Šta je novo?

Ivy Bridge - Scalping!

Nisam stizao da se igram - tromesečje, tek sada nastavi. :D

Pa ovako, stabilno je pre skalpiranja išao a da nije otvoren prozor i kao u frižideru u sobi :d do 4.5, a sada 4.8 sa 1.43V za apsolutnu stabilnost, što će biti za svaki dan. I tada je max temp. u IntelBurnTest-u na najtoplijem jezgru 95, a na najhladnijem 85 što je savim OK i izgura celih 10 krugova sa 10GB memorije.
E sada za 4.9 traži celih 0.1V više i eto mu 105C! :D A i bez HT-a stabilno ide 4.9, dok na 5 opet dostiže 105C obzirom da traži preko 1.5V! :-devil-: Tako da bez HT-a imam samo 100MHz više, te ću ostaviti na 4.8 sa HT-om. Mislim da 100MHz razlike i ne znaći nešto mnogo, pa kad već imam i7 što da ne ostavim HT upaljen..
Naravno sa otvorenim prozorom ovih dana i ja u jakni :d ide to i do 5.1 stabilno (čak i 5.3 za testiranje igara, ali ne pitaj sa kojom voltažom :smoke: i tu je Linx i sl. zabranjeno! :smash:) - tj. plače za vodenim... :( Ali je svakako i ovo dovoljno, čak ni u programima ili testovima igara nema daljeg ubrzanja. Da ne kažem nema velike razlike 3.9-4.6, i ovako je više nego brz. Samo rendering, kompresija, enkripcija i sintetika vide dalje ubrzanje.

Ovo je sve bez gašenja EIST, C1E, C states i ostalih štednji; sumnjam da će mnogo pomoći ali probaću i to da pogasim, obzirom da je moj problem velika voltaža i time temp. a ne stabilnost ili da neće na neki klok. Jedino sam probao petljati sa PLL i frekvencijom VRM-a, što nije pomoglo da snizim voltažu.

Eto ukratko jesam smanjio temp, ali i dalje nemam preterano raspoložen primerak. Jednostavno traži mnogo voltaže pa ni 20C razlike u određenom momentu više ne pomaže. Ali opet ni dobitak od 300MHz "jednostavnim" zahvatom nije loš!
Nije svaki dan božić, pa ne može da ubodem i GPU i CPU raspoloženo jezgro, bilo bi malo mnogo to tražiti od Fortune! ;) Uostalom i grafiku ja ne drim za svaki dan na onim vrednostima, to već isto traži prozor, već na 1240-1840. ;)

Hvala na infou, brale, sad mi je sve jasno... cak i ono sto me nije zanimalo! :d

Lepo, detaljno, pregledno... sve kako valja ;)
I da, "jakna&prozor" varijanta me ne zanimaju, pitah samo za 24/7, tj. onoliko koliko mozes da drzis svaki dan bez da se smrzavas po kuci :d

300MHz vise, stvarno nije lose... "warranty void", ali nije lose :p

Nema problema, a i jesam odgovorio tipa i za neupućene koji budu čitali. ;) Da 4.8 za svaki dan je OK, vidim po netu da ni sa vodenim to nemaju bez "intervencije".

Jedino eto još da probam ugasiti štednje, iGPU, probati sa menjanjem BLCK (video na netu da može tražiti manje V tim putem nego samo množiocem?) i sl. Ali ne nadam se previše postići, no hajde da vidimo..
A onda još sledi probati zateći memoriju i to bi bilo to.

mdm, što ne probaš da klokneš memoriju na 2133 MHz makar ? Ili na 2400 MHz ako imaš raspoložen prmerak, pa da ti sve bude tip-top. Greota je držati memoriju na default-u a toliko kloknuti procesor, trebaš da klokneš i memoriju da bi ispratio toliki overklok procesora(zbog mogućeg zagušenja,zato kažem).

Najidealnije bi bilo kad bi probao da staviš BLCK na 105 ili 106 MHz, do te granice bi trebalo da može. I onda da vidiš kako možeš sa naponima da prođeš, možda budeš imao sreće.

Pa i rekao sam da ću sledeće probati dokle hoće memorija, ne čitaš pažljivo! :p Ali prvo da probam malo još CPU i nađem konačni max za svaki dan.

I sa sa BCLK ću samo probati, znam da ova ploča hoće solidno, ali nikako ne bi išao daleko već do 102-103. I to zbog drugih komponenti koje mogu da se bune, a od kojih mi je najbitniji SATA kontroler kod mene još i u RAID-u te time i moji podaci. ;)

Izvinjavam se, ne videh da je ploča Gene V...na njoj svakako preko 103 MHz za BLCK nije dobro da se proba.

Turok, jel beše na Maximus V Formula ili Extreme može da se tera preko 105 MHz ?

Pa na Gene V baš ide jako daleko, i preko 110!
Grafika, SSD, mrežna, šta god može da se pobuni. Jedino se mora ići preko 105 sa LN2, ali to igranje još nisam probao :d

Ali menjanje BCLK bi služilo meni samo za fino podešavanje (ne samo CPU već i memorije!), pa više od + 1-2 mi ne bi ni trebalo, jer sa visokim množiocima to je već 100MHz.
Npr. u varijanti 48*101=4848MHz možda bude trebalo samo malo više V a da temp. ostanu ispod max...

Pa i rekao sam da ću sledeće probati dokle hoće memorija, ne čitaš pažljivo! :p Ali prvo da probam malo još CPU i nađem konačni max za svaki dan.

I sa sa BCLK ću samo probati, znam da ova ploča hoće solidno, ali nikako ne bi išao daleko već do 102-103. I to zbog drugih komponenti koje mogu da se bune, a od kojih mi je najbitniji SATA kontroler kod mene još i u RAID-u te time i moji podaci. ;)

msm da ta tvoja memorija ide do 2400mhz,nisam siguran ali čini mi se da sam video tu redline na 2400mhz,doduše na drugom forumu al može se naterati,uz povećanje voltaže naravno

Ili zategnutije latencije sa manje MHz, moram videti šta donosi više kod Ivy-ja...

@maximus I na koliko držiš tvoj sa vodom i koje su temp., i pretpostavljam da nije skalpiran...

Probao sam malo sa spuštanjem PLL gde hoće i na 1.5V da radi - iste temp! U gasio sam i sve tipa EIST, C1E... i neće nižu voltažu. Ili možda 0.01V, ali to baš i ne pomaže da dobijem 4.9 a ispod 105C.
Tako da ipak ostaje 4.8 za svaki dan, što je dosta. :whip:
Sada samo da napon namestim ofsetom i da može i voltaža lepo da klacka.

@maximus I na koliko držiš tvoj sa vodom i koje su temp., i pretpostavljam da nije skalpiran...

Probao sam malo sa spuštanjem PLL gde hoće i na 1.5V da radi - iste temp! U gasio sam i sve tipa EIST, C1E... i neće nižu voltažu. Ili možda 0.01V, ali to baš i ne pomaže da dobijem 4.9 a ispod 105C.
Tako da ipak ostaje 4.8 za svaki dan, što je dosta. :whip:
Sada samo da napon namestim ofsetom i da može i voltaža lepo da klacka.

držim ga na def. sa isključenim turbom,na naponu od 1.050v,ovako je temperatura posle igranja(f1 2012 full trka ili vremenski 1.5-2)ne prelazi 45-46c,ali to samo jedno jezgro
tj. četvrto jezgro,dok ostali su tu manje više isti ali ovaj jedan je topliji 8-10c više
recimo dok sam se zezao sa njim,radio aida extreme(cpu queen,memory read,write,latency itd.)na 5ghz i naponom od 1.520v,temperatura tog četvrtog jezgra je stizala i 84c.dok ostala bila na nekih 68-73c
kako sam ga ja ovako igustirao,neverujem da bi ga mogao držati na više od 4.6ghz,bez ovakvog zahvata
nikako da skupim m...da,i hrabrost da uradim............jedva sam skupio keš za njega
ali primamljivo je,ipak bi posle zahvata makar ga držao na def-u imao msm sigurno umesto ovog sad 45-46c,nekih 10c manje
i možda bi se izjednačilo temperatura između jezgara,kolko-tolko
al morat ću uraditi,imam na umu uskoro neki mali mod,tj. preuređivanje vodenog sistema:smash:
to će biti prilika,ako budem imao............

Ako misliš da ga skalpiraš i držiš na fabričkim, nema mnogo svrhe i ovako je hladan.

A ako se odlučiš, drži se mog iskustva tj. žileta, sa njim je bezbedno! ;) A onda bar na 4.8 to, inače čemu? Zarad najniže temperature zabeležene na default u load-u? :d

Stigla mi i konačno sam stigao da stavim Coollaboratory Liquid Ultra pastu na CPU. Hvala Kosti10 na pošiljci! ;)
I imao sam šta da vidim - 10C manje u odnosu na AS5!! :zgran: Oduševljen sam, a isti dobitak imam i na grafičkoj! :banana:

Neverovatno da je toliko bolja od običnih (najboljih: AS5, PHANTEKS) pasti. Prvo sam temeljno očistio površinu hladnjaka koji nije upio previše paste (za razliku od grafičke); ali sam isto išao aceton, izopropil, articlean dok je nisam povadio iz svih neravnina.
Usput mislim i da je tu problem većine sa neta što nisu temeljno očistili od paste, iako to piše u uputstvu crvenom bojom, i onda naravno imali male dobitke...

Nemojte obraćati pažnju na zadatu voltažu u ASUS-ovom alatu, ovde je preko offset-a. Ali je realna ista kao pre - 1.4V

9.jpg

Suma sumarum, to ispada da je ukupan dobitak - 30C!!! :-devil-:

Poslednja izmena:
Ti si stavio Liquid ultra izmedju heatsinka i IHS-a ili izmedju IHS-a i CPU chip-a? Inace ne mogu da verujem da je tolika razlika, pa to je fenomenalno, moram i ja da nabavim jednu.

Inace ako je stvarno pasta korozivna tj ako hoce da najede serijski broj CPU-a mislim zasto je problem oko garancije to, kakve sad to ima veze. Mislim imas lepo garantni list i fiskalni racun i molim lepo dovidjenja. Kakvo to sad fizicko ostecenje, imas pravo kao kupac da koristis pastu koju hoces kao covek, sad dal se mikro zagrebala povrsina od montiranja kulera ili se blago izbrisali delovi serijskog broja na IHS-u od paste zar je uopste bitno mislim ne moze se to navesti ni u kojem slucaju kao fizicko ostecenje jer se jasno zna sta je fizicko ostecenje. Moracu da zovem ovih dana par uvoznika i da se raspitam i malo da prodiskutujem sa njima na tu temu. Smatram da to nije bitna stvar dokle god vlasnik poseduje racun i garantni list sa kutijom

Extra dobitak! Ja nikako da se setim da je donesem od preko.

Ti si stavio Liquid ultra izmedju heatsinka i IHS-a ili izmedju IHS-a i CPU chip-a? Inace ne mogu da verujem da je tolika razlika, pa to je fenomenalno, moram i ja da nabavim jednu.

Inace ako je stvarno pasta korozivna tj ako hoce da najede serijski broj CPU-a mislim zasto je problem oko garancije to, kakve sad to ima veze. Mislim imas lepo garantni list i fiskalni racun i molim lepo dovidjenja. Kakvo to sad fizicko ostecenje, imas pravo kao kupac da koristis pastu koju hoces kao covek, sad dal se mikro zagrebala povrsina od montiranja kulera ili se blago izbrisali delovi serijskog broja na IHS-u od paste zar je uopste bitno mislim ne moze se to navesti ni u kojem slucaju kao fizicko ostecenje jer se jasno zna sta je fizicko ostecenje. Moracu da zovem ovih dana par uvoznika i da se raspitam i malo da prodiskutujem sa njima na tu temu. Smatram da to nije bitna stvar dokle god vlasnik poseduje racun i garantni list sa kutijom

naravno da je fizicko ostecenje jer se vise ne vidi serijski. ti mozes doneti bilo koji procesor, i tvrditi da je to taj.

Moram ja nesto da pitam. Kada se skine IHS da li procesor moze da se vrati u socket. Koliko ja shvatam nedostaje mu onaj metalni rub pa ga ne bi lepo priteglo na socket. Moze taj rub da se zameni okvirom od lima, debljine kao IHS. Tada bi mogao da se stegne CPU u socket bez problema. Druga pitanje je da li samo jezgro posle toga viri iz socketa tj. Da li cooler uopste moze da legne na njega. Ako ne moze mislim da je izvodljivo da se cooler obradi da se na glodalici skine okolo i ostavi samo jedan unutrasnji deo 30x30mm ili koliko vec treba da prakticno upadne u socket. Naravno to nemogu svi cooleri, vec samo oni kojiam heat pipe-ovi nisu u kontaktu sa CPU vec imaju bakarnu bazu. Tako bi se 100% eliminisao IHS. Koliko se ja secam kada sam koristio home made vodeno hladjenje sve varijante gde je bio IHS nisu bile ni blizu onih kada je water block nalegao direktno na jezgro. Tu mislim an overklokovani u ono vreme popularni E4300 i GF 8800GT. Ovo je prosta fizika jer se eliminise jedno mesto kontakta i sam materijal IHS-a. To bi trebalo da pravi drasticne razlike u rangu 10-15C u load pri nekom vecem OC. Tako je meni i tada bilo da GPU nikada nije "video" 40C, a CPU je lagano ulazio u zonu 70C.

@Ljanmi
Između svega je liquid :D, a mislim da se pri skidanju tragova (šmirglanju) skida serijski, a ne da ga sama pasta nagrize. Ona je opasna samo po aluminijum... Mada kod mene to odavno nema veze :d
@GoranM
Vrati se na prvu stranu, o tome je već bilo reči - post 12 na prvoj strani i ovde opširnije.

Da dobitak je neverovatan; ali čak i za grafičku toliko, e to nisam očekivao.

Poslednja izmena:
@Ljanmi
Između svega je liquid :D, a mislim da se pri skidanju tragova (šmirglanju) skida serijski, a ne da ga sama pasta nagrize. Ona je opasna samo po aluminijum... Mada kod mene to odavno nema veze :d

Mislis da ne postoji drugi nacin da se skine pasta sem da se osmigla IHS i da se tako skine? Bas bezveze da se izgubi garancija ako se smirgla IHS, to je kao da lapujem IHS :(

Trebalo bi da se Ultra lakše skida, ali ja nisam izučavao; meni garancija odavno više nije validna! :d

Trebalo bi da se Ultra lakše skida, ali ja nisam izučavao; meni garancija odavno više nije validna! :d

Verujem ali bi dobro bilo da se jave jos clanova koji imaju iskustava sa ovim pastama za nas koji hocemo da sacuvamo garanciju :(

Sa Coollaboratory Liquid Ultra pastom bi sada i ovo bez HT-a na 5GHz moglo raditi za svaki dan sa ovim temperaturama; a i taman sam na max voltaži propisanoj od Intel-a! ;) Može i 5.1, ali voltaža 1.6! :zgran: i temp. na limitu, nema potrebe baš toliko da ga mučim... :p

P.S.
Nemojte gledati GFlops-e, dok je išao test svašta sam otvarao i još putio i Heaven da opteretim i GPU, ali prvi skor je realan.

10.JPG

Bar si lepo pokazao koliko je besmisleno i apsurno očekivati 5Ghz. Ja sam pre godinu dana imao Sandy Bridge 2600K sa kojim sam odradio sve grafičke testove za GTX580 sa procesorom na 5Ghz. Ništa posebno, auto podešavanja, standardna pasta i Noctua NH-C14. Ivy Bridge 3570K, što sad imam, ide na 4.2Ghz na 1.1V, za 4.4Ghz mu treba 1.175V, 4.5Ghz 1.2V, a dalje me ladno ne zanima. Tih 4.2Ghz može da radi sa BOX kulerom, a treba da daš još 100€ za hlađenje i da izvučeš još 10%, naprežeš komponentu, gasiš HT...self-explanatory.

Poslednja izmena:
Reklo bi se da je i 4,4Ghz sasvim dovoljno. Ako negde fali brzine i posle toga tu ni 5 GHz nece pomoci.

Tačno, traži eksponencijalnu veću voltažu nakon 4.5, otprilike 0.1V za svakih 100MHz više, a onda se pretvara u furunu! :-devil-: uostalom moj primerak i nije preterano raspoložen, video sam po netu a i ovde na forumu primerke koji traže mnogo manju voltažu za isti klok od moga.
Sa HT je max 4.9 na ovim temp. i sa istim 1.52V. Nema potrebe da ga pržim i držim na limitu, već mi je za svaki dan na 4.8 sa 1.43V gde je max 83C, što je veoma pristojna temperatura i to u IntelBurnTest-u. Gasiti HT za 100Mhz više i nema svrhe. A performanse su osim u CPU zahtevnim programima iste na 3.9 i na 4.8, ili je razlika akademska, pa čak i u igrama (moguće i zbog moje visoke rezolucije).

Sa 4.8 sam više nego zadovoljan, što na Ivy-ju je kao Sandy na 5.1, i to sve posle skalpiranja, skupe paste... 4.5-4.6 je max bez modinga.
I osim kao igrarija i nije preterano neophodno zarad +300MHz, ili u slučaju veoma raspoloženog primerka koji i ovako hoće na malim voltažama, e tu bi dobitak bio veći i radio bi na 5 ili 5.1 sa HT-om. Ali opet, samo kao vid sporta, a ne realne potrebe. Ovaj CPU je zverski brz i na fabričkom kloku.

Nazad
Vrh Dno