Šta je novo?

Izrada sajtova

Cao ljudi , procitao sam raspravu i o cemu se radi ... :brow:
E ovako , nisam profesionalac na polju web dizajna , ali mi je to hobi i imam dva drugara i imamo i sajt koji je jos u fazi v1.0 beta i nedopunjen skroz : http://asstudio.tk ... moj sajt www.skembybrothers.tk i nas prvi projekat www.crvenalinija.co.yu :happy: .
Slobodno pogledajte , veoma me interesuju vasi komentari ...
Isao sam na kurs web dizajna i naucio sam dosta toga o HTML-u , CSS -u , JAVA scripte itd...
Kod jednog sajta je najbitniji sadrzaj a posle toga odma dizajn ... Pazi , dizajn je ono na momenat kao vao sto je super i to je to , kasnije kad pocnes da citas , trazis informacije , a informacija nema ili ih je malo onda dolazi ono .. pali brate .
Mislim da je Flash jako mocan rogram iz aspekta da se sve moze u njemu uraditi , ama sve , ali ni to nije najbolje resenje , treba od po svega po malo ... kao npr. www.neobee.net , ovaj sajt ima i dizajn(photoshop) i informacije a i malo flash-a i to sve zajedno daje jedan lep , elegantan sajt ... Ali , kao i uvez postoji ono ali ... ima neka stvar koja se zove razliciti ukusi ...
Znaci misko moj najbolja varijanta je kad znas sve ... Malo je onih ljudi koji sve zivo vezano za web , ali moj savet je da krenes sa HTML kodom i opste koriscenje Macromedia Dreamweaver-a, to je osnovni program bez kojeg neces moci ostale "stvari"(flash , php , photoshop...) da strpas u jednu celinu... Pored toga pozeljno je da dobro vladas photoshop-om (ako bas znas photoshop onda mozes napraviti ceo sajt u njemu (mislim vizuelno, dizajn) npr. www.dijamant.co.yu , cist photoshop + malkice flasha, hm. dobra fora sa suncokretom=odlicno... ) . Ako ti bas ne ide photoshop onda se uvati za neke lakse programe npr. macromedia fireworks -a za pravljenje swap image-a ili mini animacija i sve to izvozis u dreamweaver ... Znaci Dreamweaver je majka , bez njega se ni nemoze napraviti dobar sajt (izuzev flash-a) ... Ako ti je i to previse tesko , a hoces jos jednostavnije bez puno vizuelnih efekata onda se baci na Front Page , lako ga je savladati , ako si znao da naucis (snadjes) word , ici ce ti i Front page ... :D
Ja sad trenutno ucim PHP i MySql , e to je druga prica , programiranje , pozeljno je poznavanje bilo kog programskog jezika , pre svega C ili C++ ili Delphi .... ali zato sa PHP-om se prave ozbiljnije stvari , prave dinamicke stranice , baze podataka i lepi forumi kao sto je npr. ovaj ...
Toliko za sad od mene , ... ako imate pitanja ili neku zamerku , ispravku na ovo sto sam napisao slobodno recite (napisite) ... "ja sam evropski covek, sirokog shvatanja ... :)))" :mrgreen:
Voljan sam da podelim svoje znanje sa svima vama ( naravno , bez svadje!) ... A za pilic-a : po mom misljenju pocni da se 'zezas" malo sa dreamweaver-om + usput gledaj malo i kod , da bi skontao kako sve to funkcionise ...ubacuj slike , tabele , formatiraj malo text itd...
po meni to je korak # 1 ... :!:

P.S. Pozdrav svima , i zeleo bi da posetite sve gore pomenute linkove ... i naravno cekam komplimente ... type;
Aj cao svima , ziveli! cheers ...

Izvinjavam se , gore sam dao los link za Crvenu liniju ...
ispravan link je www.crvena-linija.co.yu ... veoma jednostavan sajt napravljen u roku od 2 dana , i uglavnom je baziran na JAVA skriptama+malo php-a i naravno CSS , njega nesmemo zaboraviti...
ne znam ko tacno ali je nahvalio CSS , pa jeste i ima pravo , jer kad znas da ga koristis , mnogo je lakse raditi , a i s njim uradis takve fore koje drukcije tesko da icim mozes ...
Znaci kao sto rekoh , sve je dobro , korisno i sve je pozeljno znati ... a na tebi je da odlucis kojim ces redosledom ...
:)

www.fuelfonts.com sa tog site-a sa skidao fontove tj. moj ortak ...
a mozesh i da idesh preko googla ... ukucaj ime_fonta.ttf
poz:)

ZoNi je napisao(la):
...

skroz bezveze sajt! nepregledan, uzasan izbor boja, neprivlacan...

fuj :S

pa u svakom slucaju lici na nesto u odnosu na more odvratnih slicnih "hack" sajtova
i ako je nepregledan.....................................mislim....
onda si ti corav
ili nisi video ostale...sto bas ne verujem da je slucaj

a sto se tice boja..............ne znam sto ste se toliko uhvatili za tu zelenu boju..........
ja govorim o preglednosti

Dado je napisao(la):
..............................................
P.S. Pozdrav svima , i zeleo bi da posetite sve gore pomenute linkove ... i naravno cekam komplimente ... type;
evo 1
;)
nice 1

~ChiCk~ je napisao(la):
onda si ti corav

ChiCk, koji ti je djavo... Ovo je forum sa prilicno opustenom atmosferom. Ne znam kada sam zadnji put ovde video flejm. Nemoj tako da pricas sa ZoNijem, jednim od najboljih ljudi ovde. Mislim da bi ti mogle koristiti ove knjige:

Kama Sutra
http://preterhuman.net/texts/sex/Info/Vatsyayana%20-%20The%20Kamasutra.pdf
Love making guide
http://filepool.memecast.com/docs/sex-magia_sexual-low_tantra/Love_making_guide.pdf
Complete Idiots Guide to Amazing Sex
http://home.no/m33pm33p/rbl-idiot5ex.zip
ili mozda nesto ovako ;)
The Cannabis Grow Bible, 4 Edition, by Greg Green
ftp://books:[email protected]/The.Cannabis.Grow.Bible.New.pdf

Sto se tice izbora boja na doticnom sajtu i ja sam hteo da sajt napravim u zelenoj boji, onako za odmor ociju. Tek posle sam se odlucio za crvenu.

Ajte ljudi ne svadjajte se vise oko tog sajta ...
Jasno je da Morbiusov sajt nije nabudzen , ali ima korisne linkove itd. i zbog toga je interesantan ... :mrgreen:
Nego kako vidim svi ste promasili temu , a to je da pomognemo nasem drugu kako da pocne da pravi svoju web prezentaciju i kako da pocne ...
Ja sam izneo svoje misljenje , a sad ste vi na redu ... :beat:
Don't "picnic" , samo opusteno ! ,)

blablablabla..........da mama m.

ja komentarisem njegov odgovor a ne njegov karakter i
zato me ostavi tih prica on je dobar u dusi, srce od coveka, pravi odlicne :d sarme..........
a
kad ste vec tolko zagoreli
evo vam :smack:
za uvod u to sto preporucujete jedan drugome :beat:

ajde sad banujte i mene i sve ip-ove sa kojih sam pristupala

Elem svasta covek ovde moze da procita...
@Zoni: ajde ne **** molm te... ti i tvoje fix ideje, sta tebi smeta flesh sada? Flash je sasvim ok, ako je stranica vrlo lepo dizajnirana bez prekomerne animacije... ni ja ne volim sajt pretrpan kojekakvim gloopostima....

@tema
Znam dosta ljudi koji rade odlicne web strane a ne znaju ni osnovni HTML... Prvo od cega kreces je tema sajta, na osnovu cega ide ideja, tj layout. Od toga sve zavisi..to recimo uradis u photoshopu ili kao ja u fireworksu. Naravno, crtas sve i projektujes prema potrebama sajta.
Posle toga, pravilno iseces sajt, optimizujes slicice i ubacis u Dreamveawer. Onda tu dolazi stilizacija pomocu CSS-a. Ovaj 'kratak' proces ume da se znatno zakomplikuje... Ali nije bas tako. Moj savet ti je da lepo posecujes www.dizajnzona.com i da vidis sta je trenutno in... Uporedo sa tim, vezbaj - uzmi neki sajt, skini ga i pokusaj da napravis da izgleda sto pribliznije...

~ChiCk~ je napisao(la):

zato me ostavi tih prica on je dobar u dusi, srce od coveka, pravi odlicne
hah.gif
sarme..........
a
evo vam
bussi.gif

chick bre koj ti je ku*ac?!
sajt JESTE ruzan - pogresila si i eto, pomori se sa tim.... sta pokusavas da izguras?!
Zelenu boju pominjemo jer toliko bljesti da se nista drugo ne vidi od nje...

@kutija - u pravu si za ono 'ne mora da zna ni osnovni HTML'
U principu dizajn je jedno a pravljenje sajta je drugo - za kreiranje sajta ipak mora malo i programiranje da zna, dok mu za dizajn to uopste ne treba....

Naravno sajt skromnijih mogucnosti (tehnoloski) je moguce napraviti i bez programiranja.....

evo moj sajt na primer - lepo izgleda, radjen u dreamweaveru, frontpageu, i fireworksu....

dado - nice sites!! :)

as studio - bash kako treba jednostavan ali efektan dizajn
crvena linija bi mogla i bolje da izgleda (malo da se nasminka...)
skembyb... kako vec > daj bre sta ti je ovo ?! :)
mislim ima nesto tu ali mnogo je natrpano
svidja mi se onaj uvodni deo (fino izgleda) ali i on treba da se dotera...

a i mesas nekoliko stilova.... kao da si stavljao slikice koje si nalazio po drugim sajtovima :)

u svakom slucaju ovaj skembi, kad bi se malko sredio - bash bi dobro izgledao

~ChiCk~ je napisao(la):
hah.gif
sarme..........
a
evo vam
bussi.gif

Nema potrebe za ovakvim stavom, u to si se do sada mogla uveriti. Ovde su svi poprilicno cool i relaxirani. Personal frustrations & problems ne ispoljavaj prema drugima.
poz.

~ChiCk~ je napisao(la):

hah.gif
sarme..........
a
evo vam
bussi.gif

Zalosno... :(
Mozda se nisam dobro izrazio u mom prethodnom postu, ali ti ozbiljno, bez ikakve zelje da provociram, predlazem sex kao provereno najbolji nacin za opustanje. Takodje 0,5 mg Xanaxa ujutru i uvece cini cuda za raspolozonje, takodje provereno.
Necu da ulazim dalje u beskorisnu prepirku. Delovala si mi kao breth of fresh air na ovom forumu, ali ako ovako nastavis bojim se da te necu gledati ovde jos dugo.
Steta...delujes mi prilicno pametno. :(
ZoNi je lik koji se potrudio da prevede MyIE na srpski da bi bio razumljiviji prosecnom korisniku. To je covek koji je ovde bez ikakve nadoknade strpljivo odgovarao na gomile dosadnih i imbecilnih newbie pitanja, a da skoro nikad nije izgubio zivce.
Ja sam prikupio gomile knjiga i ponudio ih raji takodje bez nadoknade. Puno ljudi mi je zahvalno i to je neka poenta svog mog rada.
To je neka sustina foruma, mesto gde se ljudi u drugarskoj atmosferi sakupljeju i razmenjuju iskustva. Pomazu drugima i traze pomoc. Onda ti uleces sa izjavama tipa sajt ti je ******, ti si corav, ti nemas pojma, jebite se svi... Ne zvuci ni prijateljski, ni konstruktivno, ni opusteno, moras priznati. Nije stvar u tome hajde da je banujemo i najurimo odavde. Nije stvar ni u tome da se moras drzati pravila ovog foruma. Lepse bi bilo da shvatis sustinu ovog mesta i opusteno se druzis sa narodom koji ima ista interesovanja kao i ti. Jer svi forumi su u sustini mesta za druzenje, bez obzira sto admini pokusavaju da ih pretstave kao higly technical.
Ako to nisi u stanju onda bi mogla da otvoris neki sajt na foru www.thebestpageintheuniverse.com i tu do mile volje da pljujes po cemu god hoces.
Ne znam odakle sav taj nagomilani bes u tebi.

Lucas je napisao(la):
dado - nice sites!! :)
u svakom slucaju ovaj skembi, kad bi se malko sredio - bash bi dobro izgledao
Znam da treba da se dotera , ustvari nije jos ni zavrsen ... A ono , u pravu si da sam pokusavao da spajam razlicite slikice ... , taj sajt sam nabudzio za nedelju dana posto je kao trebalo da nesto da se uradi za skolu ( kao neki rad za ocenu ) i zato sam ga zbrzao i nabacao svega , nidsam ga ni testirao vec sam ga oma stavio na FTP da bude nesto ...
Znam da sam ga bas zapostavio , ali sad se bacam na posao i predizajniracu ga malo uz pomoc CSS-a ... A i AsStudio ce dobiti noviji dizajn i + neke tripove (php i mysql) ...
U zadnje vreme sam malo zapostavio web dizajn , jer sad citam knjigu o PHP - u i o MySql-u , ocu sad to da naucim , trebamo (as studio team , nas trojica ) da napravimo kompletnu bazu podataka za srednju skolu Eelektrotehnicku + sa podacima unazad 10 godina ( kako sam izracunao sa bas puno tabela , preko 210 , ali to je bas tezak projekat , ali sta da radim kad to treba za maturski ... ) Jel zna neko od vas PHP?

@ Lucas Hvala na lepim komplimentima ... nisam bas mislio da ce vam se i malo svideti ... ali super :boom:
Bas se raspricah ... izvinjavam se ako sam nekog ne daj moze nanervirao svojom pricom ...
Cao ljudi ! & don't forget
Be COOL! ,) :mrgreen:

Dado je napisao(la):
zeleo bi da posetite sve gore pomenute linkove ... i naravno cekam komplimente ... type;
Odlicno, oba su dobra

Lucas je napisao(la):
e zaboravih da pitam
sta bese CSS?
Cascade Style Sheets ... to imas ugradjeno u dreamweaveru , extenzija mu je *.css i recimo na mom sajtu vidis da klizac drukciji , bele boje , to je css , ili na crvenoj liniji isto ... to su ustvari prevedeno na srpski stilovi koje unapred podesis (kreiras) i kad je gotov onda ga samo dodas sajtu ili tabeli ili slici sa jednim klikom ...
u dream-u design pano i tamo imas jezicak CSS , desni klik pa new css style i onda to malo probavaj da bi skontao u cemu je stvar ... javi se ako nesto nije jasno ... type;
cheers

Ajde dajte neki (free)URL za slike,ikone,fontove,dugmice.....
Nikako da mi sine ideja za novi sajt.....
ZoNi,Marti M.....

Milan82bh je napisao(la):
Ajde dajte neki (free)URL za slike,ikone,fontove,dugmice.....
Nikako da mi sine ideja za novi sajt.....
ZoNi,Marti M.....

Imas dosta toga na www.thefreesite.com svi linkovi skupljeni na jednom mestu.Nemoj da te odbije ruzan dizajn, ovaj sajt cine linkovi kojih ima koliko hoces.Ako ne nadjes sta ti treba javi pa da ti za pojedinacne elemente saljem url-ove.Pozdrav cheers

zendraqla je napisao(la):
pogledajte ovaj site ...
www.psyplant.com
javite mi vasha mishljenja...
poz:)

pojma nemam zasto svi pljuju po ovom sajtu

pa sta ako ima futuristicki designi i malo manji font...

ne ajde sad da neko napravi univerzali template, pa svi po njemu da radimo.... eventualno neko da izmeni neku boju/font....

Dragan_skydsl je napisao(la):
...

pojma nemam zasto svi pljuju po ovom sajtu

pa sta ako ima futuristicki designi i malo manji font...

ne ajde sad da neko napravi univerzali template, pa svi po njemu da radimo.... eventualno neko da izmeni neku boju/font....

Samo ***** može da pljuje po tom sajtu, Damjan je talentovaniji od 99% ljudi...

iNCUBUs je napisao(la):
... Samo ***** može da pljuje po tom sajtu, Damjan je talentovaniji od 99% ljudi...
Malo ostre reci, neprimerene ovom forumu.
Stvar licnog ukusa, meni se npr ne svidja ali me to ne kvalifikuje za debila, ma sta ti mislio o tome!!!

Marti Misterija je napisao(la):
...

Malo ostre reci, neprimerene ovom forumu.
Stvar licnog ukusa, meni se npr ne svidja ali me to ne kvalifikuje za debila, ma sta ti mislio o tome!!!

U pravu si, preterao sam.

Ali ono što stoji je to da niko ne može da kaže da ono nije kvalitetno. Pitanje ukusa je jedno, ali činjenica da je nešto stvarno kvalitetno je drugo.

Mislim to je isto kao što ja na primer ne volim da slušam Merimu Njegomir, ali nikako ne mogu da kažem da je ona loša pevačica.

U got my point now :)

iNCUBUs je napisao(la):
...

Mislim to je isto kao što ja na primer ne volim da slušam Merimu Njegomir, ali nikako ne mogu da kažem da je ona loša pevačica.

U got my point now :)

e al' si nasao primer..... :mrgreen:

pa iz kog naftalina izvuce Merimu ?

[sorry za offtopic....morao sam ;)]

1. zaobiđi FrontPage u bilo kojoj inkarnaciji - to je apsolutno zlo koje nikada nije trebalo da ugleda svetlo dana.

2. Uzmi Macromedia Dreamweaver MX 2004 (baš taj, ne ranije verzije) ili Adobe Go-Live CS. To su jedini vizuelni alati koji su upotrebljivi i koji proizvode upotrebljiv kod - sve ostalo pravi papazjaniju od koje će te biti sramota svaki put kad neko uradi View source.

3. Zaboravi na slike u početku. Pokušavaj i pokušavaj da napraviš dopadljiv site čisto tekstom (u ova 2 editora gore).

4. Kad to uspeš (i ljudi ti kažu da je OK, brzo i tako to), onda uzmi neki program za izradu slika. Nebitno je koji, koji god ti se sviđa. Ono što je bitno je šta izvezeš odatle u gif, jpg, png. Pa onda probaj da udeneš te sličice, a da site ne postane kič, niti glomazan. Razmišljaj gde je neophodno da ide slika, gde bi bilo lepo, a gde je glupo.

5. Ako kreneš u ozbiljne vode, ne gine ti da učim sirovi XHTML (da, baš to, XHTML 1.0 ili viši standard). i CSS (level 1 i 2). Za takve stvari ti već treba kršteni editor. Za CSS preporučujem Top Style Pro 3, za HTML su dobri HTML-Kit, HomeSite i odličan free program domaćeg autora, HTML Beauty.
Sve ih možeš naći uz malo guglanja.

Za beginner linkove ne znam gde bi mogao da ideš - imam masu linkova, ali su uglavnom advanced user-oriented.

mulder_ je napisao(la):
...

Imas dosta toga na www.thefreesite.com svi linkovi skupljeni na jednom mestu.Nemoj da te odbije ruzan dizajn, ovaj sajt cine linkovi kojih ima koliko hoces.Ako ne nadjes sta ti treba javi pa da ti za pojedinacne elemente saljem url-ove.Pozdrav cheers

Hvala!

Nazad
Vrh Dno