Šta je novo?

ITS - iskustva

notrealyeti

Poštovan
Učlanjen(a)
07.07.2016
Poena
54
Postovani forumasi,
pratim ovaj forum pasivno neke 2/3 godine, citam teme koje me zanimaju, nista preterano, i cenio bih ako bi neko ko ima iskustva mogao da izdvoji 5 minuta da procita ovo i da mi odgovori, hvala unapred. :)
Imam 18 godina i sledece godine treba da upisem fakultet. Trenutno sam u Gimnaziji, drustveni smer (verovatno sam trebao odmah u Tehnicku, ali sta je tu je) , nisam potpuni laik sto se tice PC/IT-a, brzo ucim sve, samo mi treba necija smernica ili savet.
Razmisljam da upisem ITS, konkretno smer "Racunarska multimedija", iako se preterano ne razumem u programe, ali smatram da cu ih relativno brzo savladati, uz to znam engleski dosta dobro. Razmisljao sam i da krenem sam da ucim odredjene programe u toku ove godine da se koiko-toliko pripremim, ali me zanimaju vasa iskustva. Ja sam licno dobio dosta pozitivnih komentara kada sam se raspitivao, zanima me ako ima neko informacije iz prvog lica.
Konkretno me zanima reputacija skole, jer samim tim sto Com Trade stoji iza nje trebalo bi da ima relativno dobru prolaznost kada sutra budem trazio posao.

Zahvaljujem se svima koji su izdvojili malo vremena da procitaju ovo, pozdrav!

Ja bih ti preporucio FON posto nisi bas u IT vodama. ITS ni najgorem neprijatelju. Isto bih ti unapređenja preporucio da ne citas PP kako ljudi nista ne znaju i da je ITS prava stvar za tebe.

Sent from my m2 note using Tapatalk

Hvala na brzom odgovoru,
od fakulteta sam definitivno stavio FON na prvo mesto.
"ITS ni najgorem neprijatelju" - nesto iz iskustva ili? Jer je moja sestra bas skoro zavrsila faks i zaposlila se u jednoj domacoj IT firmi i rece mi da joj je kolega bas sa ITS-a.
Ne zanima me previse skola kao skola u celini, jer sam video sta nude i kako su opremljeni, zanima me prvenstveno njihov skolski sistem, tj. da li stvarno mozes da naucis to zbog cega si dosao i koliko su im strucni profesori/predavaci.
To me jako zanima a sestru vidjam tipa od slave do slave, pa ce mi to biti poslednja solucija u prikupljanju informacija.

Hvala i tebi na odgovoru, ali ne nalazim preterano korisne informacije u tom thread-u, uglavnom je tu sukob izmedju drzavnih i privatnih, sedi sam kuci pa uci, a meni stvarno treba fakultet jer imam 18 godina i treba da ga upisem sledece godine.
Nisam iz Beograda, ali koliko sam upoznat, na fakultete ovog tipa dolaze uglavnom mamini i tatini sinovi koje ovo i ne zanima nesto preterano, vec jelte moraju nesto da upisu. Najprostije formulisano: Da li se isplati upisati ITS, da li ima neko iskustva neka sa njim i koliko se realno tamo uci, tj. koji je kvalitet predavanja i objasnjavanja. Nije mi problem da posle predavanja sednem kuci pa ucim jos sam, trazim kurseve po netu, ucim iz knjiga, etc., samo me zanima to osnovno znanje koje pruzaju i kakva je dalja prolaznost, tj. da li se sa njim dobija neka prolaznost sto se tice posla.

Ako nisi sam pokazao interesovanje za kompjutere do 18 godine (a po tvojoj prici nisi), onda zaboravi na fakultete u vezi IT.
IT fakulteti sluze samo kao dodatan papir za one koji su sami naucili IT vestine, nikako kao osnova za postajanje IT strucnjaka.

Ako i budes zavrsio neki IT fakultet, zbog toga sto se ne interesujes za njega radices za minimalac kao junior bar nekih 10 godina (sto je oko 300e-400e), iliti u prevodu ove pare mozes da zaradis negde drugde bez mucenja i koriscenja mozga.

Ako do 18 godine nisi ispoljio nikakvo interesovanje za neku vestinu (a cim pitas na ovom forumu za pomoc u vezi neke vestine o kojoj nemas pojma), onda je najbolje da trazis vezu za posao.

Jeste okrutno sto ovo pisem ali to ti je sto ti je.
Ne moze se znanje i iskustvo steci na fakultetu, za to su potrebne godine i godine samoinicijativnog rada i truda, a ti kao sto si napisao nisi ulozio ni mrvu.
Dzabe ti sto si inteligentan i brzo kapiras stvari jer takvih ima 80% u svetu, jer IT strucnjaci (ili bilo koji strucnjaci) ne postaju oni sto su inteligentni nego oni sto zagreju stolicu i nauce neki od IT zanata (tako je, IT vestine su zanati i IT strucnjaci nisu diplomirani inzenjeri).

Jako je tesko i retki su primeri onih koji su tako matori (kao sto si ti) koji su ozbiljno usli u IT vode i poceli da zaradjuju pare koje su vise od proseka u Srbiji.

Poslednja izmena od urednika:
Nisi me dobro razumeo, pokazujem ja interesovanje za kompove vec minimum 10 godina, ne mislim pod tim da po ceo dan sedim na kompu ucim programe i slicno, ali znam stvarno sve osnove i razumem sve, naravno totalni amater sto se programiranja tice, to me preterano ni ne zanima, vise sam okrenut ka dizajnu, photoshop koristim eto cisto toliko koliko mi treba, ali smatram da bih lako naucio programe koji su potrebni

Pitanje je jedino da li se isplati upisati ITS, lako cu ja da sednem i u narednih par meseci izucim osnove programa koji su mi potrebni. Bez uvrede, ali ne smatram da treba da budem neki strucnjak u startu da bih mogao da se bavim IT-ijem, naravno ogroman je plus kad neko provede 5-6 godina kuci na kompu u raznim programima pa onda dodje na faks samo po diplomu.

Pitanje je jedino da li se isplati upisati ITS, lako cu ja da sednem i u narednih par meseci izucim osnove programa koji su mi potrebni. Bez uvrede, ali ne smatram da treba da budem neki strucnjak u startu da bih mogao da se bavim IT-ijem, naravno ogroman je plus kad neko provede 5-6 godina kuci na kompu u raznim programima pa onda dodje na faks samo po diplomu.

Slusaj sta ti se savetuje, jer takvih kao ti ima jakoo mnogo i biraj neki drugi fax

Ne isplati se ITS zato sto to znanje mozes koje oni "prodaju" mozes sam da naucis ili od komsijinog klinca. Pretrazi malo po forumu, neko je vec pisao i ostavljao sajtove/linkove za razne besplatne kurseve/knjige u IT-u. Nego, vidim sad oni dogurali i do titule visoke skole strukovnih studija. Od njih je i VETS bolji (neka me neko ispravi ako gresim).

Znaci po vasim kriterijumima ili sedi kuci, nauci sve i dodji na faks cisto da imas diplomu, ili idi na drugi faks? Da je tako ne znam da l bi se 0,5% moje generacije bavilo IT-om.
Hvala vama na savetima, ja cu po svom pa sta bude bude, ne vidim onda poentu upisuvanja fakulteta ako ja treba sve sam da uradim pre njega.

Posle par meseci ili par godina ucenja po kursevima ces biti prosecan IT strucnjak koji ce zaradjivati prosecnu platu u Srbiji, kao sto sam napisao te pare mozes da zaradis bez mnogo koriscenja mozga i ucenja (mucenja).
Ti si do sada trebao vec da imas bar 10 napravljenih web sajtova ili nekakvih dizajnova da bi bio uspesan u IT sektoru.

Evo najsveziji primer: danas me zove bratova cerka (23god) da joj instaliram windows i photoshop na novom laptopu jer je pre nekoliko godina dobila na poklon knjigu photoshop (koju je par puta prelistala) i hoce da ga ima na novom laptopu jer ce mozda da se bavi sa njime (cista laz i obmana sebe i drugih - najvise svojih roditelja).

Znaci po vasim kriterijumima ili sedi kuci, nauci sve i dodji na faks cisto da imas diplomu, ili idi na drugi faks? Da je tako ne znam da l bi se 0,5% moje generacije bavilo IT-om.
Hvala vama na savetima, ja cu po svom pa sta bude bude, ne vidim onda poentu upisuvanja fakulteta ako ja treba sve sam da uradim pre njega.

Bench kolega sada cu ti napisati sustinu obrazovanja, koju verovatno neces hteti (ili moci) da sada prihvatis, a to je:

POSLE FAKULTETA BILO KOJE STRUKE MORAS DA POTROSIS BAR JOS MINIMUM 2 GODINE DA BI SE OSPOSOBIO DA RADIS U TOJ STRUCI . TACKA !!!

Ja sam licno to naucio na svojoj kozi, a verujem i gomila drugih na ovom forumu, tako da ako verujes u velicanje nasih drzavnih fakulteta da su alfa i omega u svetu i da posle njih postajes bilo kakav strucnjak je LAZ, to je samo osnova za tvoje dalje usavrsavanje.

Nazalost ja sam kao i svi drugi mladi ignorisao ove savete i morao prvo glavom da udarim u zid da bih tu lekciju naucio.

Pisi za koju godinu kako si prosao da podelis iskustva nekim novim clanovima bench-a.

Pozdrav.

Ako mozes da poredis coveka od 18 godina koji zeli da upise faks koji ga interesuje i zanima, ali ga nije sprovodio u praksi, sa devojkom koju ne zanima to, koja je eto dobila knjigu par godina pa sad mozda eventualno otvori program onda ti imas problem, ne ja.
Taj tvoj kriterijum ti moze ispuniti 5 od 55 ljudi koji zele da se bave ovim poslom.
Totalno pogresno da ne zelim ni da se raspravljam uopste, nisam ja rekao da ja ne umem kompjuter da koristim, nego sam rekao da se nisam interesovao preterano jer smatram da cu to raditi na fakultetu.

Upravo to sam ja i rekao, fakultet te samo nauci osnovnim stvarima, tvoje je da zagrejes stolicu i naucis sve sto mozes, naravno ako te to interesuje.
Ne vidim zasto je kasno to uraditi sa 18 godina, sve dok te to zanima i dok mislis da ces uspeti u tome. Nemam ja nista protiv toga da ja dodjem kuci sa predavanja, pa provedem jos 4-5 sati u ucenju necega novog, i u istrazivanju, bas to je i poenta svega, i sve je to lako ako nesto volis i ako te nesto zajnima. A porediti nesto tog tipa sa devojkom od 23 godine koja je dobila Ps knjigu pre par godina je u najmanju ruku apsurdno

Ja nikada i nisam rekao da ti faks garantuje znanje, stavise ja bas mislim suprotno, da ti je to samo papir koji ti daje sigurnost, a sve ostalo je na tebi. Dzabe ti sve diplome ovog sveta ako ne umes to da primenis u praksi, ali logicno mi je da prvo zavrsis faks, pa onda dopunjujes znanje, nego da treba najbolje dane zivota da pretocis u ucenje i praksu, pa onda da odes na faks cisto eto da bi imao diplomu

Pa da si dobro procitao stam sam napisao, a to je DA NA FAKULTETU NECES NAUCITI DA RADIS POSAO U STRUCI NEGO CES SAMO DOBITI OSNOVE ZA DALJE USAVRSAVANJE !.

Devojka sa kojom te poredim je takodje pokazala interesovanje za neku IT vestinu i provela par meseci ucenja photoshopa, ali to nije za nju, sustina je sto to jos nije sebi priznala.

Cinjenica je da ne moze svako da bude dobar IT strucnjak, dosta njih su obicni IT sljakeri koji rade za neki minimalac u toj industriji.
Nasi mediji su puni clanaka o tome kako hiljade nasih IT strucnjaka zaradjuju milijarde, a cinjenica je da je to mnogo manje od tih 10% koji si ti naveo (5 u 55).

Nemoj se ljutiti, ali ako mislis da ces lelemuditi do 18 godine i onda ocekivati da na fakultetu postanes strucnjak, onda je to greska tvojih roditelja koji ti nisu objasnili da uspesni:
pevaci , slikari, sportisti, elektronicari, IT strucnjaci, ili bilo ko drugi strucnjaci pokazuju svoje interesovanje od malena, sada na fakultetu mozes da dobijes samo papir i nista drugo.
Novak Djokovic sigurno nije cekao 18 godina da bi poceo da trenira tenis, ako mislis da je nepravedno da te poredim sa Novakom onda uzmi nekog koji je 1000-ti na listi tenisa i opet ces videti da je on poceo da trenira pre osnovne skole.

Nije to tvoja greska nego je to greska nasih roditelja koji misle da je dovoljno da imas papir i drusto/drzava ce se pobrinuti za tebe.
Zato mnogo mladih upisuju gimnazije gde ne nauce bilo kakav zanat jer misle da ce na fakultetu da budu osposobljeni za buduci zivot.
Cinjenica je da osim nekih fakulteta kao sto je medicinski nema mnogo drugih posle kojih je zagarantovan posao i to im na kraju dodje kao sok i takva situacija im oduzme par godina zivota dok se ne preorijentisu na nesto drugo.

Nemoj se ovim obeshrabriti sa mojim komentarima jer mnogo nas ne zna cime bi voleli da se bave ni sa 50-godina (neki to ne otkriju do kraja zivota).

Ali velika verovatnoca je da ces izgubiti godinu-dve u svojim 20-tim (koje su najbolje godine zivota) , da bi shvatio da nisi za to i da ce biti prosecan i raditi ono sto ne volis (jer nisi za to pokazao interesovanje kada je trebalo - citaj osnovna skola-ako mislis da je interesovanje za IT tako sto znas da instaliras programe i igrice i da krekujes iste ili da u photoshopu brises bubuljice na licu onda cu da te razocaram da vecina klinaca to zna jos dok nisu postali tinejdzeri).

Poslednja izmena od urednika:
Ja ne znam da li sam ja igde rekao da cu ja da postanem IT strucnjak samo zato sto cu da zavrsim faks?
Kakvi pevaci, slikari, ne znam da li si svestan da poredis 2 toliko razlicite profesije da stvarno pocinjem da mislim da se ti sprdas.
Poredis pevaca, za koji treba da imas sluh i da imas urodjen talenat, i posao npr dizajnera za koji treba da zagrejes stolicu i naucis sve sto mozes nauciti.
Ti ne da si promasio poentu mog pitanja, nego pricas o skroz trecoj stvari i pritom navodis primere kojih me je sramota samo kada ih procitam.
Ne vidim zasto je nemoguce upisati fakultet, sesti i krenuti polako sa ucenjem programa, kada je to jedina stvar koju treba da naucis da bi se bavio tim poslom. Ako ti mislis da neko treba da upise faks sa, konkretno u ovom primeru, napravljenih 10 web-sajtova da bi sutra bio strucnjak, a neko ko pocinje da uci to tek na fakultetu ne moze, onda ni ne znam zasto si uopste i usao u raspravu...

Bench kolega sada cu ti napisati sustinu obrazovanja, koju verovatno neces hteti (ili moci) da sada prihvatis, a to je:

POSLE FAKULTETA BILO KOJE STRUKE MORAS DA POTROSIS BAR JOS MINIMUM 2 GODINE DA BI SE OSPOSOBIO DA RADIS U TOJ STRUCI . TACKA !!!

Pozdrav.
Takodje potpisujem,toliko izgubljenog vremena a savladas samo osnove a pritom moras da ucis svakakve gluposti koje ti nece trebati,jednostavno nemas vremena da sednes i radis konkretne stvari za koje si se odlucio sto je kljuc.

Decko kad sve tako znas zasto onda nas pitas idi i lupaj malo glavom o zid dok tata i mama to placaju valda ces nesto i nauciti osim da pametujes u prazno

Ne pametujem u prazno, nego razmisljam malo glavom, poredjenje IT sektora sa Djokovicem i ostalim sportovima, i izjava da treba da uradis sve sam pa da upises faks cisto da bi imao papir je previse apsurdno.
Ja sam pitao nekoga sa iskustvom da mi odgovori, nisam trazio da lecite svoje frustracije ovde, niti da mi pricate da li cu ja da uspem ili ne.

Cim ti dolazis na ovaj forum da pitas sta dalje u zivotu, to nije dobar znak. Ovde ima programera ali neveliki broj i oni obicno ne vise po ovakvim temama.

To pod uslovom da si stvarno dosao da pitas sta dalje u zivotu a ne neki shill account sa tog ITSa za koji se kobajagi interesujes. Valja zaraditi lovu u ovim teskim vremenima, nije to lako kao ovaj Djavo iz 2000te prica. Da li ici po kucama na 40 stepeni i prodavati kirbi i deratizaciju ili biti internet bot za kojekakve firme i politicke stranke? Izbor je jasan :)

Ja sam dosao na ovaj forum da pitam ono sto me interesuje, jer ga pratim duze vreme, ako treba ulogovacu se na prof iz tipa 2014 samo da dokazem da nisam fake acc koji promovise privatni faks, sto je samo po sebi apsurdno, traziti 2000e po forumima gde je 99% ljudi vec zavrsilo svoje fakultete i vec ima posao...

Vec previse prelazi u off topic, ako neko ima iskustva ili misljenje o temi neka podeli ovde ako zeli, ako nema neka prestane vise da ispoljava svoje frustracije i iznosi polu-*****na poredjenja, hvala.

To da li 99% ljudi ovde ima stabilan i siguran posao je vrlo upitno. Recimo da su velike sanse da ni 10% ne poseduje takvo zaposlenje. Sto se fakulteta tice, ako ovde 1% clanstva ima zavrsen (drzavni) fakultet, to je veliki uspeh ovog foruma. To sto nismo Burek ne znaci da nismo srpski forum i da je ovde neki krem de la krem srpskog drustva, sto bi svakome sa pola klikera u glavi posle svih ovih godina i pogresnih odluka trebalo biti jasno da zapravo ne postoji u ovoj nasoj napacenoj zemljici.

Dok prelistavas male oglase i vidis sta se sve tu prodaje, od S7ica do i7ica shvatis da ljudi verovatno imaju stabilan posao, ali onda opet sa druge strane pogledas par komentara i naidjes na sustu suprotnost.
Ja ocekujem odgovor od ljudi koji znaju o cemu pricam, a ne od tipova koji su nasli da se prepiru sa covekom od 18 godina o njegovoj buducnosti, jer je do 18e godine zivota izlazio, putovao, etc., pa sada resio da uci skole kao i 99%, koji nije pretvorio detinjstvo u podlogu za posao...

Kada pominjete programere na forumu, jel možda neko zna nick nekog programera koji bi mi pomogao oko izbora knjige za osnove C#, posto u forumu namenjenom za ova pitanja niko ne zna neku dobru knjigu.

Evo ja cu da ti kazem kao osoba koja tehnicki moze da se podvede pod "strucnjak" jer sam jelte zavrsio drzavni faks (master) nedavno i imam jos malo pa 25 godina. Nisam master ove struke koja tebi treba, ali oko mene ima par osoba sa kojim se redovno druzim i koje su zavrsile nesto vezano za IT pa sam relativno upucen u njihove zivote i znam kakvi su i sta im se dogadja.

Stvar broj 1 > NIKOG NIJE BRIGA STA SI ZAVRSIO VEC IH ZANIMA IMAS LI ISKUSTVO I ZNAS LI DA RADIS POSAO, DAKLE, PORTFOLIO.

Stvar broj 2 > OVDE CE SVI OCEKIVATI DA RADIS ZA SMESNO MALE PARE POD OGROMNIM PRITISKOM - ROKOVI ROKOVI ROKOVI A NIJE PLACENO KAKO TREBA.

Stvar broj 3 > IMA POSLA, ALI TREBA IZDRZATI PRITISAK I PRIHVATITI DA NIJE TAKO SJAJNO KAO STO SE PRICA SVUDA PO VESTIMA DA SE RADI ZA BASNOSLOVNI KES, U POCETKU NECES DA SE NAJEDES LEBA OD OVOGA DOK SE (AKO SE) NE PROBIJES.

Stvar broj 4 > AKO SE SAM NE INTERESUJES I NE OSPOSOBLJAVAS I PRATIS TRENDOVE, NIKAD NECES UCI U STOS, DAKLE TROSICES DANE I DANE NA NEKE GLUPOSTI I ODUZIMACE TI DOSTA VREMENA DA BI IZVALIO NESTO, I MORACES KONSTATNO DA SE USAVRSAVAS I DA PRATIS DA NE BI ISPAO IZ STOSA, JER NA FAKULTETU ONI MOGU SAMO DA TE USMERE (AKO I TO) A DA SE TI NAKNADNO USAVRSAVAS SAM PARALELNO SA STUDIRANJEM.

Stvar broj 5 > KAD ZAVRSIS FAKS, SHVATICES DA TE JE SAMO OMETAO DA SE U POTPUNOSTI KONCENTRISES NA NESTO STO CE DA TI DONOSI PARE UCECI RAZNE NEBITNE STVARI.

Ovo se maltene poklapa i sa mojom situacijom, ne samo sa IT sektorom, tako da razmisli dobro sta zapravo hoces.

Nazad
Vrh Dno