Šta je novo?

Izostravanje slike - Provala

Ja sam postavio preko 100 kamera (sve su infrared) u 20 lokala u poslednjih godinu dana. Ni jedna kamera nije imala mikrofon, mislim da je u Srbiji i zabranjeno snimati razgovor. U svakom lokalu jedna kamera snima ulicu, druga pravo u vrata, pod uglom 20 - 30 stepeni odozgo (oko 2,5 m od poda), treća bočno hvata vrata i prodajni prostor. Ostale kasu, police, magacin ...
Bila jedna provala i jedna otimačina u radno vreme. Lopuže su uhvaćene zahvaljujući snimcima. Pod provale se uključio alarm i poslao poruku na telefon, snimak sa DVR prosleđen serveru (pa sad neka i odnese DVR). Kod izbora kamere je važno izabrati prema uslovima montaže. U malom lokalu 4*4 metra, skoro svaka kamera je dobra. Za velike prostore i HD kamera je slaba.
Imao sam zahtev da pokrijem parking 20*40 metara, tako da se mogu očitati tablice i videti lice vozača i prolaznika. Naravno sa 2 - 3 kamera ne skuplje od 100 €. Zahvalio sam se i koliko vidim još nemaju kamere.
Neko nepisano pravilo je do 10% vrednosti robe koja se štiti može se odvojiti za zaštitu (alarm, kamere, vrata, brave...).

Koji softver za face detection i tracking koristis ?

Koji softver za face detection i tracking koristis ?
Nikakav posebno, to mi nikad nije trebalo. Sve kamere su postavljane u lokale, nisu korištene za prepoznavanje ljudi. U samom DVR uređaju, pa i u onim najjeftinijim imaš opciju detekcije pokreta. Imaš i mogućnost slanja mejla, sve sa slikom, naravno treba da je povezan na internet.
Ovde je bilo preko ADSL-a, mikrotika i VPN konekcije stalna veza sa serverima i centralama preduzeća.
Inače ima divnog softvera za prepoznavanje auto registracionih tablica (čak i sa nalepnice) i lica. To su uglavnom namenski serveri, cena prava sitnica, onom kome treba i ne pita za nju.
Imao sam priliku da isprobam kameru koja sa 4 km snima lice (ili tablicu) preko celog ekrana i sve to u HD.

Pozdrav kolega, jel to neka poljo apoteka? Vidim kutije neke i flase... Jel velika steta?
Pa tako nekako, to je veliki magacin sa 3 prostorije ali oni su bili samo u ovoj najmanjoj, tipujemo da su trazili kalisto posto je boca 11k dinara a sta je njima da pokupe par kutija.. Ali to se sve prodalo , stete nema- odnosno nisu nista odneli gledali su jos neke preparate ali ih nisu odneli. steta je samo razvaljen deo zida i iscupane resetke.

...
Inače ima divnog softvera za prepoznavanje auto registracionih tablica (čak i sa nalepnice) i lica. To su uglavnom namenski serveri, cena prava sitnica, onom kome treba i ne pita za nju.
Imao sam priliku da isprobam kameru koja sa 4 km snima lice (ili tablicu) preko celog ekrana i sve to u HD.

Znaš li koja oprema je korišćenja za snimanje onog događaja kod arene

Dobro je ako nisu pokupili nista, skupa je hemija...

Pre neki dan su provalili u firmu u po noci i na snimku se vidi redovno lice ali nije kristalno jasno, policija ili ne zna ili nece da izostri snimak a ja reko da vidim sa vama dal je ikako moguce?

Pogledajte prilog 144006

Pogledajte prilog 144012
Ako ne probas, nikad neces znati. Na brzinu nadjoh sledece:
- http://ampedsoftware.com/five
- http://en.wikipedia.org/wiki/Computer_Online_Forensic_Evidence_Extractor, https://wikileaks.org/wiki/Microsof...e_Extractor)_tool_and_documentation,_Sep_2009, odnosno https://cofee.nw3c.org/
Oba programa su "dostupna". Verovatno ima jos slicnih. Probaj.

Kakve veze ima COFEE sa izostravanejm slike ?
Ili si samo pastovo prve rezultate koje ti google izbacio ?

Jedno pitanje, mozda nije toliko u vezi sa temom ali ima dodirne tacke.
Sta i ako ispravis sliku toliko da se moze prepoznati provalnik, koliko znam video snimci se kod nas ne priznaju kao dokaz.
Ili ja mozda gresim?

Gresis.
Ne moze se uopsteno reci , priznaje se svaki video snimak sta god da je, kao sto ne moze ni obrnuto.
ako su zadovoljene zakonske odredbe , video snimak se priznaje naravno

Gresis.
Ne moze se uopsteno reci , priznaje se svaki video snimak sta god da je, kao sto ne moze ni obrnuto.
ako su zadovoljene zakonske odredbe , video snimak se priznaje naravno

Priznaje se snimak, ali je kod nas još uvek problem identifikovati, locirati i uhapsiti lica sa snimka, pogotovu ako je šteta mala i ako oštećeni nije u stranci ili dobro povezan na neki drugi način.

Ok, hvala obojici na odgovorima.

Priznaje se snimak, ali je kod nas još uvek problem identifikovati, locirati i uhapsiti lica sa snimka, pogotovu ako je šteta mala i ako oštećeni nije u stranci ili dobro povezan na neki drugi način.
Ne postoji golobalno , priznaje SE , ne priznaje se.
Zavisi od vise faktora da li ce se priznati.

Ne postoji golobalno , priznaje SE , ne priznaje se.
Zavisi od vise faktora da li ce se priznati.

Istina, jer sve zavisi od ljudskog faktora, ali ako se nešto vidi in flagrante, mnogo bi dobri advokati i/ili korumpirane sudije trebalo da rade na slučaju da bi se snimak odbio kao dokaz.

postoje nekoliko predpostavka koji krivicni zakon porpisujke da se poraju isupniti pre pravljenja sadrzaja da bi se isti priznao.
Nema potrebe za adovkatima sudijama korupcijama i slicnom , samo da se ispostuje zakon.
Jer sam snimak moze da bude UHD , ako neke stvari nisi ispostovane , ne vredi kvalitet snimka ni adokati sudije i slicne stvari.

postoje nekoliko predpostavka koji krivicni zakon porpisujke da se poraju isupniti pre pravljenja sadrzaja da bi se isti priznao.
Nema potrebe za adovkatima sudijama korupcijama i slicnom , samo da se ispostuje zakon.
Jer sam snimak moze da bude UHD , ako neke stvari nisi ispostovane , ne vredi kvalitet snimka ni adokati sudije i slicne stvari.

To možda kad konkretna osoba treba da se prati i snima u sklopu istrage, ali za video nadzor ili kameru u kolima, nema smisla propisivati neke posebne uslove.

Ma cudo koliko se para dalo za ovaj video nadzor a nije bog zna sta.. ali dobro ako nista tera provalnike sirena ubija kako se dere ;)

Evo kako ja objašnjavam zašto staviti alarm:

Idu Mujo i Haso kroz šumu i naiđu na medveda. Kad ih je medved video, potrči prema njima. Mujo brže bolje izuje čizma i obuje šprinterice.
Kaže njemu Haso:
Bolan Mujo, nemožeš biti brži od medveda!
Odgovara Mujo:
Neću ja da budem brži od medveda, nego od tebe!!! :-devil-:

Nazad
Vrh Dno