Šta je novo?

Iskustva sa Mandrake 10

U Windowsu moze sve da se odradi a da ne primirises u command prompt. Na Linuxu ne moze. Ko to nece da prihvati, odustace brzo od Linuxa. Kome Linux treba, sesce i naucice. Prosto.

Koliko sam ja uspeo do sada da skapiram Mandrake baš i jeste toiko popularan zbog GUI-a i klikete-klik-windows-like mogućnosti. Ako je nekom OK da sve radi iz konzole to ne znači da drugima kojima je potreban GUI nisu sposobni da koriste Linux. Danas sve više guraju Linux na desktop TRŽIŠTE a tu je normalno da se skoro sve završava kliktanjem, svidelo se to nama ili ne to je fakat. Nemojmo prevideti da nije svaki korisnik Linuxa sistem administrator ili Linux expert (guru). Mandrake+KDE je lep, šaren, funkcionalan, može da se klikće za skoro sve i ne treba ga zato izbegavati ili ponižavati ljude koji koriste ovaj distro samo zato što je win-like. Hoću da kažem neka svako koristi ono što mu odgovara.

@filo: neka je neko radio u winu; za prvi korak je dovoljno sto uopste hoce da proba jos nesto. Neka se i uspanici pri otvaranju konzole (niko se naucen nije rodio) - ali mozda ga zaintrigira. Mozda zaintrigira jednog u deset "isprobavacha" - i to je dovoljno.

@stvorenje: ne moze bas sve ni u windowsu na klik-klik; za neke stvari moras da otvoris registry editor ili neki msc. Tako i ovde - u vecini modernih distroa svakodnevne stvari mozes da zavrsis na klik-klik, ali za nesto naprednije treba prici konzoli. U krajnjem slucaju, ti razni GUI alati su najcesce samo graficki frontendovi i rade to isto u pozadini. U ovom konkretnom slucaju se radi o tome da sam dao savet koji funkcionise svuda; uopste ne moram da imam u glavi gde je to u mandrakeu, gde u fedori, gde u... Ako neko izvadi tako neki disto iz malog mozga, ne bi niko mogao da mu pomogne, jer nije bas u tom distrou radio (skoro ili uopste). Vazno je ljudima dati signal da sve mogu saznati i na tom racunaru koji imaju instaliran.

Bottom line: otici ce jednom u tu konzolu, podesice ili pogasice sta mu ne treba i posle moze mesecima da koristi linux bez terminala; a taj jedan silazak u konzolu ce uz kafetine i bensedine nekako preziveti. Ovde se radilo o vrlo konkretnoj stvari i vrlo konkretnom upustvu, a ne o tome da se ocekuje da ce silaskom u konzolu odjednom biti zapanjen svim charima bash-a i imati shell u malom prstu; "kako da otklonim problem?" - "ovako i ovako" -> cica mica gotova prica.

Poslednja izmena:
Maul je napisao(la):
Kakva su vasa iskustva sa Manadrake 10?
Ja sam ga instalirao pet puta od nule, i uvek je bilo problema: ili nisam mogao da instaliram zvucnu kartu, ili modem, ili instaliram zvucnu pa se posle izgubi zvuk, pa ne radi mixer, cak se i zakucava sistem!? Stekao sam utisak da je dosta bagovit (pricam za Community, jer mislim i da ima i drugo izdanje; ako nema, ispravite me). Hocu da predjem apsolutno na Linux, i sa SuSE-om sam dugo bio prezadovoljan; stvarno je profi odradjen, sve sljaka, ma milina (9.0). Ali, evo i SuSE se placa, pa, reko', da predjem sa Win-a na SuSE a oba se placaju, u cemu je razlika?
Presao bih na Mandrake, ali posto sam imao losa iskustva, koja jos distribucija je open a da je vredna za probu i eksploataciju (neka u rangu SuSE-a)?

Neko vreme sam na kompu pored xp-a drzao i Mandrake 10 Official... Radio je dosta stabilno, ali posle dva mesece ne koriscenja istog (kupio ss2 pa batalio linux) vise nije hteo da se digne.... Probao recovery. Ništa. Batalio Linux. Zauvek...

silverglider je napisao(la):
Bottom line: otici ce jednom u tu konzolu, podesice ili pogasice sta mu ne treba i posle moze mesecima da koristi linux bez terminala; a taj jedan silazak u konzolu ce uz kafetine i bensedine nekako preziveti. Ovde se radilo o vrlo konkretnoj stvari i vrlo konkretnom upustvu, a ne o tome da se ocekuje da ce silaskom u konzolu odjednom biti zapanjen svim charima bash-a i imati shell u malom prstu; "kako da otklonim problem?" - "ovako i ovako" -> cica mica gotova prica.

Ja sam se par puta drznuo da sidjem u tu konzolu (iz upravo ovog razloga koji silver navodi) i od tad mi se gubi svaki trag. Ovo sto citate je auto msg: bla bla bla.. :) sala od kad sam sisao ne radi mi modem :wall: pokusavajuci da podesim isdn/usb modem pokvario sam onaj sto radi. Nikako do sad da mi uspe ono sto pokusavam uvek ispadne nesto naopako ili ne ispadne nista :trust: ali ja sam uporan decko. Ne moze on tolko cesto da se kvari koliko ja mogu puta da uradim reinstall :)) bar je za linux to par mina tako da dok ne ovladam tom stvarcicom koja se zove konzola :type: :D

Poslednja izmena:
Lagani uvod u linux za pocetnike:
http://www.tldp.org/LDP/intro-linux/html/index.html

Lagani uvod u bash za pocetnike:
http://www.tldp.org/LDP/Bash-Beginners-Guide/html/index.html

Organizacija direktorijuma i fajlova u linuxu (za pocetnike):
http://www.tldp.org/LDP/Linux-Filesystem-Hierarchy/html/index.html

Osnove administriranja linuxa:
http://www.tldp.org/LDP/sag/html/index.html

Ma ima lake literature kao uvod koliko hoces, samo sto treba neko da sedne i prolista to (ona "RTFM" uzrecica nije smisljena za dzabe). A za uvod treba isto toliko vremena na netu koliko coveku treba da nadje na netu cheat za neku igru.

P.S.
Linkovi koje sam ostavio su za online verziju i to su strane sa "sadrzajem" tih knjiga; ko hoce, moze te knjige da skine i u offline formatu (pdf, html, itd) sa tog istog sajta - u sekciji guides. Sve te uvodne knjige su svega po par stotina KB velike.

npr.
Operativni sistemi:Unix i Linux, izdavac VETS, 2004. god, cena 600din :eyebrows:

Linux za početnike + Fedora3 (5 CD)

Linux za početnike + MDK 10.1 (5 CD)

Linux za početnike + MDK 10 (5 CD)

Linux za početnike + MDK 9.2 (5 CD)

Linux za početnike + RedHat Enterprise 3.0 (4 CD)

Linux za početnike + MDK9.1 (7 CD)

sta od ovoga da uzmem knjigu i koju instalaciju apsolutni sam pocetnik

ovu npr. Linux za početnike + MDK 10 (5 CD)
mada u sustini sve je to skoro isto..

Evo malo korisnog stiva i na srpskom,za lakse shvatanje strukture Linuxa i rada u njemu.

Prilozi

• Lilo komplet.zip
    231.4 KB · Pregleda: 4,011
Filo, poenta nije bila u distro instalaciji, nego u nacinu podesavanja. A tu nema vajde ako se ne okusi terminal; ako navikne recimo na drake alate ili na yast, sutra kad instalira neki drugi distro (a svi kad tad probaju i neki drugi distro), opet krece ilijada i odiseja u trazenju gde se sta ukljucuje/iskljucuje. Ovako nauci jedan univerzalan nacin i zavrsi posao ma sta instalirao.

BTW, SuSEtova instalacija je jedna od najboljih i najinformativnijih koje sam video do sada. To sto je neko power user ne znaci da je mazohista per se.

Potpuno se slazem sa silverom, ja sam nekoliko puta pokushavao da
razumem slackware, terminalnim alatima, ali nije ishlo, jer sam se navikao
na yast i mcc - sve sami gui alati, zato je mnogo dobro da se krene prvo od
terminala, a gui alati su uvek tu.

Preporuka za Slackware ako ces se primarno baviti programiranjem.

poz.

Sta to slack ima za programere, a sta ostali distroi nemaju?

Sta to slack ima za programere, a sta ostali distroi nemaju?

Ne radi se o alatima koji stizu uz slack jer je tu manje-vise sve isto kod svih distribucija. Ako covek zeli da se bavi sistemskim Unix programiranjem, Slack je po samoj strukturi najblizi BSD unix specifikacijama.

poz.

Onda budi konkretan do kraja; rekao si "ko hoce da se bavi programiranjem", ko da je to jedino moguce programiranje. U krajnjem slucaju, kome je stalo do striktnih BSD unix specifikacija (a ne propietary biblioteka), ne placa se ni OpenBSD...

Bez namere da pametujem, objasnicu se i time zavrsiti ovu malu polemiku. Po meni jedino sto zaista ima smisla zvati programiranjem pod linux-om je client/server programiranje za vece unix sisteme. Sve ostalo, bilo to aplikativno, web ili neko trece programiranje daleko je udobnije i portabilnije pod xp-om. I upravo je za client/server problematiku slack ispred svih distribucija i meni je licno olaksao zivot veliki broj puta.
Sto se tice OpenBsd-a radi se o veoma svedenom i rigidnom sistemu koji zaista nije za personalnu upotrebu.
poz.

Poslednja izmena:
U krajnjem slucaju ne vidim onda smisao postavke programiranja onda na malom linuxu za velike unix sisteme - onda cu uzeti unix i raditi odmah na njemu (barem imam za test i debug okruzenje za koje je pisani sw i namenjen).

Ne slazem se i sa nekim drugim iznesenim stvarima, ali ako vec zelis da batalis "polemiku", neka ti bude.

Imam mandrake 10.1, i želeo bih da ga podignem u init 3,
što i radim, ali...
-Kako da povećam 'bufer' (ako se to tako kaže) za video fajlove?
Kada sam u konzolnom režimu (alt+ctrl+F1) primetio sam da
mi ništa ne fali, osim da povećam sliku za video.
Da li postoji neka distribucija koja je napravila ili ja to mogu sam
konzolno okruženje sa svim potrebnim programima, bez gui?
To sam malo isprobao tako što sam neke programe pokrenuo
u kde i alt+ctrl+F1, npr.
U kde je grafički interfejs, dok je u konzolnom modu tekstualni interfejs.
Evo nekih primera:
drakxconf, drakx11, drakxservices....
Sve ovo radi kako u kde, tako i u konzolnom režimu.
p.s. Naravno sve je brže u alt+ctrl+F1!!!

Vrh Dno