Šta je novo?

Izasao Ubuntu Feisty Fawn

Evo i mene konacno postavih ubuntu FF, samo sam se otelio dok nisam instalirao automatix2
nazalost, nacin koji je yooyo postovao nije mogao da napravi kernel-modul kod mene jer mu je
falio neki "libc dev. package" tako da sam posle visecasovnih pokusaja instaliranja nvidia
drivera i automatix-a nasao link sa upustvom kako direktno instalirati s' tim da je bitno da
se dwnl. server sa serbian (koji ubuntu postavlja ako izaberete bgd za vremensku zonu) promeni
na US ili MAIN.

E, sada posle visecasovnog :wall: skidam nv drajvere pa da se i ja odusevim sa kompiz- berylom

Poslednja izmena:
:O [odusevljenje ubuntuom bez bunila]

beryl @ v.amd64:hair: Pa ovo je totalno neverovatno! sto se vizuelnog prikaza tice ovo je
naprednije od win-viste koliko i on od win-95 !! Nakon instaliranja nv drivera sve radi k'o
besno, apsolutno mu je svejedno koliko startovanih programa ima - owaj beryl-ov wobbly
efekat je loodilo zivo, 'ladno baca & savija sadrzaj "prozora" cak i kada se pokrene film u
plejeru - cak i kada se pokrene vise filmova u plejerima :D !? krivi pusteni video sa sve
ostalim efektima nisam mogao da poverujem da sam video neke stoseve dok ih nisam
ponovio :d .
Komp zvekece kao sto sam recimo dvehiljadite ocekivao da ce raditi noviji ovoliko godina
posle! Inkredibile Totalmente:D

Neverovatno mi je i to koliko su programi manji u odnosu na windows-ove ?
npr. opera 1.7MB ovaj nv driver isto, desetostruko manje nego win verzije :zgran:
Win-ov Borgchat pod wine-om, bez problema ! adacious=winamp, ms messenger na linux-u ?
cak ne mora da se emulira - tu je aMSN --- i josh TRISTOOO CUDAAA free 4ll :cigar:
Sama instalacija sistema je stvarno laksa i brza od ms-ovih, sto vazi i za programe kada
imate stalnu konekciju na net - steta je ne odvojiti par gb na disku za ubuntu !
Zapravo, da se ne igram na kompu ms sistem bi mogao da leti jer ubuntu kod mene
brzinski besni, bez ikakvih problema ili bug-ova, ovi gorepomenuti su zbog mog
nerazumevanja dok nisam malo "usao u stos"

par pitanja:
- Startup applications ? konkretno ovaj borgchat, napravio sam launcher i kako da
namestim da se pokrece sa gnomom ?
- zli pomenuo chipset driver-e, gde mogu da vidim da li fali neki driver ?
- Kako sada na win racunare u mrezi ?

Odgovor na prvo pitanje (ako sam dobro razumeo):
System>Preferences>Sessions>New i tu dodaj sta hoces da pokreces

Treba ti samba da bi video win mašine tj. njihove share-ove.

Odgovor na prvo pitanje (ako sam dobro razumeo):
System>Preferences>Sessions>New i tu dodaj sta hoces da pokreces
upravo to sam pitao - hvala !

Znam za sambu, medjutim bio sam u zabludi
(videvsi na bivsem radnom mestu na suse-u nekakav samba server sa puno opcija)
da je komplikovan proces podesavanja i da ima nesto "prostije", medjutim jednostavnije
ne moze biti :guitar: dobra stvar sto prikazuje i sistemski serovane resurse u mswin-u sa stringom
Nasao sam ovaj starter guide ali evo jos 3 novice pitanja i obecavam necu vise :)

- Nemogu da iskopam nigde neki desktop switch izmedju kodnih rasporeda na tastaturi
- Ako moze uputstvo kako staviti ove widgete tj screenlets-e pod beryl win manager,
probao sam vec 5-6 uputstava sa neta ukljucujuci i ovaj iz linka usera zemun-a medjutim,
ne daju se.
- Ovo je totalno bezveze ali vidim da mogu razliciti wallpaperi po workspaces povrsinama
cak i pozadinski iza cube, samo ne vidim kako :d

Sto se tice slike iza kocke nacices podesavanja u Beryl menageru pod stavkom 3D Cube pa selektuj onaj listic pod nazivom Skydrome (mislim da se tako zove jer nisam trenutno u Ubuntu pa ne mogu da proverim ali sam 99% siguran da je to pravi naziv), izaberi sliku koju hoces i izaberi da li hoces da bude fiksirana ili da se okrece zajedno sa kockom.

koliko vi stvarno mislite da je beryl korisna stvar osim toga sto vizuelno fino izgleda i przi graficku... mislim da li vam olaksava rad ili samo kao cista *******cija... ?

Pazi... sve je to stvar navike. U Windowsu smo skoro svi radili sa jednim desktopom i nemamo naviku da se prebacujemo po virtuelnim desktopima. Medjutim kada se navuces na virtuelni desktop vracanje na jedan desktop je ziva muka. Rotacija kocke u Berylu je samo lepa tranzicija prilikom prebacivanja desktopa.

U poceku sam drzao woblujuce prozore ali sam to posle iskljucio jer pomalo usporava rad. Medjutim... sve ostalo je VRH! Najbolja stvar je da Beryl radi i sa jadnim grafickim karticama (GF2,3,4,...) dok Aero trazi DX9 karticu.

to jeste, ali u sustini nista revolucionarno nije uradjeno unutar samih prozora vec samo na nivou prozora....
recimo mogla bi da se ubaci gestikulacija misem, tipa kada misem nacrtam X preko prozora , prozor se ugasi...

Poslednja izmena:
S' obzirom da vista pored dx9 kartice trazi da udavi i GB rama,
u "neverovatnom" aeru koji ima obicnu transparentnost i nazovi-3D,
i jos ako pomenem sramotu da je win prvenstveno graficki orijentisan OS -
mislim da je revolucionarno slaba rec !

Meni kao noobu u-buntu :D naravno da sluzi samo za showoff, ali je sigurno
da je mnogo korisnije nego jedan desktop, recimo postavis win na
virtuelnu masinu i drugi os desktop je tu je na skrol misem.:banana:
Svakako da ovo moze brze i bez efekata ali ovako stvari bukvalno dobijaju
novu dimenziju, kao npr. kada bi uporedili interfejs igara html OGame-a i
pravog-3D homeworld-a, mnogo ce vise covek da se "naigra" u ovoj drugoj

Poslednja izmena:
Nazalost moje prvo iskustvo sa Linuxom se pretvorilo u katastrofu...
...feisty 64-bit...Nikako nece da se konektuje preko ADSL modema (sagem Fast800)...
Ortak (koji je totalni linuxovac) nije uspeo da ga natera da radi...gomila strana i foruma na netu nije pomogla (pa ni uputstvo sa wiki-ja)...
Greska koja se stalno ponavlja je "Fatal: Failed to connect to socket "...
Ima li jos neko iskustva sa ovim?
Ceo dan smaranja...steta...

instalirani ili sa live cd-a ? meni isto nije hteo da radi ni sa dhcp podesavanjima ni sa
statickom adresom (imam ruter iza modema), dok je nakon postavljanja ubuntua na hard
sve proradilo kako treba

Poslednja izmena:
da, instaliran je na HDD...(inace ista se stvar desavala i sa liveCD-a)...
Totalni sam noob kad je u pitanju linux, tako da nisam bas siguran sta ne valja, ali koliko sam video po netu, dosta ljudi imaju slican problem...pa me zanima da li je jos neko na forumu naleteo na ovako nesto...
Modem je USB, btw.
Skinuli smo gomilu fajlica (firmwarea, dodataka i sl)...neki problemi se rese, ali ostaje onaj "socket" error... :(

Poslednja izmena:
da, instaliran je na HDD...(inace ista se stvar desavala i sa liveCD-a)...
Totalni sam noob kad je u pitanju linux, tako da nisam bas siguran sta ne valja, ali koliko sam video po netu, dosta ljudi imaju slican problem...pa me zanima da li je jos neko na forumu naleteo na ovako nesto...
Modem je USB, btw.
Skinuli smo gomilu fajlica (firmwarea, dodataka i sl)...neki problemi se rese, ali ostaje onaj "socket" error... :(

Koji modem je u pitanju?
Ako koristi eagle cip-set instalacija ne bi trebala da bude veliki problem. Ako modem sluajno ima ethernet, bice jos manji :D.

USB ADSL modem na Ubuntu 7.04

Au, nisam video :D
Dobra vest, ja koristim Sagem F@st na LInuxu :) .
Samo prati uputstvo iz Attacha, i uzivaj. Ovo su podesavanja za Beotel, mada za ostale provajdere ne bi trebalo da bude puno razlike. Naravno, username i password ne podrazumevam :D. Samo koliko mi je poznato za eunet se umesto 35 unosi 32, ali to vec znaju korisnici provajdera sta se podesava.

E da, nemoj molim te da se zeznes da izbrises eagle-usb, posto koliko mi je poznato to na 7.04 nije potrebno, a moze da izazove probleme. To sam tek juce saznao, nazalost, na tudjem primeru, ja sam pukom srecom, ili mojom nepaznjom to zaobisao... Ako imas problema sa nalazenjem ovih paketa, javi i njih da posaljem. Ovo 100% radi, upravo to koristim dok pisem ove redove.

Edit: Ocigledno ovo ne vazi za korisnika nex999, jer me Freelancer zbunuo. Ja sam se obratio nexu, a on mi je rekao za nekoga drugog, iznad da ima Sagem F@st... Zao mi je, nema veze, ovo mozda nekome drugom bude korisno...

Prilozi

• Ubuntu ADSL.pdf
    76.3 KB · Pregleda: 83
Poslednja izmena:
hvala u svakom slucaju :) ...nazalos' ne mogu da menjam modem (dobio ga od euneta), ali znaci da sa ethernetom nema nikakvih problema?...
Videcu jos neke stvarcice da procackam...mora da se nadje resenje

E nebesa, jos mi je ovo falilo.
Znaci hteo sam nekako da u Ubuntu osposobim jos i pisanje, a ne samo citanje, i po onome sto sam video, najbolje je da se skine neko programce NTFS-Configure.
Instalirao, pokrenuo, nije mi se svidjao, hteo da deinstaliram, uradio i onda su se javili problemi. Sve sam morao da mountujem i unmonutujem iz terminala. U principu petljao sam nesto, i ukapirao da cu na kraju morati da vratim NTFS-configure. Vratio sam ga, i sta se desava sada.
Sada mi se pri pokretanju mountuju obe NTFS praticije (ona sa Windowsom mi je nepotrebna, tako da na nju necu ni pristupati) i to sa dozvoljenim upisivanjem. Preko NTFS-configure mogu da ih napravim read-only, ali posle restarta ono opet postaje moguce za upis.
E sad, to me ne brine, to mi je na neki nacin bio cilj od samog pocetka. Ali tek mi je sada palo na pamet pitanje koliko je to opasno po podatke na tim particijama? Da li postoji nacin da se ti podaci uniste? Koliko je bezbedno upisivati iz Fawna na NTFS?

Stvarno ima dobrih :exploder:, a bezveze je da se koriste fotke standardnih rezolucija...samo
jos da naprave plugin za razlicite wallpaper-e pod gnomom ( na sajtu ima info da je u izradi
iako je to podesavanje do desktop manager-a) i onda se moze reci - visual flawless

mene bole oci od boja zato sam pravio black and white ....pa kome se svidja svidja

Poslednja izmena:
jel neko zna kako da instaliram wall plug u beryl 0.2.1 .muku mucim popizdeo sam ...a necu istaliram 0.3.0 freezira extra .
Isto sam se zezao sa compizom pa sam nekako uspeo da pokrenem animation plug u 0.3.6 i 3d al se kolju on i beryl pa onda ne radi ni 1 ni 2 dobro.

Poslednja izmena:
Ajda bas cu ga skinem,kazes da si imao problema,i ja sam isto imao i nisam uspeo da resim i mnoooogo me je nerviralo,jer nisam mogao da lepo podesim drajvere za grafu i rez.monitora.
Zbog dosta problema oko skole nisam uspeo da ga pre instaliram, i evo pre nekih 20 min. sve je gotovo,sve xtra radi,nema kocenja prozora i bagova sad sve klizi,ali sad nemam net na Linux-u uopste zato sam i izbrisao SuSE jer sam bio primoran da zamenim svoj adsl modem koji je isao na mreznu i radio ko Bog,sad imam shugavi ASUS modem,sad cu probati nekako da ga poteram sad vidim da ste stavili i neki pdf ajde probacu da ga nekako poteram.

edit:eek:tvorih sad pdf i sta ugledah moj sexy usb modem :) daj Boze ako uspem da ga poteram,castim :) ;)

Poslednja izmena:
E da, nemoj molim te da se zeznes da izbrises eagle-usb, posto koliko mi je poznato to na 7.04 nije potrebno, a moze da izazove probleme. To sam tek juce saznao, nazalost, na tudjem primeru, ja sam pukom srecom, ili mojom nepaznjom to zaobisao... Ako imas problema sa nalazenjem ovih paketa, javi i njih da posaljem. Ovo 100% radi, upravo to koristim dok pisem ove redove.

E vidis ja sam poslusao tvoj savet i radio sam sve postupno ali na kraju prvog dela kad se uradi kao onaj test da se vidi da li radi,meni tu pise nesto drugo potpuno...
Onda sam probao ispocetka kako je i napisano i meni kaze da ne moze uopste da nadje eagle-usb,takodje se to desava i sa ostalim koracima kaze da ne postoji fajl.
Modem koji imam je ovaj ASUS beli koji je na slici u pdf fajlu,nego ne znam zbog cega nece u cemu je problem?? Da mozda ja nisam izbrisao eagle-usb ali ja kad sam to uradio 100% sam siguran da je pisalo da ne moze da izbrise eagle-usb jer taj fajl ne postoji.

Moze pomoc,znaci skinem prvi fajl,jel ga potrebno otpakovati ili ne,prebaci se u home folder.I to je to,ondaj drugi ide tek posle...

Poslednja izmena:
@milan91
Samo ga ubaci u /home/tvoj_username/, onako zapakovanog, medju naredbama koje kucas u terminalu vidis da imas naredbu za raspakovanje.
Ja sam korak za uklanjanjem eagle-usb potpuno preskocio.
Samo mi reci, kada si dosao do dela kada ti se pali lampica na modemu, jel se upalila, ili je greska vec negde pre toga?

OK to sam uradio,i sve sam dalje radio i dodjem do toga da se lampica upali,ali meni samo stoji lampica Power i nista drugo,to je stajalo i pre nego sto sam nesto drugo krenuo da radim.Znaci neka druga lampica nije se ni upalila,ja sam krenuo i dalje ali vidim da od toga nema nista.Greska se pojavljuje cim krenem da prvi korak posle uklanjanja eagle-usb .Koliko sam malo trazio po ubuntu forumima,eagle-usb uopste i nema u 7.04 znaci da ga onda nisam ni izbrisao.

Ovako nasao sam jos nesto sto se tice podesavanja,ovde su podesavanja Ubuntu Edgy eft
http://www.ubuntu-rs.org/forum/viewthread.php?tid=451
a ovde FIESTY FAWN, http://www.ubuntu-cs.org/forum/viewthread.php?tid=1410.
Probao sam ovo sto je pisano za fiesty fawn ali nista od toga,ne znam ali meni nikako ne ide.Valjda dobro sve radim,nego mozda je zapelo oko ovog raspakivanja u /lib/firmware/ueagle-atm ,prvo sam probao "rucno" da kopiram tu ali kaze da nemam dozovlu onda sam preko komande kucao $sudo cp -a * /lib/firmware/ueagle-atm ,ali time sam iskopirao ceo Home folder,ali i te fajlove,ali problem je sto ne mogu da izbrisem te fajlove koji su jos prekopirani.

Evo ovako ljudi,nema izmeni tako da moram jos jedan post za redom :)
Ovako uz malu pomoc coveka sa ubuntu foruma sam resio stvar,znaci sve sam pratio uputstvo koje je postavljeno na tom forumu,dao sam gore link ali ima ga i na Wiki evo link:
http://ubuntu-rs.org/wiki/Sagem_F@st_800

Znaci sve je lako islo,klizilo prosto,nisam verovao da cu uspeti ali evo post upravo pisem iz 7.04 :) Hvala WebWolf i tebi na pomoci ;)

Postavio sam ovo pitanje i na njihovom forumu ali nisam uspeo nista i evo probacu i ovde:
Posto sam se nedelju dana mucio sa modemom Sagem F@st 800 E4 i tek na kraju pronasao sam da za verziju E4 ne postoji trenutno driver. Ja imam jos jedan adsl modem, BeWAN ADSL USB ST za koji sam pronasao driver za Linux 2.4 ili noviji (tako kazu) ali bez strucne pomoci nema sanse da ga instaliram jer se veoma tesko snalazim sa terminalom i komandama.
Zamolio bih nekog ko ima vremena da mi pomogne da ga instaliram, zakacio sam readme file u kojem se objasnjava kako treba da se instalira ali to je za mene prekomplikovano.

Driver sam skino sa oficijalnog sajta:
http://www.bewan.com/bewan/users/downloads/index.php
Tu ima BeWAN ADSL PCI & USB ST.
Imam Ubuntu 7.04

Ovo ne mogu nikako da razumem kako da odradim:

You may compile the drivers based on the include files in the kernel source or standard kernel include files. Set the variable KERNELDIR in the Makefile's to point to your kernel sources if the first option in chosen. If you choose the latter, you may need to copy the contents of the kernel source "include/net" directory into "/usr/include/net/". Go into these subdirectories and do a "make" and a "make install".

Pozdrav!

Prilozi

• README.txt
    17.3 KB · Pregleda: 121
Vrh Dno