Šta je novo?

Izašao Putty Squad AGA

Stef

Čuven
Učlanjen(a)
29.12.2001
Poena
620
Ovi likovi iz Sistem trojke, potukli rekord Djuka na više nivoa! :)

http://www.system3.com/promotional-download/puttysquadamiga/

Beše leto 1994. kad sam bio nakupovao prvu gomilu stranih Amiga časopisa. Jedna od igara koja je bila glavna zvezda među recezentima u tom trenutku, je bio ovaj Putty Squad. Dobila visoke ocene, na slikama izgledala odlično, i... bila van mog domašaja jer nije bilo reči o verziji za Amigu 500 :( Međutim to je bio manje-više prvi i poslednji put da sam video bilo šta o ovoj igri (bila je još i kratka najava u Svetu kompjutera). Kasnije kad sam 1998. počeo da se bavim WinUAE-om, nalazila mi se na listi igara koje treba da pronađem za kolekciju, ali je nigde nije bilo. Ni na jednom sajtu, što me je čudilo s obzirom na baš dobre ocene. E onda negde posle 2000. godine pročitam da se igra ustvari nikada nije ni pojavila za Amigu, a da je to što sam ja gledao '94 u časopisima, ustavio bio demo od desetak nivoа. Priča kaže da je izvorna verzija za Amigu bila gotovo završena, ali da nije bilo volje da se i distribuira. Samo su posle objavili novu verziju za konzole.

Koga zanima, na priloženom linku ima igru u ADF formatu, sa sve upustvom. Gledajući slika, meni nikada nije bilo baš najjasnije o čemu se uopšte radi u ovoj igri :)

Sjajno izgleda !!!

u kojoj je rezoluciji??

Ima prelepo dizajniran ambijent, ali je mnogo glupa.

Ima prelepo dizajniran ambijent, ali je mnogo glupa.
Pa, sad, ne bih bio toliko kategoričan... Bilo je dosta platformskih igara koje nisu imale ni blizu toliko različitih mogućnosti za glavnog junaka (skok, levo-desno, eventualno udarac i to je to), a prilično fino su ocenjene. Nisam na početku skontao šta je u stvari cilj igre i koje sve poteze Putty može da uradi, ali sam onda pročitao uputstvo... :)

Dok sam gledao klipić na YT bio sam u fazonu...

qfsEAMS.jpg

Prilozi

• qfsEAMS.jpg
    qfsEAMS.jpg
    76 KB · Pregleda: 39
Milsim da je gola Amiga 1200 je mogla daleko vise od ovoga na polju grafike i animacije. Ovo ne izgleda nesto puno bolje od jednog Ruff n Tumble na Amigi 500 iz 1994 godine! No u svakom slucaju ,projekat je prijatno iznadjenje.

Problem je u tome što A1200 u AGA modu nije ni izbliza iskorišćena koliko je moglo, a sada možemo samo da nagađamo šta bi bilo da je bilo.
Amiga 500 sa druge strane, ima sjajne platformske igre i u takvoj konkurenciji nije lako izdržati.
Ovo uopšte nije loša igra, mada moje omiljene su svakako Brian the Lion i Shadow of the Beast 3.

Bilo je premalo vremena da AGA mogućnosti budu iskorišćene do maksimuma. Commodore je bankrotirao početko 1994. a u to vreme je počeo i moćan trend 3D igara. AGA je bila odlična za 2D grafiku i animaciju. U svakom slučaju, ja pozdravljam pojavu svake "nove" igre za retro platforme.

Milsim da je gola Amiga 1200 je mogla daleko vise od ovoga na polju grafike i animacije. Ovo ne izgleda nesto puno bolje od jednog Ruff n Tumble na Amigi 500 iz 1994 godine! No u svakom slucaju ,projekat je prijatno iznadjenje.

:)

Robin Levy je radio grafiku i za Ruff n Tumble i za Putty ;) link

Ruff n Tumble je stvarno jedna od najimpresivnijih igara, pre svega jer koristi half-bright mod (64 boje) na A500 (jel bese za 1MB OCS?)

sa druge strane, i Putty izgleda gura maximalno AGA chipset: dual playfield, rekao bih da onaj zadnji koristi 3 bita (8 boja) i ali ostatak grafike mi izgleda kao da ima daleko vise od preostalih 5 bita (32boje) - kako je ovo moguce?!

Problem je u tome što A1200 u AGA modu nije ni izbliza iskorišćena koliko je moglo, a sada možemo samo da nagađamo šta bi bilo da je bilo.
koja je po vama najbolja platforma za AGA?

:)
Ruff n Tumble je stvarno jedna od najimpresivnijih igara, pre svega jer koristi half-bright mod (64 boje) na A500 (jel bese za 1MB OCS?)

Da.Ono sto je takodje impresivno,je brzina loadinga izmedju svetova.Mozda najimpresivniji sistem ucitavanja u celoj Amiga 500 epohi.Nikada necu zaboraviti taj zvuk flopija: tak-tak-tak-tak...crn ekran i odjednom zablista igra a muzika pocne da kida. :)

koja je po vama najbolja platforma za AGA?

Alladin.

^

mozda je Alladin "igriviji" i ima lepsu animaciju likova ali je tehnicki "losiji" od Putty-ja:
AGA Alladin ima oko 80 boja dok Puttyjy... cak ni ne mogu da prebrojim boje na ekranu :D

EDIT:
sad sam nasao PNG od Putty-ja: i on ima oko 80tak boja na ekranu.
izgleda da samo mom oku izgleda impresivnije jer je sareniji :)

Poslednja izmena:
Ruff 'n' tumble radi u 25fps, tu su dobili malo prostora. Probao sam Putty pre 5-6 godina na Snes emulatoru, super izgleda. *****ali su Duke Nukema sa ovim :) Super vest u svakom slucaju, probace se

Sad se setih, Flink takodje izgleda fantasticno, izasao je samo za cd32 valjda, tako da je aga igra. Henk Nieborg ja odradio majstorski posao, jedan od meni omiljenih pixelart umetnika. Bashee je isto prelepa aga igra i to bi bilo to, ili ne mogu da setim nicega vise vrednog pomena :(

Alladin, Putty, Flink, Bashee...

to je to: dualplayfield svaki sa po 16 boja
8 sprajtova, 64 pixela siroki sa svojih 16 boja...

i to je otprilike to za AGA platforme.
daleko od toga da bilo koja od ovih igara ne izgleda odlicno!
ali ne vidim sta bi moglo vise da se izvuce iz AGA...?!

jos jedna odlicna igra za AGA je i Shadow Figther!
(isto oko 80tak boja, veliki sprajtovi (najverovatnije 2x2), dual playfield...)

btw Flink ima samo oko 30tak boja...

Poslednja izmena:
Vrh Dno