Šta je novo?

Izbor projektora za sobu

Učlanjen(a)
26.09.2004
Poena
505
Moja oprema  
Mobilni telefon
S23 Ultra
Gledam nešto popuste na nemačkom Amazonu pa mi pade na pamet opet ideja za projektorom u sobi.

Recimo da je budžet 550e. Za te pare mogu naći Acer H6517ABD, DLP sa full HD rezolucijom, 3200 lumena i 20k:1 kontrastom.

Opet, za osetno manje, u rangu od 200-300 E se mogu naći LED projektori sa 1200x800, manje snage, ali više nekih multimedijalnih opcija koje bi mi više značile, recimo neki zastareli android 4.x koju bi mogao da tera VPN i Popcorn na sebi, ili ima DLNA za streaming ili slot za SD karticu, tako da mi kompjuter u blizini ne bi ni trebalo.

Projektor bi projektovao na zid koji je udaljen 3m (na tih bi se udaljenosti u gledalo), prostorija bi bila zamračena, znači nikakva egzibicija u pogledu zahteva.

Zanima me da li imate iskustva sa obe tehnologije i da li biste recimo mogli nešto preporučiti? :)

Acer DLP od 510e
http://www.emag.ro/videoproiector-a...ull-hd-3400-lumeni-mr-jnb11-001/pd/DDYJ62BBM/

Ili more LED-ova
https://www.amazon.de/gp/aw/s/ref=nb_sb_noss?k=beamer+full+hd+led+android

I ja sam se zagrejao za projektor, izgleda da ova novogodišnja rasveta po Bg deluje na povećano trošenje :-devil-: Ovaj može da se nađe za ~580-600e:

Epson tw5210
http://www.trustedreviews.com/epson-eh-tw5210-review

3LCD je sa klasičnom lampom, nije DLP. Ovi jeftini kinezi sa LED lampama mi se čine kao igračke. Ako je neko probao bilo bi lepo da čujemo iskustva :)

Ne znam, ali sada sam guglao i vidim da idu od $130-200
Mada, ja ga palim samo za 1080p film, i za 4 god sam sabio pola zivotnog veka lampe.
Dok ne ode skroz, izacice vec i povoljniji 4K projektori, nadam se :)

Aha, ja reko sa si ih menjao za 4 god :)
Na Amazonu videh čini mi se 30 ili 50e, a kupci govore da su izgleda Osramove ili odlični klonovi.

Veceras mi doneo sinov frend Epson EH-TW 5900 da probamo kako bi se projektor uklopio u nasu dnevno/spavacu prostoriju...

Super slika,boje,ostrina jer je "pusten" na bele tapete jer nisam hteo da cimam coveka da dovlaci i platno...
Za te pare i treba da radi extra (1200e) ali po meni precenjen,verujem da je Benq u klasi,koji je i meni na listi...

Mane ovog su da je ogroman (tezak oko 7kg) i bucnije hladjenje...

Ne zanemariti buku hladjenja lampi,kod nekih modela zna biti izrazito jaka...

Da li je neko kupovao u skorije vreme nesto u rangu 60k, namena iskljucivo filmski sadrzaj?
W1070+ trenutno dostupan jedino preko madjara, a i cena je 100k nisam bas siguran da bih zeleo toliko da dam za prvi projektor.
Mozda nesto ovako EPSON EB-W32 75k?

Poslednja izmena:
Ja sam kupio prosle godine u aprilu od nasih madjara iz subotice benq w1070+ koji je full hd projektor.Izasao me mislim 750 eura.Pre njega sam imao takodje benq w700 hd ready projektor.
Razlika je primetna na strani benq w1070+ sto se tice slike.Jedina mozda mana je malo bucniji ventilator u nekim situacijama ali meni ne smeta posto ionako sve filmove gledam u 5.1 sistemu pa se buka i ne primecuje.
Sad kakav je taj epson EB-W32 ne znam.Nisam imao prilike da ga vidim uzivo.

Da li wifi funkcioniše dovoljno dobro da se može pustiti film sa laptopa ili telefona ili je to čisto gimmick za slike?
Jasno mi je da će na 1080p projektoru biti oštrija slika, ali idem logikom ako nisam isti probao neće mi nedostajati.
Što se buke tiče da li je 37db primetno u scenama sa manje zvuka(čitaj drame)?

Moj ima mogucnost da bude bezicni ali se onda kupuje neki dodatak koji nije bas jeftin tako da to nisam ni probao jer me nije interesovalo a i preskupo je.
A sto se tice buke mogu ti reci da se primeti ali nije nista strasno.Meni ne smeta.Kad hoces da se udubis i slusas cuje se buka.Opet ti kazem nije to toliko strasno ali mozda nekoga to zna da iritira. Kacili su ljudi na youtubu.Kucaj benq w1070+ noise problem pa poslusaj i sam se uveri.
https://www.youtube.com/watch?v=-uodTi3TC1k
https://www.youtube.com/watch?v=wetPx2yGDfE
sad pitanje je koliko mozes cuti buku sa ovih snimaka.
Generalno meni to ne smeta toliko mada opet sve zavisi od coveka do coveka.

Poslednja izmena:
Pogledao ove i još par klipova, naišao i na klipove o pregrevanju istog.
Ostaje mi ovih dana da pregledam šta kod nas ima u ponudi, pa javljam šta sam odlučio/naručio.

Kod mene za ovih godinu dana radi ekstra.Za pregrevanje ne znam.Citao sam za obican 1070 da je imao problem sa pregrevanjem.Za ovaj u oznaci + nisam nesto ni cuo,mada moze da bude.Osim problema sa bukom za ostale bagove ne znam.Mada je kod mene za godinu dana radio samo 120 sati.Bas ga retko palim.
Mada je najbolje da sam istestiras vise modela i doneses konacnu odluku.

Stigao :)
Evo par sličica.

2017-03-02 12.53.53-1.jpg
2017-03-03 00.21.34.jpg
2017-03-03 00.21.55.jpg

Prva na dnevnom svetlu druge dve oko ponoći, izvinjavam se na lošem kvalitetu pošto je slikano telefonom, lepše izgleda uživo.
Eko mod nečujan, standard je recimo kao gaming laptop pri igranju zahtevnije igrice, zvučnici ga fino prekriju ali ću ga verovatno držati u eko samo neprimetna razlika u osvetljenju.

Trenutno zadovoljan, videćemo kad se budem imao vremena da odgledam nekoliko filmova, ovo je bilo na brzinu što sam isprobao za nekih sat vremena.

Poslednja izmena:
2017-03-04 16.18.20.jpg2017-03-04 16.20.13.jpg2017-03-04 16.35.09-2.jpg2017-03-04 22.28.05.jpg
Prve 3 slike u blago zamračenoj prostoriji sa kablovsle, poslednja u potpuno mračnoj crtać "Sing" preporuka. :)
Pošto je ovo 720p projektor druga slika prikazuje količinu piksela sa par cm daljine i mogu se primetiti do nekih 2-3m daljine ako baš hoćete da ih vidite. Dok sa 4-5m daljine odakle i gledam nema šanse ma koliko se trudili.
Pretpostavljam da bi kupovinom 1080p projektora dobio na oštrini slike i veći broj piksela a samim tim i mogućnost gledanja sa manje blizine tipa 2m?
Projektor ima manuelni zoom, fokus i horizontalno poravnanje koga zanima, tako da nije teško postaviti sliku kako vam odgovara. Sa dodatnim podešavanjima slike se nisam igrao uglavnom podrazumevani cinema je sasvim dobar za filmove uveče a dynamic mod tokom dana zato što ima veći kontrast pa se dobije na osvetljenju zarad vernosti boja.
Inače ovo je na zidu bež bolje, što se može videti sa slika i iskreno ne vidim potrebu za kupovinom platna bar za sada, dok me neko ne ubedi suprotno. :D

Sve u svemu zadovoljan prvim projektorom. ;)

Sve u svemu zadovoljan prvim projektorom. ;)
Koliko si ga platio? Ja trazim nesto slicno samo sto mene zeza pozicija, mogu da ga stavim na plafon ili na 2 metra od platna (sto znaci da trazim neki shorttrow) ili na zid na 5.5 metar (longtrow), ovi "normalni" projektori bi morali da mi stoje na sred sobe.
I obavezno nabavi platno, ako gledas na zidu, vidis. 50-60% kvaliteta slike.

Razlika u kvalitetu slike je bas primetna izmedju 720p i 1080p projektora.Barem u mom slucaju.Ranije sam imao benq w700 i slika je bila korektna,gledljiva sto bi se reklo.Prosle godine sam kupio 1080p benq w1070+ projektor i sama slika ima vecu ostrinu i rekao bih prirodnije boje.Inace ovaj 1070+ se kod nasih madjara moze naci za nekih 750 eura i mislim da vredi pomenuti novac.

Dmjenk@ crtaci i inace izgledaju bolesno kad se puste preko projektora.Skini full hd crtani the croods iz 2013-te u 1080p rezoluciji.Ja sam skinuo velicinu od 20gb i slika je bas bolesno dobra.A i crtac je inace odlican i vredi ga pogledati.

Ne bi trebalo da je ta optoma losa.Ja kad sam jurio projektor prosle godine gledao sam optomu 151x i ovaj benq w1070+.Na kraju sam se odlucio za benq samo iz razloga sto sam vec imao benq projektor a i drugar je imao model benq w1300.Mada svakako ne bih pogresio ni da sam kupio optomu 151x.
Ova optoma 142x po specifikacijama izgleda dosta dobro.Sad kako radi u realnom radu ne znam,nisam imao prilike da je vidim uzivo.I ne bi trebalo da je bucna.24db u eco modu.Jedino sto je problem kod nas sto nemas negde da odes kao covek i isprobas pre kupovine.

Po meni treba traziti projektore sa oznakom ST (ShortThrow). Ja imam Benq MP515ST, rezolucija je 800*600 ali kad projektujem sliku na zid i sa razdaljine od 2.7m razvuce sliku od 130" (3.2m) zaboravim na sve. Primer slike: ~2.8mX1.6m sa diagonalom 3.2m. Slika sa racunara je jos veca ali je ovo bio film sa nekom rezolucijom od ~1920x720. Slika bi definitivno bila lepsa na projektoru sa 720p ili 1080p ali ovo radi posao. Zelja za gledanjem projektora u mom slucaju je drasticno opala i sad pogledamo 2-3 godisnje u odnosu na pocetak od 20-30filmova. PS: Projektor je kostao nesto manje od 100e sa 550sati rada.
20141222_223821.jpg

Nazad
Vrh Dno