Šta je novo?

ITS - iskustva

Sve knjige o programiranju su podjednako dobre ako mene pitas. Retko ko prodje citavu knjigu, sanse su da ce zavrsiti na webu dok budes ulazio u materiju. Najbolje se uci programiranje tako sto stvarno nesto programiras. Kada dodje vreme za sticanje ekspertize, tada ces se baviti stvarima kojih nema u knjigama o programiranju.

Moderator okacio link ka najsvezijoj temi o ITS na prvoj strani.

Edit: Greska. On je ostavio link ka nekoj drugoj temi, nub :p

Edit2: Ako si neozbiljan a deluje da jesi, upisi nezbita fkn prva godina je dz.

Poslednja izmena:
Nisam procitao da je uopste pomenut ITS, prepucavanje drzavni vs privatni, malo programiranja, i velicanje kurseva

Upisi privatni, jer ce ti uzeti isto a mozda i manje para nego drzavni.
Naucices vrlo malo ili nista, isto ko na drzavnom fakultetu.
Diploma ti se nece ceniti ako ne znas da radis, isto ko na drzavnom fakultetu.
Zavrsices mnogo lakse, za razliku od drzavnog fakulteta.
Kod nas vlada neko misljenje, a koje je posledica nekih ranijih godina kad su fakulteti stvarno bili fakulteti, da su drzavni fakulteti bolji od privatnih.
Stvarno ne vidim zasto bi dozvoljavao da neko leci komplekse na tebi a vecina profesora na drzavnim fakultetima su takvi (cast izuzecima).
U svakoj bransi ti je ko u sportu, samo 1% budu vrhunski stricnjaci, ostali sljakaju za neku manju lovu.
Idi lepo i uzmi diplomu, taman imas 4-5 godina da naucis posao, ako je to za tebe shvatices jos u prvoj a ako nije, mlad si covek, uvek mozes da se preorjentises na drugo.

Dosta razlicitih stavova, iskrenih i realnih preporuka, ali i neverovatno cudnih saveta i opaski koje su me naterale da se zapitam treba li ljudima iz IT sektora malo vise takticnosti i psiholoskog pristupa? Decko ima 18 godina, ne 88!

Ima toliko ljudi koji su uspesne karijere ostvarili i sebe pronasli tek u nekim zrelim godinama. Ne mora i ne moze svako da bude Novak Djokovic, i ne mora se nesto vezbati od malih nogu da bi se postao uspesan u tome. Neko tek kasnije udje u neki posao koji mu legne poput rukavice od fine koze koja savrseno pasuje ruci.
Nekada roditelji svoje neostvarene ambicije zele da ostvare kroz svoje dete, ne vodeci ni malo racuna za njegove zelje i afinitete. Drugi pak teraju svoje dete da do granice ludila usavrsava to u cemu je dobar, da bude No1e, jedan jedini i neponovljivi! Sve krajnosti imaju svoju cenu, cesto je ona isuvise velika. Biti prosecan nije nista lose, bitno je biti svestan svojih kvaliteta i nastojati unaprediti ih, ali ne po svaku cenu. Sreca je u nekom balansu, koji je opet za svakoga od nas malcice drugaciji.

Decko, mozda si bas ti neki od ovih likova! ;)

Ja sam se jos sinoc mislio da dam svoj stav ali me mrzelo/bilo mi nesto sumnjivo - ovaj brt je vrv neki poltron bas te ITS i radi kao neki reklamator... ili je kisna glista :d

Ljudi ti lepo kazu da je taj faks/visa skola/stavec bulsit ali ti teras po svome - pa teraj prijatelju tvoj je zivot, nemoj trositi zivce ljudi ovde..

Od onog sto sam imao da kazem reci cu samo ovo - onakav sajt kakav im je bi moja baba bolje uradila a to je kazes it skola? hahahahaah.....uzas

Izgleda da sam pojeo gov*o sto sam uopste postavio pitanje na ovakvom mestu, ocekivao sam odgovor nekoga ko je iole upucen u sve, eventualno ako ima neko ko je zavrsio ovu skolu, ili da poznaje nekoga ko jeste, a dobio sam etiketu bota koji reklamira pomenutu skolu i besplatnu analizu moje (po vasim recima) "propale" IT buducnosti.

Ljudi ti lepo kazu da je taj faks/visa skola/stavec bulsit ali ti teras po svome - pa teraj prijatelju tvoj je zivot, nemoj trositi zivce ljudi ovde..

"ITS- iskustva", kao sto tema sama i kaze, a kao odgovor od tih tvojih ljudi ja dobijem pricu o Djokovicu, kako sam se kasno setio da sa 18 godina krenem da se bavim nekim poslom, jer jelte IT=sport, tako da ako ti u prvih 5 godina zivota ne pokazes interesovanje bolje se kloni toga... Smejurija

Ne vredi se vise prepirati sa ljudima koji ocigledno ne razumeju poentu posta, ako ima neko da stvarno ima iskustva sa pomenutom skolom zamolio bih ga da podeli sa mnom to iskustvo, ili da ga posalje u PM.
Hvala :)

Decko ima 18 godina, ne 88!

Ima toliko ljudi koji su uspesne karijere ostvarili i sebe pronasli tek u nekim zrelim godinama. Ne mora i ne moze svako da bude Novak Djokovic, i ne mora se nesto vezbati od malih nogu da bi se postao uspesan u tome. Neko tek kasnije udje u neki posao koji mu legne poput rukavice od fine koze koja savrseno pasuje ruci.

Decko, mozda si bas ti neki od ovih likova! ;)

+1

Decko se pravi blesav i ocekuje da mu neko od nas "aminuje" njegov izbor da bi verovatno mogao tati i mami da kaze "evo sa ovim cu se baviti u zivotu i ziveti lepo do kraja zivota"
E pa to bas tako i ne ide ( da se razumemo ja mogu tata da ti budem, a sto se skola tice ja sam zavrsio Drzavni fakultet (masinski i to u roku, 10 semestara i govorim 2 jezika) , ali zivim od racunara , ne radim u struci , i NIJE tacno da je privatni sega mega fakultet isti kao drzavni , ni blizu (to govore ovi sto.nisu uspeli da upisu drzavne fakultete, pa hvale svoje tzv skole koje su uzgred na nivou tz majstorskog pisma), jer prilikom bilo kojeg konkursa te diplome se vrednuju kao toalet papir , jer je najbitnije Sta znas da radis i Kako to radis, ali kao sto su vec rekli , mlad si ima vremena da lupis glavu o zid nekoliko puta dok ne shvatis poentu sta ti ljudi govore
E da i ostavi se Djokovica on je ovde dat kao primer , daleko si ti od njega

Poslednja izmena:
Eno ti na Krstarici (izvinjavam se za reklamu ali tema polako postaje flame) gomila postova gde ljudi pricaju negativno o ITS a i taj jedan sto ima pozitivno, ima jedan post i nalog napravljen tog trenutka kad se govorilo o ITS pa izvuci zakljucke, ako hoces, mozes da dobijes na PM.

Drugo, ovde je velika vecina saveta dobronamerna i nema potrebe da prozivas ljude, samo se gomila ljudi svake godine pojavi sa istim pitanjima a nema svako isti fitilj a ni vreme da sve "crta" u detalje tako da to tako shvati.

Sve u svemu cak i ovo da upises, uputice te oni u nesto, ali sve je to samo baza za dalje, moras najveci deo sam.

Rekao sam sta sam imao posto sam generacijski verovatno najblizi decku, vise nemam sta da kazem.

Poslednja izmena:
Upravo to je i poenta, saveti i misljenja ljudi koji uopste ne ulaze u moju temu.
Samo cekam da neko napise "ITS je dobar zbog...", "ITS ne valja zbog...", i tu se svaka moja dalja konverzacija zavrsava.
Svestan sam da moram veliki deo stvari sam da ucim i sam da se informisem sa strane, ali od toga ne bezim, bas sam to i ostavio za fakultet, zato i smatram da mi je bolja varijanta da upisem nesto ovog tipa.
Hvala na odgovoru. Pozz :)

Molio bih Vas mi roditelje ne pominjete, jako je ruzno uzimati u usta ljude koje ni ne poznajete.
Nisam ja razmazeni tatin sin koji je zacrtao da upise privatnu skolu po svaku cenu, vec su mi roditelji dodali i tu opciju sutra kada budem upisivao fakultet jer zele da me poguraju malo i da mi olaksaju skolovanje koliko mogu.
Tako da ako nemate sta da dodate vezano za temu,molio bih Vas da ne ostavljate komentare. Hvala!

Bilo mi je teško da čitam do kraja temu, i prve dve strane su mi bile preteške....zašto ?

Prvo, kao i masa klinaca koje srećem u poslednje vreme, od vas ne postoji niko pametniji...kako, zašto, zbog čega, u to je bolje ne ulaziti.
Drugo, ako si došao na forum da nešto pitaš, onda to očigledno ne znaš, pa je na tebi da upijaš znanje i klimaš glavom kao da razumeš, a ne da kontriraš nekome zato što ti odgovara, samo zato što ti nije odgovorio onako kako si želeo.
Treće, nije sve kao što izgleda na prvi pogled. Standardne priče tipa, samo ti završi faks, lako ćemo za posao posle, ili, imam ja drugara, ima firmu, jak ko crna zemlja...batali to...u IT možeš da se izboriš za pristojnu platu, samo i isključivo svojim radom i trudom.
Četvrto, to što tvrdiš da znaš i što koristiš za svoje potrebe nikako ne znači da ćeš danas sutra moći na profesionalan način da odgovoriš na neki zahtev ili projekat koji je stavljen pred tebe.

Što se tiče faksa, možeš upisati i megatrend u kosovskoj mitrovici, ako želiš da učiš i naučiš, fakultet će ti obezbediti neko osnovno usmerenje i diplomu koja ti neće značiti previše. Zašto ti neće značiti previše ? Zato što ono što učiš na fakultetu se značajno razlikuje od rada u praksi. Kako to znam ? Tako što sam diplomirao 2010 godine, i počeo da tražim posao...jedan razgovor, drugi, treći, peti, deseti, pedeseti...svaki razgovor se sveo na sledeće : a vidim u CV nemaš radnog iskustva...administracija kažeš...pa lepo je to, samo nama treba neko sa iskustvom...epilog : 4 ipo godine u servisu računara, plata 32.000 sa dipl ing ispred imena. ISKUSTVO je ono što se traži !
Naravno, vreme se malo promenilo, CV je našminkan, iskustvo je tu, naravno i samopouzdanje.

Poenta priče : Priučeno znanje, na koje sam zaključio da ciljaš nije stvar koja će te usrećiti. Svaka ****** danas sedne i nauči da skine celulit u fotošopu, zarumeni obraze itd...Ako hoćeš da uspeš u ovoj industriji, ili da barem pristojno živiš, moraš se po nečemu istaći, biti najbolji ili pri vrhu.

To što su kompjuteri danas sastavni deo života ne mora nikako da znači da svi znamo da ih koristimo kako treba. Sedim u kancelariji sa tri mastera grafičkog dizajna, masterom ekonomije i programerom, gde me jedan od tih grafičkih dizajnera pita šta je TTF ? Master ****nog dizajna ne zna šta je najobičniji glupi font ? A ovamo priče, portfolio, cv...bla bla....

Koliko si mi besa sad nabio u glavu samo zato što nećeš da slušaš starije koji imaju iskustva....al ***, barem odskačeš od većine, pa si barem forum pogodio...

Molio bih Vas mi roditelje ne pominjete, jako je ruzno uzimati u usta ljude koje ni ne poznajete.

Jeste, jako je ruzno to se u potpunosti slazem sa tobom. Medjutim, ti moras da shvatis da nisi dosao na Oksford ni Hardvard nego na Benchforum i da ovde moze svako da otvori nalog i pise sta hoce dok ga moderator ne ukloni iz njemu znanih razloga. Ne znam zasto si dosao ovde i trazis neke savete i pomoc. Pa ovde niko nikome nije pomogao, bar ne da ja znam. Moze eventualno vlasnik sajta/foruma da ti nesto ucini kroz nagradne igre ili tako neke aktivnosti. Od clanstva vajde nema, osim ako ne racunas da ce te upute u tajni zanat zvani "rudarenje". Da spucas par hiljada evra u piramidalnu semu pa da se svi zajedno tesite kako ce pare stici jednog lepog dana kada bitkoin zameni banke :d

Ako ces privatni nezbit ti je najbezbolnija opcija, jer je dz prva godina i mislim da mozes posle da batalis ukoliko zakljucis da ti ne odgovara. Sadrzaj kurseva je neka lajt varijanta fona, ne razlikuje se puno bar ono sto sam video u planu i programu. Tako da to ti je otprilike to. Taj isti fon je bio sprdnja citavog BU pa je danas postao kao bitan fakultet.

Eh da, jos jedna bitna stvar. Ljudi rodjeni na podrucju bivse SFRJ izmedju 70tih i 80tih godina proslog veka se dele na dva tipa. One koje su isplivali i "uspeli" u zivotu i frustrirane kojima ni peti oktobar i slicne promene nisu pomogle da naprave nesto u zivotu. Ovi prvi ti mogu dati jako dobre savete sta i kako u zivotu. Medjutim, sanse za to su mizerija. Jer ne obitavaju po forumima a cak i da su tu, ne bave se davanjem saveta kojima mogu pomoci druge. Jer i to se placa, jelte. Ovi drugi su puni saveta, ali ti preporucujem da ih izbegavas u siirokom luku. Jer oni su uglavnom odgovorni zasto su ti opcije u zivotu privatni faks od 1500-3000 evra godina ili drzavni faks za 1250 evra godina. Posto da si budzetlija, ne verujem da bi pitao bilo sta po forumu.

Edit: Savet ti je da upises nesto sto ces da zavrsis. Ne mora imati veze sa IT. Cetiri godine i da je gotovo i da ne kosta puno. U slobodno vreme radi web dizajn ili mobile development (kao sto se ja zamlacujem poslednjih dve godine). Naucises mnogo, napravices "nesto", imaces portfolio, sta da pokazes eventualnom poslodavcu. Bice nebitno da li si diplomirani psiholog ili difovac ukoliko imas rad programera iza sebe.

POSLA IMA! Nije sjajno placen i nije lak ali posla ima. Rekao bi covek da posle toliko skola za IT i vec nekih 15 godina od tih "promena" i pisanija po novinama o najboljem poslu na svetu u IT sektoru da bi trebali imati na desetine hiljada programera. ***a nemamo, zato radi i nauci. Bice posla za tebe ako budes znao.

Poslednja izmena:
Nisam ja razmazeni tatin sin koji je zacrtao da upise privatnu skolu po svaku cenu, vec su mi roditelji dodali i tu opciju sutra kada budem upisivao fakultet jer zele da me poguraju malo i da mi olaksaju skolovanje koliko mogu.
Tako da ako nemate sta da dodate vezano za temu,molio bih Vas da ne ostavljate komentare. Hvala!

Dečko, sine, mogu tako da te oslovim u svojoj 5. deceniji života, svaka tebi čast na rezonu. Lepo si ovo napisao i vidim da ceniš svoje roditelje i to što oni rade za tebe. Retkost je to u današnje vreme.

E sad, lepo ti je i G@W napisao: "Ne znam zasto si dosao ovde i trazis neke savete i pomoc. Pa ovde niko nikome nije pomogao, bar ne da ja znam. Moze eventualno vlasnik sajta/foruma da ti nesto ucini kroz nagradne igre ili tako neke aktivnosti. Od clanstva vajde nema..."

Ovde, kao i na svim deugim online zajednicama se nalazi gomila isfrustriranih i nadobudnih "stručnjaka", sa diplomom, bez diplome, akademski građani u pokušaju, ... ima ih raznih. Ne treba ulaziti u raspravu s njima, ima ih više, a generalno važi onaj postulat: "Sa *** se ne treba raspravljati. Prvo te spuste na svoj nivo, a onda te pobede na iskustvo".

Generalno, 100% se slažem s postom koji je napisao G@W.

Međutim, ma koliko oni bili takvi za jednu stvar su u pravu. Fakultet služi da te usmeri u određenom pravcu. Nije istina da se tamo ništa ne može naučiti, može i to puno. Sa koliko ćeš ti znanja da izađeš nakon završetka studija zavisi isljučivo od tebe. TAČKA!

Dakle, slobodno upiši ono što želiš. Nećeš pogrešiti, bilo šta da upišeš. Koliko će to da te košta? To ipak zavisi isključivo od tebe. Ja bih svakom, ali baš svakome, preporučio da upiše državni fakultet i to na "BUŽETU". Ako ne možeš da upadneš na budžet, onda kao drugu opciju razmatraj privatne fakultete. Cene su slične kao i na državnim, za one koji plaćaju školarinu, a uslovi na "čuvenijim" privatnim su kud i kamo bolji nego na državnim.

Koliko genijalaca na forumu :) hit. Je l otišao neko makar u Comtrade da potvrdi svoje teorije ili je to sve baljezganje na osnovu "kako je izrađen Web sajt"? Otvoreno pitam sve?
Kao apsolvent istog, mogu dati" realno" mišljenje, ali time što ću javno reći šta valja, a šta ne, javiće se gomila stručnjaka da me ispravi, jer, ipak, ja nemam pojma o čemu pričam.

@notrealyeti pogledaj pm, pišem ti za par minuta.

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Ja moram da se ubacim, jer mi prosto nije jasno nesto sto se ovde pise. Rekoste decku "imas 18,do sad nisi napravio ni jedan sajt, nema od tebe nista". Pa sta je trebao do 15e da napravi 5 sajtova, u svojoj 10oj tacno da govori 3 jezika, a matimaticke zadatke tipa integrali da resava vec u predskolskom?

Ne kazem ni da trebas da budes zamlata 18 godina, pa da gde cujes kako se programiranje debelo placa I onda pravac na privatni po diplomu, provlacio si se nekako 6icama, a kad zavrsis mozes samo bananu da dobijes.

Jeste, jako je ruzno to se u potpunosti slazem sa tobom. Medjutim, ti moras da shvatis da nisi dosao na Oksford ni Hardvard nego na Benchforum i da ovde moze svako da otvori nalog i pise sta hoce dok ga moderator ne ukloni iz njemu znanih razloga. Ne znam zasto si dosao ovde i trazis neke savete i pomoc. Pa ovde niko nikome nije pomogao, bar ne da ja znam. Moze eventualno vlasnik sajta/foruma da ti nesto ucini kroz nagradne igre ili tako neke aktivnosti. Od clanstva vajde nema, osim ako ne racunas da ce te upute u tajni zanat zvani "rudarenje". Da spucas par hiljada evra u piramidalnu semu pa da se svi zajedno tesite kako ce pare stici jednog lepog dana kada bitkoin zameni banke :d

Ako ces privatni nezbit ti je najbezbolnija opcija, jer je dz prva godina i mislim da mozes posle da batalis ukoliko zakljucis da ti ne odgovara. Sadrzaj kurseva je neka lajt varijanta fona, ne razlikuje se puno bar ono sto sam video u planu i programu. Tako da to ti je otprilike to. Taj isti fon je bio sprdnja citavog BU pa je danas postao kao bitan fakultet.

Eh da, jos jedna bitna stvar. Ljudi rodjeni na podrucju bivse SFRJ izmedju 70tih i 80tih godina proslog veka se dele na dva tipa. One koje su isplivali i "uspeli" u zivotu i frustrirane kojima ni peti oktobar i slicne promene nisu pomogle da naprave nesto u zivotu. Ovi prvi ti mogu dati jako dobre savete sta i kako u zivotu. Medjutim, sanse za to su mizerija. Jer ne obitavaju po forumima a cak i da su tu, ne bave se davanjem saveta kojima mogu pomoci druge. Jer i to se placa, jelte. Ovi drugi su puni saveta, ali ti preporucujem da ih izbegavas u siirokom luku. Jer oni su uglavnom odgovorni zasto su ti opcije u zivotu privatni faks od 1500-3000 evra godina ili drzavni faks za 1250 evra godina. Posto da si budzetlija, ne verujem da bi pitao bilo sta po forumu.

Edit: Savet ti je da upises nesto sto ces da zavrsis. Ne mora imati veze sa IT. Cetiri godine i da je gotovo i da ne kosta puno. U slobodno vreme radi web dizajn ili mobile development (kao sto se ja zamlacujem poslednjih dve godine). Naucises mnogo, napravices "nesto", imaces portfolio, sta da pokazes eventualnom poslodavcu. Bice nebitno da li si diplomirani psiholog ili difovac ukoliko imas rad programera iza sebe.

POSLA IMA! Nije sjajno placen i nije lak ali posla ima. Rekao bi covek da posle toliko skola za IT i vec nekih 15 godina od tih "promena" i pisanija po novinama o najboljem poslu na svetu u IT sektoru da bi trebali imati na desetine hiljada programera. ***a nemamo, zato radi i nauci. Bice posla za tebe ako budes znao.

U vecin posta se slazem sa tobom, i sam sam hteo da to napisem ali znam da ovde za suprotno misljenje uglavnom popijes ban, narocito ako si clan koji se skoro ukljucio u diskusiju, pa sam se suzdrzao i napisao nesto mnogo blaze.
IT je ko i svaki drugi posao, ne moras da imas IQ 220 da bi se bavio nekim delovima IT-a, to sto ljudi u IT-ju imaju visoko misljenje o sebi i misle da niko ne moze da dostigne njihov nivo to dosta govori o njima.
A za rudarenje si totalno u pravu.
A to da niko ovde nikom nije pomogao nije tacno.

Ne bi bilo lose da konacno cujemo i neki stav nekoga ko je zavrsavao taj ITS.

Poslednja izmena:
Zaista bih zeleo da se zahvalim svima na, konacno, normalnim komentarima i savetima. Odavno sam resio da se bavim IT sektorom sutra u zivotu, ne zbog para ili slicno, vec zato sto me stvarno privlaci i sto sam rad da ga ucim. Naravno, prvo cu konkurisati na fonu, pa ako upadnem na budzet upadnem, ako ne svakako mi je bolje dodati 800-1000e i upisati privatni fakultet pa uciti sam sa strane. Imam jos godinu dana da se opredelim, i da krenem polako da se spremam sam, kao sto su ostali pisali po drugim thrade-ovima, internet je pun tutorijala, kurseva, samo treba odvojiti vremena i posvetiti se tome.
Hvala vam svima jos jednom, sve najlepse vam zelim. Pozdrav :)

Hvala puno na odvojenom vremenu, definitivno cu imati ovo sve u vidu kada budem upisivao fax.
Pozdrav :)

Jos nesto, ne bi bilo lose da ovo uradis. Imas dosta grupa na Facebook-u vezano za vecinu fakulteta pa u zavisnosti od toga sta zelis da upises, pa pretrazi FB i prikljuci se tim grupama, ili bar posalji zahtev za prijem, tu ces dobiti direktne savete i iskustva od ljudi koji trenutno studiraju ili su studirali a mozes i da listas unazad i vidis sta se pisalo o svemu., jedna od retkih stvari gde je Facebook zapravo koristan.

Moj burazer je prosle godine konkurisao na fonu, imaj u vidu da je konkurencija velika I jaka (dosta njih polaze I na etfu I na pmfu). Neko ce mozda reci da preterujem, ali kreni posle nove godine da spremas. Zbirka nije mala, I ima dosta oblasti na polaganju.

Tako da nemoj da se zezas, nego budi pametan I kreni na vreme sa pripremom.

Znam, znam, drugarica je konkurisala za fon ove godine, bila odlicna sve 4 godine, spremala se isto tipa 5-6 meseci, ali opet kaze tezak prijemni, bila fazon 1100 a primaju 750 na budzet... A kaze da je konkurisalo oko 2000 sto je mindblow.

Planirao sam verovatno i pre nove da krenem, s obzirom da vucem neku trojku iz matematike, sto nije ni malo, ali opet mizerno...

Hvala :)

Vrh Dno