Šta je novo?

Istorijske slike

buba kakav auto i 70 god kasnije na ulicama, jeste da su noviji modeli ali oblik skoro pa isti

Једна од најстаријих фотографија између 1876-1878, Париска улица, близу угла са Карађорђевом. Позади Сава, Ратно острво и позади Земун. од најстаријих фотографија између 1876-1878,  Париска улица, близу угла са Карађорђевом. Поза...jpg

Fenomenalno, hvala Djalf. A kad smo vec kod komentarisanja, kako i zasto je na svim starim slikama, veliko ratno ostrvo potpuno bez rastinja. Jako zanimljivo.

koliko se secam tad se zvalo malo ratno ostrvo, onda je poraslo 😁

Mali off. Ova druga zgrada koliko mi se cini je totalno oronula danas. Tu je stajaliste za autouse i trolejbuse.

Poslednja izmena od urednika:
Fenomenalno, hvala Djalf. A kad smo vec kod komentarisanja, kako i zasto je na svim starim slikama, veliko ratno ostrvo potpuno bez rastinja. Jako zanimljivo.
Screenshot_1077.png
Sto se tice Kneza Milosa, davno sam cuo pricu da je nekadasnji gradski arhitekta, gradonacelnik stagod, odredio da sirina ulice tj kuce/zgrade sa suprotnih strana moraju da budu 50m udaljene. Hteli da ga spale ali je izgurao pricu (ocigledno). Hvala mu...

Poslednja izmena:
Nije slika ali mislim da je moze da prodje na temi
"Ovaj video prilog je svojevrsna razglednica iz Beograda 1961.godine, a snimio ju je nepoznati američki turista, na 16-milimetarskom "Kodachrome" filmu"

i jeli pačja 6o&#a umesto dudinja !

Poslednja izmena:
Pa nije Slavija na brdu.

Mislio sam - visoko u odnosu na reku. Uglavnom su močvare na istom nivou kao reke.

Zeza se čovek, naravno da Slavija nije bila močvara, 30-ih je Krunska bila rezidencijalna ulica, u Nemanjinoj je bila vojska isto kao i danas itd…

^^Beograd je imao mnogo rečica i potoka (ima ih i sad, ali su u cevima u zemlji). Slavija je u rupi konfiguraciono u odnosu na okolna brda (čak je niža i od Terazija 6-7 metara.

"Ovaj kraj je tada bio poznat kao Simića Majur, a kao lovište i baruština opstao je u Beogradu do 1879. godine, kada je Škot Frensis Makenzi promennio istoriju današnjeg trga."

@NovemberWhisky reč je o drugoj polovini 19. veka.

Poslednja izmena:
Slavija ima gomilu potoka koji se odatle spustaju do reke, cela nemanjina je potok, juzni bulevar takodje. Postoji negde skeniran clanak iz starih novina koji spominej lov vukova na vracaru.

I da, Slaviju su rešili što se saobraćaja tiče okupatori u WWII.adza36880684810.jpg
Evo slike s druge strane brda. Neimarska padina. U centru je Neimarski park. Levom stranom piči potok (sadašnji Južni bulevar). Ulica koja je ispod parka i ide ka Nebojšinoj je Đorđa Vajferta.
Znači, ispod Južnog je ogroman potok koji izlazi na sadašnji auto-put i u kolektoru se spaja sa Mokroluškim protokom (koji ide pored sadašnje Laste) i odatle putuje (kroz baru Venecija) u Savu...

Poslednja izmena:
Kada smo kod reka i potoka tu spadaju i Dimitrija Tucovica / Cvijiceva ulica.

Znači, ispod Južnog je ogroman potok koji izlazi na sadašnji auto-put i u kolektoru se spaja sa Mokroluškim protokom (koji ide pored sadašnje Laste) i odatle putuje (kroz baru Venecija) u Savu...
Eto objašnjenja otkud mesta za onako široku ulicu... :)

Nazad
Vrh Dno