Šta je novo?

IT preduzetnici: Banke, porezi, propisi... (FAQ - II & III post)

@alfaunits, razumem ja to, mene je samo interesovalo kako se pravno dokazuje da neko vrsi usluge fiktivno a ne realno, s obzirom da usluge nisu neki materijalni proizvod koji se prodaje pa da moze da mu se na taj nacin udje u trag.

@Sgt. Major, kvalitetan i strucan odgovor, hvala.
Takav pausalac ne moze imati samo jednog klijenta (doo) Mora neki procenat poslavanja da ide i na druge nepovezane klijente. U suprotnom je povezano lice sa doo i bice poreskih problema.

Bice poreskih problema za doo ili za pausalca? Ili za oboje? Vecina programera kod nas koji rade preko svoje pausalne agencije imaju samo jednog doo klijenta.

Rečeno je da to neće važiti za domaće preduzetnike koji rade za inostrane naručioce. Ne mogu sad da nađem vest, ali sam siguran da je tako javljeno.

Taj pausalac sto ima jednog domaceg doo klijenta treba da se zaposli u doo i da prima platu kod njih.

Tako gleda poreska i u pravu je.

To jos uvek ne vazi, barem nisam video da je ista usvojeno jos uvek.

To je odvojen problem od pomenutog ranije. Ako je vasa doo, i samo na dve pausalne skoro sbe salje, znaci da ne pausalna u prekrsaju.
Da li bi to cimali za slucaj da su stvarno dv9je klijenata, a mora sve od jednog stranog klijenta, vrvt ne bi.

Trsko da ista od toga gledaju ako se nekome ne zamerite.

Zasto da se ljudima oduzima osnovno pravo - na rad? Neka rade kako god hoce, dok god je po zakonu poresku ne treba da interesuje. Plate dobijaju od nasih para.

Sent from my iPhone X using Tapatalk

^pa nije po zakonu :D
AKo neko otvori dve pausalne, i iz jedne doo sve slije u njih, znaci da su pausalne otvorene samo da bi se izbeglo placanje obicnog poreza. Pausal je tu da pomogne onima kojima je knjigovodjstvo teze nego ostatak posla, a ne da bi neko manje placao porez.
Dve radnje se otvaraju jer bi jedna bila premalo za kolicinu novca godisnje - sto znaci da je zloupotreba pausala.

Ono sto mnogi ITevci sada rade za domace firme (tj. domace ogranke stranih firmi..) kao pausalci je nesto drugo, i to jos uvek nije zabranjeno (koliko znam).

Ja pricam bez legal jargona jer ne znam precizno clanove istih, ali sve ovo PU moze da potkrepi konkretnim zakonima/aktima/resenjima/podaktima. I jesu radili ovo po pitanju funnel-DOOa (gde je on samo tu da bi se slivao novac u dve, umesto jedne radnje, da ona ne bi presla limit za pausal).

Again - primetite da je barem tri razlicita slucaja u prici (ja sam toliko primetio, mozda i vise :D), nemojte isti rezon na sva tri primeniti, razlikuju se prilicno.

Raspitivao se u Societe banci za njihovu sinhro ponudu i stambene kredite, rekoše mi da sve to važi samo za šifre delatnosti programera i advokata. Ako je neka druga šifra delatnosti u pitanju, onda ništa.

Zavisi, ja sam u konsultantskim uslugama i rekla mi je bankarka pre godinu dana da ću moći i ja. Čekam još dva meseca pa ću proveriti u praksi :)

Stiglo mi poresko rešenje - osnovica je veća za nekih 4.500din u odnosu na prošlu godinu.

^mislim da sam zaboravio da javim, u Nisu je povecana za 9.99% osnovica. Proverio u tri opstine, dve razlicite delatnosti, identicne su osnovice, posto su iste grupe, ali mislio sam da je razlika po opstinama u Nisu (ovim uzim, ne Medosevac recimo).

Maksimalno su izgleda povecali koliko su mogli, fuj!

Nevezano za to, da li neko koristi KB za ino prilive? Pozeljno za non-EUR. Cimnite me na PM da nesto proverimo.

ja upravo uzimam u soge stambeni. Može za programere naravno a verujem i za svakoga ko ima stabilne solidne mesečne prihode. Btw, obavezno tražite bez NKOSK.

Meni je isto stiglo iz poreske, Nis, opstina Palilula, 6201 delatnost, ispada malo ispod 19k sve ukupno

@miljan
Je l' moze malo vise detalja? Koji su tacno bili uslovi? Sta su ti sve trazili? Da li si bio klijent kod njih ili u drugoj banci pre nego sto si trazio kredit? Kako racunaju koji je max kredit koji mozes da trazis? Da li je kamatna stopa fiksna ili varijabilna? Koja je visina kamatne stope?

Poslednja izmena:
Sad su me obavestili iz Paušala, imam dug oko 8.000din zbog razlike između akontacije i rešenja.

I posle me pitaju ljudi što uplaćujem više (uplaćivao 10% više od rešenja, plus 5% preko za svakog zaposlenog). Da to nisam uplaćivao cele godine, sad bi me dočekao dug od minimum 600€

Pa dobro, da nisi uplacivao vise i dalje bi ti ostajao u dzepu taj novac koji si im uplacivao, pa bi se na kraju svelo na isto. :d

Teško, ja sam ti muški šopingholičar [emoji16]

Послато са SM-G975F уз помоћ Тапатока

@miljan
Je l' moze malo vise detalja? Koji su tacno bili uslovi? Sta su ti sve trazili? Da li si bio klijent kod njih ili u drugoj banci pre nego sto si trazio kredit? Kako racunaju koji je max kredit koji mozes da trazis? Da li je kamatna stopa fiksna ili varijabilna? Koja je visina kamatne stope?

Prvo, dve banke su mi odobrile, procredit i societe. Ja sam se na kraju odlučio za societe. Kod njih sam od 2015. Kamata je fiksna plus Euribor. Ima soge i fiksnu koja je nešto povoljnija ali to može samo uz NKOSK kod njih. Ja sam dobio 2,95. Čujem da ljudi mogu i nešto niže da dobiju ali ne značajno.

Mnogo pitanja si postavio, ne znam kako da sažmem sve odgovore. Elem nije neki problem ako imaš redovne mesečne prilive bar ne za IT.

Meni je isto stiglo iz poreske, Nis, opstina Palilula, 6201 delatnost, ispada malo ispod 19k sve ukupno
Oko 40K osnovica, jel' tako?

Sad su me obavestili iz Paušala, imam dug oko 8.000din zbog razlike između akontacije i rešenja.
I posle me pitaju ljudi što uplaćujem više (uplaćivao 10% više od rešenja, plus 5% preko za svakog zaposlenog). Da to nisam uplaćivao cele godine, sad bi me dočekao dug od minimum 600€
Nije tacno :) Oni su te zvali jer HOCE PARE sto pre :)
Ili eventualno nisi uzeo resenje u nekom roku, pa je stvarno bio dug. Medjutim, ti imas 15 dana od PRIJEMA resenja da uplatis razliku, i ona se ne vidi uopste kao dug dok ne prodje tih 15 dana.

To pise u resenju :) Kao i iznos razlike koja treba da se uplati.

Prvo, dve banke su mi odobrile, procredit i societe. Ja sam se na kraju odlučio za societe. Kod njih sam od 2015. Kamata je fiksna plus Euribor. Ima soge i fiksnu koja je nešto povoljnija ali to može samo uz NKOSK kod njih. Ja sam dobio 2,95. Čujem da ljudi mogu i nešto niže da dobiju ali ne značajno.

Mnogo pitanja si postavio, ne znam kako da sažmem sve odgovore. Elem nije neki problem ako imaš redovne mesečne prilive bar ne za IT.

Hvala za odgovor. Sorry za gomilu pitanja, ali bilo je toliko varijacija sta pojedine banke nude preduzetnicima kada traze stambeni kredit, a jos vise varijacija sta im traze zauzvrat :)

Npr. pojedine banke traze da agencija postoji bar 2 godine, pojedine traze da racun agencije bude kod njih, neke traze da im dostavis izvode od poslednjih 6 meseci, neke traze izvode poslednjih godinu dana. Sto se visine kredita koji mozes da uzmes neke banke gledaju samo osnovicu sa poreskog resenja, dok druge prihvataju realnu situaciju sa faktura. Takodje pojedine banke traze da imas ugovor na neodredjeno vreme sa klijentom sa kojim radis. I tako dalje.

Bilo bi super kada bi postojala neka baza gde pise za svaku banku detaljno sta sve traze i sta sve nude, kako ne bismo svi prolazili kroz iste stvari ako nam zatreba kredit :)

Poslednja izmena:
Hvala za odgovor. Sorry za gomilu pitanja, ali bilo je toliko varijacija sta pojedine banke nude preduzetnicima kada traze stambeni kredit, a jos vise varijacija sta im traze zauzvrat :)

Npr. pojedine banke traze da agencija postoji bar 2 godine, pojedine traze da racun agencije bude kod njih, neke traze da im dostavis izvode od poslednjih 6 meseci, neke traze izvode poslednjih godinu dana. Sto se visine kredita koji mozes da uzmes neke banke gledaju samo osnovicu sa poreskog resenja, dok druge prihvataju realnu situaciju sa faktura. Takodje pojedine banke traze da imas ugovor na neodredjeno vreme sa klijentom sa kojim radis. I tako dalje.

Bilo bi super kada bi postojala neka baza gde pise za svaku banku detaljno sta sve traze i sta sve nude, kako ne bismo svi prolazili kroz iste stvari ako nam zatreba kredit :)
Definitivno je celo to pitanje kod različitih banaka različito regulisano, to je bar moj utisak. Oni koji gledaju (samo) iznos sa rešenja - oni ti definitivno neće dati nikakav kredit i po meni defacto nemaju ponudu za paušalce.

Takođe kredit se može dizati kao fizičko lice i kao pravno. Za pravno su uslovi uglavnom stroži koliko ja razumem tipa 10miliona godišnje i to isto minimum par godina.

Što se tiče dokumentacije obe banke su tražile slično. Za početak prometi za 12 meseci, prevod ugovora, potvrdu iz poreske da nema duga i rešenja iz poreske o paušalu.

Procredit je čini mi se tu nekako najfleksibilniji i procedura je bila prilično brza. Mana procredita je što ne daju kredit na duže od 12godina. Soge sam ucenio skidanjem NKOSKa jer drugačije nisam hteo da uzimam kredit. Kod Procredita imaju troškovi obrade kredita 0,5%, kod Soge nema. Kod Soge mora životno osiguranje, kod procredit ne mora. Ako ima još neko pitanje pucaj.

e da, što de tiče ugovora -
Moj ugovor je takav da nemam zagarantovanu minimalnu mesečnu zaradu. I uistinu bilo je slučajeva da nisam radio tri meseca i da nisam imao priliv u periodu u kome nisam radio doduše to beše 2017.
Pošto sam prvo zakucao kod Soge oni su tu sve vreme nešto neodređeno odgovarali kako nisu sigurni da to tako može jer nemam minimalnu zaradu, pa moram da imam sinhro itd... Ja već digao ruke od njih jer nisam hteo da sada jurim aneks od klijenta ili da prelazim na sinhro ako nemam ništa konkretno od njih. Kada sam dobio ponudu od procredit slučajno me pita šefica ekspoziture u Soge šta ćemo sa kreditom. Ja reko, znate šta vi ste bili totalno neodređeni, meni procredit već dao konkretnu ponudu i ne talasaju ništa, ukoliko mi ne date konkurentnu ponudu ja ću otići tamo gde mi više odgovara. Od tog momenta se priča i kod njih obrnula. Nakon nekog vremena ugovor prihvaćen takav kakav jeste, NKOSK skinut.

Mislim da dosta zavisi i od nekog spleta okolnosti zatim na koga čovek naleti i koliko se službenik banke iscima da proveri šta je moguće ali najbitniji su po meni lepi mesečni prilivi i onda se dosta vrata otvara.

Zvao sam i druge banke za koje sam načuo da hoće nešto da petljaju sa preduzetnicima ali sam stekao utisak da niko ili nije hteo da se cima ili nije imao pojma o čemu pričam ili su bili previše nezainteresovani. Kontaktirao sam unicredit, bancaintesa, alfabank a hteo sam i komercijalnu. Mada, moram da priznam, nisam sad nešto burgijao, samo sam ostvario inicijalni kontakt i nastavio tamo gde je nekakav afirmativni odziv postojao. Kamate su svugde sada oko 2,95.

Ovo su bas korisne informacije. Hvala ti jos jednom.
Ono sto sam ja cuo je da i Erste banka (bar u NS) takodje daje preduzetnicima stambene kredite. Kamata je slicna tome sto si napisao (oko 3% + euribor). Da bi ga odobrili bitno je da postoje konzistentni mesecni prihodi na preduzetnicki racun.

Ja imam sinhro paket u SOGE-u, i kad sam se raspitivao za kredit, tražili su mi da moram imati minimalna mesečna primanja definisana u ugovoru sa klijentom, na osnovu cega bi mogli da mi izračunaj visinu kredita. Kako radim po satu, tako nešto nisam mogao da obezbedim, tako da sam na kraju i odustao od toga... Nisu nešto bili fleksibilni niti zainteresovani za neku promenu tih uslova...

Jesi ti bez ugovora ili sa kakvim ugovorom dobio kredit u SoGe?

Sa ugovorom gde je cena rada definisana po satu i na neodređeno vreme bez zagarantovane minimalne satnice ili minimalnog iznosa.

Spoiler alert: Kredit još nije plasiran, trenutno sam u fazi potpisivanja ugovora sa soge životnim osiguranjem.

Poslednja izmena:
Za zivotna osiguranja proverite da li mozete sami da uplatite neko stedno zivotno, vinkulirano (valjda t bese izraz?) u korist banke. Isplativije je garantovano (mada vam treba veca suma na pocetku, ali ako je dobro stedno osiguranje, skoro pa ce anulirati kamatu kredita)

Ekonomski gledano doduse sam naravno protiv kredita, ali znajuci dobro kakvo je stanje sa iznajmljivanjem u Srbiji, lol :) Izvinjavam se za OT.

Kod Soge je obavezno njihovo riziko osiguranje, nema mogućnosti biranja.

Procredit je čini mi se tu nekako najfleksibilniji i procedura je bila prilično brza. Mana procredita je što ne daju kredit na duže od 12godina. Soge sam ucenio skidanjem NKOSKa jer drugačije nisam hteo da uzimam kredit. Kod Procredita imaju troškovi obrade kredita 0,5%, kod Soge nema. Kod Soge mora životno osiguranje, kod procredit ne mora. Ako ima još neko pitanje pucaj.

Ne opterecujte se nkosk-om i naknadom za obradu kredita. To sve mozete vrlo brzo da vratite tuzbom. Zena je vec dobila gomilu slucajeva na sudu, klijentima su banke sve pare vec vratilei isplatile troskove spora.

Poslednja izmena:
Vrh Dno