Šta je novo?

Izasla Opera v9.0 final!

ajde neko neka javi ovde kada sazna da se pojavila verzija 9.X za linux amd64 tj x86_64. hvala

Vader je napisao(la):
A zašto je problem napraviti da Firefox i Opera prikazuju sve stranice ispravno kao i IE?
Zato sto se autori sajtova precesto sluze nestandardnim elementima na stranicama koja nisu priznata od strane W3Ca i onda nastaje problem kod browsera cija instalacija ne iznosi ~100 MB, jer oni nemaju ukljucene komponente koje razumeju te nestandardne elemente, a da dodam da se testiranje izgleda sajta u 90% slucajeva isprobava samo na IEu.

operic je napisao(la):
imas neki screenshot?
kod mene je sve ok

zasto koristis google.com? ako hoces nesto da trazis, samo u address baru, ispred onoga sto trazis ukucaj slovo "g" ;)

Eve jednog...

Svuda je ili samo jedan "space" ili navodnici bez "space"-a...
Nije uvek tako drasticno. Razmak se povecava kako mu se cefne... :trust:

Prilozi

• Clip.jpg
    Clip.jpg
    32.6 KB · Pregleda: 101
prvi put vidim to :)
ko sto neko rece, probaj neki drugi skin

Video sam i kod sebe u polju za unos u shoutbox-u jednog foruma. Ali kod Google polja za unos radi sve lepo.

Poslednja izmena:
Evo i sa drugim skin-om isto... :wall:

Sad se setih, mozda zeza zato sto mi je velicina fonta u win-u podesena na neku custom vrednost, al' to nije zezalo sa prethodnom verzijom...

EDIT: Ipak je manje izrazeno i podnosljivije sa drugim skinom, a i lepse izgleda. Hvala na hint-u! :wave:

Poslednja izmena:
Kod mene jedan od 5 ili 6 sajtova koje nece Opera da otvori je sajt nase firme grappolo. Ladno se ne vide linkovi za kategorije proizvoda. :(

Bokaco je napisao(la):
Kod mene jedan od 5 ili 6 sajtova koje nece Opera da otvori je sajt nase firme grappolo. Ladno se ne vide linkovi za kategorije proizvoda. :(
F12 -> edit site preferences -> network -> browser identification: mask as mozilla

zali se webdeveloperu :)

morbius je napisao(la):
Ako to uradim, otvaraće mi novi tab za baš svaku stranicu. Ja međutim hoću da mi linkove otvara u istom tabu, a bookmarks strane i ukucane adrese u novom.
nece da otvori novi tab za svaki link... evo bas sam sada probao na ovom forumu, kada kliknem na neku drugu temu, otvori se u postojecem tabu. a bookmarks otvara u novom tabu automatski (sa iskljucenom opcijom reuse current tab)

jel zna neko šta biva sa na pola dovršenim torrentom (tačnije 30% dovršenim) ako reinstaliram OS, samim tim i Operu 9?

Šta bih mogao da uradim da posle samo nastavi DL?

Upravo izašla nova verzija tj. novi build (kao i inače svakog petka)

changelog

• Hotmail localization fixed
  • Save image as doesn't put it in transfers anymore :D
  • Last used search engine is now remembered
  • Using namespace in widgets now works
  • Find in page with same search word on newly loaded pages now works
  • Search engines now can't be added without a keyword
  • Newsfeeds can now be renamed
  • Multiple stablity fixes

http://my.opera.com/desktopteam/blog/

@ ymiljan sta mislis dodjes na 70km od BGa i vratis se u NS dali je potrebno da opet prelazis ceo ili samo deo puta? (saljiv primer) Naravno da kreces od 0%, sem ukoliko nemas teleport u vidu bekup sa tim trenutnim sajlovima kojima se nalaze fajlovi sa zapocetim DL-om, mada da li to moze nisam probao.

Poslednja izmena:
reč je o torrentu. Kada u Azureusu ili mikro Torentu prekineš i npr. reinstaliraš sistem, nakon reinstalacije "pokažeš" gde ti je torrent i gde ti je ono što se skinulo i stvar se nastavi. Imalo bi smisla da može i u Operi, kad već ima torrent klijent, ali ne bih isprobavao ako neko ne potvrdi.

Sve u svemu, odlažem reinstalaciju dok se ne završi taj DL

Kada startam Operu sa prethodno upamćenim tabovima i ona ih otvori, a otvori ih u svom offline modu jer sam je u offline ugasio pri prethodnom izlasku, na nekim tabovima mi izbaci npr.

Offline mode is enabled. Can not open

http://www.google-analytics.com/urchin.js

Do you want to switch to on-line mode?

a za exxtreme3d

Offline mode is enabled. Can not open

http://www.exxtreme3d.co.yu/exxtreme3d_data.js

Do you want to switch to on-line mode?

Šta joj to znači? Ove ekstenzije .js? Da li trebam instalirati neku Javu da mi se ovo ne dešava i da me ne gnjavi ovim porukama već da normalno radi, kao i Opera 7.54 koju inače koristim?

Kako da mi Opera po defaultu snima strane u Html+pictures formatu, tj u formatu u kojem snimaju IE, i FF.
Pozdrav

Skinuo sam FlashGet, vratio IDU, i sada sam srecan. :banana:

A taj FG, rekoh, da probam kad je postao freeware... Ali nije to to.

Poslednja izmena:
@Bokaco
Zaboravi to, bre, snimaj u MHT-u, kad su ga vec najzad ubacili! ;)

Okidoki!

A sada vas sve molim da kliknete na sledeci link, i kazete mi WTF is going on???

ftp://ftp.freebsd.org/pub/FreeBSD/releases/i386/ISO-IMAGES/6.1/6.1-RELEASE-i386-disc1.iso

Sa drugim browserima nema problema.
Link radi normalno kada ga ubacim u IDA-, ali ovako....

Pogledajte i ovaj http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=864735&postcount=143 post isto sam pitao, skrenucu, smara me, ne zelim da palim drugi browser za ovako nesto. Pritom ne mislim na direktan link, vec na ono kad ceskas, pa kucas broj, pa download... Tamo nemam linAk, vec bi morao normalno da otvori stranicu da bih ista uradio, ali za sada ne nalazim resenje.
Instalirao sam onaj VB plugin ali nije do njega. :wall: :wall: :wall:

Vader je napisao(la):
Šta joj to znači? Ove ekstenzije .js? Da li trebam instalirati neku Javu da mi se ovo ne dešava i da me ne gnjavi ovim porukama već da normalno radi, kao i Opera 7.54 koju inače koristim?
.js ti je ekstenzija za JavaScript. To te Opera obaveštava da ne može da otvori embeded skriptu na stranici kada nisi prikačen na net.
Inače Opera 9 za razliku od verzije 8 ne dolazi sa Javom. JRE moraš da posebno instaliraš.
Meni je veći problem što neke strane Opera ne može da otvori uopšte kada nisam na netu. Čini mi se da keš više ne radi onako dobro kao na ranijim verzijama, što je upravo bila i najveća snaga Opere. Dok sam nekada mogao da iz keša mogao da pokrenem stranicu koju sam posetio pre mesec dana kojoj bi eventualno nedostajala neka slika, sada često ni skoro posećena strana ne može da se otvori offline. Pri svakoj poseti forumu Opera 9 mi učitava sliku u gornjem levom uglu zaglavlja, dok su je ranije verzije odmah ubacivale iz keša. Dešavalo ni se i da pritisnem "back" dok pregledan neku stranu dok nisam na netu, Opera izbaci poruku da je strana nedostupna, a kada ponovo pritisnem "forward" nema više ni stranice sa kojom sam počeo. Keš je bolje radio na starijim verzijama.

E upravo to, sada kad startam Operu u offline i prolazim kroz tabove koje ona otvori (koji su ostali tu kada sam zadnji put iz nje izlazio) ona mi na dosta stranica traži da odem online da nešto skine, a prije je sve normalno otvarala offline, nikad se nije žalila (Opera 7.54).

Ja sam primetio malo blesavu stvar... Skinem neki fajl na C. Premestim ga negde. Kad god ga ponovo vratim na C dok je Opera podignuta ona mi iznova pokazuje info o završetku downloada.

wiz011 je napisao(la):
Ja sam primetio malo blesavu stvar... Skinem neki fajl na C. Premestim ga negde. Kad god ga ponovo vratim na C dok je Opera podignuta ona mi iznova pokazuje info o završetku downloada.

pa kada ga sklonis ona prikaze crvenu tacku kao da download nije zavrsen, tj. prati da li je file na odgovarajucem mestu ili nije. kada ga vratis na to mesto ona samo opet konstatuje da je file tu, tj. da je download-ovan...

vi sto imate problema sa cache-om, stavite ovde: opera:config#UserPrefs|HistoryNavigationMode vrednost 3 umesto sadasnje 1, pa javite da li ima problema...

wiz011 je napisao(la):
ma da, ovo bas nervira... isto i kad sklonis ili reimenujes fajl pise da mozes da uradis resume a njega nema :)

Pa sta je tu cudno?

PretendeP je napisao(la):
pa kada ga sklonis ona prikaze crvenu tacku kao da download nije zavrsen, tj. prati da li je file na odgovarajucem mestu ili nije. kada ga vratis na to mesto ona samo opet konstatuje da je file tu, tj. da je download-ovan...
Crvena tačka se javljala i ranije u takvim slučajevima, ali nisam primetio da ponovo javlja o završetku downloada kad se fajl vrati. Blesavo je. Ako je download uspešno završen onda treba da zapamti da je uspešno završen, šta ima da iznova proverava svaki čas ono što je jednom već provereno.

Za Javu, u slučaju da ste pregazili staru verziju Opere(ja sam 8.54), idete na
Tools ~ Quick preferences ~ čekirajte Eneble Java kao i Eneble JavaScript
Ukoliko ste počeli sa 9kom od 0 onda mora ponovo da se instalira.

GEOM je napisao(la):
Za Javu, u slučaju da ste pregazili staru verziju Opere(ja sam 8.54), idete na
Tools ~ Quick preferences ~ čekirajte Eneble Java kao i Eneble JavaScript
Ukoliko ste počeli sa 9kom od 0 onda mora ponovo da se instalira.
Ja imam Operu 7.54 i instalirao sam Operu 9 u drugi direktorij? Šta sa mnom? Ako trebam instalirati Javu onda koju trebam, ako se ne varam ima ih više?

Ako imate instaliranu javu, a kasnije ste ubacili 9-ku sa potpunim brisanjem osmice, ili uopste niste imali ranije operu (kao sto rece GEOM), desice vam se mozda cudna situacija, da kada kliknete na About, Opera prepoznaje da u kompjuteru postoji Java, ali recimo, neke stvari ce raditi, druge nece. Recimo, meni se desilo da na jednom forumu rade emotikoni, a na drugom ne. Ili na Weather.com kaze da mi treba java da bih menjao jedinice.
Znaci, uninstall/install Java je jedino resenje.

Vrh Dno