Šta je novo?

Izbor banke za stambeni kredit - iskustva

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

ak47

Poštovan
Učlanjen(a)
25.07.2017
Poena
70
Ko je brze kupovao stan na kredit, ako je analizirao vise banaka i ponuda, bio bi zahvalan na savetima.

Inace, kupujem nekretninu i uzimam kredit 94.000, planiram na 10 godina.

Sobzirom da sam kreditno sposoban, razmisljam da dignem jedan potrosacki kredit od 10k na mene i 10k na zenu, kako bi mozda manje bio opterecen na kreditu koji podrazumeva hipoteku...

Neki saveti? nesto?

Razmisli o tome da kredit uzmes na 30 godina (ili koliko vec maksimalno mozes u zavisnosti od toga koliko imas godina), a da jednom godisnje placas prevremenu otplatu kredita.
Rata ce ti biti daleko manja, a ukupna svota koju ces platiti banci nece biti preterano veca u odnosu na kredit od 10 godina (svakako stavi sve na papir pre nego sto doneses odluku).
Razlog zasto ovo kazem je da bi smanjio rizik u slucaju da se dese nepredvidjene situacije. Npr. ako privremeno ostanes bez posla ili se desi neka velika ekonomska kriza, mnogo ces lakse sanirati ratu koja je oko 3 puta manja. A ako sve protekne bez turbulencija i dalje ces kredit otplatiti za 10 godina (uz nesto vise novca kojeg ces dati banci, ali si rizik sveo na minimum).

p.s. u Clubbing sekciji foruma postoji tema Stambeni krediti.

Poslednja izmena:
Sad ima Lidl Plus ponuda, s tim što traže gold paket i prvih 5 godina je viša kamata, a posle toga niža. Koliko sam video na Kamatici, ionako je komercijalna ponuda ekvivalentna, ali za ostatak perioda otplate (300m) maltene to duplo manje dosta od značaja

Na početku piše da akcija važi do 30.06. a kasnije u tekstu neki datumi važenja specijalne ponude do marta i aprila.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno