Šta je novo?

Izostravanje slike - Provala

Kissme1

Slavan
Učlanjen(a)
09.09.2010
Poena
200
Pre neki dan su provalili u firmu u po noci i na snimku se vidi redovno lice ali nije kristalno jasno, policija ili ne zna ili nece da izostri snimak a ja reko da vidim sa vama dal je ikako moguce?

dasdadasdasdadasdasdasdasdas.png

yjygyjgtjghjyjtyjgjghjgyj.jpg

Poslednja izmena:
Kako nije moguće, pa videli smo u onim CSI serijama da od 5 piksela naprave kristalno čistu sliku.

A i ti pitaš svašta :) (ne mislim ništa loše, za to i služe forumi)

Kako nije moguće, pa videli smo u onim CSI serijama da od 5 piksela naprave kristalno čistu sliku.

A i ti pitaš svašta :) (ne mislim ništa loše, za to i služe forumi)

Naravno , nisam ocekivao nista slicno , jasno mi je da ako kamera snima los snimak ne mozes ti da dobijes bolje :) to samo kinezi mogu da sipaju 2l vode u bocu od 1l :p , uglavnom negde nekada pre sam video neki program koji pokusava da izbacuje neke sumove i malo da izostri sliku, u principu meni je cilj malo da otklonim bar malo te nejasnoce , pa da okupim ekipu da pogledaju snimak i onda ako neko nekoga poznaje lako ce ga prepoznati na snimku ..

Edit: Evo samo da dodam uspeo sam to sto sam hteo, javio mi se jedan od clanova i pomogao , uglavnom napisacu ako jos nekome bude trebalo, na video sam primenio MSU Smart Deblocking 0.8, 2d cleaner optimizer 0.9, super resolution mode 1480x1152,3 i 3.1 IMT, sva ta podesavanja sam izvukao sa programom "Video Enhancer" , nije nesto specijalno ali taman da se moze razaznati faca , bar ovaj deo kada prilaze lampi, znaci po meni vamo gde ima svetlosti pomaze vamo gde nema nista se nije promenilo znacajno!

Poslednja izmena:
Pa daj ss da vidimo rezultat

Snimak je los, zato sto je kamera losa...
Pre ce ti koristiti da ga neko prepozna po ponasanju i kretanju, posto sa ovakvom kamerom nista korisno necete snimiti.

Snimak je los, zato sto je kamera losa...
Pre ce ti koristiti da ga neko prepozna po ponasanju i kretanju, posto sa ovakvom kamerom nista korisno necete snimiti.

Problem je sto su oni bili unutra nekih 2-3minuta a scene blizu kamere su mozda u trajanju od 20-40s, ovde se kao nesto malo bolje vidi , uglavnom mislim da ce ovo biti dosta, vec dosta naroda je videlo izgleda da nije niko iz okolnih mesta od poznatih sumljivih licnosti bice da je neko sa strane .

gdfgdsfhfjf.png

Druze, losa je kamera, da je dobra kamera taj snimak bi bio od koristi ovako je samo da se kaze da imate video nadzor.

Mada kad je dobra kamera odnesu lopovi i nju, pa ste bar tako ustedeli ;)

Nije moguće osim u američkim serijama i još boljim holivudskim filmovima.

Mada mislim da je neki naš nišlija napravio algoritam i da trenutno breko bare radi na razvijanju istog

Takav softver postoji odavno, ali nije dostupan "raji", samo FBI i slicno...

Takav softver postoji odavno, ali nije dostupan "raji", samo FBI i slicno...
Softver koji od nepostojećih informacija stvara željene informacije?
NSA i ostali svakako imaju astronomske budžete ali fiziku ne mogu zaobići.
U krivu sam?
Daj nam još detalja.

Nikad nisam razumeo potrebu da se kamere stavljaju u ćošak, kao veći je ugao..
Da li kamera treba da snimi veći ugao ili lice provalnika? Ako želiš lice, stavite bre ljudi te kamere u predelu glave, na zid u suprotnom ona snima teme glave ili šešir kao u ovom slučaju.
I da, gurnite mikrofon u te kamere jer kriminalci pričaju dok pljačkaju, pa će se snimiti žargon, akcenat, nadimci, imena, mesta, lokacije..

Poslednja izmena:
Pa zapravo treba i sto veci ugao, a treba i lice...znaci treba sve.

Treba i kvalitetna kamera, a stavljaju se da budu nedostupne kako ih provalnici ne bi mogli skinuti ili ostetiti...
a znaju i lopovi kako snimaju pa nataknu kackete, pa obicno imas smao snimak kacketa.

Mikrofon je odlicna stvar, ali ako hoces sve po zakonu da snimis onda ne sme mikrofon, inace bi mikrofon bio korisniji vise nego bilo koja kamera.

Softver koji od nepostojećih informacija stvara željene informacije?
NSA i ostali svakako imaju astronomske budžete ali fiziku ne mogu zaobići.
U krivu sam?
Daj nam još detalja.

Jeste, nelogicno je, ali pomocu nekih algoritama i jakih masina koje rade danima, moze se dobiti vise informacija nego sto ih ima u startu, naravno ne onako kao u filmovima, ali dovoljno da navataju nekog. Kako recimo radi redundancy kod raida kada jedan od 10 hardova ima informacije svih 10 :)

Nikad nisam razumeo potrebu da se kamere stavljaju u ćošak, kao veći je ugao..
Da li kamera treba da snimi veći ugao ili lice provalnika? Ako želiš lice, stavite bre ljudi te kamere u predelu glave, na zid u suprotnom ona snima teme glave ili šešir kao u ovom slučaju.
I da, gurnite mikrofon u te kamere jer kriminalci pričaju dok pljačkaju, pa će se snimiti žargon, akcenat, nadimci, imena, mesta, lokacije..

Mislim da je to zato što te kamere služe prvenstveno za monitoring zaposlenih.

Jeste, nelogicno je, ali pomocu nekih algoritama i jakih masina koje rade danima, moze se dobiti vise informacija nego sto ih ima u startu, naravno ne onako kao u filmovima, ali dovoljno da navataju nekog. Kako recimo radi redundancy kod raida kada jedan od 10 hardova ima informacije svih 10 :)
To nije moguće.
Ono što jeste moguće (sa posebnim algoritmima i brutalnim procesorskim vremenom kako si već naveo) je best guess metoda, nagadjanje kako bi slika trebalo da izgleda.
Isto kao i kod MotionDSP rešenja, možda su recimo algoritmi od NSA bolji (bolji su sigurno, budžet im omogućava ono najkvalitetnije :)) ali to je samo pogadajanje kako bi slika trebalo da izgleda.
I to je dakako dovoljno za neke situacije i upotrebe.

Na koje tačno raid polje misliš?
Izgleda mi kao da si se pogrešno izrazio ili pogrešno shvatio kako raid polja funkcionišu.

@poolmaker

verovatno misli na raid5, tamo je jasna matematika, jer postoji redundansa u vidu parity-ja prerasporedjena na svih 10 diskova.

interpolacijom je mozda moguce dobiti neki mali subjektivni utisak bolje slike, ali ne moze kompjuter pogoditi detalje, inace ne bi slali astronaute ponovo da popravljaju Habl teleskop.

Ne postoji tako nešto kako se on izrazio.
Iz istih razloga koje sam već spomenuo, od nepostojećih/izgubljenih informacija ne mogu se "stvoriti" nove.

Raid5, stripped polje od minimum 3 diska sa parity razbacanim po njima.
Trpi gubitak JEDNOG hdd-a, dakle SVI ostali diskovi u polju su NUŽNI za rebuild podataka.

Mislim da je to zato što te kamere služe prvenstveno za monitoring zaposlenih.

Monitoring moje mame, šta će na taj način da se snimi? Ništa sem odeće, frizure, šešira, temena glave ništa što bi inače trebalo.
Neko ko želi da izvrši vandalizam prilikom pljačke objekta, uništiće kameru pa makar ona stajala na Mesecu. Kamera snima sve do momenta njenog uništenja. To što se sad koristi i način na koji se koriste je samo lažni osećaj bezbednosti i da će slučaj, u slučaju izvršenja krivičnog dela, biti pozitivno rešen.
Rezolucije su odvratne, a bez mikrofona i slikom temena glave nema šta da se priča.

To je kao kada su vojsci dali pancire bez ploča, pa su ovi pitali, kakvi su ovo panciri bez ploča, a ovi im odgovorili, moralni.

Monitoring moje mame, šta će na taj način da se snimi? Ništa sem odeće, frizure, šešira, temena glave ništa što bi inače trebalo.
Neko ko želi da izvrši vandalizam prilikom pljačke objekta, uništiće kameru pa makar ona stajala na Mesecu. Kamera snima sve do momenta njenog uništenja. To što se sad koristi i način na koji se koriste je samo lažni osećaj bezbednosti i da će slučaj, u slučaju izvršenja krivičnog dela, biti pozitivno rešen.
Rezolucije su odvratne, a bez mikrofona i slikom temena glave nema šta da se priča.

To je kao kada su vojsci dali pancire bez ploča, pa su ovi pitali, kakvi su ovo panciri bez ploča, a ovi im odgovorili, moralni.

Ja opet kažem da se to najviše koristi da zaposlenima "uteruje strah".

Ja sam postavio preko 100 kamera (sve su infrared) u 20 lokala u poslednjih godinu dana. Ni jedna kamera nije imala mikrofon, mislim da je u Srbiji i zabranjeno snimati razgovor. U svakom lokalu jedna kamera snima ulicu, druga pravo u vrata, pod uglom 20 - 30 stepeni odozgo (oko 2,5 m od poda), treća bočno hvata vrata i prodajni prostor. Ostale kasu, police, magacin ...
Bila jedna provala i jedna otimačina u radno vreme. Lopuže su uhvaćene zahvaljujući snimcima. Pod provale se uključio alarm i poslao poruku na telefon, snimak sa DVR prosleđen serveru (pa sad neka i odnese DVR). Kod izbora kamere je važno izabrati prema uslovima montaže. U malom lokalu 4*4 metra, skoro svaka kamera je dobra. Za velike prostore i HD kamera je slaba.
Imao sam zahtev da pokrijem parking 20*40 metara, tako da se mogu očitati tablice i videti lice vozača i prolaznika. Naravno sa 2 - 3 kamera ne skuplje od 100 €. Zahvalio sam se i koliko vidim još nemaju kamere.
Neko nepisano pravilo je do 10% vrednosti robe koja se štiti može se odvojiti za zaštitu (alarm, kamere, vrata, brave...).

Kamera snima sve do momenta njenog uništenja. To što se sad koristi i način na koji se koriste je samo lažni osećaj bezbednosti i da će slučaj, u slučaju izvršenja krivičnog dela, biti pozitivno rešen.
Sve zavisi za koju se kameru odlucis, ima vrlo mocnih kamera sa odlicnim rezolucijama...
KBC-netova kamera u brankovoj koja je i upravljiva moze da snimi face ljudima kod TC usce kakvu optiku ima...nemoj donositi zakljucak na osnovu kineske kamerice od 20e

A tek za mikrofon, da ne pominjem koliki domet moze da ima, ne vredi ni da sapuces.
Sve je stvar u tome koliko para zelis da das na video nadzor.

Pozdrav kolega, jel to neka poljo apoteka? Vidim kutije neke i flase... Jel velika steta?

Zna li neko koje su kamere sa uvećenjam korišćenje za snimak onog sexa kod arene

To nije moguće.
Ono što jeste moguće (sa posebnim algoritmima i brutalnim procesorskim vremenom kako si već naveo) je best guess metoda, nagadjanje kako bi slika trebalo da izgleda.
Isto kao i kod MotionDSP rešenja, možda su recimo algoritmi od NSA bolji (bolji su sigurno, budžet im omogućava ono najkvalitetnije :)) ali to je samo pogadajanje kako bi slika trebalo da izgleda.
I to je dakako dovoljno za neke situacije i upotrebe.

Pa ja nisam rekao da je moguce da naprave informacije ni od cega, ali mogu da naprave bolju sliku, ovim ili onim metodom, ochigledno je pitanje tog "nagadjanja", na osnovu pixela nagadja sta bi moglo da bude pored njega, i zato i najjacim masinama trebaju dani da bi napravili bolju fotku, ali to je sigurno moguce, i prvi put sam nesto citao o tome pre jos 20 godina, jos na Amigi se to radilo...

Na koje tačno raid polje misliš?
Izgleda mi kao da si se pogrešno izrazio ili pogrešno shvatio kako raid polja funkcionišu.

Mislim na RAID redundancy, tipa RAID5 gde recimo imas 10 hardova od kojih imas kapacitet 9 njih, samo jedan sluzi za redundancy, ali bilo koji hard da crkne, ubodes drugi i on sam napravi podatke. Nemoguce je da jedan hard moze da ima backup svih 10, isto kao sto je nemoguce od nepostojece informacije napraviti postojecu, ali ochigledno je da postoje algoritmi i za jedno i za drugo...

Raid funkcioniše drugačije.
Moguće je izvući malo više podataka ako se objekat polako pomera, a slika je statična. Lice se neće pomeriti za ceo pixel, već za deo pixela. Analizom više uzastopnih slika moguće je dobiti još malo detalja. Problem predstavlja kompresija videa koja dosta ubija detalje.

Pa ja nisam rekao da je moguce da naprave informacije ni od cega, ali mogu da naprave bolju sliku, ovim ili onim metodom, ochigledno je pitanje tog "nagadjanja", na osnovu pixela nagadja sta bi moglo da bude pored njega, i zato i najjacim masinama trebaju dani da bi napravili bolju fotku, ali to je sigurno moguce, i prvi put sam nesto citao o tome pre jos 20 godina, jos na Amigi se to radilo...

Mislim na RAID redundancy, tipa RAID5 gde recimo imas 10 hardova od kojih imas kapacitet 9 njih, samo jedan sluzi za redundancy, ali bilo koji hard da crkne, ubodes drugi i on sam napravi podatke. Nemoguce je da jedan hard moze da ima backup svih 10, isto kao sto je nemoguce od nepostojece informacije napraviti postojecu, ali ochigledno je da postoje algoritmi i za jedno i za drugo...

Što se tiče slika i videa:
Da, pogadjanje, sa vrlo ograničenim učinkom i uz uloženo mnogo resursa.
Specifičan scenario od kojega retki mogu i imaju koristi.
Ne i pokretač teme niti iko od nas ostalih.

Paralela sa raid poljima je neodrživa. Bajt po bajt rebuild podataka u slučaju da strada jedan od diskova.
Tu nema nikakvog "pogadjanja".

For example, suppose two drives in a three-drive
RAID 5array contained the following data:
Drive 1: 01101101
Drive 2: 11010100
To calculate parity data for the two drives, an XOR is performed on their data:
01101101
XOR 11010100
Should any of the three drives fail, the contents of the failed drive can be reconstructed on a replacement drive by subjecting the data from the remaining drives to the same XOR operation. If Drive 2 were to fail, its data could be rebuilt using the XOR results of the contents of the two remaining drives, Drive 1 and Drive 3:
Drive 1: 01101101
Drive 3: 10111001
as follows:
10111001
XOR 01101101
The result of that XOR calculation yields Drive 2's contents. 11010100is then stored on Drive 2, fully repairing the array. This same XOR concept applies similarly to larger arrays, using any numberof disks. In the case of a RAID 3 array of 12 drives, 11 drives participate in the XOR calculation shown above and yield a value that is then stored on the dedicated parity drive.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno