Bilo mi je teško da čitam do kraja temu, i prve dve strane su mi bile preteške....zašto ?
Prvo, kao i masa klinaca koje srećem u poslednje vreme, od vas ne postoji niko pametniji...kako, zašto, zbog čega, u to je bolje ne ulaziti.
Drugo, ako si došao na forum da nešto pitaš, onda to očigledno ne znaš, pa je na tebi da upijaš znanje i klimaš glavom kao da razumeš, a ne da kontriraš nekome zato što ti odgovara, samo zato što ti nije odgovorio onako kako si želeo.
Treće, nije sve kao što izgleda na prvi pogled. Standardne priče tipa, samo ti završi faks, lako ćemo za posao posle, ili, imam ja drugara, ima firmu, jak ko crna zemlja...batali to...u IT možeš da se izboriš za pristojnu platu, samo i isključivo svojim radom i trudom.
Četvrto, to što tvrdiš da znaš i što koristiš za svoje potrebe nikako ne znači da ćeš danas sutra moći na profesionalan način da odgovoriš na neki zahtev ili projekat koji je stavljen pred tebe.
Što se tiče faksa, možeš upisati i megatrend u kosovskoj mitrovici, ako želiš da učiš i naučiš, fakultet će ti obezbediti neko osnovno usmerenje i diplomu koja ti neće značiti previše. Zašto ti neće značiti previše ? Zato što ono što učiš na fakultetu se značajno razlikuje od rada u praksi. Kako to znam ? Tako što sam diplomirao 2010 godine, i počeo da tražim posao...jedan razgovor, drugi, treći, peti, deseti, pedeseti...svaki razgovor se sveo na sledeće : a vidim u CV nemaš radnog iskustva...administracija kažeš...pa lepo je to, samo nama treba neko sa iskustvom...epilog : 4 ipo godine u servisu računara, plata 32.000 sa dipl ing ispred imena. ISKUSTVO je ono što se traži !
Naravno, vreme se malo promenilo, CV je našminkan, iskustvo je tu, naravno i samopouzdanje.
Poenta priče : Priučeno znanje, na koje sam zaključio da ciljaš nije stvar koja će te usrećiti. Svaka ****** danas sedne i nauči da skine celulit u fotošopu, zarumeni obraze itd...Ako hoćeš da uspeš u ovoj industriji, ili da barem pristojno živiš, moraš se po nečemu istaći, biti najbolji ili pri vrhu.
To što su kompjuteri danas sastavni deo života ne mora nikako da znači da svi znamo da ih koristimo kako treba. Sedim u kancelariji sa tri mastera grafičkog dizajna, masterom ekonomije i programerom, gde me jedan od tih grafičkih dizajnera pita šta je TTF ? Master ****nog dizajna ne zna šta je najobičniji glupi font ? A ovamo priče, portfolio, cv...bla bla....
Koliko si mi besa sad nabio u glavu samo zato što nećeš da slušaš starije koji imaju iskustva....al ***, barem odskačeš od većine, pa si barem forum pogodio...