Šta je novo?

izbor cms-a

• Začetnik teme Začetnik teme brle
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

brle

Cenjen
Učlanjen(a)
15.10.2012
Poena
151
Dobar dan,

treba mi pomoc oko izbora nekog besplatnog cms za stranicu na kojoj radim - http://test.borislenko.com/. nemam puno iskustva sa cms-om, a ova stranica je malo specificna, zbog dosta js i nacina na koji je pravljena - sve je u jednom html dokumentu.. dosada sam radio u jednom cms-u sagradjenom u smarty-u, ale taj bas ne voli js.. 🙂 u cms-u mi trebaju osnovne stvari. mogucnost dodavanja novog page-a, file uploader za slike i pdf, i mogucnost, da svaka nova strana bude u tri jezika..

any suggestions?

wordpress ako hoces brzo da zavrisis, malo php-a moras znati i sve mozes da izeditujes.

Ako pak hoces nesto modularnijei gdje ima vise posla alis ve moze da se podesi onda contao

Za ovako nešto bi Wordpress bio najbolji, drugi CMS-ovi možda jesu bolji ali su prekomplikovani. Takođe pogledaj možda Squarespace ili tako nešto.

wordpress ako hoces brzo da zavrisis, malo php-a moras znati i sve mozes da izeditujes.

Ako pak hoces nesto modularnijei gdje ima vise posla alis ve moze da se podesi onda contao

A sta to ne moze da se "podesi" u Wordpressu? 🙂

Joomla jeste jednostavna ali kada dodje SEO, joomlu ce morati da napusti.
Td. bolje na stratu nesto nauciti nego kasnije imati problema. Za stvari koje ne moze WP postoji jango, on sve moze 🙂

I dalje nisam dobio odgovor na pitanje sta to WP ne moze 🙂

I dalje nisam dobio odgovor na pitanje sta to WP ne moze 🙂

Verovatno zato što bi poklopio bilo šta da je napisao jer je WP superioran u svim pogledima, očigledno. Joomla ima ogromnu zajednicu iza sebe pa je izbor templejta, dokumentacije i još bitnije extenzija mnogo veća nego kod WPa. WP je pravljen sa bloggingom na umu, dok je Joomla pravljen kao CMS zbog čega se bolje snalazi u corporate sferi. Ne kažem da ni Joomla nije bez mana - infrastruktura se graniči sa retardiranim, relacija između sadržaja je takođe kruta a često se mora raditi zaobilaženje core funkcionalnosti.

www.Joomla.org

Razlog - CMS sa kojim može sve da se postigne i da se podesi kako poželiš, odlična zajednica, pregršt pluginova, prevoda, grafičkih šablona...

Poslednja izmena:
Momci, nemojte da me pogresno shvatite... nije da se ne slazem sa vama da Joomla ima veliku zajednicu i mogucnosti customizacije su takodje veliki... ali WP je u daleko vecoj meri u upotrebi nego bilo koji drugi CMS sistem. Sta vise, mislim da WP sajtova ima vise nego drupal, joomla i typo3... zajedno.

@Kutija,
Znas kako... vrlo malo toga je sto WP ne bi mogao da radi, prvo sto mi pada na pamet je eCommerce. Moguce je ali ja to ne bih nikome preporucio da radi...

Isto tako ja nemam ništa protiv ljudi koji koriste WP, to je stvar ličnog izbora jer se upravo na to svodi. Da su WP i Joomla loši CMSovi, sigurno ne bi bili ovoliko popularni.

"WordPress is the most popular CMS on the Web, running 62 percent of the top million websites that use a CMS, according to BuiltWith, with Joomla now ranking second at 10 percent and closing." Podatak iz 2011, nisam našao za 2012.

Zanimljiv članak: http://govfresh.com/2012/02/joomla-and-government/

How does Joomla compare to other open source software options like Drupal or WordPress?

Whereas Joomla’s main competitors lack either ease of use or extensibility, Joomla takes the best of both worlds in one powerful and simple CMS. It is a product oriented community whereas other CMS’ are services oriented. What this means is that Joomla users expect the core and extensions to be finished products ready to use out of the box, and don’t require custom development to get ready. Many Joomla sites are deployed with little or no custom development work.

Another key differentiator for Joomla is the project’s focus surrounding security, a priority set by the leadership team. Joomla developers are focused on, and excel at, protecting their users. In fact, Joomla has set up the Joomla security center and strike team http://developer.joomla.org/security.html where security vulnerabilities can be reported on and taken action on instantly. The Joomla Security Strike Team pulls information from the thousands of people in the Joomla community working 24-7 around the world. Those members of the community are constantly probing Joomla and its extensions for the latest vulnerabilities and issues fixes to them as soon as possible. In addition to this specific security site and team, the nearly 500-thousand members in the Joomla forum are constantly informing Joomla members about the latest vulnerabilities as well.

What makes Joomla truly unique is it features the largest community of developers and third party extensions for a CMS (see more details below). The project is entirely community driven and operated with very little hierarchy, no questions asked. Joomla was developed as and continues to be a grassroots software project.

Poslednja izmena:
Pravo da ti kazem, ja sam WP koristio u velikoj meri dok sam radio u prethodnoj firmi, zbog neophodnosti da ljudi koji se ne bave nasom strukom, mogu da menjaju sadrzaj na sajtu. Kada radim na svojim projektima i pogotovo od kako sam presao na RoR umesto CodeIgniter i PHP za razvoj backend dela, najcesce sam razvijem solidan admin deo za te potrebe. Moje misljenje je da je WP bolji izbor od Joomla! ali to naravno ne znaci da i jeste... to je na kraju samo moje misljenje.

Momci, nemojte da me pogresno shvatite... nije da se ne slazem sa vama da Joomla ima veliku zajednicu i mogucnosti customizacije su takodje veliki... ali WP je u daleko vecoj meri u upotrebi nego bilo koji drugi CMS sistem. Sta vise, mislim da WP sajtova ima vise nego drupal, joomla i typo3... zajedno.

@Kutija,
Znas kako... vrlo malo toga je sto WP ne bi mogao da radi, prvo sto mi pada na pamet je eCommerce. Moguce je ali ja to ne bih nikome preporucio da radi...

Tacnije nije uopste tesko da se izvede. Ali eCommerce se ne radi ni u Joomli niti u WP/Drupal, zna se sta se koristi za eCommerce i kako se takve stvari razvijaju. Ne treba mesati babe i zabe.

Joomla? Hvala, ali ne hvala 🙂

WordPress je blog platforma koja može da se prilagodi praktično svemu ako se uloži dovoljno znanja, vremena i truda. Isto tako možemo da kažemo da ako se u Yugo uloži par miliona evra, može od njega da se napravi nešto približno dobro i svestrano, samo što kao i WordPress to više neće biti ono čemu je namenjeno.

Simplistički prikaz, lako temlejtovanje i široka zajednica ne opravdavaju upotrebu WordPressa za sve živo. Prvi i osnovni problem bilo kog besplatnog CMSa/Blog platforme su rupe i popularnost. Što je popularniji, to su veće šanse da će biti exploitovan. Joomla! je bolest web development sveta. Najbolje bi bilo da ni Mambo ni ona nikada nisu napravljeni.

Nazad
Vrh Dno