Sumanuti pade niotkuda.Pozz.Kad ti kažeš bataljujemo 🙂
Pozdrav
🙂
Ljudi su se kunuli da cuju razliku i izmedju Cubasea, Nuenda, Logica, PT LE ... a kada se identicne trake sumiraju kroz njihove engine, dobije se identican rezultat koji se lako proveri obrtanjem faza.
paaaa... ja sam isprobavao sa nekoliko ljudi - puštao sam istu pesmu (mp3, 320kbps i 128kbps) preko Winampa Lite 5.x i foobara 0.9x, ali tako da se ne zna iz kog plejera je puštena! Svi smo došli do istog zaključka: postoji minimalna pozitivna razlika kad se pušta preko foobara! Razlika je definitivno primetna (tj. može se čuti), ali je, realno, gotovo zanemarljiva!
u svakom slučaju, meni je foobar default i uopšte se ne kajem što sam sa AIMPa prešao na Foo 😉 (a pre toga sa Winampa Lite na AIMP)
Sve sto ste mogli cuti je razlika u nivou slusanja. Skoro svi ljudi ce reci da je ono sto je glasnije ujedno i bolje. Foobar koliko se secam po defaultu drzi volume na MAX dok kod winampa to nije slucaj.
Kao sto kazu ljudi sa foobar sajta, matematicka razlika se moze stvoriti u 2 bita, ali to su poslednja dva bita tj. LSB (Least Singnificant Byte). Kome je poznata priroda decibela i logaritma, zna da je razlika od 10 dB jednaka pojacanju zvuka od 300%. Ako to uzmete u obzir onda vam je jasno koliko malo pojacanja nose poslednji bitovi, a koliko puno nose bitovi najvece vaznosti.
Sada kad bi usli u matematiku, i izracunali ta pojacanja shvatili bi ste da te male promene u zvuku koje nose bitovi najmanje vaznosti nisu nesto sto se "cuje ali malo" ili je "jedva cujno" vec nesto sto se ne moze cuti.
Naravno necemo da ulazimo u matematiku, posto ovo nije tema. Oni koji cuju razliku, a ne sumnjam da ih ima, neka slusaju u onome sto im daje lepsi zvuk, niko im ne brani, samo sam hteo sa tehnicke strane da objasnim da cujne razlike za coveka ne moze biti, sto uopste ne znaci da ljudi nece "cuti" nekakvu razliku ...
Pozdrav ...