sa jednom pločom, prišerafljen sa gumicama, nema vibracija
I to sve naguram u jeb.ni Antec 900 i to sve radi onak srednje tiho, nije silent ali može proći.
Stavim ga u svoju malu sobicu od 10m2, nevjerojatno kakvi zvukovi se sve ne čuju iz kučišta.
Priđem kučištu sve onako normalno radi ujednačeno. Odmaknem se od njega čujem neki šum koji me iritira, nekakvo neujednačena vrtnja ventilatora( ne znam kako bi vam to opisao), a gledam u Everestu vrte se jednakom brzinom.

Volim gledati filmove, serije ali me toliko iritiraju zvukovi iz kompa da je to nevjerojatno.
Izvinite na podužem postu, ali moram se nekome izjadati.

Šum/hum je normalna pojava, uzrokovana strujanjem vazduha u kućistu, eksperimentiši sa brojem obrtaja ventilatora ako možes ikako da ih kontrolišeš, probaj nekim programom koji dolazi uz tvoju ploču ili speedfan kao što je Ivan91 predložio.

Da li sam pravilno razumeo pitanje?
Imaš utisak da se u tvojoj sobi kompjuter više čuje nego kada je u nekoj drugoj prostoriji?

Poslednja izmena:
Mmmm mislim da znam sta je,kao zvuk klima uredjaja ili zvuk iz neke horor igrice koji je ritmican?Zavisi gde ti stoji kompjuter,ako je ispod stola ne cuje si kad si blizu kad se odaljis cuje se jer takav prostor stvara cudan zvuk kao kod zvucnika ako se lose postave u sobi.1)Promeni mesto,ili celog stola ako je moguce ili samo kuciste stavi na neko drugo mesto.2)Promeni ventilatore na kucistu veruj mi da je razlika neverovatna od tih vec ugradjenih kulera par stotina dinara resice te zategnutih zivaca 🙂

generalno antec 900 je bucno kuciste.
kada sam ga prvi put cuo pre 3-4god nisam mogao da verujem kako zuji, huci i to tzv kvalitetno kuciste koje je kostalo stotinak evropejaca.:zgran:
a o prasini da nepricamo. posle mesec dana koriscenja unutrasnjost je izgledala kao da je kuciste doslo sa gradilista.

tako je to sa gaming kucistima, izbuseni su sa svih strana, a jedina prednost je ta da ne zadrzava toplotu jer ima i previse rupa. a da se ventilatori cuju - cuju se.
pored toga kuciste je tako reci otvoreno ( odlicne termicke karakteristike ), ali to povlaci sa sobom 2 stvari :
buku i prasinu.

antec 900 i njemu slicni nisu na zalost predvidjeni za mirno gledanje filmova u kasne sate, nego za dobro odvodjenje toplote.

Poslednja izmena:
generalno antec 900 je bucno kuciste.
kada sam ga prvi put cuo pre 3-4god nisam mogao da verujem kako zuji, huci i to tzv kvalitetno kuciste koje je kostalo stotinak evropejaca.:zgran:
a o prasini da nepricamo. posle mesec dana koriscenja unutrasnjost je izgledala kao da je kuciste doslo sa gradilista.

tako je to sa gaming kucistima, izbuseni su sa svih strana, a jedina prednost je ta da ne zadrzava toplotu jer ima i previse rupa. a da se ventilatori cuju - cuju se.
pored toga kuciste je tako reci otvoreno ( odlicne termicke karakteristike ), ali to povlaci sa sobom 2 stvari :
buku i prasinu.

antec 900 i njemu slicni nisu na zalost predvidjeni za mirno gledanje filmova u kasne sate, nego za dobro odvodjenje toplote.

Još sam stavio sve vent. na Antecu na minimum, i ovo što si napisao da zuji, huci upravo mi se to i događa.Još me taj huk nebi smetao da je stalno istog zvuka nego se stalno mijenja od tišeg na glasnije. To se tako čuje izgleda iz kučišta kako zrak struji kroz nešto.
O zujanju neču niti govorit, to je najgore baš iritira da nije normalno.

oce i ventilatori nekada da zuje malo ako rade presporo. neki cak pocnu i da krce uzasno. probaj da menjas brzine pa vidi da li se zvuk menja. ako cujes samo zvizdanje vazduha onda nadji nacin da odmaknes neki vent od kucista ili cega god.

Ja više nisam normalan

Mislim da je upravo u ovome problem.

Namoj tako astane, nije lepo, covek je od muke nalo pozivcanio a ti sad ...

Maki majstore, mrdni kuciste sa tog mesta, probaj malo da mu sa neke strane (napred ili pozadi) podbacis nesto, da nije mozda kuciste na neravnom podu ...
Najsigurnija stvar je da promenis ventove u kucistu, stavis neke kvalitetne i provereno tihe...
Cekaj sec jel ti imas uopste venilatore od kucista ili samo ove na komponentama?
Hmmm...
Jedino da ti neki kutijasti prostor kao sto rece "kljajajunior" ne pojacava i odbija u tvom pravcu buku...

Poslednja izmena:
Ovako, u pitanju je rezonanca posto je mala soba pa se zvukovi dosta odbijaju od zidova, na odredjenom mestu u sobi dolazi do superpozicije zvucnih talasa pa se cuje jace. Moguca resenja:

1. Premesti komp ili ga zakloni nechim ili premesti stvari koje ga vec zaklanjaju
2. Premesti sebe, tj sedi na drugo mesto gde se manje cuje
3. Mozda neki namestaj dodatno pravi nezgodno odbijanje talasa, mada uvek je smor mrdati ormane
4. Mozda da "dampiras" zidove nekim gustim sundjerima, mada mislim da bi takvo resenje bilo *****sko 😛 a mozda i skupo

Sto se tice samog kucista, ventilatora i unutrasnjosti, tu nema sta da diras jer tu i nije problem (ok pomogla bi zamena ventilatora koji bi "hucali" na nekoj drugoj frekvenciji, ali ja se ne bih zezao sa time jer bi bilo puno zezanja, tipa kupis novi a ono isto).

Poslednja izmena:
Otkaci sve ventilatore na kucistu i pocuj da li ti huci i dalje. Ako ne huci, onda nije do ventilatora na kucistu. Dok su otkaceni, pocuj da li ti neki od CPU, PSU ili GPU ventiski huce. Ako nije do toga, onda ti kuciste drnda zbog harda/ova.

Imam Antec 900 i ventilatori mi ne huce, ni jedan. Jeste da su Anetcovi ventilatori prolupali, pa sam zamenio sa novim. Ali jedina stvar koja me je nervirala, dok nisam pritegao kuciste, jesu hardovi. Celo kuciste mi je vibriralo zbog toga.

Antecovi ventilatori jedino huce kada su postavljeni na medium ili na high, na low se uopste necuju.

Budem probao to sa otkapčanjem ventilatora na kučištu, jučer kasno u noć kad je potpuna tišina sam otvorio kučište i zaustavio vent 12cm na Hyper-u nikakve promjene nije bilo, tek sam onda čuo koliko je u stvari tih, zaustavio na grafički vent isto je stvarno tiha, na napajunju ga nisam zaustavio zato jer bi trebao nešto pogurnuti unutra ali me strah da ga ne oštetim.
Mora da je neki od ove tri 12-ice od kučišta ili onaj veliki na vrhu.

Iako nisi odgovorio na pitanje da li se PC jednako čuje u tvojoj sobi i u nekoj drugoj prostoriji, meni se i dalje čini da je veći problem u prostoru nago u samom kompjuteru.
Geek master je istovetno mišljenje lepo sročio.
Dodao bih samo još 2 potencijalna "izvora" koji nisu neposredno vezani za sam računar:
1.Ukoliko u sobi imaš neki od uređaja ili opreme koji pri radu proizvode određeni nivo buke zbog rasprostiranja zvučnih talasa možeš dobiti utisak da zvuk potiče iz kućišta.U mom slučaju kod jednog računara to je pumpa za akvarijum, tek kada je na trenutak isključim mogu da primetim da se kompjuter praktično ni ne čuje.
2.U dnevnoj sobi pri radu drugog računara koji je i inače malo bučniji primetio sam da se zvuk pojačava u istom trenutku kada se pojačava zvuk frižidera u kuhinji,takođe oba zvuka se smanjuju ili praktično svode na minimum istovremeno. Mislim da je ovo prevashodno posledica promene napona iz mreže, neko verziraniji možda može objasniti kako i zašto do toga dolazi,ali i zbog prostiranja i mešanja zvuka, a efekat se na komjuteru multiplikuje.Kada isključim frižider imam utisak da se osetno smanjila i buka iz kućišta. Takođe,interesantno je da nivo buke koji u ovom slučaju primećujem razlikuje u zavisnosti od moje pozicije u odnosu na računar ( levo,centar,desno), na razdaljini od svega 50-100 cm od računara.

Poslednja izmena:
čuj kad potrošiš 1200Eura na nešto i onda ne možeš mirno raditi na kompjuteru, moraš da poludiš.
Imaš dovoljno iskustva da bi znao da je konfiguracija daleko složenija od prostog zbira manje ili više vrednih i kvalitetnih komponenti.
U cilju smanjenja nivoa buke na jednom od dva računara pokušao sam sa svičovanjem njihovih grafičkih kartica.
Epilog - obe su se nakon premeštanja iz inicijalne konfiguracije osetno više čule nego ranije, tako da sam sve vratio kako je i bilo.

Poslednja izmena:
@Marac
Isti problem sam imao sa jednim Chieftec kućištem koje umalo nije završilo kroz prozor i u potpunosti te razumem, daš velike pare a kanta zvoni, zveči, rezonuje i možeš ga j....i . Tako da skoro sam siguran da te kućište muči...:S:

Evo rasturio sam ga do kraja, pogasio sve ventove na kučištu, ne možeš vjerovati koliko je tih vent na Hyper-u i na grafički, prakitčno nečujno.Mogu reći da Corsair 750HX i nije baš tih, iako sam gore pisao da se jedva vrti,ali vraga vrti se dosta i čuje se.
Onaj šum koji me najviše iritira dolazi sa diska,približim se disku ne čuje se da šumi, ali kad se malo odmakneš e onda se čuje.Sad zavisi kako okrečeš glavu, i baš se najviše čuje dok gledam u monitor i pišem ovo.
Sad neznam da li je moguče da to radi sa kučištem ili se to čuje ploča kako se okreče, ja mislim da je ovo zadnje, sa kučištem bi se čule valjda vibracije.
Hučanje proizvode ventovi na kučištu, tu se ne mogu pomoći osim kupnje drugog kučišta.

@Marac
Isti problem sam imao sa jednim Chieftec kućištem koje umalo nije završilo kroz prozor i u potpunosti te razumem, daš velike pare a kanta zvoni, zveči, rezonuje i možeš ga j....i . Tako da skoro sam siguran da te kućište muči...:S:

Kako si zadovoljan sa CM 690 Adv 2, je to donekle tiho i dobro hladi sa ventovima sa kojima dođe ( nebi stavljao dodatne)
Stane li unutra 580gtx i Hyper212+

napajanje menja obrtaje svog ventilatora.

napajanje menja obrtaje svog ventilatora.

Promatrao sam ga jedno vrijeme i ne mijenja obrtaje, ali se vrti dosta brzo.
Ne znam kako sam mogao u prvo postu napisati da se jedva vrti, jer imam na drugom kompu 520HX, pa na njemu vidiš krilca od ventilatora kako se sporo vrti.
Zato nisam obračao baš veliku pažnju na 750HX jer sam mislio da radi slično kao 520hx.

Poslednja izmena:
An ultra-quiet 120mm double ball-bearing fan delivers excellent airflow at an exceptionally low noise level by varying fan speed in response to temperature
+
neka napajanja se čuju pri skrolovanju stranica na primer sa puno flash reklama, a neka od istog proizvođača iz iste serije se ne čuju.

u svakom slučaju zaboravi na "bučanje", nije dobro od tome mnogo razmišljati.

Poslednja izmena:
u svakom slučaju zaboravi na "bučanje", nije dobro od tome mnogo razmišljati.

Ma znam, ali ovo što tako ružno i glasno šumi disk preko toga ne mogu.Možeš li si zamisliti kakav je to zvuk sa diska da se čuje jače od 4x12cm venta i jednog od 20cm

Marac,ljudi su ti posavetovali da promenis ventove,da proveris komponentu po komponentu,i opet postoji ta misteriozna "buka".
-pozajmi od nekog decibelmetar(meri jacinu zvuka u dB nije ni skupa spravica oko 10tak evra mozda malo vise sada).Ako izmeri vise od 40dB(nocu,zatvorena prostorija) onda postoji opravdanje sve sto je na toj granici i nize je u rangu "tihog" saputanja(uglavnom za opusten ljudski organizam necujno),ocigledno je da ti previse paznje obracas i vise se koncentrises na tu "buku",i onda je problem jednostavno u tebi,neki ljudi su hipersenzibilni i reaguju na svaki sum...

Ma znam, ali ovo što tako ružno i glasno šumi disk preko toga ne mogu.Možeš li si zamisliti kakav je to zvuk sa diska da se čuje jače od 4x12cm venta i jednog od 20cm

E upravo se ovo i meni desilo pre par godina, znaci utisao sam jednu po jednu komponentu i na kraju je ostao hdd koji mi je zvucao kao traktor posto je sve ostalo bilo toliko tiho, ja sam problem resio tako sto sam rasprodao desktop i kupio kvalitetan laptop ali ti danas imas resenje u vidu ssd-a. Verujem ti da te nervira posto je i meni bilo slicno tj. hdd mi je bio najbucnija komponenta u kucistu i to se posebno culo nocu kada je najveca tisina ali veruj mi takodje da ko god je video moj komp tada se cudio koliko je tih jedino ja nisam bio zadovoljan tako da sam zakljuci, mene je to toliko iritiralo da sam sve rasturio i rasprodao. Poz

Nazad
Vrh Dno