Šta je novo?

Iskustva korisnika: Panasonic TX-P42X20E VS Panasonic TX-P42G20E

conica

Slavan
Učlanjen(a)
27.01.2006
Poena
305
Razmisljamo se da uzmemo jedan od ova dva modela.
Prvi je HD Ready, drugi full HD sa novom tehnologijom Neo PDP druge generacije.
Razlika u ceni oko 40.000.
Generalno imamo te pare, ali da li je stvarno u realnoj upotrebi opravdana ta razlika?

Uglavnom bi sluzio za gledanje digitalne televizije (SBB) i full HD filmova (manje nego divx, avi itd)

Citali smo puno recenzija i generalno razlika u ceni je realna u odnosu na razliku u kvalitetu.

Ono smo me zanima jesu licna iskustva u KUCNOJ atmosferi - u radnji se uvek napravi neka atmosfera, ali sta su problemi ili prednosti upotrebe kod kuce. Za X20 sam citala da ima jaaako velikih problema zbog refleksije, odnosno duplog stakla i izostanka AR filtera - neki se kaju sto su ga uzeli dok neki zbog toga ne zele da ga uzmu.
Kako je ovo ipak investicija za narednih barem 3-4 godine, uzevsi u obzir i trendove pojavljivanja HD sadrzaja i TV kanala - bila bih zahvalna kada bi korisnici izneli svoja licna iskustva sa oba modela.

Pozdrav

Vredi i te kako. Kada sam ga uzeo svi su mi govorili da sam lud što sam dao toliko para. A sada kada su odgledali po neki blue ray film svi kažu da vredi svaku paru. A to su ljudi koji imaju lcd televizore od nekih 70.000, naravno full hd. Više mi niko ne kaže da sam lud :eyebrows:

Poslednja izmena:
Evo mala pomoc od mene, pa odluci :)

G20 za razliku od S,U i X modela ima NeoPDP panel druge generacije, a njegove karakteristike i usporedbu mozes procitati na ovoj strani: http://hdtelevizija.com/2010/02/03/edukativni-clanak-neopdp-druge-generacije-u-3d-izdanju/5/
Ceo clanak se bavi i 3D reprodukcijom ali nju ima tek GT20 model, G20 nema.

Povezivanja i upotreba extra jednostavno. Slika fantasticna. Potrosnja mu je takodje mala (priprosecnoj upotrebi oko 130W - znaci dve sijalice)
Nikakav kvar se nije desio, ni najmanji glitch.
Kompletnu recenziju modela mozes procitati ovde:
http://hdtelevizija.com/2010/03/08/recenzija-plazma-panasonic-tx-p42g20e-107-cm/
dok KONKRETNA iskustva korisnika, sa sve pohvalama i eventualnim manama tu: http://hdtelevizija.com/forum/viewtopic.php?f=35&t=2036

Moj savet je da izdvojis nekoliko dana, potrudis se da SVE procitas sa linkova sto sam postavila i mislim da nece vise biti sumnje

Po meni licno, televizor vredi svaku paru

Jos jedan zadovoljan kupac G20 42''... imam ga jedno 3 meseca... svi koji videli odusevljeni... cak i drugar koji po ceo boziji dan pise software za televizore i gleda ih kaze da je extra ;) (gde ces bolju pohvalu :) )

jedini minus sto ne pusta MKV.

Jedno izvinjenje,posto sam u godinama ta terminologija mi je strana pa moram da pitam koji su to MKV filmovi,da li moze da pusta filmove koje skidam sa raznih foruma.To su divx,koja je razlika izmedju njih i MKV?Molio bih da mi ne obrisu post dok mi neko ne odgovori,G20 mi je zapeo za oko,e sad kada bih mogao da razlucim sta on moze a sta ne moze bilo bi mi lakse.Toliko toga sam procitao da sad ne znam gde udaram,ako nastavim ovako sve manje cu znati:wall:

Jedno izvinjenje,posto sam u godinama ta terminologija mi je strana pa moram da pitam koji su to MKV filmovi,da li moze da pusta filmove koje skidam sa raznih foruma.To su divx,koja je razlika izmedju njih i MKV?Molio bih da mi ne obrisu post dok mi neko ne odgovori,G20 mi je zapeo za oko,e sad kada bih mogao da razlucim sta on moze a sta ne moze bilo bi mi lakse.Toliko toga sam procitao da sad ne znam gde udaram,ako nastavim ovako sve manje cu znati:wall:

mkv je format u kome su vecina novih hd filmova. tako da da bi to pustao treba dvix koverter pa da predljate u hd dvix sto moze da potraje a i gubi se na kvalitetu...
isto ne zna da pusti sve ove serije sto su oko 400MB isto ne pusta i ako su u avi (mislim da je zbog xvid ili kog vec kodeca) ukratko filmove od 700mb i 1.5GB jos nisam naleteo na neki koji ne pusti ali zato sve te serije i sve sto je mkv mora da se predlja u hd dvix. serije vidi posto su avi ali posle par frameova crkne...

dal ce ikad to izdati update da pusta sumljam verovatno cip unutra nije dovoljno jak

osecam da je covek tek sad zbunjen :)

Dakle. Glavno pitanje je, kako i sa kakvog uredjaja gledate filmove?

AKO JE U PITANJU KOMPJUTER - odnosno ako vam je televizor povezan sa racunarom, onda cete i dalje pustati filmove kao i do sada, ukljucujuci MKV.

AKO IMATE DVD-AVI-... plejer, onda cete takodje da pustate filmove kao i do sada, ukljucujuci MKV (ako vas player podrzava odnosno cita taj format)

Ta napomena da TV ne pusta MKV fajlove, to vazi za njegov interni player, odnosno ako vam TV pusta filmove a ne neki eksterni uredjaj.

Sada mi je malo jasnije,ako imam citac koji cita te formate moci cu da gledam sve i to kvalitetno?Onda nemem razloga da vise razmisljam,kupicu G20.Kada ste vi toliko zadovoljni nema razloga da i ja ne budem.Javicu vam se kada uzmem.Hvala za dobru volju i vreme koje ste odvojili da mi pomognete.Ako zapne oko podesavanja,mogu li vas zamoliti za pomoc,dotle necu vise biti dosadan.Veliki pozdrav:)

Drago mi je sto ste (po mom misljenju) doneli pravu odluku :)

Uzmite jos jednu stvar u obzir: naime, filmovi koje ste do sada skidali su pretpostavljam bili divx velicine oko 700Mb. Da bi ste dobili taj extra kvalitet, nije vam dovoljan samo citac koji pusta te formate, vec i kvalitetan snimak, odnosno fajlovi MKV ekstenzije velicine bar 2 do 4Gb. To su HD ripovi, tako da cete verovatno vecinu filmova opet morati da nabavljate. Naime, citac cita ono sto dobije, pa ako snimak nije visoke rezolucije, ne moze ni da ga pusti.
HD ripovi najcesce u svom nazivu fajla ili foldera imaju oznake HDTV, BLURAY, 720p ili 1080p i umesto ekstenzije AVI imaju ekstenziju MKV, i po tome cete ih prepoznati (na primer:
Apocalypse.Now.2001.Redux.BluRay.720p.DTS.x264-CHD
ili kao sto je
Monsters.2010.720p.HDTV.x264-HDG)
Kada vidite te oznake nanekom filmu koji zelite da skinete, onda znate da skidate film visoke rezolucije, tj. odlicnog kvaliteta slike.

Sto se citaca tice, preporucujem WDTV Live (ukoliko vec nemate neki citac koji pusta MKV fajlove). Dodace na cenu, ali mislim da se isplati.

Ogroman broj odgovora na sva pitanja vlasnika ili potencijalnih kupaca ovog modela, kao i uputstva za povezivanje i podesavanje mozete naci na sledecoj adresi:
http://hdtelevizija.com/forum/viewtopic.php?f=35&t=2036

Srecna kupovina i uzivajte :)

Poslednja izmena:
Drago mi je sto ste (po mom misljenju) doneli pravu odluku :)

Uzmite jos jednu stvar u obzir: naime, filmovi koje ste do sada skidali su pretpostavljam bili divx velicine oko 700Mb. Da bi ste dobili taj extra kvalitet, nije vam dovoljan samo citac koji pusta te formate, vec i kvalitetan snimak, odnosno fajlovi MKV ekstenzije velicine bar 2 do 4Gb. To su HD ripovi, tako da cete verovatno vecinu filmova opet morati da nabavljate. Naime, citac cita ono sto dobije, pa ako snimak nije visoke rezolucije, ne moze ni da ga pusti.
HD ripovi najcesce u svom nazivu fajla ili foldera imaju oznake HDTV, BLURAY, 720p ili 1080p i umesto ekstenzije AVI imaju ekstenziju MKV, i po tome cete ih prepoznati (na primer: Apocalypse.Now.2001.Redux.BluRay.720p.DTS.x264-CHD ili kao sto je Monsters.2010.720p.HDTV.x264-HDG)

Sto se citaca tice, preporucujem WDTV Live (ukoliko vec nemate neki citac koji pusta MKV fajlove). Dodace na cenu, ali mislim da se isplati.

Srecna kupovina i uzivajte :)

uff gde me nadje :)

Apocalypse.Now.2001.Redux.BluRay.720p.DTS.x264-CHD

svaka cast :D

ja cu verovatno uzeti noviji laptop pocetkom sled godine pa cu preko njegovog hdmi da pustam na tv filmove a za player sam da kupujem nesto ne mirisem ondak bi radije sony PS3 sa Move.... bio do rodjaka za vikend i kakva cuda moze da se rade sa tim jos kada se skupi drustvo pa malo popije cuda cini svi masu ko pomanhitali :D

daaaaa:happy: ja sam htela PS3 da uzmem ali smo se iztrosili za TV :D
sad pustamo preko kompjutera dok ne sakupimo opet malo para

elem...band of brothers izgleda BEEEESNOOOOO u HD-u :eyebrows:
sad skidam samo one lude "we-all-gonna-die" filmove sa LUDACKIM efektima

daaaaa:happy: ja sam htela PS3 da uzmem ali smo se iztrosili za TV :D
sad pustamo preko kompjutera dok ne sakupimo opet malo para

elem...band of brothers izgleda BEEEESNOOOOO u HD-u :eyebrows:
sad skidam samo one lude "we-all-gonna-die" filmove sa LUDACKIM efektima

band of brother bilo davno ali obozavao tu seriju gledao na 22'' pre 4 godine sto je tada bilo ogromno uz z2300 logitech... zvucnici su i dalje u sluzbi na g20 samo nervira to oko headhpone i master volume-a da master volume samo kontrolise volume od tv-a itd...

a ps3 ce da secka jos imam 2 rate od 15k din za g20 a laptop ce se uzimati zbog posla pa ce da pusta filmove u "slobodno" vreme :D

Danas uplacena plazma g20es i Sony bdp s370,iz Etrona kazu da tv stize sutra.Ko ce spavati nocas,znam da ja necu.Za player sam se dvoumio,medjutim voljni momenat je odlucio(pare).Zato bih vas molio da mi ovih dana pomognete da to instaliram i povezem jer sam prilicno surtuk sto se tice tehnike.Mozete misliti kako mi "dobro" ide kada sam na ovom forumu za tri posta popio tri kazne,gde to ima.Pozdrav za sve vlasnike ovog tv-a,naravno i za one buduce;)

Promenio sam porudzbinu za blu-ray player,stize LG BD 390,procitao da Sony ne cita mkv filmove.Boze sta bih radio da ne postoje forumi,kakav bi to belaj bio.TV je izvrstan,sreca da sam se opredelio za silver varijantu,mnogo je lep.Jedno pitanjce,da li da ga ostavim na fabrickim podesavanjima?Pozz

Helou :)

Prvih 300 sati ostavi na THX modu sa default podesavanjima.
Posle toga, podesi po ovim stavkama:

PREPORUČENE POSTAVKE by HD Televizija (SD, HD, PS3 i PC)

Postavke za kalibriranu THX sliku su:

Mode: THX
Contrast 36
Brightness: 0
Colour: 30
Sharpness: 10
Vivid colours: Off
Eco-format: Off
P-NR: Off
Panel: On

Advanced settings

R-gain +16
G-gain -5
B-gain 0 +6
R-cutoff 0
G-cutoff 0
B-cutoff 0
Gama 2.2

Ove postavke su primjenjive za svaki ulaz i dat ce najbolju sliku bez obzira na vrstu sadržaja kod HD signala (Blu-ray, mkv, PS3, PC). Kod SD signala smanjite oštrinu na 5.

Da proveris da li je proslo 300 sati imas uputstvo na recenziji:
http://hdtelevizija.com/2010/03/08/recenzija-plazma-panasonic-tx-p42g20e-107-cm/4/

poz poz i uzivaj :)
Cony

Pretpostavljam da je to default ustvari fabricko ponasanje,najzad sam nasao taj THX mod i sad 300 sati ne treba nista da diram,super tako ne mogu nista da upropastim.A ton,u kom modu treba da bude?Pozz i hvala na odvojenom vremenu i dobroj volji:)

Helou :)

Prvih 300 sati ostavi na THX modu sa default podesavanjima.
Posle toga, podesi po ovim stavkama:

PREPORUČENE POSTAVKE by HD Televizija (SD, HD, PS3 i PC)

Postavke za kalibriranu THX sliku su:

Mode: THX
Contrast 36
Brightness: 0
Colour: 30
Sharpness: 10
Vivid colours: Off
Eco-format: Off
P-NR: Off
Panel: On

Advanced settings

R-gain +16
G-gain -5
B-gain 0 +6
R-cutoff 0
G-cutoff 0
B-cutoff 0
Gama 2.2

Ove postavke su primjenjive za svaki ulaz i dat ce najbolju sliku bez obzira na vrstu sadržaja kod HD signala (Blu-ray, mkv, PS3, PC). Kod SD signala smanjite oštrinu na 5.

Da proveris da li je proslo 300 sati imas uputstvo na recenziji:
http://hdtelevizija.com/2010/03/08/recenzija-plazma-panasonic-tx-p42g20e-107-cm/4/

poz poz i uzivaj :)
Cony

ja nisam znao za tu foru sa prvih 300 sati u thx... jesam li time nesto upropastio... vecinom je radio u nekom od modova bez puno cackanja a sada sam vec presao uveliko tih 300

A ton,u kom modu treba da bude?Pozz i hvala na odvojenom vremenu i dobroj volji:)

Ovo je dobro...u kom modu da bude ton?:D:D:D

Ti očigledno nisi shvatio suštinu...prvih 200 sati ( mislim da je 300 preterivanje ) ti praktično razrađuješ panel i sprečavaš nastajanje burn in-a i image retention. U tom periodu ne bi trebalo da imaš puno statičnih slika, izbegavaj igrice, kanale koji imaju neprovidan znak. gledaj da zi slika bude preko celog ekrana, ako treba ponekad koristi zoom mode.....eto...
A ton:D....najbolje da ide preko av risivera;)...na panasonicu je prilično loš

Jasno je meni da ne razradjujem zvuk,pitao sam u kom modu treba da bude zvuk jer cini mi se da ima opcija muzika,razgovor ili kako vec.Jesam blentav ali ne bas toliko,samo mi nije jasno oko postavki,tako da ne moras da se smejes,ustvari i mozes,meni ne smeta:)

Jasno je meni da ne razradjujem zvuk,pitao sam u kom modu treba da bude zvuk jer cini mi se da ima opcija muzika,razgovor ili kako vec.Jesam blentav ali ne bas toliko,samo mi nije jasno oko postavki,tako da ne moras da se smejes,ustvari i mozes,meni ne smeta:)

NHF.....ništa loše nisam mislio...
ako ti misliš da neko treba da ti kaže koji mod zvuka da postaviš..ok....neko će ti valjda odgovoriti...ja se više neću mešati...

Poslednja izmena:
Izgleda da sam sad na pravom mestu...:)
Zivim u Austriji imam plazmu V20 a zbog pritisaka u kuci planiram da kupim novi risiver koji nudi total tv. Koliko je on u mogucnosti da pruzi kvalitet slike u odnosu na mogucnosti ovog tv-a?

SD risiver i SD kanale? Ako je tako onda nije ni blizu mogucnosti tog televizora.

Kupiti V20, televizor sa najboljim kvalitetom slike na trzistu trenutno, a koristiti ga za SD je greota :)

HD kanale obavezno, toga barem ima u Austriji u poredjenju sa Srbijom.

moguce ali ne mozes pustati mkv.... najbolje sto moze je divx HD

Prosto ne mogu da verujem da vec skoro godinu dana od pojavljivanja modela fabrika nece da izbaci firmware sa USB podrskom za .mkv To je valjda slučaj i sa ostalim Panasonic modelima.... ispravite me ako gresim. Milsim da ga oni i dalje smatraju za "piratski" format. Ako je tako, zasto onda ne omoguce podrsku za USB BlyRay formate u originalu. Tu nista nije "piratsko".

Tako bi ljudi mogli da nakače eksterni HDD od npr 160GB i da gledaju BlyRay film koji su skinuli sa neta.

Tuga... i velika mana TV-a

Sta Panasonic ima od toga sto ce vec postojecim korisnicima omoguciti reprodukciju mkv formata, vecnu zahvalnost? Ako ga nisu ubacili odmah kada je tv izasao nece ga sigurno ubacivati kroz firmware upgrade, nijedan proizvodjac do sada to nije radio.

Panasonic se koncentrise striktno na kvalitet slike, i to je za pohvalu. Boli njih uvo sto godinama vec ne menjaju dizajn televizora, izgled menija i sto nemaju medijske mogucnosti kao drugi proizvodjaci.

Prosto resenje je WDTV ili nesto jeftinije.

nedostatak podrske za mkv poskupljuje ovaj TV za 10% njegove cene ako hocete neku normalnu funkcionalnost...

moguce da ni cip unutra nije dovoljno jak za mkv......

Nazad
Vrh Dno