Šta je novo?

Izbor CD pejera

fege

Cenjen
Učlanjen(a)
16.06.2012
Poena
159
Imam Wharfedale 10.1 zvucnike i Marantz PM 55 pojacalo.
Slusam sve i svasta: Eminem, Prince, Bob Dylan, poceo da slusam jazz ..

Trenutno muziku pustam preko kompa (iskljucivo FLAC). Koristim Xonar DS karticu.

Zanima me koji CD plejer uzeti koji bi bio u klasi Xonar DS kartice?

A koji bi CD plejer bi bio za klasu bolji od zvuka koji dobijam pustanjem preko kompa?

Imam Wharfedale 10.1 zvucnike i Marantz PM 55 pojacalo.
Slusam sve i svasta: Eminem, Prince, Bob Dylan, poceo da slusam jazz ..

Trenutno muziku pustam preko kompa (iskljucivo FLAC). Koristim Xonar DS karticu.

Zanima me koji CD plejer uzeti koji bi bio u klasi Xonar DS kartice?

A koji bi CD plejer bi bio za klasu bolji od zvuka koji dobijam pustanjem preko kompa?

Gotovo bilo koji do 50e polovan bi pojeo DS karticu. Tesko je odabrati umesto tebe, jer ti najbolje poznajes zvuk svog sistema, a samim tim i ocekivanja koja zelis da ostvaris cd playerom. Svaki ima pomalo drugaciji prizvuk, pa je sinergija sa konkretnim sistemom jako bitna ako imas zacrtan zvuk koji zelis da postignes.

@Aca

Vecina ovih DAC-ova u rangu do 500-600e su igracke koje gube trku sa vecinom prosecnih polovnih playera. Veliki hype je nastao oko bas ovih DAC Magic-a ili M1 DAC-ova, a nakon sleganja prasine su ljudi provalili da nisu nista posebno. Dobar nov DAC u fabrickom izdanju kosta vise od toga. A od polovnih moze da se probere nesto iz oglasa, mada je dosta tu i DAC-ova sa podrskom do 16/44, a vecina sad bezi od njih zbog novijih hi-res formata, iako dosta njih zvucno mnogo bolje zvuci od ovih satro hi-res koji osim toga nemaju nista vredno u sebi, a po meni to nije onda nikakva prednost ako nema nista vredno zvucno da pokaze i da opravda cenu.

Uz Marantz pojacalo najbolje ide Marantz cd player, provereno vise puta. Sto se tice dac-ova... dajem predlog da se nabavi LM3 diy dac sa CS4398, ima "Marantz" zvuk. Danas, cd player ne bih preporucio ni onome koga mrzim, pure waste of money... flac + dac is the way to go.

Razmislicu i o nekom DACu. Razmisljam i o CD plejeru, jer nekad zelim da ugasim komp (mora i on malo da odmori :))

A možda neki polovan Sony MiniDisc recorder koji može da radi kao DAC? Ili neki drugi, ne mora Sony ...

Sta mislite o Sony mds ja 510 da radi kao DAC za 55 evra?

Poslednja izmena:
Kažu da je Sony u MDR ugrađivao bolji DAC nego u plejere iste klase, ne znam da li je to baš tačno, ali sigurno će mu zvučati osetno bolje od DS.
MDS-JE može da radi kao DAC, za MDS-JA ne znam.

Poslednja izmena:
Greska u oglasu na KP, a ja prepisao JA umesto JE. Na slici se lepo vidi da je JE510.

Ostaje pitanje samo da li mu treba kaseta, ili moze da radi bez kasete?

Ne treba mu, samo povežeš i pritisneš REC.

Ako te ne interesuje hi res flac tj 96/24 ili 192/24, vec 44/16 MD je dobro prelazno resenje. Naravno, namenski dac ce biti bolje resenje i dati bolji zvuk. Steta sto nemamo pristup ebay.

Može i DAT da se iskoristi, samo ne znam kako stoje oko kaseta, da li mora da bude unutra ili ne, možda mašina može da se "prevari" na neki način da je kaseta unutra pa da onda radi kao DAC.

Danas, cd player ne bih preporucio ni onome koga mrzim, pure waste of money... flac + dac is the way to go.

Zasto je cisto bacanje para? Pa i fabricki DAC od 500e je cisto bacanje para, ako cemo realno. Plus ti treba i optimizovan PC sa i dalje skupim hardovima, NAS, ili SSD,... sve u svemu, i dalje veliko ulaganje sveukupno. A tome recimo na crtu stane jedan necujan player iz vise klase za 100-150e polovan i oduva sa zvukom. I sta je onda vece bacanje para, ako gledamo kroz pare? A meni i mnogima ce pre da bude veci fetis da menjam disk i da se bolje posvetim i skoncentrisem albumu koji slusam, nego li da klikcem kao sumanut po foobar-u, sto inace svi i radimo svakodnevno. Meni flac + komp deluje isuvise bezlicno i povrsno kad je rec o uzivanju u muzici... Aj da ne koristim komp i flac, pa i da kazes nisi video bolje, al drndam i ja to svaki dan i mnogo smara. Nema nista bolje nego kad lepo uzmes daljinac u sake, iskljucis sav PC shit, ubacis disk i zasednes kao covek da slusas, ili disk, ili jos bolje plocu ili kasetu (to ti je jos vise fuj).

Mene ne lozi da drndam plastiku i ubacujem je u player, zanima me zvuk i toliko. Sto lakse dodjem do njega, klik na sw player sa servera pa na sistem i lepota. Ako ti se isplati da gomilas diskove kuci samo napred.
Da vas ima puno, vi koji imate neki fetis prema zaobljenoj plastici, prodaja diskova ne bi padala sve vise. HiFi je skup hobi, kao i igranje igrica. Ko zeli da se bavi time neka krene punom parom a ne delimicno.
A uskoro kad se slegnu kockice, pozvan si sa playerom od 150e koji ce da oduva zvukom PC + DAC kombo. ;)

Mrzi me da se po stoti put objasnjavam s tobom na istu tematiku.

Heh... nema tu objasnjavanja. :)
Mene interesuje zvuk i sta cujem pa biram najlagodniji i najkvalitetniji nacin da dodjem do toga. Svaki hdd + dac dace bolji zvuk od cd playera, ima raznih cenovnih klasa tako da se svemu moze naci izbor za poredjenje. To sto neko voli da ima omot u ruci i da gomila plastiku (vinil) nema veze sa uzivanjem u muzici. Sam si rekao, to je fetis ka zaobljenoj plastici. :p

On topic, koliko bi para dao za upgrade?

Na temu, potraži najbolji Marantz-ov cd player do kojeg možeš da dobaciš. Nove serije su bolje od starih, recimo 7001ki ili 7003 su bolji plejeri od čuvenih 63mk2 ki, i sl.

A što se pc kao izvora tiče poredili smo kod druga na Burmester cd player-u koji ima digitalni ulaz, cd i isti cd izripovan sa pc-a kao izvora i bolje zvuči fizički cd. PC je improvizovan izvor i tu još uvek ima dosta nepoznanica i varijabila. Ono što sa PC-a bolje zvuči su hi-res fajlovi.

PC se mora doterati dok je bilo koji player plug n play. I kako je ripovano i koji player itd. Da nije taj sa Bur Suca?

PC se mora doterati dok je bilo koji player plug n play. I kako je ripovano i koji player itd. Da nije taj sa Bur Suca?

Doteran je PC, ripovano školski sa EAC-om, ali upravo u tome i jeste moja poenta, pc kao izvor je improvizacija, to nije komponenta hifi sistema. Ja još nisam čuo pc kao izvor koji ne pati od digitalitisa mnogo više nego regularni cd plejeri, osim kad su u pitanju hi-res. Jeste Šuca.

Ajde, kad je paz' da nije... donesi svoj Pioneer cd ja cu moj dac pa da uporedimo. Nije problem... cak moze i STX analogno u test.
Ako nabavis neki high end cd player, poslace mi young ili ndac pa cemo opet da poredimo. Da pokazem kako je moj imaginarni svet surova realnost koja razbija domace hifi mitove.
PC ne moze biti deo hifi sistema? Heh.... nesto se ostatak sveta i hifi industrije ne slaze sa time.... ali dobro... Nikk adsl i sl verovatno znaju bolje od njih koji su pravili uredjaje koje kuci koriste.
Samo nam fali jos jedna varijanta Golf 2 neprevazidjeni auto ili Barton najbolji procesor svih vremena.

Poslednja izmena:
Ajde, kad je paz' da nije... donesi svoj Pioneer cd ja cu moj dac pa da uporedimo. Nije problem... cak moze i STX analogno u test.
Ako nabavis neki high end cd player, poslace mi young ili ndac pa cemo opet da poredimo. Da pokazem kako je moj imaginarni svet surova realnost koja razbija domace hifi mitove.
PC ne moze biti deo hifi sistema? Heh.... nesto se ostatak sveta i hifi industrije ne slaze sa time.... ali dobro... Nikk adsl i sl verovatno znaju bolje od njih koji su pravili uredjaje koje kuci koriste.
Samo nam fali jos jedna varijanta Golf 2 neprevazidjeni auto ili Barton najbolji procesor svih vremena.

Ne znam sad tačno kome si odgovorio ali si svakako otišao predaleko. Niko ne kaže da pc ne može biti deo hi-fi sistema. Međutim, jasno ti je valjda da inkorporiranje pc-a u kućni hi-fi do sada postoji isključivo na bazi amaterizma i kućne radinosti. Ne postoji ni jedna audiofilska firma koja nudi pc kao hi-fi komponentu. Ne postoji nikakav standard za pc kao deo hi-fi lanca (koji proc, koja zvučna, napajanje, os, softver, itd...). Za sada se došlo do ponude streamera u raznim varijantama, poput onog što radi Naim, recimo. Lično mislim da to i jeste neki put u budućnosti što se digitalnih formata tiče, a da će pc ostati po strani i uvek samo kao deo amaterskih pokušaja.

Poslednja izmena:
Zasto je cisto bacanje para? Pa i fabricki DAC od 500e je cisto bacanje para, ako cemo realno. Plus ti treba i optimizovan PC sa i dalje skupim hardovima, NAS, ili SSD,... sve u svemu, i dalje veliko ulaganje sveukupno. A tome recimo na crtu stane jedan necujan player iz vise klase za 100-150e polovan i oduva sa zvukom. I sta je onda vece bacanje para, ako gledamo kroz pare? A meni i mnogima ce pre da bude veci fetis da menjam disk i da se bolje posvetim i skoncentrisem albumu koji slusam, nego li da klikcem kao sumanut po foobar-u, sto inace svi i radimo svakodnevno. Meni flac + komp deluje isuvise bezlicno i povrsno kad je rec o uzivanju u muzici... Aj da ne koristim komp i flac, pa i da kazes nisi video bolje, al drndam i ja to svaki dan i mnogo smara. Nema nista bolje nego kad lepo uzmes daljinac u sake, iskljucis sav PC shit, ubacis disk i zasednes kao covek da slusas, ili disk, ili jos bolje plocu ili kasetu (to ti je jos vise fuj).

Kakav optimizovan PC, sve sto ti treba su tihi ventilatori i sto veci hdd. A ima i za PC daljinaca pa sve radis iz fotelje i lezeceg polozaja ;)
Rezanje diskova iz flaca je bacanje para, uvek trazis sto bolje izdanje i sto bolju definiciju snimka. O originalima da ne pricam. Samo ploce priznajem, ali to je najskuplji hobi.

Poslednja izmena:
Kakav optimizovan PC, sve sto ti treba su tihi ventilatori i sto veci hdd. A ima i za PC daljinaca pa sve radis iz fotelje i lezeceg polozaja ;)
Rezanje diskova iz flaca je bacanje para, uvek trazis sto bolje izdanje i sto bolju definiciju snimka. O originalima da ne pricam. Samo ploce priznajem, ali to je najskuplji hobi.
Ja sam za varijante bez ventilatora, i bez HDDa. Zapravo, sa HDDom ali u NASu.

Cista zamena teza... kazes jedno ("Svaki hdd + dac dace bolji zvuk od cd playera"), na sta ti ja kazem da je to nemoguce, a ti onda raspalis po svemu sporednom, pominjes STX i druga cuda muda kao i do sad, pozivas na neke duele i clash-eve, iako nisi ni cuo to sto treba da svira naspram STX, ali ti si toliko samouveren u ishod jer je tamo neki nas lik sa hi-fi foruma iz Cilea ili odakle bese poredio svakojake babe i zabe pa rekao kako CA 840 ne svira bolje od STX, i ti sad na osnovu toga donosis zakljucak da nijedan cd player, DAC ili sta vec ispod 1000e ne svira bolje od tvoje consumer zvucne karte... Daj molim te, to je jako neozbiljno... I sam si video i cuo kako onaj Siromin Audio Alchemy DAC sa pijace od cigana za 500 kinte svira bolje od tvog budzenog STX-a? I sta sad, treba da te obojica zezamo kako si bacio 200e na STX??
A sto se tice ostatka sveta i hi-fi industrije, pa dal` ti mislis da je njima u interesu da ti sklepas server kuciste s komponentama od po 20-50e i napravis pocetak lanca na taj nacin, ili da ti utrape brendirani stremer ili nesto drugo sto su vec oni sklepali i naplatiti petostruko?! Gde si ti video hi-end referentni PC kao izvor zvuka? To je sve klepanje kao i budjenje spustenog prednjeg branika na tom istom Golfu 2 koji pominjes kao neprevazidjeni auto, a koji ja uopste i ne preferiram, niti sam ikad.
Hi-end cd player sa odvojenim transportom, separisanim clock-om, napajanjem i dac-om, bi taj young dac-ic izuo iz cipela kad bi ga stavio... tako da ne vidim ni tu poentu ciji je veci i sto se hvatas za to.

Prvo, rekao svaki hdd + dac i dodao da u svakoj cenovnoj klasi ima takmaca. "Svaki hdd + dac dace bolji zvuk od cd playera, ima raznih cenovnih klasa tako da se svemu moze naci izbor za poredjenje." Ne uzimaj odmah jeftin dac protiv skupog cd playera.
Ne secam se da je siromin dac svirao bolje od STX, imao je naglaseniji bass ali ne i kompletno bolji zvuk. Taj dac je siroma dogradjivao i budzio takodje, ali ajde... STX nije bacen novac jer moze mnogo vise od pomenutog daca.
Cuo sam nekoliko cd playera, zvucnih karti i dacova, od 50ak do vise hiljada eura. Esoteric je najskuplje nesto sto sam cuo. Sta si ti cuo od uredjaja? Koliko dacova si cuo u zivotu osim Lampucere i tog sirominog?
Napadas tog lika iz Cilea (koga sada nisam citirao) kako nema pojma ali on sa svojom opremom od preko 10k eura moze izjaviti da li je nesto cuo ili nije. Ti na Mission m33i ne cujes ni ceo spektar zvuka a pominjes neke nirvana ubacivanja plastike u nosac i okretanja omota u saci. Nemoj da se pravis kako si posisao svo znanje sveta.
Transport se menja hdd a ostatak moze biti isti, clock i dac. Tu je jedina razlika u izvoru zvuka. Transport u vidu hdd pobedice bilo koji laser.
Young sam naveo da mogu dobiti na test a ne da je best resenje a pozivam na duel da se lepo utvrdi ko je u pravu i o cemu se radi.
Koji je problem u PC kao izvoru? Svaki cpu ima vise nego dovoljno snage da ne oseti obradu pesama i pakovanje, buffer je tu da spreci bilo kakv gubitak kod dobre usb veze. Software koji se koristi radi isti posao sta rade i moderni cd playeri. Sta je problem? Ventilatori? A struja koja ti ide u kucu je izolovana od svih mogucih smetnji?

PS: nije li Suci izvor iz PC spdif sa integruse?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno