Šta je novo?

Istorijske slike

• Začetnik teme Začetnik teme djalf
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
kalemegdan? fenomenalna slika....a novi bg mocvara....

To preko nisu močvare, bar ne na ovoj slici. Bio nekad još jedan rukavac Dunava.

Ovo gore levo je novibg a ono u daljini je zemun? ili nešto ne kontam? Ova voda izmedju sam samo kontao da je dunav bio veći jednostavno.

Dobro kontaš. Jeste preko prostor sadašnjeg NBg i u daljini Zemun. Na slici nije močvara već rukavci I ade na Dunavu koji više ne postoje. Rukavac najbliži nbg obali je nestao/zatrpan, a Malo ratno ostrvo gotovo skroz potopljeno izgradnjom Đerdapa.
1781193539223.webp

Da li neko ima ideju šta je ovo na fotografiji označeno žutom linijom?

Prilozi

• Posle rata.webp
    Posle rata.webp
    235.1 KB · Pregleda: 119
Slikano je od francuske ambasade. Prva (bliža) reka je Sava. Na slici se vide dva rukavca Dunava a NBGD jeste bio močvaran i to iz više razloga...
plavila Sava i Dunav, tekli potoci još sa Fruške gore, bio kanal Dunavac (po sred NBGD), veštački kanal Galovica...
Napravljen nasip na levoj obali Save, nasuto nekoliko metara u visinu celog NBGDa posle WWII (a počelo je stidljivo i pre rata).

Interesantno je Ratno ostrvo. Na svim starim fotografijama čak i video snimcima vidi se uvek ovako golo, negde bar do početka 70-ih... sad se štiti kao oaza ptica, a ima kapacitet da bude druga Ada. Da se ne lažemo mogao je i neki mini Menhetn. Svakako bi bilo bolje da se Beograd širi umesto što se popunjava na postojećoj površini. Leva obala Dunava prazna ali lakše je praviti zgrade na postojećoj infrastrukturi nego sve od nule početi.

Poslednja izmena:
Bila je slika i ovde na forumu 😃

Najprirodnija i, verovatno izvorna, sa manje obrade je 😃

kosancicev-venac-arcvs-04.webp

ace39889d6f2e99fdab38058e09c7677.webp

Dobro kontaš. Jeste preko prostor sadašnjeg NBg i u daljini Zemun. Na slici nije močvara već rukavci I ade na Dunavu koji više ne postoje. Rukavac najbliži nbg obali je nestao/zatrpan, a Malo ratno ostrvo gotovo skroz potopljeno izgradnjom Đerdapa.
Pogledajte prilog 542616

Na slici se vide dva rukavca Dunava a NBGD jeste bio močvaran

Pogled sa Kalemegdana na taj deo

3fc8ddc52c2f0c7ebf3aa66b39bee9ea.webp

2d3bc05e50786cc1b9d7c22e60730126.webp

Inače, kako je znalo da presuši na NBG delu, (hotel JUgoslavija u izgradnji u daljini)

803f4128afa4b263516530c2fe43e459.webp

bd354073f36178f04d21b412fdef63cb.webp

Slike su sa drugog sajta, a izvorno verovatno sa FB i sičnih platformi.

Човече, кад погледаш, хотел Југославија стоји сам, у мочвари, нигде ништа. А сада...

Iza je, što se ne vidi na ovoj slici, nekadašnja zemunska železnička stanica.
Evo sa foruma i ove teme, da ne ponavljam sliku 😃

Poslednjih dana ova slika se vrti po mrežama... Okačio sam je ovde ali sam odmah obrisao pošto dosta ljudi piše da je AI.
Ipak evo je pa prosudite sami,

33426.webp
Navodno 1914.

Ako jeste AI, neko se bas potrudio. Meni sve izgleda na svom mestu, tu je i Ada Vrbak. Ko zna, ja nisam neki preveliki poznavalac.

Nemoj da gledaš boju pošto i da jeste i da nije AI, slika predstavlja bojenu crno belu fotografiju. Zato su boje takve a ne zato što je loš AI (što i dalje ne znači da je prava fotografija Beograda iz 1914.)

A taman htedoh da se našalim kako je Boki suviše mlad i ne seća se da smo 1914. koristili CGA, 320x240, 4 color pattern.

Meni je ovde interesantna visina sa koje je "fotografisano" i nivo detalja. Pronađite autentične fotografije iz balona iz tog vremena, pa uporedite. Sumnjam da je ovako nešto moglo da se fotografiše iz aviona, zbog potrebne dužine ekspozicje tadašnjih fotoaparata. Mada, nikad se ne zna 🙂

Update: da ne bude zabune, fotka je fake, kruži već godinama.

Meni je svakako okej iako je fake. Kada se uporedi sa planom grada iz tih godina, sve je tu. Tako da je interesantno cisto da se stekne predstava kako je bgd izgledao tih godina (iz te perspektive)

• Like
Reagovanja: PJ
Neznam za ostalo ali Kelemegdan izleda čudno a nema ni brodova od kojih je sve vrvilo.

Kalemegdan je tad potpuno drugacije izgledao (ne mislim na zidine i sanceve naravno). Vide se sancevi kod KK CZ i Partizanovih teniskih terena. Brodova nema mozda rat to objasnjava.

k4.webp

Fakat sve se vidi i dobri su uglovi, nesto sto bi AI sigurno promasio. Tu je i Dunavska i Visokog Stevana i Cara Dusana i 29. novembra, Bulevar, Kralja Milana, Admirala Geprata, Nemanjina... veci razmak izmedju Pasterove i Visegradske nego izmedju ostalih paralelnih (detalj na koji AI verovatno ne bi ispratio)... Studentski park, park Gavrila pricipa...
...opet ko ce ga znati

images (1).webp
1916. ipak je bilo aero fotografija.

Poslednja izmena:
Sad tek vidim da je ispalo da komentarisem ove dve fotke a ne onu bojenu iz 1914. Na nju sam mislio da su rasporedi ulica i uglovi tacni.

Meni je ovde interesantna visina sa koje je "fotografisano" i nivo detalja. Pronađite autentične fotografije iz balona iz tog vremena, pa uporedite. Sumnjam da je ovako nešto moglo da se fotografiše iz aviona, zbog potrebne dužine ekspozicje tadašnjih fotoaparata.
Zapravo crno-bele fotografije beleže neuporedivo više detalja od kolornih. Logično zar ne
Loše obojeno - manji problem, loše odrađene obale i još neki detalji upućuju na fejk
Prvu fotku iz aviona napravio je jedan od braće Rajt i upravo tokom prvog svetskog rata počele su da se masovno upotrebljavaju

• Like
Reagovanja: PJ
Prva vazdušna borba u WWI je bila između srpskog i austijskog aviona kada je neko potega o pištolj ali su avioni bili samo skauti i slikalose naveliko.

tako je, mislim da su tek kasnije nemci dosli do ideje da stave mitraljeze na njih.
bombe su isto bile interesantne - vas kopilot (sedi iza vas) bi ih bukvalno drzao medju nogama i to gomilu u kokpitu, i bacao (pustao) rukama kada bi se avion nalazio iznad cilja. Naravno bile su velicine vece flase, ali opet - drz ti to medju nogama, dok ti polupijani kolega upravlja necim sto nije ni imalo intuitivne kontrole za to vreme.

Kad smo već kod tih prvih ratnih aviona, sećam se da sam negde čitao da su naši piloti u Grčkoj iz zezanja leteli u rikverc.
60ak kmh je bila dovoljna brzina za let, čeoni vetar brži od toga i eto ga

tacno, slicnu stvar su radili sa nekim italijanskim dvokrilcima razvijenim za njihove nosace aviona tokom ww2.
upravo zbog te osobine da mogu da lako menjaju vertikalu pri svakakvom vetru, im nije trebala duga pista/zalet.
vise njih je moglo da stane na uzletiste.

Nazad
Vrh Dno