Šta je novo?

Istorijske slike

Hotel Grčka Kraljica, u Knez Mihajlovoj ulici., izgrađen 1830, kao prizemna zgrada sa kafanom, da bi, dve decenije kasnije, novi vlasnik, dozidao sprat, sa još šest soba.
Hotel Grčka Kraljica, u Knez Mihajlovoj ulici., izgrađen 1830, kao prizemna zgrada sa kafanom,...jpg

Gde bih mogao da preuzmem, besplatno ili da platim, sliku Beograda u visokoj rezoluciji, ali neku skorašnju?

FB_IMG_1638221431293.jpg
(nisam našao sliku bez opisa)

Поглед са зграде Војно-географског института (данашњи Војни музеј) на живописни Калемегдански парк, готово да нема слободне столице, убрзо ће на овом месту бити постављен Споменик захвалности Француској, крајем двадесетих.
 са зграде Војно-географског института (данашњи Војни музеј) на живописни Калемегдански парк, ...jpg

A kako sad tuzno i propalo izgleda.

Fenomenalno, hvala Djalf. A kad smo vec kod komentarisanja, kako i zasto je na svim starim slikama, veliko ratno ostrvo potpuno bez rastinja. Jako zanimljivo.
Ovde sam našao priču o ostrvu:
Na tom sajtu ima dosta starih i zanimljivih slika Beograda...

Stanje na Savi nakon Drugog svetskog rata, uklonjeni su i ruševni ostaci predratnog mosta Kralja Aleksandra, a putnici za Beograd sa zemunske strane se ukrcavaju čamcima i daskom preko ukotvljenog šlepa.
Stanje na Savi nakon Drugog svetskog rata, uklonjeni su i ruševni ostaci predratnog mosta Kral...jpg

Jedan jedini most, okupatorski, koji je još 1942. godine bio “sklepan” kao privremeni za potrebe nacističke vojske, a čija je gvožđurija već od oslobođenja sve češće pucala, oslabljena od ratnih dejstava, nije imao ni asfalt ni beton kao podlogu - već drvene grede.
Most 1942.jpg

Zanimljivo je to da je taj nemački most uistinu bio - nemački. Proizveden je u Nemačkoj i trebalo je da bude postavljen negde preko Tise. To nikada nije doživeo, ali zato decenijama "gazi" Savu.

Ne znam da li je ovo tacno,ali ovo je navodno najstarija fotografija srpske vojske nastala neverovatne 1854 godine (!)

Ako je tacno,mi na ovoj fotografiji vidimo ljude koji su bili rodjeni 20tih i 30tih godina 19 veka.....(?!)

13315_img-1450793360_ls.jpg

Поглед са Саве на тешко препознатљив Калемегдан у време окупације током Првог светског рата, 1916.
 са Саве на тешко препознатљив Калемегдан у време окупације током Првог светског рата, 1916....jpg

Nazad
Vrh Dno