Šta je novo?

IT preduzetnici: Banke, porezi, propisi... (FAQ - II & III post)

Kad se pominje, da pitam pre nego što kontaktiram banku, možda neko zna.
Otvorio sam Raiffeisen biznis iRačun ili kako ga već nazivaju, regularno se logujem na web ali na mBank aplikaciju ne mogu, pogrešni kredencijali navodno, a nisu.
Druga stvar koja me interesuje a nisam pitao, koju karticu daju uz osnovni biznis račun?

Prilozi

• Screenshot_20221109-191832.png
    Screenshot_20221109-191832.png
    156.7 KB · Pregleda: 34
Ima li neko iskustva sa promenom pretezne sifre delatnosti za pausal?

Jasna mi je procedura, nego interesuje me ima li peripetija velikih sto se banke tice, jer se menja i naziv firme. Konkretno me interesuje sto se tice Intese ako neko ima iskustva.

Nemam iskustva al ne vidim razlog za peripetije, sve ostaje isto sem naziva firme što se banke tiče. Njih ostalo ne interesuje

Da li imam pravo na pomoc sa biroa ako samo zamrznem pausal ili moram da ga zatvorim? U radnom odnosu sam neprekidno od maja 2021.

Ima i neki period, od kada se prijaviš na biro, pre koga ne možeš da dobijaš pomoć.
Tipa godinu dana moraš biti prijavljen bez pomoći pa ako ti ne nađu posao onda konkurišeš za pomoć.
U slučaju da odbiješ neki posao koji ti oni nađu, odmah gubiš sva prava - "skidaju te sa biroa".
Sve u svemu, ako si kvalifikovan radnik (imaš bilo kakvu diplomu), od "biroa" nemaš nikakve koristi osim zdravstvene zaštite.

Bio sam ubeđen da se dobija neka pomoć od fazon 15-20k mesečno(prvi put 6meseci, svaki sledeći valjda po 3). Zašta plaćam osiguranje u slučaju nezaposlenosti?

Da ti prvo odeš direktno u službu za zapošljavanje i raspitaš se?
Ja sam isto tako mislio kao i ti - bilo mom umu logično, ali sa obzirom da sam ja taj koji je dao otkaz a ne dobio ga od strane poslodavca - ostao sam bez tog prava pod uslovima koje sam gore naveo (1 godina nemanja prava na novčanu pomoć).

Kada zatvoriš preduzetničku radnju, ukoliko je bila aktivna duže od x meseci, imaš pravo na y meseci naknade sa biroa.

Стигло ми је решење за плаћање еко таксе. Не знам када су тачно то увели, раније нисам плаћао, једино сам видео овде на форуму да пишу људи како им стиже.

На решењу пише годишњи приход за 2021. и након провере, сума свих фактура ми се није уклапала са оном на решењу, била је мања на решењу, за отприлике један износ са фактуре. Тада проверим мејлове и видим да нисам послао књиговођи фактуру за децембар 2021, њу сам прескочио, а пре и након све послао, а она ме наравно није подсетила.

С' обзиром да пореска издаје решење за еко таксу, како су дошли до годишњег износа? Једино знам да се води КПО књига, али пише да се она не предаје годишње, већ служи за пореску контролу. Јесам ли у проблему што нисам на време послао ову фактуру, односно што она није убележена? Шта да радим сада? Да ли ће ми се износ рачунати за 2022?

Koji je trenutno najbolji servis ? Kolega ima otvorenu firmu u UK i servisi kao sto su Wise, Paysera ga odbiju kad otvara nalog za firmu, privatan nalog mu radi, ali mu trebaju i opcije placanja za firmu.

Mogućnost sklapanja (potpisivanja) ugovora, izdavanja fakrura, povlačenja novca preko JPMorgan banke (irelevantno ali zanimljivo) u banke koje posluju u Srbiji (fee ~ 15€).
Skoro je bila neka akcija kao onomad za Payoneer sa pozivnicama, ako budete zainteresovani - šaljite PM da proverim, nisam nekoliko meseci proveravao šta je aktuelno.

Imate i https://remote.com/platform/hire-international-contractors koji nudi sličan servis za kontraktore.

Inače i jedna i druga firma nude i Employer of Record (EOR) usluge ukoliko kompanija želi da vas angažuje kao klasičnog zaposlenog a nemaju predstavnoštvo u zemlji iz koje radite.

Imajući u vidu da sam u EOR materiji, pitajte slobodno, Happy to help.

Drugari,
Jel neko koristi Wise ko ima pausal, jel su provizije manje nego na drugim fintech/payment platformama? i kako banke gledaju na te ulate jel nije problem pravdati ih ?
Svako dobro,
Pozdrav, da li si uspeo da otvoris wise kao pausal tj na firmu? 3 put pokusavam i 3 put ne dobijam nikakav info a pare mi se skinu sa racuna, stoji paying nekoliko dana i verifying your business i na kraju me vrati na pocetak kao da nista ni radio nisam, nikakav mejl nista

@Dwyane Wade nisam ni pokusavao jer u tom momentu mi je izlazilo da nije dostupno business wise account u Srbiji.
Ja primam preko swifta direktno na racun, dakle klijent salje sa Wise meni preko swifta u rfb banku.. provizija je minimalna 10-20usd(sto je mnogo bolje od PayPal gde su uzimali po 5.8% pa plus onih 10usd za povlacenje..
Nadam se da sam pomogao.
Svako dobro

Da li postoji neko pravilo o trosenju para sa deviznog racuna pausalca preko kartice u inostranstvu, npr da li mogu rucak da platim, ili hotel direktno sa kartice koja je vezana za devizni racun

Ako je meni odgovoreno nisam mislio na to.. nego o pravilima koriscenja deviza tokom poslovnog puta :) nisam hteo sve da dizem za dnevnicu nego bih i da platim direktno sa karticom hotel ili rucak ili tako nesto

Kao paušalac možeš da radiš šta god hoćeš sa devizama

Da li postoji neko pravilo o trosenju para sa deviznog racuna pausalca preko kartice u inostranstvu, npr da li mogu rucak da platim, ili hotel direktno sa kartice koja je vezana za devizni racun
Da li si mozda proverio kada placas deviznom karticom, da li ima dvostruka konverzija ili se samo skidaju devize?

Kao paušalac možeš da radiš šta god hoćeš sa devizama
Mislim da ovo nije tacno, postoji vrlo mali broj stvari koji moze sa devizama. Devize moraju da se zamene u dinare na preduzetnickom racunu i tek onda moze bilo sta da se radi sa njima. Taj mali broj stvari ako se dobro secam podrazumeva zapravo samo placanje poslovnog puta i iznajmljivanje poslovnog prostora. Tako je barem bilo pre 2-3 godine, ali bih znao da se nesto bitnije promenilo.

Nazad
Vrh Dno