borab
Čuven
- Učlanjen(a)
- 29.06.2000
- Poena
- 860
Ja sam postavio preko 100 kamera (sve su infrared) u 20 lokala u poslednjih godinu dana. Ni jedna kamera nije imala mikrofon, mislim da je u Srbiji i zabranjeno snimati razgovor. U svakom lokalu jedna kamera snima ulicu, druga pravo u vrata, pod uglom 20 - 30 stepeni odozgo (oko 2,5 m od poda), treća bočno hvata vrata i prodajni prostor. Ostale kasu, police, magacin ...
Bila jedna provala i jedna otimačina u radno vreme. Lopuže su uhvaćene zahvaljujući snimcima. Pod provale se uključio alarm i poslao poruku na telefon, snimak sa DVR prosleđen serveru (pa sad neka i odnese DVR). Kod izbora kamere je važno izabrati prema uslovima montaže. U malom lokalu 4*4 metra, skoro svaka kamera je dobra. Za velike prostore i HD kamera je slaba.
Imao sam zahtev da pokrijem parking 20*40 metara, tako da se mogu očitati tablice i videti lice vozača i prolaznika. Naravno sa 2 - 3 kamera ne skuplje od 100 €. Zahvalio sam se i koliko vidim još nemaju kamere.
Neko nepisano pravilo je do 10% vrednosti robe koja se štiti može se odvojiti za zaštitu (alarm, kamere, vrata, brave...).
Koji softver za face detection i tracking koristis ?