Šta je novo?

Izbegavajte diskove od 256 GB i 512 GB jer su mali i nedovoljni za današnje PC računare: minimum je 1TB SSD prostora

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Windows-11-SSD-NVMe.webp

Izbegavajte diskove od 256 GB i 512 GB jer su mali i nedovoljni za današnje PC računare: minimum je 1TB SSD prostora​

1TB SSD bi trebao da postane standard za PC računare jer savremeni programi i igre brzo popunjavaju 256 GB i 512 GB diskove

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/uredaji/...snje-pc-racunare-minimum-je-1tb-ssd-prostora/

1773085817343.png

ne mo' se zezate slucajno, evo meni stoji 161GB free vec 2 godine, ne znam sta cu da radim...

Do proslog leta par godina bio na M1 Airu sa 256 GB bez problema.
Od leta sam na Windowsu sa 512GB, takodje bez problema.

Sve je to subjektivno koliko kome treba prostora.

Ko koristi desktop, potpuno ima smisla da sistemski disk bude SSD, a sve ostalo na starinski HDD.

Nije dovoljno, ode petabajt samo na kriptozoide i fotografije zivog Zeljka sa Kipra. Za Epsatajna treba jos toliko.

i meni malo sve zelim samo vise i vise 😛

1773098770507.png

Realno više od 512gb (pa čak i 25z) treba samo ljudima koji se:
1. igraju,
2. rade ozbiljne stvari tipa video produkcije,
3. vole da imaju sve fajlove fizički bez obzira na oblak.

Mac mini 256gb, ne treba mi više, jer imam hub sa 2tb (m.2 + hdd), 2x1tb, plus NAS za sve ostalo.

Значи ово је свирање уз бубањ па ја од како се мајем са комп.све веће и јаче меморије ,докле бре а мој председник даје мале пензије,какоо бре да се обезбеди јака рамка ссд и графика кад цене одоше у бога ,луди људи .

Nisu slike, video zapisi i igrice žderači slobodnog prostora na disku, već je to windows operativni sistem koji stalno i sistematski svojim apdejtima koje i ne želimo ždere naš prostor na disku. Slučajno? Nimalo....

Netačno, updejtovi u 99% slučajeva samo zamenjuju fajlove novima a backupi se brišu posle 10 dana automatski ako se ne uradi ručno. Cleanmgr.exe i nekoliko Dism scripti mogu ručno da obrišu sve i više što se acomuliralo čak i od programa koji nisu deo windowsa.
Poslednji,madasamo securiti update je čak i smanjio footprint na disku bar malo. 1.6GB download. cleanmgr.exe skinuo 1.9GB a ova dole kombinacija još 670MB.
fsutil resource setautoreset true c:\&fsutil usn deletejournal /d /n c:&Dism.exe /online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup&Dism.exe /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth&Dism.exe /Online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup /ResetBase&pause
Pored toga je program UnCleaner izbrisao još oko 200MB. uzgred rečeno, taj program redovno savkih nekoliko dana skine 200-300MB koji su nevezani sa samim windowsima i updejtom, ostake koji si zaostali od drugih programa
1773206450159.png1773206511842.png
Ovo bi moralo da sačeka 10 dana za automatic maintenence.
Posle
1773206644434.png

Netačno, updejtovi u 99% slučajeva samo zamenjuju fajlove novima a backupi se brišu posle 10 dana automatski ako se ne uradi ručno.
Netačno. Možda bi tako trebalo, ali u praksi ...
Bekap i instalacioni fajlovi ostajo neograničeno dugo. Koliko mi je samo laptopova i kompova prošlo kroz ruke da im oslobodim prostor. Rekord je bio preko 70GB M$ đubreta, inače redovno po 20-ak, malo ređe po 40-ak GB
Korisnici koji su samo to - korisnici, ništa ne pipaju jer nemaju pojma

Ostaju update-ovi i na Win-u i na macOS-u, ne brišu se, nikad mi se u praksi nije u jednom trenutku povećao prostor posle nekoliko update-ova, samo se tokom vremena smanjuje.
Morao posle update-a na macOS26 da uradim “clean install”, jer mi je pojeo ogroman prostor, a isto tako i posle nekog vremena je Win11 nazidao prilično.

Dokle god pridajete znacaja ovakvim click bite naslovima i tekstovima bice ih sve vise.
Izdrzite ignorisite.
Cilj je da Boza ode u informer.

Peca se samo prilagodio ovom novovremenskom načinu poslovanja, niti će Bench sa ovim prekinuti, niti će se Boža ubuduće potpisivati ispod pravih vesti, niti će otići “u Informer”.

Bapske priče, upravo sam dokumentovao i pokazao način da se čisti.

Ostaju update-ovi i na Win-u i na macOS-u, ne brišu se, nikad mi se u praksi nije u jednom trenutku povećao prostor posle nekoliko update-ova, samo se tokom vremena smanjuje.
Morao posle update-a na macOS26 da uradim “clean install”, jer mi je pojeo ogroman prostor, a isto tako i posle nekog vremena je Win11 nazidao prilično.

Da, MacOS isto troši SSD kao da je 2024. Podešen Time Machine na Synology-ju, ali ipak pravi par poslednjih snapshot-ova i na root-u. Tako je zamišljeno. To je transparetno za korisnika i prikazuje kao da sve vuče sa Time Machine lokacije, ali vuče sa sistemskog drajva. U početku to je dosta prostora, pošto je snapshot veliki, ali kasnije je snapshot sve manji i manji pošto bi trebalo da je incremental.

Peca se samo prilagodio ovom novovremenskom načinu poslovanja, niti će Bench sa ovim prekinuti, niti će se Boža ubuduće potpisivati ispod pravih vesti, niti će otići “u Informer”.
Ja kada vidim da je botina (boza) pisala, jane kliknem. Iz principa ne klikam na ai sadrzhaj, podrska ljudima, normalnom novinarstvu.

Nazad
Vrh Dno