Šta je novo?

Izasla Opera v9.0 final!

Jedinu razliku koju sam primetio je da počne odmah da prikazuje stranicu, dok još nije formatirana, pa možeš da počneš da čitaš - ali uglavnom je smorno pošto juriš tekst po ekranu koji leti na sve strane dok se formatira. Deluje da je za nijansu živahnija, ali isto tako i ružnije prikazuje strane nego firefox.

Vidim da će da ima sudbinu svih prethodnih verzija na mom kompu. Isto ždere RAM ko i firefox, očekivao sam da će malo da štedi. Generalno nemam nikakav problem sa Operom, ali ni poseban razlog da je koristim.

GEOM je napisao(la):
Cek jel to plug koji sam dao link u sticky-ju?? Ako jeste jel si se doslovno držao uputstva sa linka koji sam dao, ako jesi ne bi trebalo da bude nekih problema makar meni nije za ROL, plug sam instalirao na verziji Operi 8.53 i radio je na 8.54 i 9.0, za 9.01 neznam nisam probao. A i pomoglo bi kada bi napisao za koju web lokaciju ti treba????
Ne znam, nisam video link nikakav sto si okacio, verovatno mi je prosao preko ociju...
Ne znam ni koji plugin da instaliram?

Inace lokacija je [sad ce da me opleve visi cinovi :D, mada nemate pass svakako :d]
Kod:
http://www.badongo.com/file/826913

RazbojNick je napisao(la):
To ce biti malko obrnuto.

Ne mislim na generalnu koncepciju, nego što su lišili program suvišnog tereta. Uz to što je besplatna, mislim da će da uzme mnogo veći deo kolača nego što su do sad imali, a da li će da ugrozi FF i IE - naravno da neće. Kasno su se setili da budu besplatni.

A, to...

Da li ce ugroziti ostale ili ne - videcemo. Licno, bas me ne zanima. Meni se svidja, radi na mom leshwareu mnogooo bolje nego FF i stvari koje su meni bile vazne imala je sredjene u startu. Zato sam i presao sa FF na nju.

@ dr.Tiristor

Mozda smo se pogresno razumeli ukolito ti treba za HTTPS link imas u ovoj poruci. inace ovaj link nije vodi ka bazi znanja Opera tako da je legalan.

nidza je napisao(la):
a da li će da ugrozi FF i IE - naravno da neće. Kasno su se setili da budu besplatni.
To je pitanje. Nekada je Netscape bio THE BROWSER pa je u jednom trenutku skoro sasvim bio zbrisan pod naletom IE. Uz Netscape su tada ostali samo mazohisti i ljudi koji su imali neke "ideološke" razloge (dole M$ i slično). Nije postojao ni jedan jedini racionalan argument da se tada ostane na Netscape-u i ja sam sasvim spreman da tvrdim da su ovaj browser u tom periodu koristili samo iracionalni ljudi.

Nego, imam jedan čudan problem sa Operom 9... Nekad kad kliknem na home dugme ništa se ne desi nego moram da kliknem ponovo. Slično je i sa gestures. Ne dešava se uvek (mada se češće dešava nego da radi kako treba) i nisam u stanju da odredim uslove pod kojima ovaj problem može uvek da se reprodukuje.

GEOM je napisao(la):
@ dr.Tiristor

Mozda smo se pogresno razumeli ukolito ti treba za HTTPS link imas u ovoj poruci. inace ovaj link nije vodi ka bazi znanja Opera tako da je legalan.
Ne to nije to, i dalje se isto deesava :wall:

Pozdrav ljudi!
Ovaj trejd me je moram priznati naterao da ponovo probam ovo programce ( ali sad bas kako treba) koje pravo da kazem sam hiljadu puta pre stavljao, i isto toliko brisao sa kompa. Ova devetka je za razliku od 5,6,7-ice, fin mada i dosta kompletniji browser, ali moram da vas pitam nesto, posto mi se cini da moje misljenje odstupa od uobicajenih vezanih za operu.

1. Brza od ff. Ne! Kod mene na modemu, probao 10 nekesiranih stranica, i rezultat je 7:3 za firefox.
2. Koplikovanija i ima vise podesavanja. Jok! Ja sam sa solidno muke naterao ff da kuva kafu, dok kod opere cu to tesko da uradim. Bukvalno na svakom polju, sa ili bez neke extenzije, ff jede operu. Uzmimo npr. tab mix plus i rad sa tabovima, i sve je ko dan jasno.

Moj zakljucak. Dobar kao out of the box, za ljude kome treba go, bez potrebe za kostjumizacijom browser. U svakom slucaju, extra zamena za ie. Ali samo toliko. Nekako mi deluje kao da su previse bacili akcenat na neke stvari previse, a neke potpuno zapostavili.(widgets i panels naspram mnogo mnogo stvari koje bi trebale biti konfigurabilne a nisu) Po meni, u klasi Maxtona.

Sad, slobodno recite da sam sa nas*ao, necu se ljutim. :)
Poz

Poslednja izmena:
nidza je napisao(la):
....
Na prvi pogled su sasvim skinuli firefox....

evo i ja da ponovim: samo moze obrnuto da bude, gde ce ti dusa ! customizuj operu ako ti se ne svidja , mozes dosta toga da menjas pa ces namestiti interface kako ti odgovara, ja je nikada nisam koristio sa default podesavanjima (a koristim je dugo , 5-6 godina recimo...)

A sta dve moze da se prilagodjava kod opere? Ja ne nadje mnogo stvari. Ima koliko vidim da se skinu kostjumizovani mouse gestures, keyboard, paneli, toolbarovi, i widgetsi. A kako da znam koji kako izgleda pre nego downloadujem. Nikako...
Pozdrav

Poslednja izmena:
miljan je napisao(la):
Ljudi znate sta je najbolje kod Opere, ko nece da je koristi ne mora!
:smash: :smash: :smash:

@Bokaco
klikni ovde pa vidi ima li sta za "kostjumizaciju" ;)

Back kod IE-a i slicnih browsera je meni najodvratnija stvar koja moze da ti se desi. Genijalci su se setili, kao hajde da ucitamo opet stranu, ko zna mozda se za tih par minuta nesto promenilo na sajtu.. fuj. Samo to je meni dovoljan razlog za Operu. :D

I druga stvar,Opera mail klijent je skroz ok, po meni odlican je, vise opcija 90% ljudi ni ne treba, a odlicna stvar je sto je tu na jednom mestu, nema sta da razmisljas.

activex i HTTPS

Sa ovim sam dosadio i mojoj tastaturi pa koga zanima neka pogleda sticky temu.

Kako se otarasiti neželjenih objekata/banera?

Ovo se veoma lako rešava kada iznad objekta u ovom slučaju banera postaviš kursor otvoriš meni block continet i baner ode u večna lovišta.

Poslednja izmena:
wiz011 je napisao(la):
To je pitanje. Nekada je Netscape bio THE BROWSER pa je u jednom trenutku skoro sasvim bio zbrisan pod naletom IE.

Potpuno pogrešno viđenje, nije ga IE zbrisao, Netscape se sam zbrisao svojim promašajima od verzije 4 pa nadalje. Instaliraj neki novi Netscape, pa to sam ***** može da koristi. Koje je ciljno tržište njihovo - veze nemam.

@Falcon
Video sam to, i nisam se nesto previse odusevio.

Ovde moram podrzati zonija, samo treba spomenuti da maxton iako je dobar browser zasniva se na jezgru koje je go*njivo, dok opera ide drugim putem sto je bolje u svakom slucaju. Mada, maxton mi moram priznati mnogo bolje lezi.

Bokaco je napisao(la):
treba spomenuti da maxton iako je dobar browser zasniva se na jezgru koje je go*njivo
Ali...zar nije upravo to jezgro zaslužno što IE i samim tim Maxthon najbolje prikazuju stranice?

Nije, nego cinjenica da je najrasprostranjeniji i da nema Windows korisnika koji ga nema na svojoj masini

A zašto je problem napraviti da Firefox i Opera prikazuju sve stranice ispravno kao i IE?

U 99,9 odsto slucajeva i nema razlike nego se neki ljudi zesce pro*eravaju. Ranije ih je bilo ali sada zaista ne.

Falcon je napisao(la):
Da li se desava jos nekome da mu Opera 9 iz cista mira prestane da salje i prima podatke, jednostavno stane sa ucitavanjem? Ne pomaze ni refresh, ni novi tab, ni da zatvorim sve tabove, nista apsolutno dok ne restartujem Operu. Onda opet radi normalno neko vreme i opet se ukoci...
Ovo mi se desava samo na poslu, gde na net izlazim preko proxy servera (ISA Server). Nemam problema sa konekcijom, sve ostalo radi normalno (torrent, MSN, drugi browseri) samo Opera zabada :wall:

Resio sam problem, bilo je do ISA Server-a. Po default-u je ogranicenje za sve usere 160 TCP konekcija. A onda sam, za svoju masinu, promenio Connection limit na 1.000.000. Izgleda sasavo ali mene glava vise ne boli :d

Poslednja izmena:
Gde da iskkljucim da kad skinem neki sliku ne otvara transfers prozor ?

Da li je to u ovoj novoj Operi 9.01 popravljeno?

Nije :( Ocito im je to feature, a ne bug, ali mi mislimo obrnuto :D

Mislim da sam na Operinom forumu pročitao da su rekli da je to bug i da će srediti. Mnogi su se žalili. Sve i da nije bug valjalo bi da vrate na staro stanje.

Kod IE, ono sto je najgore je sledece: Snimanje stranica! Zbog toga, ff ili opera.
A o bezbednosti mislim da je sve receno.
Pozdrav

Kao prvo, izvinjavam se ako je vec bilo pomenuto, nemam vremena da citam sve... :(

Elem, da li se i vama neka polja za unos texta ponasaju cudno, tj. "space" je mnogo veliki, neki znaci takodje idu sa velikim razmakom i slicno? Najizrazitiji primer je search polje na Google-u...

imas neki screenshot?
kod mene je sve ok

zasto koristis google.com? ako hoces nesto da trazis, samo u address baru, ispred onoga sto trazis ukucaj slovo "g" ;)

Meni su sva polja OK, kod nekih skinova ima određenih problema pa ako želiš skin kao moj klikni ovde. Možeš da koristiš integrisam Google search bar.

Nazad
Vrh Dno