Šta je novo?

IT preduzetnici: Banke, porezi, propisi... (FAQ - II & III post)

Bez obzira da li si u sistemu PDVa ili ne račun mora da bude stariji ili isti datum kao datum prometa jer na osnovu čega ti je uplaćen novac? Ti lepo kod nekog knjigovodje da ti pegla te stvari, napisao sam u predhodnom postu da se račun lako stornira, nema čekanja da vidim da li će da mi uplati ili ne ili zaboravio sam.

S obzirom da nisam u sistemu PDV-a, fakturu sigurno mogu da pošaljem i posle par meseci. Pitanja je za koliko maksimalno mogu da se razlikuju datum prometa i datum fakturisanja kod paušalaca. Zvao sam kontakt centar poreske uprave i nisu znali odgovor.
Fakturu maltene i ne moraš da šalješ ako kupac nema potrebe da pravda novac ali ti moraš da imaš tu fakturu i upisano u KPO najkasnije do datuma prometa.

Početkom novembra je preduzetnik koji je imao preduzetničku radnju kao osnovnu delatnost dobio posao za stalno i sada želi da stavi radnju u mirovanje. Prilikom stavljanja radnje u mirovanje šta piše za poresku prijavu PPDG-1R u delu gde se piše osnov osiguranja 1 (osnovna delatnost) ili 2 (radni odnos u drugoj firmi)? Preduzetnik nije menjao osnov osiguranja (osnovna delatnost) od otvaranja preduzetničke radnje.

Da li je neko nedavno zatvarao pausalnu agenciju i prelazio na regularno zaposlenje (ugovor o radu na neodredjeno), moze li ukratko da napise proceduru?
Izvinite, znam da je dosta pisano o tome, ali da ne citam temu detaljno i pretrazujem dio po dio, stvarno ima svega...

U principu me zanima:
1. Da li smijem da napravim ugovor sa novim poslodavcom jos dok mi je agencija aktivna i koji je najbolji slijed dogadjaja?
2. Da li potpuno zatvoriti agenciju ili samo zamrznuti (vjerovatno bih zamrzao ukoliko nema nikakvih troskova niti implikacija)?
3. U kom momentu mogu da ugasim poslovni racun vezan za agenciju, koji su preduslovi da ga ugasim? I da li mogu da ga gasim nakon zamrzavanja agencije (jer cekam isplatu decembarskih prihoda)?

Kao sto rekoh, izvinite sto sam bio lijen da proguglam i sve pretrazim prethodno, ali ako neko ima svjeza iskustva i moze da ispise u jednoj poruci, bio bih jako zahvalan?!

Možeš i da zamrzneš agenciju. Račun ne možeš da ugasiš niti zamrzneš dok ne pokažeš rešenje iz APR-a, do tad plaćaš naknade banci - svakako to već proveri sa bankom gde ti je poslovni račun za PR.
Ali ne možeš da primaš uplate ako je agencija u mirovanju.
Ako agencija nije zamrznuta a zaposliš se, treba da podneseš poresku prijavu pa da budeš PR iz radnog odnosa.

Hvala puno, @Ji 4Tze , zaista znace puno ove brze i konkretne informacije (ustedio si mi brdo vremena).

S obzirom da mi naplata po decembarskoj fakturi ide tek negdje 5-10. januara, ja znaci moram da drzim i racun i agenciju aktivnim najmanje do tog datum, kad sve naplatim, mogu krenuti sa procedurom zamrzavanja/gasenja agencije, a zatim i racuna (ovo cu iskomunicirati sa bankom, Intesa je u pitanju)?!

Sto se tice podnosenja poreske prijave za promjenu statusa agencije, postoje li neki rokovi kada se to mora uraditi (u odnosu na pocetak trajanja ugovora o radu)? Da li je prekrsaj ako to uradim koji dan kasnije u odnosu na pocetka ugovora o radu? Svjestan sam da je meni licno u interesu da to uradim to sto prije (zbog manjih troskova za odredjene doprinose), ali recimo ako ne zelim da se cimam za svega par dana i podnosim dvije prijave (promjena statusa pa zatim zamrzavanje/gasenje) umjesto jedne (kojom bi na kraju samo ugasio/zamrzao agenciju)?

Cimni knjigovođu ako imaš da ti to odradi, a možeš i online preko euprave

Rok je valjda tri dana

Ukoliko je lice prvo osnovalo preduzetnika, a zatim se zaposlilo, u trenutku prijave na obavezno osiguranje po osnovu ugovora o radu biće odjavljeno sa osiguranja kao preduzetnik, na dan koji prethodi danu prijave. Na primer, lice zasniva radni odnos 01.02.2018. godine. Prilikom prijave, u sistemu se registruje prijava zaposlenog na dan 01.02.2018. i odjava preduzetnika na dan 31.01.2018.
automatski ćeš biti prebačen na obavezno osiguranje po zaposlenju ali moraš da podneseš ovu drugu prijavu

Ako dođe do promene dok je agencija već aktivna, bilo da započnete ili prekinete radni odnos, potrebno je da podnesete poresku prijavu PPDG-1R i kao osnov za prijavu navodite br. 7 – Promena osnova osiguranja. Zatim, kao osnov osiguranja birate .... 2 – obavljanje samostalne delatnosti i radni odnos, ukoliko zasnivate radni odnos. Uz prijavu, kao prilog dodajte i MA obrazac prijave/odjave.

Poslednja izmena:
Ali ne možeš da primaš uplate ako je agencija u mirovanju.
Je li ovo proverena informacija? Znam da ne može da izdaje fakture, ali kako će on da spreči nekoga da mu uplati zaostala dugovanja? U ovoj zemlji me ništa ne može iznenaditi, ali je logično da možeš da primaš uplate, jer retko ko naplati sve odmah čim izda fakturu. Po ovoj logici bi morao da držiš otvorenu firmu i plaćaš sve poreze mesecima nakon što prestaneš aktivno da radiš, dok ne naplatiš dugovanja. Ispada da je bolje odreći se duga nego čekati plaćanje, ako je mala ili srednja suma u pitanju.

moze da prima uplate... sad da li je legalno da prima uplate ako je u mirovanju, to en znam... ali sigurno moze da prima uplate

Aha, izvinjavam se, moguće je da primiš uplatu za već izdate fakture i plaćaš naknade ali zamrzava se delatnost, znači ne možeš nove fakture da isporučuješ.
Račun u banci se ne zamrzava svakako tako da možeš da primiš pare :)

Samo ja bih to još jednom negde proverio i kod svog inspektora

Hvala ljudi.
Znaci, izdam fakturu recimo na 31. decembar i vec 1. januara mogu staviti agenciju u mirovanje (a isplata vec kad bude). Ok, to je odlicno (a i logicno da moze).

Nazalost, nemam knjigovodju da sve ovo provjerim iz prve ruke, zato se i raspitujem ovdje na temi, jer sam uvijek mnogo vise provjerenih informacija dobio ovdje nego kod svog prethodnog knjigovodje.

Ja bih na tvom mestu poslušao savet i otišao kod inspektora koji je zadužen za tvoju firmu. On ti je jedini merodavni "knjigovođa" :) Par puta sam se raspitivao u ministarstvu finansija za neke stvari i svaki put su mi rekli da mogu da daju svoje mišljenje, ali da ono nije obavezujuće za inspektora.

Nisam znao da svaki preduzetnik ima "svog poreskog inspektora"! Kako da znam ko je to u mom slucaju, kako da dodjem do njega?
Bio sam ubijedjen da predmete resavaju vise njih, po redoslijedu kako im stigne...

Odeš do Poreske na opštini gde si registrovao PR, pa će ti reći. Ako se dobro sećam, podela je išla po prvom slovu prezimena.

Nisam znao da svaki preduzetnik ima "svog poreskog inspektora"! Kako da znam ko je to u mom slucaju, kako da dodjem do njega?
Bio sam ubijedjen da predmete resavaju vise njih, po redoslijedu kako im stigne...
Mislim da to vise nema kao ranije da imas svog inspektora. Sada je to objedinjeno i ides na salter i pitas sta hoces. Bar je tako na Vracaru poslednje 2 god.

Pa upravo sam i mislio da tako funkcionise. Ali vjerovatno nema pravila, sve zavisi od slucaja do slucaja, od poreske do poreske... I sad mi samo treba da naletim na nekog nadrndanog sluzbenika... :D

Dakle, posto si otvorio racun - trazi im to. Ja se iskreno ne secam kad je provizija za dolar bila preko 1%, uvek je od 0.5 do 0.9% za prodaju (srednji kurs je referenca).
Da li znaš možda koliko je u proseku kurs za prodaju eura lošiji od srednjeg?

Jos jedno pitanje vezano za prelazak iz pausala u regularni radni odnos - da li treba da podnosim ikakvu prijavu direktno APR-u (pored poreske prijave PPDG-1R za promenu osnova osiguranja, koja ide kroz ePorezi?
Znaci, ne mislim na zamrzavanje agencije, tu znam da moram prvo da pdonesem zahtjev u APR-u a zatim i novi PPDG-1R ka poreskoj. Pitanje iznad se odnosi samo na promjenu vezanu za osnov obaveznog osiguranja.

Inace, apropo zamrzavanja agencije, raspitao sam se na vise strana i definitivno nije po zakonu da se upravlja novcem po racunu dok je agencija u stanju mirovanja, dok je naravno prijem uplata po zaostalim fakturam dozvoljen! Bar tako kazu na pausal.rs (izmedju ostalog)... Kad budem zamrzavao agenciju gledacu da isto ovo provjerim i sa poreskim inspektorom i eventualno cu napisati saznanja ovdje.

Поздрав форумашима.

Користио сам током 2021. калкулатор паушалног пореза на сајту Пореске управе. Била је то веб апликација где се унесе неколико параметара и избаци очекиван износ пореза.

Све фино, запишем ја подсетник да пробам поново кад дође 2022, јер ме интересује конкретно 2023. година, када престају да важе „олакшице”, које важе прве три године од реформе система.

Међутим, видим да тај калкулатор више није отворено доступан као веб апликација и тера ме да се пријавим. Да ли може неко ко има приступ сајту еПорези да ми унесе основицу 48.000 у калкулатор? Шифра делатности 6201, година регистрације 2019. Податке о општини и години рођења унети по жељи.

Obracunavaju mi neku kamatu za pio i porez, a ja sam u preplati. Sta treba podneti, koji obrazac da mi to anuliraju/preknjize ili sta god treba da se radi?

Ukratko: Ako si uplaćivao po pogrešnoj šifri (iz druge godine) tu imaš "preplatu" a na pravoj šifri "dug" na koji ti ide kamata. U tom slučaju se podnosi zahtev za preknjižavanje koje (verovatno zavisno od opštine i inspektora) možeš da čekaš i više meseci (meni skoro dve godine) pa je najbolje odmah pokriti nastali "minus" a kada se preknjiži umanjiti sledeću uplatu za "višak". A za to ti treba izvod stanja po svim šiframa da bi video gde je šta (preko ePorezi ili kod inspektora da ti izlista).

Obrazac za preknjižavanje je bio ovde a kažu da sada može i online.

Поздрав форумашима.

Користио сам током 2021. калкулатор паушалног пореза на сајту Пореске управе. Била је то веб апликација где се унесе неколико параметара и избаци очекиван износ пореза.

Све фино, запишем ја подсетник да пробам поново кад дође 2022, јер ме интересује конкретно 2023. година, када престају да важе „олакшице”, које важе прве три године од реформе система.

Међутим, видим да тај калкулатор више није отворено доступан као веб апликација и тера ме да се пријавим. Да ли може неко ко има приступ сајту еПорези да ми унесе основицу 48.000 у калкулатор? Шифра делатности 6201, година регистрације 2019. Податке о општини и години рођења унети по жељи.
Upravo sam probao kao prijavljen da pristupim kalkulatoru ali trenutno nije dostupan.
Nisam siguran, ali verujem da mozda sada menjaju parametre i slicno pa ce biti dostupan ubrzo, cini mi se da sam prosle godine bas tako i ja u ovom nekom periodu pokusavao i nije bio dostupan neko vreme.

Svakako, ako postoji poresko resenje za 2021. godinu, porez za 2022. nece biti veci od maksimalnih 10% razlike u odnosu na 2021. Isto tako bi bio odnos i prelaska 2022. na 2023. ako sam taj deo lepo razumeo gde je razlika izmedju 2022. i 2023. maksimalnih 10%.

Obracunavaju mi neku kamatu za pio i porez, a ja sam u preplati. Sta treba podneti, koji obrazac da mi to anuliraju/preknjize ili sta god treba da se radi?
Imao sam sitlicnu situaciju i predlazem bas kao sto je napisano iznad, najbolje je da se uplati ta razlika tj. dug. Recimo ako po nekom racunu postoji dug od 153 dinara, a zatrazite preknjizenje sada, dok se ono izvrsi taj zahtev nece biti legitiman jer dug nece vise biti 153 dinara vec recimo 164 dinara (zbog kamata) i zahtev ce vrlo verovatno biti odbijen. Ukoliko je cak i izvrsen opet ostaje razlika od 11 dinara koju treba uplatiti tako da je vise manje isto.

Poslednja izmena:
Ukratko: Ako si uplaćivao po pogrešnoj šifri (iz druge godine) tu imaš "preplatu" a na pravoj šifri "dug" na koji ti ide kamata. U tom slučaju se podnosi zahtev za preknjižavanje koje (verovatno zavisno od opštine i inspektora) možeš da čekaš i više meseci (meni skoro dve godine) pa je najbolje odmah pokriti nastali "minus" a kada se preknjiži umanjiti sledeću uplatu za "višak". A za to ti treba izvod stanja po svim šiframa da bi video gde je šta (preko ePorezi ili kod inspektora da ti izlista).

Obrazac za preknjižavanje je bio ovde a kažu da sada može i online.
Ja sam redovno placao sve, i onda sam posle nekoliko godina video da sam po jednoj sifri u plusu 150k dinara i onda za tekucu godinu nisam vise placao u nadi da ce preknjiziti to od prosle za tekucu godinu, ali nisu... Onda sam podneo zahtev za preknjizavanje, i to su uradili posle 6m, tako da su taj visak iz jedne presuli u tekucu godinu... Ali problem je sto je ta kamata ostala i raste i dalje (kamata za tekucu godinu)... Raste iako u tekucoj godini vise nema nikakvog duga...

Da podnosim opet zahtev za preknjizavanje (ili ima neki drugi zahtev za ovo)? Nadam se da sam bolje opisao situaciju

Поздрав форумашима.

Nije stvar u logovanju, nego je taj kalkulator uklonjen za sajta ePorezi:
ePorezi.png

Nisam siguran zasto, a trenutno ne vidim da je negdje drugdje postavljen.

Da, pomislio sam da mozda nesto sredjuju jer je nastupila nova godina. Onda je vjerovatno privremeno...

@Condor и @starinovajlija, врло могуће да је у току прелазни период у ком сервиси неће бити доступни. Сачекаћу неко време, па покушати поново. Ако неће без логовања на систем, могуће да ћу поново овде да кукам :D Хвала што сте пробали!

Svojevremeno sam koristio i ovaj kalkulator: https://jpd.rs/kalkulator-poreza
Користио сам и ја тај, али сам хтео онај званични, иако ми ни један није давао тачне рачунице за претходне године. Срећом, калкулатори су приказивали веће суме од стварних :)

Imam jedno pitanjce, situacija je sledeca
supruga mi je pausalac ja sam zaposlen i imam u planu da napustim posao i nastavim sa njom da radim
imam dvoje dece koja su na zdravstveno osiguranje prijavljeni preko mene
u slucaju da dam otkaz da li klinci i ja mozemo da se prijavimo na zdravstveno preko supruge?

Nazad
Vrh Dno