Šta je novo?

Iz poljoprivrede u programiranje

• Začetnik teme Začetnik teme NSale
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

NSale

Cenjen
Učlanjen(a)
19.04.2014
Poena
160
Pozdrav kolegama forumašima,

Moje pitanje je sledeće: šta bi trebalo da zna neko ko aplicira za posao junior developera?
Inače, ja sam dipl ing poljoprivrede, radim u struci oko 5 godina i ne mogu reći da sam nezadovoljan poslom ili platom, ali nemam nikakvih profesionalnih izazova u svojoj struci (studirao sam, završio i radim nešto što me ne interesuje) i hoću da se oprobam i počnem da radim nešto što me stvarno zanima..
Pre godinu i po dana sam počeo da učim Javu iz ''Thinking in Java'', ''Head First'' i ostalo, pa TNB, Lynda i drugi video tutorijali, pa sam počeo da spremam i OCAJ ispit iz za to predviđenih knjiga..
Uz Javu nisam učio ništa drugo, ali sam na nagovor drugara-programera, pre oko 6 meseci, počeo da učim i JavaScript, SQL, Web Services SOAP i REST, XML (knjige, video tutorijali i online kursevi), naravno sve ovo, koliko se može, uz posao..
Što se tiče praktičnog iskustva, imam ga samo na ličnim projektima.. Trenutno radim na jednoj Android aplikaciji (dve sam već napravio), na jednom sajtu (takođe sam dva već napravio, nisam gore pomenuo ali HTML i CSS sam znao i pre Jave) i treba da pravim bazu kupaca za kolege u firmi u kojoj trenutno radim..
Zanima me Vaše mišljenje šta bih još, osim navedenog, trebao da savladam da bih uspešno prošao testiranje i intervju za posao junior-a? Da li su to frejmvorci u Javi? Ili možda da učim i nešto što nema veze sa Javom kao na primer C#, PHP ili Phyton da bih povećao šanse za uhlebljenjem u IT industriji, tj. programerstvu?

Pozdravljam Vas i unapred se zahvaljujem na odgovorima. .

Tesko je ovako na osnovu jednog posta oceniti, ali cini mi se da vec mozes da apliciras za posao juniora. Mozda ne prodjes na prvom razgovoru za posao, ali proci ces na drugom, trecem, cetvrtom... 🙂
Nemoj mnogo da siris oblasti koje ucis za sada. U pocetku ti je bitnije da dobro ovladas nekim usko povezanim stvarima, nego da se razbacas na 100 strana. Sirina ce doci sa godinama iskustva.
Na osnovu ovoga sto si napisao, mislim da bi najbolje bilo da konkurises za posao junior Java developera (konkretno, mozda da juris posao android developera, posto je tu kriva napredovanja brza).

Ako vidis da u oglasu za posao pored stvari koje znas traze i stvari koje ne znas, slobodno apliciraj. Cest je slucaj da u oglasima traze znanje svega i svacega, a da u realnosti traze dosta manje od toga.

Pozdrav Nothingman i hvala na odgovoru..
Bio sam na jednom testiranju i iskren da budem ''ubili'' su me Java Frameworks (od 10 pitanja iz Jave, 5 je bilo iz te oblasti), a ja nisam ni procitao o Spring, Hibernate, Struts i ostalom, mislim znao sam da ih nabrojim, ali nista vise.. Posto je u toj firmi veoma zastupljen rad u, konkretno, Spring-u rekli su mi da naucim to sto nisam znao pa da im se javim opet za par meseci..
Jos jedno pitanje za tebe, a naravno i za ostale koji bi zeleli da se ukljuce u diskusiju..
Da li je bolje konkurisati, iz perspektive jednog juniora, kod manjih firmi (10 - 50 zaposlenih) ili kod vecih (do i preko 200)?

Pozdravljam,

Ne znam kako je u svim firmama ali evo jednog emaila u kome se objašnjava šta se traži da naši studenti znaju prilikom apliciranja za posao u jednoj od većih firmi (prekoa 100 zaposlenih):

Evo od kolege *** neka pitanja kako bi imali bolju sliku o tome sta trazimo:

Sta je OOP
nasledjivanje
class vs object
public, private, protected
static, final
constructor
interface vs abstract class
overloading vs overriding

int vs Integer
List vs Array
Map