Šta je novo?

Izasao novi Winamp

Q: Does foobar2000 sound better than other players?
A: No. Most of "sound quality differences" people "hear" are placebo effect

paaaa... ja sam isprobavao sa nekoliko ljudi - puštao sam istu pesmu (mp3, 320kbps i 128kbps) preko Winampa Lite 5.x i foobara 0.9x, ali tako da se ne zna iz kog plejera je puštena! Svi smo došli do istog zaključka: postoji minimalna pozitivna razlika kad se pušta preko foobara! Razlika je definitivno primetna (tj. može se čuti), ali je, realno, gotovo zanemarljiva!

u svakom slučaju, meni je foobar default i uopšte se ne kajem što sam sa AIMPa prešao na Foo ;) (a pre toga sa Winampa Lite na AIMP)

Poslednja izmena:
Skrobler apdejtovo plug in, sad valjda radi kako treba.

Radi savršeno. Mada je radio i poslednjih par dana pred taj update.

Sumanuti pade niotkuda.Pozz.Kad ti kažeš bataljujemo :)

Pozdrav :)

Ljudi su se kunuli da cuju razliku i izmedju Cubasea, Nuenda, Logica, PT LE ... a kada se identicne trake sumiraju kroz njihove engine, dobije se identican rezultat koji se lako proveri obrtanjem faza.

paaaa... ja sam isprobavao sa nekoliko ljudi - puštao sam istu pesmu (mp3, 320kbps i 128kbps) preko Winampa Lite 5.x i foobara 0.9x, ali tako da se ne zna iz kog plejera je puštena! Svi smo došli do istog zaključka: postoji minimalna pozitivna razlika kad se pušta preko foobara! Razlika je definitivno primetna (tj. može se čuti), ali je, realno, gotovo zanemarljiva!

u svakom slučaju, meni je foobar default i uopšte se ne kajem što sam sa AIMPa prešao na Foo ;) (a pre toga sa Winampa Lite na AIMP)

Sve sto ste mogli cuti je razlika u nivou slusanja. Skoro svi ljudi ce reci da je ono sto je glasnije ujedno i bolje. Foobar koliko se secam po defaultu drzi volume na MAX dok kod winampa to nije slucaj.

Kao sto kazu ljudi sa foobar sajta, matematicka razlika se moze stvoriti u 2 bita, ali to su poslednja dva bita tj. LSB (Least Singnificant Byte). Kome je poznata priroda decibela i logaritma, zna da je razlika od 10 dB jednaka pojacanju zvuka od 300%. Ako to uzmete u obzir onda vam je jasno koliko malo pojacanja nose poslednji bitovi, a koliko puno nose bitovi najvece vaznosti.

Sada kad bi usli u matematiku, i izracunali ta pojacanja shvatili bi ste da te male promene u zvuku koje nose bitovi najmanje vaznosti nisu nesto sto se "cuje ali malo" ili je "jedva cujno" vec nesto sto se ne moze cuti.

Naravno necemo da ulazimo u matematiku, posto ovo nije tema. Oni koji cuju razliku, a ne sumnjam da ih ima, neka slusaju u onome sto im daje lepsi zvuk, niko im ne brani, samo sam hteo sa tehnicke strane da objasnim da cujne razlike za coveka ne moze biti, sto uopste ne znaci da ljudi nece "cuti" nekakvu razliku ...

Pozdrav ...

Poslednja izmena:
Foobar koliko se secam po defaultu drzi volume na MAX dok kod winampa to nije slucaj.

eh :) kod mene su oba na max (u stvari, na "trunku" ispod max-a)

ja ne mogu da opišem zašto ta razlika postoji, i nisam verovao u to dok sam koristio winamp... međutim, sada sam ubeđen da je zvuk aimp-a i foobar-a za nijansu bolji nego kod winampa!

AIMP koristi BASS engine, pa moguce i da zato daje "ljepsi" zvuk.

Hoćemo malo o novom Winampu za promenu? :) Ono kao, ovo je Wnamp 5.5 thread...

I love Bento. :) Mada mi se ipak ne dopada nemogućnost odvajanja elemenata skina...

Poslednja izmena:
Zna li neko kako je moguce iskoristiti drugu polovinu file info prostora? Video sam, ali sad vise ne znam gde, da je neko podelio taj deo na dva, i u jednom drzi file info (koji ionako zauzme samo pola od celog tog prostora) a da u drugom drzi vizuelizaciju. Ali nikako nisam uspeo da sam nadjem gde se to podesava.

P.S. Nasao sam prilicno iritirajuc bag. Kada se uradi expand playliste, i ukljuci da u dnu prikazuje coverart (Options>playlist>show album art if playlist is enlarged), a potom uradi collapse window (Da ostanu samo main player area, file info i mala playlista), sledeci put kad se expanduje na full view, cover arta u dnu playliste vise nema :(
Svaki put mora da se ukljucuje ponovo da ga prikazuje posle svakog expand/collapse :(

Poslednja izmena:
Sumanuti je u pravu skroz (izvini Ronnie) tj. to je naučna činjenica .... nemojte da upoređujete mp3 pesme našminkane playerovim EQom (onaj koji ne vidite i ne možete ga podešavati,u algoritmu) tu ima razlike od playera do playera pa čak i od ripa do ripa..Ono što sam rekao za WMP znači da po defaultu (sa svim isključenim efektima dodatnim) najlepše šminka mp3 ... ako ćete da upoređujete,skinite sa neta Pink Floyd recimo Dark Side of the Moon u flac-u (ne zbog muzike već zbog snimka) i to MFSL varijantu mastera koja nije prošla dynamic range compression..e to vam već može dati realniju sliku.

E sad Ronnie drugare,šta da se kaže,super je po 100ti put,meni se čak više sviđa ovakav ''neodvojiv'' (mada ni ta opcija nije isključena)Baš su ga doterali za vistu da ne kvari Aero look :).Ali opet može to i lepše.pozz

Ma ima još bagića...u full modu neće ponekad da radi left click + close,mada to može biti i do teme u WinXPu

Poslednja izmena:
Zna li neko kako je moguce iskoristiti drugu polovinu file info prostora? Video sam, ali sad vise ne znam gde, da je neko podelio taj deo na dva, i u jednom drzi file info (koji ionako zauzme samo pola od celog tog prostora) a da u drugom drzi vizuelizaciju. Ali nikako nisam uspeo da sam nadjem gde se to podesava.

U donjem desnom uglu Multi Content View dela imas dugmence "Change the contents this area holds", u submeniju File Info Components cekiraj Visualization...

U donjem desnom uglu Multi Content View dela imas dugmence "Change the contents this area holds", u submeniju File Info Components cekiraj Visualization...

To znam, nisam na to mislio. Tip ima vizuelizaciju u posebnom prostoru (ne u okviru file infoa) ali ju je smestio u neiskoriscen prostor desno od file infoa... Ne znam kako drugacije da objasnim :)

To znam, nisam na to mislio. Tip ima vizuelizaciju u posebnom prostoru (ne u okviru file infoa) ali ju je smestio u neiskoriscen prostor desno od file infoa... Ne znam kako drugacije da objasnim :)
Screenshot?

ne znam da li je spomenuto ali sam se najvise razocarao sto nece da pravi playlist,koje pesme izaberem da ostanu poredjane ti redosledom i da onda krenem sa play,jednostavno kako stavim pesmu(add file)krece ista,pokusam drugu da ubacim krece ta,reinstalirao sam stariju verziju gde to radi bez problema,btw jedini player koji ima ovu opciju koliko znam,npr wmp trazi da se pravi playlista kao library ili folder u samom playeru i da tamo i ostane pa onda pusti,kod winampa crtl+a i del da se obrise,ok moze del i u wmp ali je ovo najprostiji nacin pravljena playlist i njenog skidanja....

Jel se još nekom dešava da 5.5 povremeno puca uz paljenje default debagera (kod mene dr. Watson)? To mi se nije pojavljivalo ni sa jednom ranijom verzijom, pa sam se vratio na 5.33...

Vrh Dno