Šta je novo?

Izabrani doktor aplikacija za mobilni

• Začetnik teme Deleted member 9456
  • Datum pokretanja
@Envoy,
meni je sve ovo suludo, ako si pazljivo procitao ja sam obrisao izabranog doktora i on se naprasno ponovo pojavio u ponudi na google store. Instalirao sam ga sa google store i proradilo. Cerki je izabrani doktor bio na mobu i nije radio, deinstalirai smo ga i ponovo instalirali sa google store i program je proradio i slobodni termini. To smo danas radili u razmaku 10 minuta deinstalacija i ponovna instalacija sa google store i odjednom sve radi. Ko je i kad azurirao tu bazu za mene je enigma jer je cerkin lekar iz SC preseljen jer je SC prodat. Kako su odjednom postali azurni sa tom bazom, ludilo. Ako budem ok sutra cu da dopuzim do poste i da mi daju koliko ja vidim iz uputsva dva podatka da bi aktivirao consistid ako je tako kako pise u uputsvu. Ne znam zasto u uputsvu nije spomenuta posta ili opstina da se to tamo radi. Ovo postalo ko Ilijada i Odiseja ili Rat i mir.
Za specijalistu ja imam zakazano u njihovim knjigama jos prosle godine za ovu, mislim na endokrinologiju ali osecam da ce opet biti problem elektronski uput vs papirnog. Za srcku trazicu da mi u DZ nadju specijalistu jer su napadi angine pektoris postali cesti, boli me taki vise za VMA i da zovem neke neregularne brojeve na koje se niko ne javlja.

Poslednja izmena od urednika:
Uputstvo od eUprave ili uputstvo za korišćenje na portalu eZdravlje?

Vidi, eZdravlje nisu radili iz eUprave ali će preuzeti. Kako bilo ja znam vrlo dobro zašto kada klikneš na neku uslugu eUprave dobiješ 502 Bad Request. Nadam se da i drugi korisnici klikću dok ne prođe upit 😁

Ekipa eUprave baš i nema opravdanje što im se raspada sistem, oni imaju novu opremu. Zdravstvo s druge strane... je jezivo loše opremljeno. Imam dve mašine sa AMD Sempron Jaguar APU i 2 gb ddr3 ram. Ne služe ničemu, zauzimaju prostor. E vidiš te dve kante su za mnoge DZ u Srbiji značajan apgrejd...

Postoji neka težnja da se ovo uradi ozbiljnije ali to je za sada samo priča. IZIS je rađen uprkos RFZO i baza je centralna, to po novom zakonu baš i ne pije vodu. Već mnogi imaju L3 VPN ali nemaju svi. Mada svakako treba razdvojiti linkove u bolnicama gde bi dedicated l3 vpn služio servisima digitalnog zdravstva a mimo toga nek uzmu neki običan net za zanimaciju doktora i sestara. Pritom to sve treba standardizovati a ne da svako sprovodi svoju implememtaciju kako mu se ćefne.

@Envoy,

Uputsvo za consentid nasao sam ovde link
Sve se svodi na to da je uputstvo protivrecno da ne kazem apsudr da bi imao nizi nivo pristupa od najviseg moras prvo da imas najvisi nivo. Diskutatni ovde upucuju na Postu ili Opstinu da tamo dobijem neke poatke da bi aktivirao consentid. Nije mi dobro ne mogu vise da pisem..
Ako mislis na hrvate to je web stranica na kojoj dodeljuje pin na osnovu lib-a i broja knjizice.

Mnogo to komplikujes.
Instaliras ConsentID app na mob, odes u postu (spisak) dobijes za par minuta parametre za registrovanje (id korisnika i registracioni kod).
Pokrenes app na mobilnom uneses parametre i odaberes pin za dalje koriscenje.
Kad se logujes na EID ides na dvofaktorsku registraciju, na mobilnom dobijes notifikacju (ConsentID) i ukucas pin.
Toliko.

@terzazak,
Hvala na spisku ali moje poste i novotvorene postanske stedionice u mojoj zgradi nema na spisku. Moja posta postji 46 godina u mom bloku i nema je na spisku. Za tebe je to komplkovanje, shvati nisam zdrav i nedo ti bog to sve sto ja imam i jos da ti se sve zivo komplikuje jer sve je lepo na TV i ima a onda naletis glavom u zid i realnost.

Ok, verujem da neko nije u mogucnosti da ode i ceka u posti podatke, zbog bolesti sl.
Koliko znam nema opcije za dobijanje parametra online.

Ranije si na eupravi mogao sam da generišeš podatke za ConsentId, ako se loguješ sa sertifikatom. Ne znam da li je i dalje moguće.
Pozdrav

Da, za sertifikat mora u MUP ili neku drugu instituciju koja ih daje (ima ih par). Prednost je što se izdavanje sertifikata u MUP-u obično zakazuje posebno, pa ne mora puno da čeka. A i ne verujem da su gužve sad, prošla je sezona vadjenja pasoša, a omladina je povadila LK za 100€.
Može i da pozove ove druge što daju sertifikate, pa vidi kako oni izdaju. Možda imaju neku "remote" varijantu.
Pozdrav

Koliko sam ja shvatio iz pisanija na e-upravi, najvisi nivo pristupa imaju ti sertifikati iz MUP-a. Ako je tako zasto bi neko pravio nizi nivo pristupa kad ima njavisi i najaci nivo pristupa. Da li ja gresim? Pa to nema veze nego kako koji deo se napravi on odredjuje logovanje pa mozes biti bog otac sa Mup-ovim sertifikatom nece te pustiti da se ulogujes ako oni kazu samo logovanje sa dvostepenom autentifikacijom.

Najviši nivo pristupa ima sertifikat - sa njim možeš da koristiš sve usluge i imaš pristup svim sistemima. Pristup sa ConsentID možda ima manje prava, ali je jednostavniji. Napr. ne moraš da imaš čitač LK, pa možeš da se uloguješ i sa mobilnog telefona, itd...
Pozdrav

Pisao sam na temi E-uprava...ima 2-3 meseca kako je preko ConsentID aplikacije omogućeno gotovo sve što je ranije bilo moguće samo preko kvalifikovanog elektronskog sertifikata. Znači, pristup i poreskoj upravi, NSZ, PIO, ma sve što nije moglo pre toga, LPA je moglo i ranije, sad može i pristup mnogim a možda i svim podacima iz MUP-a.

Na sve to uveli su još i da preko mobilne aplikacije može da se formira i elektronski potpis, samo treba aktivirati kval.elek.sertifikat u cloud-u a to može svako ko ima mobilnu aplikaciju aktiviranu ali naravno sa prethodno unešenim parametrima koje je dobio u nekoj pošti ili opštini. To znači da nam ne treba više sertifikat sa lk iz policije, ne treba čitač kartica, ne trebaju softveri razni da bi se to pokrenulo, juče isprobah i lagano to sve odradih.

Ima mnogo toga pametnog napisano na temi e-uprava od dosta forumaša pa najbolje sve to pregledati.

Uslov svih uslova je da se ode u neku poštu i opštinu i pokupe ovi parametri i onda aktivira mobilna aplikacija a posle sve ide stvarno lako, mislim na proveravanje podataka iz raznih organa državne uprave uključujući i ove zdravstvene. Ko to ne može onda mora da ide u MUP i tamo vadi elektronski sertifikat ali mu onda treba i čitač kartica i još svašta nešto i onda uz pomoć toga može sam na sajtu euprave generisati podatke za mobilnu aplikaciju ali daleko je lakše ovaj prvi postupak.

Apropo priče o mobilnoj aplikaciji koja se tiče izabranog doktora morao sam da uradim onako kako je napisano na ovoj temi a to je brisanje prethodne aplikacije pa ponovno instaliranje nove i uz sve to unošenje lbo i broja zdr.kartice i onda sada ponovo radi, to sam radio za majku, ona nema nalog na eupravi a ja preko e-uprave mogu da pristupim sajtu zdravstvenog osiguranja i tako pregledam moje podatke ali naravno i tu mora prvo da se ide preko ConsentID aplikacije da bi se ušlo u svoje podatke a i to je napisano na ovoj temi kako se radi inače ne bih uspeo u tome.

Najviši nivo pristupa ima sertifikat - sa njim možeš da koristiš sve usluge i imaš pristup svim sistemima. Pristup sa ConsentID možda ima manje prava, ali je jednostavniji. Napr. ne moraš da imaš čitač LK, pa možeš da se uloguješ i sa mobilnog telefona, itd...
Pozdrav
Hvala, to me je zanimalo jer kao sto sam citirao ovde bilo mi je nelogicno uputstvo, znaci kako sam i pretpostavio sertifika ima najvece ovlascenje ali mana je sto mora citac, znaci neprakticno ako hoces nesto preko mobilnog. Meni je i glukomer uparen sa mobilnim, racune placam preko QR koda ili sam napravio sablone koji su zapamceni na bancinom serveru itd.. Sad sam u klincu sa zdravljem, traje kriza pa prodje, kad prodje, pogledacu na spisku sta mi je najblize koja posta i odradicu posao.
Pozdrav

@adachi,
Ok zdravstvo jeste kompleksan sistem ali osnovne stvari, zakazivanja, uputi, dokumentacija, nalazi to ipak moze da se standardizuje a ne da se od toga pravi vojna tajna za onog ciji su to podaci. Meni su prosle godine na VMA izgubili originalne nalaze ili su ih sakrili, zena koja pise i daje otpusne liste blage veze nema sa medicinom sama je izjavila u mojoj sobi. Kad sam dosao kuci vidim fali dokumentacija od drugog infarkta i stavljanja stenta, ova nova kao da je poremecen covek pisao, nigde nalaza holtera jer najverovatnije nije ni ocitan, glavno da su naplatili troskove od civilnog zdravstva, moj lekar se je krstio kad je citao otpusnu listu. To sto su sad napravili mozda je necija devojka-zena dobila priliku da napise malu brosuru a ono glavno ne mozes da pridjes. Odes u private npr. medigrup, platis stizu nalazi istog dana na e-mail, niko te ne pita i ne trazi sifre dal je to tvoj nalaz ili te neko zahebava ili ce da ti medigrup dosadjuje sa reklamama. Progledaj sta je bilo sa izabranim doktorom zasto se je poverenik bunio, procitaj sta pise za ovu uslugu u browseru na netu, razmenjuje podatke sa prijateljima, to lici na ono ja pijem ove zute pi i ti mozda ti pomogne; pa tek osiguravajuce kompanije se spominju pa tu su i banke i onda dodjes u banku a oni kazu njet imao si 2 infarkta ne moze ni dinar kredita a moze postoje krediti sa rizikom i osiguranjem ja sam takav uzeo da nebi doveo porodicu u nezgodnu situaciju ako mi se nesto desi, veca je kamata, placas osiguranje kredita ali ne dovodis porodicu u rizik d ih izbace na ulicu....
Da me ne razumeš pogrešno nemam Srbija centralizovan informacioni sistem za zdravstvo. Otud u problemi. Mozda mozes kod lekara u DZ da zakažes termin i uzmes hronicnu terapiju, uput ali koliko sam mogao da shvatim kad ti se jave periodi lošijeg zdravlja tebi se bas i ne petlja sa DZ nego bi na pravu adresu kod spec ili subspec lekara. I tu je problem o kome sam pričao uvezanosti primarnog i sekundarnog/tercijernog nivoa zdrv zaštite. Eto uspeli su da ti izgube med dokumentaciju tek tako i da bi nabavio kopije moras da juris po ustanovi u kojoj si svu dg i lečenje radio jer VMA nema nikakve uvezanosti sa KCS ili IKVB Dedinje i tu nastaje haos. Nadam se da ces sto manje vremena gubiti na tu administraciju ne znam sta bih drugo rekao. Realno ljudima koji su srčani bolesnici osim th slabo sta DZ i izabrani lekar može da učini osim izdavanja uputa...

Ovo i jest projekat uvezivanja zdravstva...
Sertifikat je super ali se mora obnavlljati.

Ovo i jest projekat uvezivanja zdravstva...
Sertifikat je super ali se mora obnavlljati.

Super je sve to ali kad odes u bolnicu to je informacioni sistem na nivou samo ispisi po neki termin za doktore cisto da se vidi da ih ima u sistemu a to sto se to cesto ne poklapa kad lekari rade/dezuraju i sl nema veze. Skoro slucaj doktorka da bi radila svoj dan u ambulanti morala je da nastavi da radi nakon dezurstva od 24h znaci zena ce raditi 32h u kontinuitetu i to bez sna. E sad koliko to cini pacijente srecnim da im lekar obezbedi termin i pregled u takvom stanju i bez odmora iako je zakonom zagarantovan neradni dan nakon 24h dezurstva to treba svi mi da se zapitamo. Ali to je srbija zadovoljavamo formu i pacijent ce biti srecan sto ce dobiti pregled ili nece od lekara koji se bori da ne udari glavom od sto od umora. Naravno ima i ljudi koji ce da odu kuci kao sto je i po zakonu pa onda nema mog doktora da me pregleda a zakazao sam. I ko je tu kriv i koji info sistem moze to da uredi? Prosto ima manjka visokokvalifikovanih i obucenih lekara. Jer nas sistem dozvoljava da zavrsis spec i da nisi spreman da samostalno pruzas sve usluge koje bi trebao da znas a tek ce biti haos posle korone. Ogroman broj lekara i bas tih obucenih sa veliki brojem pac je migrirao u privatni sektor. Pa i sami lekari iz drzavne sluzbe idu da odrade nalaze i dihagnostiku privatno i sad mi kao polemisemo e uredice nas eZdravlje... nama treba neka debela reforma zdravstva gde ce primarni fokus biti edukacija lekara u vestinama a ne mlacenju prazne slame i teoretisanju da ne bude za ovu op idi kog ovog jednog jedinog lika u srbiji to je ipak malo porazavajuce nismo mi drzava od 300 000 stanovnika...

Ne može reforma sistema da izleči mentalitet. Jednostavno rečeno, ne postoji kazna za probijanje rokova i hvatanje krivina. Preuzimanje odgovornosti je zaboravljena veština a pozivanjem drugog na odgovornost stičeš zakletog neprijatelja.

Ovo je zajedničko svim domaćim sistemima ali se ja konkretno bavim zdravstvom pa je fokus na tome.

Čekanje na drugog duradi, u 80% slučajeva ne dovodi do bilo kakve promene. I tako, trulimo unedogled. Samo dokle...

Uveren sam da kod nas samo Staljinizam daje rezultate i ništa drugo.

Premijerka i ministar su smislili da će ovo obuhvatiti i privatno zdravstvo. Samo bez LBO i JMBG na knjižicama privatnih ustanova, to će ići malo teže. I opet se vraćamo na RFZO.

Dva clana domacinstva. Jedan iOS uredjaj (iPhone). Instalrana E-ZDRAVLJE aplikacija, odradjeno logovanje preko e-uprave. Radi odlicno. Druga, android uredjaj. Instalirana aplikacija. Logovanje isto preko e-uprave. Ne radi nista. Ta druga osoba ne moze ni preko browsera (windows) da dobije nista od podataka, osim redovne terapije. Sve ostaloi zbacuje neke greske. Posebno mi je bitno da imam pristup e-dosije (izvestajima sa prethodnih pregleda), sto kod nje ne postoji. Zanimljivo je da je ranije, kada aplikacija jos nije postojala, ova opcija radila i ta osoba je imala desetine izvestaja sa prethodnih poseta lekaru. Sada, od kada je aplikacija nema ni jednog. Pokusao sam da se zalim preko support mail-a. Oni su nesto par puta odgovorili, bez ikakvog konkretnog odgovora ali to ovoj osobi i dalje ne radi. Ima li neko ideju sta tu moze da bude i ko to moze da resi? Meni deluje kao neka ostecena baza, ali kome se i kako za to zaliti?

Dva clana domacinstva. Jedan iOS uredjaj (iPhone). Instalrana E-ZDRAVLJE aplikacija, odradjeno logovanje preko e-uprave. Radi odlicno. Druga, android uredjaj. Instalirana aplikacija. Logovanje isto preko e-uprave. Ne radi nista. Ta druga osoba ne moze ni preko browsera (windows) da dobije nista od podataka, osim redovne terapije. Sve ostaloi zbacuje neke greske. Posebno mi je bitno da imam pristup e-dosije (izvestajima sa prethodnih pregleda), sto kod nje ne postoji. Zanimljivo je da je ranije, kada aplikacija jos nije postojala, ova opcija radila i ta osoba je imala desetine izvestaja sa prethodnih poseta lekaru. Sada, od kada je aplikacija nema ni jednog. Pokusao sam da se zalim preko support mail-a. Oni su nesto par puta odgovorili, bez ikakvog konkretnog odgovora ali to ovoj osobi i dalje ne radi. Ima li neko ideju sta tu moze da bude i ko to moze da resi? Meni deluje kao neka ostecena baza, ali kome se i kako za to zaliti?
I da li ste to nekako rešili (kako)?
Naime, imam isti/sličan problem.
Na e-zdravlje pristupam preko browsera i od januara u e-dosijeu nemam upisan više ni jedan novi nalaz, rezultat...
"Ažurno" je jedino stanje naručene terapije i zakazani pregledi.

Proradilo je pre nekog vremena. Dopisivao sam se sa njima do iznemoglosti. Dosta su nezainteresovani (takav sam utisak stekao) i uglavnom su mi odgovarali neke genericke odgovore u pocetku. Kasnije, posto sam bio bas uporan se izgleda neko zainteresovao pa su malo po malo na kraju resili to. Prvo je proradio web pristup, a onda iako sa bezbroj bagova nekako i android aplikacija. Aplikacija za iPhone i moj nalog od pocetka rade bez ikakvih problema.

Huh, tek sad procitah ovaj thread...
Ja sam davno odustao od "Izabrani doktor" aplikacije. Probao sam, nije htela da radi (a receno mi je da radi) i zakljucio sam da je moj Android (4.nesto.nesto) zastareo... A mozda nije, mozda sam samo probao u nezgodnom trenutku.
Ali nije to kljucno pitanje. Kljucno pitanje je:

Zasto ne mozes da sednes za racunar i zakazes termin? (bilo preko web interfejsa, bilo iz downloadovane aplikacije)

Deluje da je svima osim mene prirodno da to rade sa telefona...
Na stranu izbor da li da se pravi M ili PC aplikacija; recimo da sam ja glupi, ultrakonzervativni mastodont koji to ne razume zato sto mu fale neka fundamentalna znanja iz sociologije. Ali tu su, kako meni izgleda, glavni problemi sa bazom. Ako je ona dovoljno ispeglana da dobro radi sa M aplikacijom, koja je prepreka da se napravi i PC aplikacija?

I uopste, posto vidite da sam pao s Marsa, ima li nesto sto se podrazumeva da svako zna - a moglo bi biti da ja ne znam...

Covek se uci dok je ziv. Danas sam saznao da DZ vise nikako ne moze da se dobije na telefonske brojeve koji su i dalje publikovani nego samo preko Call centra ministarstva moze da se zakaze pregled kod lekara. Ok super, nazovem call centar ali meni ne treba pregled nego recepti koji se izdaju za trake i igle za insulinske penove a to call centar ne moze da uradi. Znaci redovna mesecna terapija je istancovano ali ovo nije jer se to izadje na svaka 3 meseca po odluci komisije na kojoj sam odavno bio. Vidim da napredujemo, izabrani doktor pokazuje da za ovaj mesec nema termina, za novu aplikaciju na PC ili mobilnom treba dvstruka autentifikacija a sustina je ima call centar a sta ako doktor ode u penziju ili napusti to radno mesto. Nije mi jasno kako u toj bazi nema okidaca da se automatski dok ste zivi te stavke azuriraju na tromesecnom nivou (za dijabetes ne postoji izlecenje) a ne da sad morate ici do DZ i moljakati sestru da izmoli doktora da to upise i tako to traje i ponavlja se vec godinama. Sad se pitam sta ce biti sa elektronskim uputim gde ja imam zakazano jos na proslogodisnjem pregledu na endokrinologiji novi termin za ovu godinu. Prosle godine pisao sam o tome da to elektronski do endokrinologije nije doslo a doktorima u DZ je naredjeno da nikako ne pisu pairni uput.
Sad maltene svi moraju da imaju makar pristojan mobilni ili PC i da uce kako se dobija i upotrebljava dvostruka autentifikacija da bi videli ko im je uopste lekar i da li uopste radi.

Pa dobro svaki mobilni koji ima mobilnu aplikaciju ima i web browser iz koga bi isto trebalo da moze da uradi.

Covek je u pravu, on line zakazivanje ne bi trebalo da bude vezano za neku aplikaciju vec da bude omogucen on line pristup sajtu.

@bakara,
Koliko ima slucajeva kao ja, mnogo i verujem da skoro svi imaju isti problem kad se radi o iglama za penove i trakama a na endokrinologiji ti traze da doneses profile koje treba da radis najmanje jednom nedeljno ili vise da bi lekar video kako deluje taj insulin ili vise vrsa insulina (pravim tabelu u calcu pa je za endokrinologa konvertujem u M$ format. Nije mi jasno ko uopste drzi tu bazu kad je toliko zastarela da nema obican okidac na 3 meseca. Kad sam bio pokusni kunic na kom su isprobavali insulin koji nikad nije dosao u nase apoteke onda sam sve dobijao dzaba na kilo, pc je ocitavao aparat preko ic porta i pravio kilo izvestaja. Sad imam neki nas prog na mobilnom koji se veze plavim zubom za aparat ali to je onako jer baza koju mogu da eksportujem ne slaze se bas sa onim sto endokrinologu treba. Proizvodjac glukomera, promenio je izgled glukomera i lancetara koji je imao 6 igala u bubnju i to je jednodnevno bockanje da bi se dobio dnevni profil, nekad treba i 8 bockanja a veruj bole prsti, sad takvih lancetara i lanceta nema, noviji model i sad ostaje da mi neko kupi preko grane i zalihe bubnjeva sa lancetama.

Pa dobro svaki mobilni koji ima mobilnu aplikaciju ima i web browser iz koga bi isto trebalo da moze da uradi.

Covek je u pravu, on line zakazivanje ne bi trebalo da bude vezano za neku aplikaciju vec da bude omogucen on line pristup sajtu.
Zakazivanje ide preko IZISa a IZIS ne sadrzi web portal okrenut ka korisnicima, samo tu jednu aplikaciju Izabrani Doktor.
eZdravlje se oslanja na MojDoktor bazu za zakazivanje kao i Izabrani Doktor.

Poslednja izmena:
Moze li bilo kakvo pojasnjenje zasto tigar zemlja nema ovu aplikaciju za iOS ???
Pitao sam i njih ali sam, demagoski, ostao bez odgovora :(

Nazad
Vrh Dno