Šta je novo?

Ivy Bridge - Official thread

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Upravo tako... s tim sto je ovaj H100 jos i dobar, prvo "kvazi-vodeno" koje moz' da dobije navedene teskase, bas gledah neki test skoro... samo sto je problem sto ih dobija (Silver Arrow cini mi se da bese u pitanju, ali mislim da nije SB-E verzija) sa ventovima na max, kada je stvarno preeeevelika buka, dernja se nazdravo.

Evo tog linka, baci pogled na poslednji grafik, onaj "Noise vs. Temperature", gde je objedninjeno sve ono iz prethodnih testova... Sliver Arrow vs. H100, na medium i high. Sto se temperature tice, ili su ugal (na med) ili H100 dobi za stepen (na hi)... ali kada se ubace i decibeli u pricu, sve se menja iz korena.
Srecom, pa na H100 jos ventovi - iako na high - ipak nisu radili punom brzinom koliko mogu, zaslugom automatske regulacije obrtaja... inace bi bilo krvarenja iz usiju :D

Baci cu pogled, ali H100 vec kosta dosta vise od navedenih teskasa :) A za 20-30 evra vise vec ima entry level vodenih...

I ovo stoji, samo sto mi se cini da, kada vec poredis napone, nekako zaboravljas (ili jednostavno previdjas) da je Ivy Bridge izradjen u 22nm... te da tih istih 1.5V (navodim kao primer, moze da bude i 1.3V ili koliko vec) nikako nije isto na Sendiju i na Ivici ;)

Ne znam da li je vec poznata safe margina za svaki dan na Ivy-u... i kolika god da je, sigurno nije ista kao na Sandy-u, bas zbog sitnijeg procesa izrade... te se, V za V, ne mogu nikako porediti ;)

E vidis, to si upravu, ali realno gledano 1.5v je i za SB i 32nm bas mnogo, ali negde sam video da i dalje stoji da je VID 1.52v (sto i nije bitno ali je opet isto kao i za SB), ali bitnije malo je da IB vec na 1.3v dostize 4.8ghz, tako da mi vise i ne treba ali opet moze :) Realno gledano ako sa IB izvucem 4.8ghz ja sam na konju, a koliko gledam svaki to moze ali je pitanje ko moze da ga hladi, zato vredi jos malo da se saceka, da bude vise user informacija tipa koliko i na koliko :)

Poslednja izmena:
Treba da se uzme jos nesto u obzir.
Koliko visoka temperatura utice na sam vek/rad procesora jedne ovakve arhitekture?
Da li ce se Ivica degradirati ako pri 4.8 Ghz konstantno ulazi u opseg od 90c u full load
sa nekim vazdusnim hladjenjem i za koliko vremena i koliko?
Mozda ima negde neko objasnjenje ali evo da dam recimo primer procesora Q6600 koji je trpeo
zaista visoke temperature a opet je radio i bio stabilan kao stena!
Naravno 90c za danasnje uslove jeste mnogo ali ja dajem samo jos jednu mogucnost da se istrazi i to.

Na vodi ce Ivica da radi sasvim opusteno,njega i koci najvise temperatura ,ne toliko OC potencijal (naravno mnogi su ocekivali 5 Ghz + kako i jeste najavljeno)
ali nek 4.8 Ghz bude nesto na cemu cemo da se zadrzimo.

Takodje treba uporediti ono sto ste vec i sami pomenuli.Klok za klok i sracunati razliku.
Ako je 4.8 Ghz Sandy ekvivalent 4.5 Ghz Ivy to uopste nije toliko lose koliko se predstavlja i samim tim takvo
poredjenje otpada jer je u tom slucaju Sandy nemocan da sustigne Ivy koji moze jos da se zategne..

P.S.Cutter jos uvek nije ispitao da li su tih 4.5 Ghz wall za vazduh ili moze 4.6 Ghz,4.7 Ghz.
Temperature mu i nisu neke..I Sandy se greje dosta pod LynX-om !

Poslednja izmena:
U napred se izvinjavam na off-u...

Šta, kako i gde? :trust:

Aj redom
Sta? - EK kit neki, mozes da biras ali kako biras tako i cena ide :p
Kako? - Poštom (najjeftinije je) i stize za desetak dana svaki put sve lepo i uredno...
Gde? - Vec u susednoj Sloveniji :)

Osnovni EK kit, koji ce jednostavno po performansama biti bolji od H100 je jedva 30 eur skuplji (legalno uvežen, znaci placen porez, carina itd, sto samim tim znaci sa garancijom) a uvek je tu opcija dodavanja radijatora itd...

Što linkove? Аjd i mi malo da budemo ovde aktivniji, ne samo da čitamo šta tamo neko postuje.

s16 i abacus koliko vidim imaju SB na 4.5GHz.

Cutter ima IVB na 4.5GHz (mogu i ja da probam, ali samo ako se nađe nako da mi pozajmi neko jake 120mm fanove ili bolji kuler) sa mojima ne bih preko 4.3Ghz.

Dajte predloge za testove pa da vidimo kako idu IVB 4.5Ghz protiv SB 4.8Ghz.

Sorry,ali abacus (a verovatno i s16) ima SB na 4.8GHz za svaki dan ....a Ivica ne ne....mozhda Marica tek :) ...te stvari stoje ovako ko ima tipa i7 920/930 ili SB on NE TREBA da menja NISTA....ko nema NISTA on MOZHE a NE MORA da kupi Ivicu...

Poslednja izmena:
Da, i ja drzim mog na 4.8ghz za svaki dan :) Samo se smislite sa tim testovima pre nego sto moj potrefi oglase jer mi se opasno klokuje poslednjih par dan :p

Izvinjavam se što sam te downgradeovao za 300MHz, nije namerno :)

Ko ima SB/Z68 platformu ne mora i ne treba ništa da menja, previše je mali napredak da bi opravdao trošak.

S druge strane ko ima i7 920/930 za CPU snagu su tu negde, ali za platformu bi i moglo da se nađe opravdanje -nema recimo Quick Sync,nema native SATA3, moguće ni USB 3.0 i sl. Ne zaboravi ni da za hdd-ove veće od 2.2TB da bi radili kako treba potreban je UEFI a ne BIOS i sl.

Ja sam zamenio i7-870/P55 za i5-3570K/Z77 jer sam trebao da izvučen neki novac kroz komponente, a platforma je značajno novija, neke sitnice na novijoj ploči mi znače.

Poslednja izmena:
Baci cu pogled, ali H100 vec kosta dosta vise od navedenih teskasa :) A za 20-30 evra vise vec ima entry level vodenih...
Istina... doduse, zavisi od kojih (od Phanteks-a bese i nije mnogo skuplji, nesto mi se vrti po glavi neka cifra od sumanutih 92 evra za isti), ali je definitivno skuplji, u vecoj ili manjoj meri. A nije nista bolji - osim sto moze da bude mnooogo bucniji ;)

Nego, evo bas sad da pogledam stanje sa cenama, pa da konkretno uporedimo... gledam po geizhals-u, situacija je sledeca:
Corsair H100 - od 90 evra pa navise
Thermalright Silver Arrow - od 52 evra pa navise (zavisno jel' obicna ili - moja pretpostavka - superiona SB-E verzija; BTW, neverovatno mi je da ova, SB-E varijanta, kao potencijalno najbolji vazdusni cooler moze da se uzme vec za 50-ak evra... i to je jos full verzija, sa sve ventovima, a ne k'o ranije kada je TR uvek zakidao na ventilatorima, te za iste ili vece pare davao samo hladnjak)
Noctua NH-D14 - od 63 evra pa navise (zavisno jel' obicna ili SE2011 verzija)
Phanteks PH-TC14PE - od 74 evra pa navise (zavisno od boje :p)

Daklem, H100 od 90 evra vs. Silver Arrow (jos SB-E varijanta) od 50-ak... hm, nema tu H100 sta da trazi :smoke:
E vidis, to si upravu, ali realno gledano 1.5v je i za SB i 32nm bas mnogo, ali negde sam video da i dalje stoji da je VID 1.52v (sto i nije bitno ali je opet isto kao i za SB), ali bitnije malo je da IB vec na 1.3v dostize 4.8ghz, tako da mi vise i ne treba ali opet moze :) Realno gledano ako sa IB izvucem 4.8ghz ja sam na konju, a koliko gledam svaki to moze ali je pitanje ko moze da ga hladi, zato vredi jos malo da se saceka, da bude vise user informacija tipa koliko i na koliko :)
A kakva je situacija sa Ajvijem po tom tom pitanju, je l' tih 1.3V nije previse za 24/7... mislim, u istom razmeru kao sto je 1.5V previse za Sendija? Verujem da me razumes sta pitam...
A ne znam, nisam u toku, pa me zanima... mada je mozda jos uvek suvise rano da se kaze kolike su max dozvoljene vrednosti napona za svaki dan, ipak je Ivy tek usao "medj narod".

Inace se, osim toga, postavlja i zanimljivo pitanje temperature koje je PCB pomenuo, te moze li Ivy da radi sa tih 90-ak stepeni u full load-u... tj. koliko dugo ce moci, pre neg' sto degradira? Me thinks not... mnogo je to.
Zato ga ne bi valjalo forsirati... ali samo ce vreme pokazati, videcemo.

P.S. Inace se slazem sa mighty-evim razmisljanjem oko upgrade-a, narocito za nekog ko, kao i ja, dolazi sa i7-920... da, CPU snaga sama po sebi jos i djene-djene, ali upgrade cele platforme je ono sto se racuna.
Za Quick Sync me bas zabole :p, ali USB 3.0 pre svega, pa potom i SATA-III... i to sve kao *nativna* podrska (jako bitno), ne kao neke budzene 3rd party varijante za koje znamo kako rade... a evo i ovo za velike hardove, za sta, iskren da budem, pojma nisam imao... eto, zato valja preci na noviji CPU - tj. chipset, da budem precizniji.
(BTW, da me neko pogresno ne razume iz prethodno napisanog - bitniji je SATA-III neg' USB 3.0, naravno, i to za nekog ko ima takav SSD... ali posto ovaj moj SATA-III SSD radi kao besan i na SATA-II kontroleru, meni licno i nije toliko bitno :p)

P.P.S. Inace, sto se kladionice tice - i ja dajem pare na [email protected] vs. [email protected] :p

Ja bih voleo da vidim poredjenje 8120/8150 bulld @ 4,8Ghz vs ajvi neki na na 4,5Ghz :D

A kakva je situacija sa Ajvijem po tom tom pitanju, je l' tih 1.3V nije previse za 24/7... mislim, u istom razmeru kao sto je 1.5V previse za Sendija? Verujem da me razumes sta pitam...
A ne znam, nisam u toku, pa me zanima... mada je mozda jos uvek suvise rano da se kaze kolike su max dozvoljene vrednosti napona za svaki dan, ipak je Ivy tek usao "medj narod".

Inace se, osim toga, postavlja i zanimljivo pitanje temperature koje je PCB pomenuo, te moze li Ivy da radi sa tih 90-ak stepeni u full load-u... tj. koliko dugo ce moci, pre neg' sto degradira? Me thinks not... mnogo je to.
Zato ga ne bi valjalo forsirati... ali samo ce vreme pokazati, videcemo.

P.S. Inace se slazem sa mighty-evim razmisljanjem oko upgrade-a, narocito za nekog ko, kao i ja, dolazi sa i7-920... da, CPU snaga sama po sebi jos i djene-djene, ali upgrade cele platforme je ono sto se racuna.
Za Quick Sync me bas zabole :p, ali USB 3.0 pre svega, pa potom i SATA-III... i to sve kao *nativna* podrska (jako bitno), ne kao neke budzene 3rd party varijante za koje znamo kako rade... a evo i ovo za velike hardove, za sta, iskren da budem, pojma nisam imao... eto, zato valja preci na noviji CPU - tj. chipset, da budem precizniji.
(BTW, da me neko pogresno ne razume iz prethodno napisanog - bitniji je SATA-III neg' USB 3.0, naravno, i to za nekog ko ima takav SSD... ali posto ovaj moj SATA-III SSD radi kao besan i na SATA-II kontroleru, meni licno i nije toliko bitno :p)

P.P.S. Inace, sto se kladionice tice - i ja dajem pare na [email protected] vs. [email protected] :p

Koliko sam ja skontao 1.4v je neki max za 24/7 dok god je proc ispod 90C, tako da cemo uzeti da je 1.4v za IB ono sto je 1.5v za SB...

Cesto nalecem na ovu logiku:

I would say keep under 90C, keep under 1.3v as best as you can, but if you must 1.35 can be handled and 1.4v i would say max for 24/7.

1.35-1.4v MAX For Air/Water
85-90C MAX for Air/'Water

Takodje sam primetio da za ekstremni OC se koristi iskljucivo 3770k a nikako 3570k, 3770k je izgleda binovan... Ni jedan 3570k nece ici preko 6ghz pod LN2 dok ce svaki 3770k ici na 6.6-6.9ghz...

Ja bih voleo da vidim poredjenje 8120/8150 bulld @ 4,8Ghz vs ajvi neki na na 4,5Ghz :D

Au bre... Ti stvarno ponekad imas vrlo nerealne zelje... Zasto bi iko normalan to poredio?

Poslednja izmena:
Pa recimo jer.. :D

s16
@hsv, ne shvatam kako, posle svih mogucih testova koje sam radio na 4.6 i 4.8ghz, ti opet pitas da li je 8120 klokovan brzi od 2500k@stock... Al ajde ponovicu, da jeste, oprace ga kako god stigne, 8120/50 su extra kad predju 4.6ghz i za igre a pogotovo za multithreaded app...
A evo ti i iz perspektive nekog ko koristi trenutno [email protected] 24/7 iliti mene (opet) Znaci 2500k vs 8120: isti q, drugo pakovanje! nadam se da si skapirao sta hocu da kazem

Pa bas to, hvala da ne moram sam sebe da citiram, ja sam licno kao budala testirao i jedno i drugo (SB vs BD) i kacio zbog skeptika, i zasto bi sad opet iko normalan poredio IB i BD...

Ako zelis mogu ponovo da ti izvedem zakljucak? :p

Poslednja izmena:
Koji smor ispade ovaj Ivy :smash:...i koji procesor da uzmemo mi koji planiramo kupovinu u skorije vreme?

Sandy i7 koji je ispada bolji ulozeno:dobijeno ali "zastareo" ili u neku ruku "osakaceni" Ivy koji moze da pati od pregrevanja :)

Jel neko zna da li Intel planira neku reviziju - novi stepping za 3770K?

Poslednja izmena:
Koji smor ispade ovaj Ivy :smash:...i koji procesor da uzmemo mi koji planiramo kupovinu u skorije vreme?

Sandy i7 koji je ispada bolji ulozeno:dobijeno ali "zastareo" ili u neku ruku "osakaceni" Ivy koji moze da pati od pregrevanja :)

Jel neko zna da li Intel planira neku reviziju - novi stepping za 3770K?
i7-3930K, npr.... ili bar i7-3820, onako cisto zasad :p

P.S. Sjajan zakljucak :d:d:d

Mnogo to skupo :p

Poredis cene 3930K i 3960X? Pa kako... ? :D:D:D

Skup je 3930K, naravno, ali ne k'o 3960X... te zato i rekoh - 3820 bar zasad, dok ne pojeftini 3930K :)

Intel to Launch Six i5 Processors on June 3rd

Following the release of Ivy Bridge quad-core processors for use in high-end desktops and notebooks in late April, Intel will unveil a second wave of processors on June 3, the sources indicated.
The Ivy Bridge processors include Core i5-3570, Core i5-3470, Core i5-3570S, Core i5-3475S quad-core desktop processors at sales prices of US$184-205, Core i5-3470T dual-core desktop processor at US$184, Core i7-3520M, Core i5-3360M and Core i5-3320M notebook processors at US$346, US$266 and US$225, respectively, Core i7-3367M and Core i5-3427M ultrabook processors at US$346 and US$225 respectively, the sources said.

In the six upcoming i5 processors, apart from dual-core/quad-thread i5-3470T, others adopt quad-core design.
They don’t support hyper-threading technology, the frequencies range from 2.8GHz to 3.4GHz, they all support Turbo Boost (3.8GHz at most), feature 6MB L3 cache.

As for graphics, i5-3475S integrates HD 4000, while others employ HD 2500. In terms of TDP, the processor with suffix "T" is 35W, 65W with "S", the rest ones feature 77W.
The pricing of i5-3400 series are set at US$184, i5-3475S is US$201, another two i5-3500 series are US$205.

i501.jpg

Intel will unveil five Core i3 dual-core processors for sale at US$117-138 in the third quarter of 2012, the sources noted.

Intel has responded saying that "the report suggesting Celeron powered ultrabooks would come to market is false.
In order to deliver ultrabook devices that wake quickly, and offer a minimum of five hours of battery life, Intel requires all ultrabooks be powered by an Intel Core processor."

The i3 processors based on Ivy Bridge will debut in Q3, they feature dual-core/quad-thread design, but don’t support Turbo.
Additionally they pack 3MB L3 cache, have TDD of 55W (but 35W with Core i3-3220T and Core i3-3240T).

The i3-3225 processor integrates HD 4000 graphics, other i3 processors feature HD 2500. Core i3-3220 and 3220T will be priced at US$117, US$134 with i3-3225,and US$138 with i3-3240 and 3240T.

i502.jpg

Intel HD 2500 test

Intel Core i5 3470 Review: HD 2500 Graphics Tested
by Anand Lal Shimpi on 5/31/2012 12:00:00 AM
...

Why the change? Various sects within Intel management have different feelings on how much or how little information should be shared. It's also true that at the highest levels there's a bit of paranoia about the threat ARM poses to Intel in the long run.
:zgran: :laugh:

47079.png
Civilization V was an extremely weak showing on the HD 4000 when we looked at it last month, and it's even worse on the HD 2500. Civ players need not bother with Intel's processor graphics, go AMD or discrete.
:laugh:

Posto me kopka 3770k malo sam prevrtao po internetu i razmisljao zasto se toliko greje i na kraju sam se setio, gospodo intel je primenio u ovoj seriji 3d tranzistore tako da se procesor ne greje samo po povrsini nego po volumenu tako da deo procesora nema dodir sa spredom tj ne dovoljno se hladi, verujem da kad bi odradili 22n bez 3d tranzistora da bi se bolje hladio jedino je pitanje koliki bi bio cip odnosno da li bi mogli da strpaju toliko tranzistora na tako malu povrsinu. Bila je prica da se ubacuje bakar ili voda da bi se odvlacila toplota ali to ostaje za buducnost

A zar 3d tehnoligija nije vec ugradjivana u SB procesore?

Trebalo bi da 3D tranzistori bas i sluze da smanje prostor. Ima logike sto kaze gaca.

Kolko vidim izmedu ovih procesora (2600k, 2700k, 3820, 3770k) razlika u nijansama, cak mozda beznacajno. Stos je u platformi kako je "s16" naveo u temi Sandy Bridge E potpuno se slazem (X79 je toliko bolja i kompletnija platforma da je to nesto neverovatno. Tek sad sa Z77 mozda i moze da se poredi) mogu dodati koliki ce biti napredak kad se IVY bude radio za socket LGA 2011, ako bog da bez grafickog dela cipa.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno